Wiek: 36 Dołączył: 26 Cze 2006 Posty: 17 Skąd: z za winkla
Wysłany: Wto Cze 27, 2006 4:46 pm
Poczytaj USTAWE (niewiem czy jest jeszcze aktualna... ?) , która obowiązuje w naszym kraju ( § 11), wg tych przepisów szkoli i nadaje uprawnienia między innymi LOK
, a TUTAJ LINK jak to wygląda w CMAS'ie
KcK Dyżur na www.forum.wopr.net.pl So Others May Live
CMAS
Uprawnienia: Płetwonurek KDP/CMAS* ma prawo nurkować:
do głębokości 20 m w parze z osobą pełnoletnią o wyższych/równych kwalifikacjach KDP/CMAS
PADI
Nurkowania z partnerem o podobnym stopniu wyszkolenia do 18 metrów bez konieczności przebywania pod bezpośrednią lub pośrednia opieką czy nadzorem instruktora, korzystania z wszelkiego rodzaju działalności nurkowych
LOK
Płetwonurek posiadający kwalifikacje na poziomie podstawowym może nurkować do głębokości 20 m, a osoba, która nie ukończyła 18 roku życia, może nurkować do głębokości 20 m z osobą pełnoletnią, posiadającą kwalifikacje płetwonurka na poziomie co najmniej podstawowym.
na moim kursie na P1 * instruktor na pytanie czym rozni sie cmas od padi powiedzial taki dowcip:
grupa nurków przebywa na łodzi, łódz ulega uszkodzeniu, idzie na dno...
instruktor cmas mowi "prosze państwa, zakładamy sprzęt i płyniemy do brzegu",
instruktor padi mowi "prosze panstwa, dopłacamy 100$ i ćwiczymy nurkowanie wrakowe".
Hehe...na szczęście to tylko dowpic, bo np. mój instruktor PADI robi mi kursy za pół ceny a jak przyjeżdzałem nurkować już po kursie to nie musiałem płaciłć za wypożyczenie sprzętu.