a specjalistycznych nie? kurs medyczny wedlug standardów "strażackich" tez nie ?
niestety znam ten temat tylko z opowiadan kolegow ale wszyscy zgodnie mowia ze w wiekszosci krajow (lagodniej w niemczech) wymagaja kursow przprowadzanych w ich krajach. WOSP daje certyfikat amerykanskiej szkoly wiec napewno jest on uznawany w USA. nasze sa dobre ale nie uznawane w Anglii, USA i Australii. przynajmniej narazie bo mam nadzieje ze niedlugo sie to zmieni.
_________________ Moje motto na ten rok - koko bongo i do przodu!!
WOŚP szkoli według amerykańskich standardów AHA - American Heart Association i takie wydaje certyfikaty.
wywyjec napisał/a:
pływanie po spożyciu alkoholu...Moze podczas "Przystanku..." ??
Cytat:
Coz za altruizm Tylko widzisz: w moim przypadku nie wchodzi w gre "podpasowywanie" calych wakacji pod "przystanek". A jesli ktos pomimo deklaracji sie nie zjawi, to musi potem zaplacic??
Cytat:
WOŚP szkoli sobie po prostu ludzi do pracy, a nie wykazuje sie wspanialomyslnoscia przeszkolenia polowy spoleczenstwa z zakresu PP
Wnioskuję że masz jakieś zarzuty w stosunku do WOŚP...
Spobuję o tym podyskutować... Przypuszczalnie wiem skąd Twoja aluzja dotyczaca alkoholu na Przystanku... zapewniam Cię, że sprzedaż piwa (bo tylko taki alkohol jest tam sprzedawany) jest bardzo rygorystyczna, nie kupi go żaden nieletni, co często zdarza się w detalicznej sprzedaży. Spożywanie alkoholu przez młodzież dotyczy każdego skupiska ludzkiego, koncertów, imprez sportowych, ba nawet zajęć w szkole.
System szkolenia WOŚP został opracowany w celu edukacji osób, które nabytą wiedzę chcą i będą pozytkować, np. podczas "Przystanku" ale nie tylko, Pokojowy Patrol zabezpiecza także inne imprezy, których współorganizatorem jest Fundacja. Szkoleniem objęci są wszyscy chętni, którzy dobrowolnie stawia się na szkolenie. Zasada jest taka że potem będą uczestniczyć w zabezpieczeniu "Przystanku". Ale jeśli się nie pojawią na "Wodstoock" to nie będa płacić za uprawnienia, które wydaje się imiennie.
Fundacja WOŚP nie powstała w celu wspanialomyslnoscia przeszkolenia polowy spoleczenstwa z zakresu PP. Kierunki działalności Fundacji są dokładnie sprecyzowane, szkolenie z zakresu PP to jeden z programów.
Zakres działania WOŚP jest szeroki, pozytywne wyniki widać na każdym kroku. Jednak w tym kraju jest tak, że sukces jednych postrzegany jest jako klęska innych...
Ja myślę inaczej: byłem na szkoleniu Pokojowego Patrolu, byłem na zabezpieczeniu "Przystanku", uczestniczę w imprezach ogranizaowanych przez WOŚP... widzę w ich działaniu pozytywne efekty, więc działam dla nich...
Podhalańskie WOPR już dwukrotnie zostało dosprzętowione przez WOŚP: mamy zestaw R-1, mamy nosze zabierakowe, będziemu mieć AED...
Nie twierdzę że WOŚP jest idealną organizacją, szkolenia PP to nowy program, będzie ewoluował i zapewne stanie się w przyszłości jednym z lepszych w Polsce... WOŚP wypełniła wielką lukę pomiędzy nieźle się mającymi organizacjami relligijnymi (np. Caritas) a "cienko przędącymi" organizacjami świeckimi (np. PCK, Maltańczycy).
Może warto przestać krytykować a stworzyć podobną działalność obok Nich a może razem z Nimi...
Pozdrawiam
baca
_________________ I’ve seen things you people wouldn’t believe. All those moments will be lost in time like tears in rain...
