-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
WOŚP ???????
Autor Wiadomość
sztondi 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Nie Sty 08, 2006 10:56 am   WOŚP ???????

Dziś jest 14 Finał tej Przedziwnej Organizacji :?: Oczywiście Pan Jurek jest szcześliwy zbierają w tym roku Pieniązki na Pomoc w Wypadkach i Na Edukacjie z z Zakresu Pierwszej Pomocy Tylko ciekawe jak ta Edukacja bedzie wygladac bo na ich stronie interenetowej nic o tym narazie nie ma :?: Być moze beda to jakies szkolenia jesli ktoś by wiedział prosze o napisanie. Co sądzicie o tej Fundacji , Organizacji Pamiętam jak na Jurze WOŚP podarował GOPR skuter śnieżny i tablice informacyjne o niebezpieczeństwach które pózniej znikły :roll: Napewno w tym roku WOPR i WOŚP coś przeprowadzą wspólnego jak chodzi o Edukacjie z Zakresu Pierwszej Pomocy lub Przeprowadzą jakaś akcje Zapobiegawczą :roll: np. skoki na płycizny czy pływanie po spożyciu alkoholu. Ale i tak ta Fundacjia budzi duże Kontrowersjie 8) Pozdrawiam

kovalsz 
Starszy Forumowicz WOPR
pozdro z Mielna!

Wysłany: Nie Sty 08, 2006 12:06 pm   

sa plusy i minusy WOŚP ale plusow jest wiecej. sprzet jest kupowany i ratuje zycie a to najwazniejsze. czasem jest slabej jakosci (jak bojki SP od p. Jurka) ale jest i pomaga. to ze ktos przy tej okazji kradnie to w Polsce niestety normalne... ale to nie wina WOŚP tylko ludzi. z drugiej strony to ze organizatorzy na tym zarabiaja jest zrozumiale bo oni tez maja swoje rodziny i musza je utrzymac. prace tez nie maja lekka wiec wynagrodzenie sie nalezy. szkoda tylko ze niektorzy pewnie naduzywaja dzialalnosci organizacji do celow wlasnych.
jestem za a nawet przeciw:) mysle ze nie jedno zycie zostalo uratowane przy pomocy sprzetu zakupionego przez WOŚP wiec warto!!

Ishtar 
Dyżur na www.forum.wopr.net.pl

Wysłany: Nie Sty 08, 2006 12:11 pm   

Sztondi napisał/a:
Pamiętam jak na Jurze WOŚP podarował GOPR skuter śnieżny i tablice informacyjne o niebezpieczeństwach które pózniej znikły

To, że zniknęły to chyba już nie jest wina WOŚP? Oni podarowali, a co się później z tym stało to już nie ich działka.
Wydaje mi się, że nie trzeba szukać dziury w całym. W każdej fundacji możnaby znaleźć jakieś niedociągnięcia, w WOSP zapewne też. Ale trzeba wziąć pod uwagę też to ile zrobili, a wydaje mi się, że zrobili dużo.

BarMos 
Doświadczony Forumowicz WOPR
MR 2005

Wysłany: Nie Sty 08, 2006 3:24 pm   

Moje zdanie na temat organizacji Pana Jurka jest następujace- jest to naprawde wspaniała organizacja która przyczyniła sie do uratowania nie jednego cennego zycia które nie jest nam obce :) oczywiście nie ma idealnej organizacji wiec i ta ma jakies minusy i tu są jakies czarne owce ale i tak zrobili i robia nadal bardzo wiele. Miejsce gdzie miałem okazje odbywac starz i mam zamiar pracować tj j.Białe oytrzymało od organizacji Pana jurka 7 bojek SP inaczej nie mieli bysmy ich. Nie mamy dobrego sprzetu do pomocy , interwencji nasz 30 letni strzaszny skuter WPOR z silnikiem 5 konnym bardzo czesto zawodzi az strach pomysleć co moze byc w trakcie akcji kiedy jest potrzebny mamy naszczescie jeszcze motorówke sprawną (moze nam jeszze troche pomoga ze sprzetem). Ogólnie mówiąc popieram WOŚP!!! :D

wywyjec 
Starszy Forumowicz WOPR
RW :P

Wysłany: Wto Sty 10, 2006 9:45 am   

Hej!!

