Opiszę wam pewną sytuację:
Mój kolega w te wakacje pracował w miejscowości "xyz". Naturalnie otrzymał dres NIVEA, spodenki, 2 koszulki itd.. Oprócz tego miał 1 swoją koszulke ratownika WOPR, ale bez reklamy NIVEI. Szanowny pan kierownik nie pozwalał noszenia innych koszulek niż te, które dał na początku sezonu. Poniekąd zgazam się z nim, bo NIVEA daje stroje i chce mieć za to reklame.
Jednak chłopak się wyłamał i kilka razy ubrał "nieorginalną" koszulkę i po kilku upomnieniach został wyrzucony z pracy(tak na ostatnie 10 dni). Czy został słuszenie wyrzucony czy nie, sprawa kontrowersyjna jak dla mnie. Pytanie mam następujące: jak u Was wygląda sprawa noszenia rzeczy, których nie otrzymaliście w danym roku( np. koszulek, dresów z zeszłego roku itp. ).
Ps. pytanie może wydać się dla niektórych śmieszne, ale pytam się z ciekawości
tam gdzie ja pracowałam każdy dostał po jednej koszulce NIVEA(Ci którzy pracowali w sierpniu dostali używane...), więc nie dałoby rady przez cały czas w niej chodzić ze względów czysto higienicznych- czasem przecież trzeba ją wyprać, żeby plażowicze nie rozpoznawali nas po zapachu Na szczęście nie było z tego powodu problemów- gdyby były i tak nikt by sie tym raczej nie przejął, bo mieliśmy przecież dostać 2 koszulki
Dla mnie to troszke dziwne wyżucać ratownika z pracy tylko dlatego, że nie założył "tej właściwej" koszulki. Rozumiem, że skoro NIVEA daje dreski ze swoim logo, to należy z nich chodzić, ale jak wyżej było napisane, jeśli ktoś się spoci, że koszulka wręcz bedzie cuchnęła to trzeba dać jej dzień wolnego (uprać, wysuszyć, wyprasować ) i wtedy założyć choćby zwykłą jeżeli nie ma innej w zamian.
Pracujac na zachodzie mialem chyba idealna sytuacje...gdy uznalismy ze nasza koszulka nie jest pierwszej swiezosci dawalismy ja starszemu plazy, ktory zanosil je do pralni i na kolejny dzien bylo wszystko super.
pracuje w sezonie w firmie prywatnej gdzie też najważniejsze jest logo i wszystki naszywki sponsora.. i nie ma opcji ubrac cos innego.... no wiec nieraz nieźle śmierdzimy.. cóż.. inaczej jest wylot z pracy.. smutne a prawdziwe.... sponsor daje kase i wymaga...
dam glowe
ze za te dresy gruba kase placi wopr nivei
Sponsoring polega na tym, że to Nivea ponosi koszty produkcji dresów w zamian za promowanie ich logo i tu własnie pojawia się problem z noszeniem prywatnych ciuchów. Wyrzucanie z pracy to chyba przegięcie, ale z drugiej strony trudno dziwić się Nivei, że wymaga promowania swojej marki w zamian za ciuchy i sprzęt- zresztą warunki zapewne zapisane są w umowie.
dam glowe
ze za te dresy gruba kase placi wopr nivei
Oj chyba za daleko idace wnioski wyciagnales
Ale wracajac do tematu to wydaje mi sie iz wazna kwestie w rozwazaniach ktora nie jest tu wyjasniona odgrywa powod dla ktorego kolega nosil koszulke bez loga.. Jesli powodem byla higiena i chec wyprania stroju a na zamiane nie mial to uwazam wyrzucenie z pracy za przegiecie Jezeli natomiast koszulka na zmiane byla a kolega z wlasnego widzimisie nosil swoja to po upomnieniach ktore nieskutkowaly tez rozwazylbym rozwiazanie umowy z takim Panem wiedzac ze na rynku nie brakuje chetnych do pracy.
Musimy sie liczyc z tym iz nasi pracodawcy maja podpisane umowy sponsorskie z ktorych musza sie wywiazywac (niejednokrotnie warte kilkadziesiat tysiecy zlotych ). My podpisujac umowe niejako musimy rowniez tego przestrzegac. Jesli nie bedziemy tak czynic to za rok bedziemy dopiero narzekac gdy nie otrzymamy sprzetu od "Nivei" Dodatkowo to wszystko jest sprawdzane-pewnie czesc forumowiczow pracujacych nad morzem pamieta jak odwiedzili ich Panstwo z aparatem fotograficznym by uwiecznic dla sponsora czy i jak wywiazujemy sie z umowy..
Jezeli chodzi natomiast o ilosc sprzetu przyznawana ratownikom przez pracodawce to ja moge powiedziec na wlasnym przykladzie iz u mnie nie ma z tym najmniejszego problemu-na 2 miesiace otrzymalem 3 koszulki Generalnie nikt nie kontrolowal z pracodawcow tego czy nosimy dresy i koszulki z logo, z tego roku czy z zeszlych lat aczkolwiek starsi wiez starali sie przestrzegac by uzywac ubran ze znaczkiem sponsora.
Dostajemy dresy koszulki i inne bajery od NIVEI no to je nosmy ! Ciuchy te sa naprawde przydatne bo jakby sie tak kazdy z nas ubral po swojemu to by to wygladalo nie fajnieee i "nie fachowo" ! Jak juz dostajemy cos za free to nosmy to a reklama jaka robimy firma sponorujacym, jak np. nive czy plus to bedzie zaplata za te dresy itp . A czy w np. Policji czy wojsku nosza kazdy swoj mundurek ?
Fajna sprawa ze dostajemy to od sponsora a to ze oni kontroluja to czy ratownicy to nosza to maja raczej prawo .