Oczywiście Pan Jurek jest szcześliwy zbierają w tym roku Pieniązki na Pomoc w Wypadkach i Na Edukacjie z z Zakresu Pierwszej Pomocy Tylko ciekawe jak ta Edukacja bedzie wygladac bo na ich stronie interenetowej nic o tym narazie nie ma
Zaczelo sie od tej wypowiedzi, ale moze nie potrzebnie polaczylam niektore wypowiedzi.
baca napisał/a:
Spożywanie alkoholu przez młodzież dotyczy każdego skupiska ludzkiego, koncertów, imprez sportowych, ba nawet zajęć w szkole.
Dlatego wlasnie napisalam, ze jest to raczej zlosliwosc w kierunku wszelkich imprez masowych. Nie twierdze, ze ktos tam upija mlodziez. Ale chyba nikt nie kontroluje tego, co ktos ze soba przywozi.
Nie twierdze, ze Fundacja nie robi wiele dobrego, ale to co slyszalam od ludzi pracujacych w szpitalu, ktory sprzet dostal, sklania mnie jednak do niepopadania w bezgraniczne uwielbienie dla nich.
baca napisał/a:
WOŚP wypełniła wielką lukę pomiędzy nieźle się mającymi organizacjami relligijnymi (np. Caritas) a "cienko przędącymi" organizacjami świeckimi (np. PCK, Maltańczycy).
I jeszcze wiele, wiele innych, ktore tez robia sporo dobrego, ale na mniejsza skale i bez takiego rozglosu.
Pozdrawiam
_________________ >> Pamiętaj, że Twoja przyszłość będzie czyjąś przeszłością... <<
Ale chyba nikt nie kontroluje tego, co ktos ze soba przywozi.
A na której imprezie plenerowej jest to kontrolowane ??
Cytat:
ale to co slyszalam od ludzi pracujacych w szpitalu, ktory sprzet dostal, sklania mnie jednak do niepopadania w bezgraniczne uwielbienie dla nich
Podziel się z nami tymi "zasłyszanymi" rewelacjami obdarowanych ...
Cytat:
I jeszcze wiele, wiele innych, ktore tez robia sporo dobrego, ale na mniejsza skale i bez takiego rozglosu
Nie bardzo rozumiem ... to źle że Fundacja zbiera pieniądze ?? 64 miliony dolarów wydane na sprzęt i programy medyczne ...
Wielka skala = wielkie pieniądze... tego się nie da zrobic bez rozgłosu, bez mediów, bez 120 tsięcy wolontariuszy.
Fenomen zwykłego czerwonego serduszka tkwił w Polakach od dawna. Ta grupka zapaleńców, wbrew wszelkim polskim regułom potrafiła wydobyć serduszko na zewnątrz.
Byłem jak i Ty sceptycznie nastawiony do tej formy zdobywania pieniędzy... Byłem...
Może popatrz na to inaczej ... ja i "moi" ratownicy dostaliśmy od Fundacji profesjonalny sprzęt ratowniczy, ratujemy za jego pomocą życie ludzkie ... gdyby nie Fundacja, rozmach jej działalności i wielka skala nie mielibyśmy sprzętu, który jest zbyt drogi aby go zakupić z własnych środków...
baca
_________________ I’ve seen things you people wouldn’t believe. All those moments will be lost in time like tears in rain...
Nie rozumiem tylko, dlaczego uwzasz, ze jesli nie jestem z Wami, to jestem calkowicie przeciwko.
baca napisał/a:
A na której imprezie plenerowej jest to kontrolowane ??
Na zadnej. Ale to nie zmienia faktu, ze alkohol tam sie pojawia. Jeszcze raz powtarzam, ze nie bylo to skierowane konkretnie przeciwko "przystankowi". Po prostu skojarzenie.
baca napisał/a:
Podziel się z nami tymi "zasłyszanymi" rewelacjami obdarowanych ...
Podobno kupiony sprzet byl kupiony na zachodzie (uzywany, za cene wieksza od wartosci). Mieli do tego na tyle pecha, ze sie popsul. Na naprawe szpitala nie stac, wiec sprzet stoi sobie teraz cicho w kacie. Nie mowie, ze to wina Fundacji, ze sie popsul, ale gdyby byl nowy, to mozna by bylo jeszcze jakos reklamacje zlozyc. Moze to jest odosobniony przypadek, ale jednak.
baca napisał/a:
Nie bardzo rozumiem ... to źle że Fundacja zbiera pieniądze ??