Sztondi napisał/a:
WOPR i WOŚP coś przeprowadzą wspólnego jak chodzi o Edukacjie z Zakresu Pierwszej Pomocy

Nie wiem dlaczego, ale az taka optymistka nie jestem. No chyba, ze chodzi o organizowanie kursow PP dla ratownikow. Gdyby nam cos takiego sfinansowali, oprocz rzucania sprzetu, bylabym za.

Sztondi napisał/a:
pływanie po spożyciu alkoholu
:D

Moze podczas "Przystanku..." ??

kovalsz 
Starszy Forumowicz WOPR
pozdro z Mielna!

Wysłany: Wto Sty 10, 2006 10:42 am   

wywyjec napisał/a:
Nie wiem dlaczego, ale az taka optymistka nie jestem. No chyba, ze chodzi o organizowanie kursow PP dla ratownikow. Gdyby nam cos takiego sfinansowali, oprocz rzucania sprzetu, bylabym za.

jest cos takiego jak "pokojowy patrol" i wlasnie fundacja WOŚP to organizuje. sa to szkolenia z zakresu pierwszej pomocy wzbogacone o dodatkowe moduly. ukonczenie szkolenia daje nam uzyskanie certyfikatu amerykanskiego z tego co mi wiadomo honorowanego w cywilizowanym swiecie (nie tak jak nasze). nie potrafie podac adresu internetowego ale moi znajomi byli i bardzo sobie chwalili profesjonalizm tych szkolen. sa one darmowe pod warunkiem ze zdeklaruje sie udzial w "przystanku" w patrolach medycznych. uwazam ze doskonaly pomysl i slysze ze wykonanie rowniez doskonale.

wywyjec 
Starszy Forumowicz WOPR

Wysłany: Wto Sty 10, 2006 10:51 am   

Hej!!

kovalsz napisał/a:
sa one darmowe pod warunkiem ze zdeklaruje sie udzial w "przystanku" w patrolach medycznych.

Coz za altruizm :) Tylko widzisz: w moim przypadku nie wchodzi w gre "podpasowywanie" calych wakacji pod "przystanek". A jesli ktos pomimo deklaracji sie nie zjawi, to musi potem zaplacic??

Kolejna rzecz: fajnie gdyby to bylo cos dopasowane do potrzeb ratownictwa wodnego, a nie znowu wszystko razem. Nie wiem czy zwrociles uwage, ze wedlug nowych wytycznych program naszego szkolenia z zakresu PP troche sie rozni od tego standardowego.

Pozdrawiam

kovalsz 
Starszy Forumowicz WOPR
pozdro z Mielna!

Wysłany: Wto Sty 10, 2006 11:49 am   

wywyjec napisał/a:
Coz za altruizm

widze ze dla niektorych za darmo oznacza jeszcze ze dostanie zaplate za to ze bierze udzial w szkoleniu...
ile kosztuje takie szkolenie w WOPR ktorego jestes czlonkiem?? napewno nie 3 dni spolecznej pracy...
wywyjec napisał/a:
Kolejna rzecz: fajnie gdyby to bylo cos dopasowane do potrzeb ratownictwa wodnego, a nie znowu wszystko razem. Nie wiem czy zwrociles uwage, ze wedlug nowych wytycznych program naszego szkolenia z zakresu PP troche sie rozni od tego standardowego.

dla mnie jest wazne ze dostane papier ktory uznawany jest w swiecie a nie tylko przez WOPR. jesli sa jakies roznice (a watpie) to nie sadze by byly na tyle radykalne by uniemozliwialy uratowanie zycia a chyba to jest najwazniejsze a nie dokladne stosowanie sie do wytycznych. sama widzisz ze wytyczne zmieniaja sie z roku na rok...

wywyjec 
Starszy Forumowicz WOPR

Wysłany: Wto Sty 10, 2006 12:16 pm   

Hej!!

kovalsz napisał/a:
dla mnie jest wazne ze dostane papier

kovalsz napisał/a:
uratowanie zycia a chyba to jest najwazniejsze

Zgadzam sie. Wez jednak pod uwage, ze kazdy rodzaj wypadku ma swoja specyfike. A przewaznie uczy sie wszystkiego, ale ogolnie.

