Wysłany: Nie Mar 31, 2013 10:18 pm Za?o?enie firmy
witam
Czy mozna otworzy? w?asn? firm? która b?dzie zabezpiecza?a np basen , czy trzeba mie? jakie? dodatkowe pozwolenia . jak to wygl?da w formie prawnej ??
Bardzo prosze o pomoc
Zgodnie z artyku?em 12 ustawy z dnia 18 sierpnia 2011 r. o bezpiecze?stwie osób przebywaj?cych na obszarach wodnych: ratownictwo wodne mo?e wykonywa? WOPR oraz inne podmioty, je?eli uzyska?y zgod? w?a?ciwego ministra do spraw wewn?trznych, zwane dalej "podmiotami uprawnionymi do wykonywania ratownictwa wodnego",
wi?c chc?c otworzy? firm?, która b?dzie zabezpiecza?a np. basen, musisz uzyska? zgod? MSW na wykonywanie ratownictwa wodnego.
Aby uzyska? tak? zgod?:
2. Minister w?a?ciwy do spraw wewn?trznych
udziela, w drodze decyzji administracyjnej, zgody,
o której mowa w ust. 1, na wniosek podmiotu ubiegaj?cego
si? o jej udzielenie, o ile podmiot ten spe?nia
nast?puj?ce warunki:
1) zapewnia stan gotowo?ci do wykonywania ratownictwa
wodnego, poprzez utrzymywanie sta?ych
dy?urów ratowników wodnych;
2) dysponuje kadr? ratowników wodnych w liczbie
niezb?dnej do zapewnienia stanu gotowo?ci,
o którym mowa w pkt 1;
3) posiada siedzib?;
4) posiada niezb?dny do wykonywania ratownictwa
wodnego sprz?t specjalistyczny oraz ?rodki transportu
i ??czno?ci.
3. Wniosek, o którym mowa w ust. 2, zawiera:
1) nazw? podmiotu, siedzib? i jego adres;
2) informacj? o obszarze dzia?ania, na którym ma by?
wykonywane ratownictwo wodne;
3) informacj? o liczbie ratowników wodnych oraz posiadanych
przez nich kwalifikacjach przydatnych
w ratownictwie wodnym;
4) wykaz sprz?tu specjalistycznego, ?rodków transportu
i ??czno?ci;
5) informacj? o ?ród?ach finansowania planowanej
dzia?alno?ci;
6) informacj? o zakresie planowanych szkole? ratowników
wodnych i instruktorów oraz wykaz kadry
i sprz?tu niezb?dnego do szkolenia i egzaminowania.
Tylko co ma wspólnego jedno z drugim
OSiRy jak i inne firmy b?d?ce gestorami k?pielisk nie ?wiadcz? us?ug w dziedzinie ratownictwa wodnego wi?c zgody na zatrudnianie ratowników wodnych mie? nie musz?.
Natomiast firmy (lub inne podmioty) chc?ce ?wiadczy? us?ugi ratownicze gestorom k?pielisk wykonuj? w?a?nie ratownictwo wodne i zgod? MSW musz? mie?.
DeVu id?c tym tropem gdybym mia? ma?y, dmuchany ogrodowy basen i akurat mia? ?yczenie zatrudni? sobie do niego ratownika wodnego wysz?o by na to ?e musia?bym si? stara? o zgod? w MSW
To jest kolejna sprzeczna sytuacja, która wymaga wyja?nienia przez MSW.
Czemu OSiRy nie musz? mie? zgody ministra, skoro robi? to samo co firmy prywatne - zatrudniaj? ratowników.
Wed?ug mnie, to brak wiedzy o nowej ustawie jest powodem zatrudniania ratowników przez: firmy, OSiRy, szko?y, itd. , które nie maj? zgody ministra na wykonywanie ratownictwa wodnego.
Zatrudnianie ratownika - to wykonywanie ratownictwa wodnego, wi?c zgoda wed?ug mnie jest wymagana!
DeVu id?c tym tropem gdybym mia? ma?y, dmuchany ogrodowy basen i akurat mia? ?yczenie zatrudni? sobie do niego ratownika wodnego wysz?o by na to ?e musia?bym si? stara? o zgod? w MSW
Ale przecie? ja jestem zdania, ?e nie trzeba mie? zgody MSW
Pomy?lcie troch? - gdyby te wszystkie organizacje i firmy mia?yby zgod? od MSW mieliby?my ponad 1000 podmiotów a chyba nie do ko?ca o to chodzi?
MOSiR,OSiR lub inne tego typu podmioty to tzw. bud?etówki podlegaj?ce pod Urz?d Miasta lub Gminy a wi?c zarz?dzaj?cego obszarem wodnym,nie musz? posiada? zgody MSW - mog? bezpo?rednio zatrudni? ratowników.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 200 Skąd: Olsztyn
Wysłany: Wto Kwi 02, 2013 10:51 pm
mati4991 napisał/a:
To jest kolejna sprzeczna sytuacja, która wymaga wyja?nienia przez MSW.
Czemu OSiRy nie musz? mie? zgody ministra, skoro robi? to samo co firmy prywatne - zatrudniaj? ratowników.
Wed?ug mnie, to brak wiedzy o nowej ustawie jest powodem zatrudniania ratowników przez: firmy, OSiRy, szko?y, itd. , które nie maj? zgody ministra na wykonywanie ratownictwa wodnego.
Zatrudnianie ratownika - to wykonywanie ratownictwa wodnego, wi?c zgoda wed?ug mnie jest wymagana!
art 4 ustawy - wystarczy przeczytac, a zwlaszcza ust.2 i 3.
i co tu wymaga wyjasnienia ?
[ Dodano: Wto Kwi 02, 2013 11:53 pm ]
mati4991 napisał/a:
A od kiedy firma prywatna zatrudiajaca ratowników NA WLASNYM OBIEKCIE musi miec zgode ?