Nie, ale chcialam uzmyslowic, ze sa tez inne Fundacje, ktore zbieraja w rozny sposob pieniadze na rozne, rownie szczytne cele, szukaja sponsorow. Nie jestem calkowicie przeciw. Nie bede nikogo namawiala, do nie dawania pieniedzy. Wole jednac dac troszke wiecej lokalnej Fundacji, ktora znam i ktorej "owoce dzialalnosci" widze "na swoim podworku".
baca napisał/a:
ja i "moi" ratownicy dostaliśmy od Fundacji profesjonalny sprzęt ratowniczy, ratujemy za jego pomocą życie ludzkie ...
I wlasnie dlatego mamy inne zdania: patrzymy po prostu na to wszystko z roznej perspektywy.
Pozdrawiam
_________________ >> Pamiętaj, że Twoja przyszłość będzie czyjąś przeszłością... <<
Podobno kupiony sprzet byl kupiony na zachodzie (uzywany, za cene wieksza od wartosci). Mieli do tego na tyle pecha, ze sie popsul. Na naprawe szpitala nie stac, wiec sprzet stoi sobie teraz cicho w kacie. Nie mowie, ze to wina Fundacji, ze sie popsul, ale gdyby byl nowy, to mozna by bylo jeszcze jakos reklamacje zlozyc. Moze to jest odosobniony przypadek, ale jednak.
Dostawcy wszelkiego sprzęt, który kupuje Fundacja są wyłaniani na podstawie przetargu. Sprzet kwalifikowany jest przez grupę specjalistów z zakresu medycyny i sprzetu medycznego. Watpię, żeby były to używane urządzenia, niemniej sprawdzę Twoje informacje w biurze Fundacji. Znam problem "uszkodzeń" sprzetu medycznego... Wiele z tych urzadzeń potrzebuje okresowego serwisu oraz materiałów eksploatacyjnych (bardzo drogich, bo sprzet jest wysokiej jakości). Tego umowa darowizny nie obejmuje, koszty ponosi obdarowany. Umowy serwisowe nie obejmują także napraw nie zakwalifikowanych jako gwarancyjne (uszkodzenia mechaniczne, zalanie wodą, błędy w obsłudze, itp.)
Cytat:
Wole jednac dac troszke wiecej lokalnej Fundacji, ktora znam i ktorej "owoce dzialalnosci" widze "na swoim podworku"
Nie widzę przeszkód aby na "Twoim podwórku" także pojawił się sprzęt z czerwonym seduszkiem. Oczywiście zależy to także od tego czego Ty i "Twoje podwórko" oczekujecie ... oraz czy profil Waszej działalności zgodny jest z założeniami Fundacji...
Cytat:
I wlasnie dlatego mamy inne zdania: patrzymy po prostu na to wszystko z roznej perspektywy
Ale my nie czekaliśmy na "mannę z nieba"... Zgłosiliśmy się do Fundacji, omówiliśmy profile współpracy i działamy z nimi i dla nich. W zamian otrzymaliśmy sprzęt ratowniczy, który prawie natychmiast został użyty w bezpośredniej akcji ratowania zdrowia i życia.
Pozdrawiam
baca
Wiek: 25 Dołączył: 29 Mar 2005 Posty: 291 Skąd: Kostrzyn nad Odrą
Wysłany: Pią Sty 13, 2006 4:31 pm
Co do sprzedazy alkoholu na przystanku.....no coz roznie bywa. Do pewnej godziny faktycznie trzepia dowody albo inne domukenty, ale im pozniejsza pora z tym łatwiej kupic piwko. Ja od 2 lat zabezpieczam warte i odre w czasie trwania woodstocku majac dyzury od 8:00 do 20:00....ale szczerze mowiac to Owsiak chyba nie wie w ogole ze cos takiego robi WOPR w kostrzynie no i nie bardzo sie orientuje jakie rzesze ludzi chodza skorzystac z "dobrodziejstw" rzek. Sprzętu zadnego nie widze....nawet w oficjalnych podziekowaniach nie jestesmy uwzgledniani przez fundacje.