Nie jestem za scislym trzymaniu sie wytycznych, ale jesli ktos wskaze mi inne metody, ktore tez dzialaja w konkretnych przypadkach to wybiore te, ktore wydaja mi sie lepsze, rozsadniejsze (chociazby w danej sytuacji).

Po kursie oczekiwalabym, ze sie na nim czegos naucze, a nie po prostu dostane papier.

WOŚP szkoli sobie po prostu ludzi do pracy, a nie wykazuje sie wspanialomyslnoscia przeszkolenia polowy spoleczenstwa z zakresu PP. Nie uwazam, ze to jest zle, ale nie powiem, zebym osobiscie mogla im za to podziekowac, poniewaz juz z samego zalozenia nie jestem w stanie spelnic wymogow.

Pozdr

kovalsz 
Starszy Forumowicz WOPR
pozdro z Mielna!

Wysłany: Wto Sty 10, 2006 4:18 pm   

wywyjec napisał/a:
Nie uwazam, ze to jest zle, ale nie powiem, zebym osobiscie mogla im za to podziekowac, poniewaz juz z samego zalozenia nie jestem w stanie spelnic wymogow.

to chyba troche niesprawiedliwe z twojej strony ze jak sam nie moge wziasc udzialu to musi to byc zle.... podejzewam ze mozna sie dogadac z fundacja w inny sposob bo przeciez nikt zlosliwie nie bedzie sie upieral przy obecnosci na "przystanku". sa rozne sposoby "odrobienia" dlugu. moim zdaniem lepsze darmowe szkolenie ogolne niz specjalistyczne w wysokosc 350 zl... papier fundacji pozwala na prace na zachodzie a kursy specjalistyczne niestety nie...

baca 
Starszy Forumowicz WOPR
969

Wysłany: Wto Sty 10, 2006 8:32 pm   

wywyjec napisał/a:

Sztondi napisał/a:
pływanie po spożyciu alkoholu
:D

Moze podczas "Przystanku..." ??

Co miałaś na myśli :?:

baca

HDS 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Wto Sty 10, 2006 11:11 pm   

http://tinypic.com/k1ckdc.jpg

http://tinypic.com/k1ckmr.jpg

kiedy sa jakies szkolenia przez WOŚP organizowaane(pokojowy patrol)??

t0ma5 
Dyżur na www.forum.wopr.net.pl
RW

Wysłany: Wto Sty 10, 2006 11:41 pm   

HDS napisał/a:

Podejzewam ze bardzo trudno zrozumiec to osobie, ktora ma BARDZO mala znajomosc PP lub nie tej znajomosci wcale. Jezyk jest dosyc zawily i nie jest to napisane w takiej formie, ze osoba pod wplywem duzego stresu bedzie mogla szybko sie odnalezc w tym tekscie.
2006 - szkolenie specjalistyczne - Wietrznice

wywyjec 
Starszy Forumowicz WOPR

Wysłany: Sro Sty 11, 2006 2:08 pm   

Hej!!

kovalsz, nie napisalam, ze to musi byc zle. Chyba, ze juz nie rozumiem tego co pisze.

baca napisał/a:
Co miałaś na myśli ??

A nic. Taka mala zlosliwosc. Ale bardziej w kierunku wszystkich imprez masowych niz samego "Przystanku".

HDS napisał/a:

http://tinypic.com/k1ckmr.jpg

Nie wiem, czy nie za bardzo skrotowe i uproszczone. W dodatku sa bledy (tamowanie krwotokow i sprawdzynie tetna podczas RKO dzieci). Czepiam sie ??

Pozdrawiam

mati82 
Starszy Forumowicz WOPR

Wysłany: Sro Sty 11, 2006 10:52 pm   

kovalsz napisał/a:
papier fundacji pozwala na prace na zachodzie a kursy specjalistyczne niestety nie...

mozesz to jaśniej wytlumaczyc?
chodzi o fundacje wośp? takie coś uznają ?
a specjalistycznych nie? kurs medyczny wedlug standardów "strażackich" tez nie ?

--
pozdroo
Maciek

Odpowiedz do tematu