Dziś jest 14 Finał tej Przedziwnej Organizacji Oczywiście Pan Jurek jest szcześliwy zbierają w tym roku Pieniązki na Pomoc w Wypadkach i Na Edukacjie z z Zakresu Pierwszej Pomocy Tylko ciekawe jak ta Edukacja bedzie wygladac bo na ich stronie interenetowej nic o tym narazie nie ma Być moze beda to jakies szkolenia jesli ktoś by wiedział prosze o napisanie. Co sądzicie o tej Fundacji , Organizacji Pamiętam jak na Jurze WOŚP podarował GOPR skuter śnieżny i tablice informacyjne o niebezpieczeństwach które pózniej znikły Napewno w tym roku WOPR i WOŚP coś przeprowadzą wspólnego jak chodzi o Edukacjie z Zakresu Pierwszej Pomocy lub Przeprowadzą jakaś akcje Zapobiegawczą np. skoki na płycizny czy pływanie po spożyciu alkoholu. Ale i tak ta Fundacjia budzi duże Kontrowersjie Pozdrawiam
sa plusy i minusy WOŚP ale plusow jest wiecej. sprzet jest kupowany i ratuje zycie a to najwazniejsze. czasem jest slabej jakosci (jak bojki SP od p. Jurka) ale jest i pomaga. to ze ktos przy tej okazji kradnie to w Polsce niestety normalne... ale to nie wina WOŚP tylko ludzi. z drugiej strony to ze organizatorzy na tym zarabiaja jest zrozumiale bo oni tez maja swoje rodziny i musza je utrzymac. prace tez nie maja lekka wiec wynagrodzenie sie nalezy. szkoda tylko ze niektorzy pewnie naduzywaja dzialalnosci organizacji do celow wlasnych.
jestem za a nawet przeciw:) mysle ze nie jedno zycie zostalo uratowane przy pomocy sprzetu zakupionego przez WOŚP wiec warto!!
_________________ Moje motto na ten rok - koko bongo i do przodu!!
Pamiętam jak na Jurze WOŚP podarował GOPR skuter śnieżny i tablice informacyjne o niebezpieczeństwach które pózniej znikły
To, że zniknęły to chyba już nie jest wina WOŚP? Oni podarowali, a co się później z tym stało to już nie ich działka.
Wydaje mi się, że nie trzeba szukać dziury w całym. W każdej fundacji możnaby znaleźć jakieś niedociągnięcia, w WOSP zapewne też. Ale trzeba wziąć pod uwagę też to ile zrobili, a wydaje mi się, że zrobili dużo.
Moje zdanie na temat organizacji Pana Jurka jest następujace- jest to naprawde wspaniała organizacja która przyczyniła sie do uratowania nie jednego cennego zycia które nie jest nam obce oczywiście nie ma idealnej organizacji wiec i ta ma jakies minusy i tu są jakies czarne owce ale i tak zrobili i robia nadal bardzo wiele. Miejsce gdzie miałem okazje odbywac starz i mam zamiar pracować tj j.Białe oytrzymało od organizacji Pana jurka 7 bojek SP inaczej nie mieli bysmy ich. Nie mamy dobrego sprzetu do pomocy , interwencji nasz 30 letni strzaszny skuter WPOR z silnikiem 5 konnym bardzo czesto zawodzi az strach pomysleć co moze byc w trakcie akcji kiedy jest potrzebny mamy naszczescie jeszcze motorówke sprawną (moze nam jeszze troche pomoga ze sprzetem). Ogólnie mówiąc popieram WOŚP!!!
WOPR i WOŚP coś przeprowadzą wspólnego jak chodzi o Edukacjie z Zakresu Pierwszej Pomocy
Nie wiem dlaczego, ale az taka optymistka nie jestem. No chyba, ze chodzi o organizowanie kursow PP dla ratownikow. Gdyby nam cos takiego sfinansowali, oprocz rzucania sprzetu, bylabym za.
Sztondi napisał/a:
pływanie po spożyciu alkoholu
Moze podczas "Przystanku..." ??