....ale szczerze mowiac to Owsiak chyba nie wie w ogole ze cos takiego robi WOPR w kostrzynie no i nie bardzo sie orientuje jakie rzesze ludzi chodza skorzystac z "dobrodziejstw" rzek.
Scena i wioska jest z tego co wiem oddalona od cieków wodnych, więc woda nie wchodzi w zakres zabezpieczenia służb Przystanku. Może trzeba się pokazać podczas przygotowań, porozmawiać ze sztabem zabezpieczenia...
Cytat:
Sprzętu zadnego nie widze....nawet w oficjalnych podziekowaniach nie jestesmy uwzgledniani przez fundacje.
Pewnie nic o Was nie wiedzą Zapewniam Cię, że jeśli się zgłosicie do sztabu zabezpieczenia na pewno Was zauważą a i może dostaniecie sprzęt...
Wiem że na Przystanku działało DLRG... może warto połączyć siły ...
Pozdrawiam
baca
akcjie owsiaka dają duzo informacji jak przeprrowadzić jakąś akcje albo że istniejer coś takiego jak POPR i mimo że wiem że sporo kasy idzie na zabawy organizatorów to wrzuce te 20 gr bo wiem że wiekszość pamelek szkoleniowych ma u nas znak wośpu
_________________ złemu tancerzowi prącie w tańcu mrowi
i mimo że wiem że sporo kasy idzie na zabawy organizatorów
zabawy organizatorów czego ??
Cytat:
bo wiem że wiekszość pamelek szkoleniowych ma u nas znak wośpu
To już historyczne dostawy sprzed 5 albo więcej lat... większość tego sprzętu leżała albo nadal leży w magazynach. Swoją drogą ta sytuacja spowodowała pewne spięcia na linii WOPR-WOŚP swojego czasu...
baca
Wiek: 25 Dołączył: 29 Mar 2005 Posty: 291 Skąd: Kostrzyn nad Odrą
Wysłany: Nie Sty 15, 2006 5:11 pm
baca napisał/a:
Scena i wioska jest z tego co wiem oddalona od cieków wodnych, więc woda nie wchodzi w zakres zabezpieczenia służb Przystanku. Może trzeba się pokazać podczas przygotowań, porozmawiać ze sztabem zabezpieczenia...
Widzisz to jest tak...Owsiaka obchodzi w zasadzie jego wlasne podworko i tam kieruje swoje sluzby. To co sie dzieje na terenie miasta nie za bardzo go interesuje i miasto musi sie martwic tym we wlasnym zakresie. A co do odleglosci od ciekow wodnych to mimo tego ze jest znaczna, to jednak przystankowicze dosc licznie przybywaja do Warty. Na tym Wodstocku bylo w miare spokojnie ze wzgledu na pogode, ale mimo wszystko nie obylo sie bez interwencji. Natomiast na X przystanku byla w wodzie masa ludzi (w jednym czasie okolo 1000 osob)
_________________ Zawsze powinieneś przerwać CPR po drugim Au!ze strony pacjenta
Zgadzam się ale trudno żeby służby Fundacji dbały o porządek w mieście, czy na trasie dojazdowej (z całej Polski) do miejsca koncertu.
Swoją drogą impreza tych rozmiarów dostarcza do kasy miasta niezłych pieniążków...
Zauważyłem że ta dyskusja zmierza w złym kierunku. Współpraca z WOŚP jest możliwa, sprawdziłem to sam na własnym podwórku, jednak nie wystarczy czekać, trzeba działać.
Ocenę działalności Fundacji pozostawiam odpowiednim służbom (które robią to bardzo często i namiętnie ). W każdej działalności można znaleźć minusy, potknięcia i błędy... Szukajmy może plusów i możliwości wspólpracy i wsparcia każdej działalności, która niesie pomoc...
Ze swojej strony temat uważam za zamknięty...
baca
WOŚP szkoli według amerykańskich standardów AHA - American Heart Association i takie wydaje certyfikaty.
Może jest tu ktoś, kto brał udział w tym szkoleniu? albo zna osobę, która w tym uczestniczyła? Wygląda to dosyć ciekawie, ale chciałabym poznać jakies opinie, bo zastanawiam się czy by tam nie pojechać.
Pozdrawiam