_________________ >> Pamiętaj, że Twoja przyszłość będzie czyjąś przeszłością... <<
Nie wiem dlaczego, ale az taka optymistka nie jestem. No chyba, ze chodzi o organizowanie kursow PP dla ratownikow. Gdyby nam cos takiego sfinansowali, oprocz rzucania sprzetu, bylabym za.
jest cos takiego jak "pokojowy patrol" i wlasnie fundacja WOŚP to organizuje. sa to szkolenia z zakresu pierwszej pomocy wzbogacone o dodatkowe moduly. ukonczenie szkolenia daje nam uzyskanie certyfikatu amerykanskiego z tego co mi wiadomo honorowanego w cywilizowanym swiecie (nie tak jak nasze). nie potrafie podac adresu internetowego ale moi znajomi byli i bardzo sobie chwalili profesjonalizm tych szkolen. sa one darmowe pod warunkiem ze zdeklaruje sie udzial w "przystanku" w patrolach medycznych. uwazam ze doskonaly pomysl i slysze ze wykonanie rowniez doskonale.
sa one darmowe pod warunkiem ze zdeklaruje sie udzial w "przystanku" w patrolach medycznych.
Coz za altruizm Tylko widzisz: w moim przypadku nie wchodzi w gre "podpasowywanie" calych wakacji pod "przystanek". A jesli ktos pomimo deklaracji sie nie zjawi, to musi potem zaplacic??
Kolejna rzecz: fajnie gdyby to bylo cos dopasowane do potrzeb ratownictwa wodnego, a nie znowu wszystko razem. Nie wiem czy zwrociles uwage, ze wedlug nowych wytycznych program naszego szkolenia z zakresu PP troche sie rozni od tego standardowego.
Pozdrawiam
_________________ >> Pamiętaj, że Twoja przyszłość będzie czyjąś przeszłością... <<
widze ze dla niektorych za darmo oznacza jeszcze ze dostanie zaplate za to ze bierze udzial w szkoleniu...
ile kosztuje takie szkolenie w WOPR ktorego jestes czlonkiem?? napewno nie 3 dni spolecznej pracy...
wywyjec napisał/a:
Kolejna rzecz: fajnie gdyby to bylo cos dopasowane do potrzeb ratownictwa wodnego, a nie znowu wszystko razem. Nie wiem czy zwrociles uwage, ze wedlug nowych wytycznych program naszego szkolenia z zakresu PP troche sie rozni od tego standardowego.
dla mnie jest wazne ze dostane papier ktory uznawany jest w swiecie a nie tylko przez WOPR. jesli sa jakies roznice (a watpie) to nie sadze by byly na tyle radykalne by uniemozliwialy uratowanie zycia a chyba to jest najwazniejsze a nie dokladne stosowanie sie do wytycznych. sama widzisz ze wytyczne zmieniaja sie z roku na rok...
Zgadzam sie. Wez jednak pod uwage, ze kazdy rodzaj wypadku ma swoja specyfike. A przewaznie uczy sie wszystkiego, ale ogolnie.
Nie jestem za scislym trzymaniu sie wytycznych, ale jesli ktos wskaze mi inne metody, ktore tez dzialaja w konkretnych przypadkach to wybiore te, ktore wydaja mi sie lepsze, rozsadniejsze (chociazby w danej sytuacji).
Po kursie oczekiwalabym, ze sie na nim czegos naucze, a nie po prostu dostane papier.
WOŚP szkoli sobie po prostu ludzi do pracy, a nie wykazuje sie wspanialomyslnoscia przeszkolenia polowy spoleczenstwa z zakresu PP. Nie uwazam, ze to jest zle, ale nie powiem, zebym osobiscie mogla im za to podziekowac, poniewaz juz z samego zalozenia nie jestem w stanie spelnic wymogow.
Pozdr
Nie uwazam, ze to jest zle, ale nie powiem, zebym osobiscie mogla im za to podziekowac, poniewaz juz z samego zalozenia nie jestem w stanie spelnic wymogow.
to chyba troche niesprawiedliwe z twojej strony ze jak sam nie moge wziasc udzialu to musi to byc zle.... podejzewam ze mozna sie dogadac z fundacja w inny sposob bo przeciez nikt zlosliwie nie bedzie sie upieral przy obecnosci na "przystanku". sa rozne sposoby "odrobienia" dlugu. moim zdaniem lepsze darmowe szkolenie ogolne niz specjalistyczne w wysokosc 350 zl... papier fundacji pozwala na prace na zachodzie a kursy specjalistyczne niestety nie...
Podejzewam ze bardzo trudno zrozumiec to osobie, ktora ma BARDZO mala znajomosc PP lub nie tej znajomosci wcale. Jezyk jest dosyc zawily i nie jest to napisane w takiej formie, ze osoba pod wplywem duzego stresu bedzie mogla szybko sie odnalezc w tym tekscie.
papier fundacji pozwala na prace na zachodzie a kursy specjalistyczne niestety nie...
mozesz to jaśniej wytlumaczyc?
chodzi o fundacje wośp? takie coś uznają ?
a specjalistycznych nie? kurs medyczny wedlug standardów "strażackich" tez nie ?