-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
propozycja (ciekawa:)

chcialbys przeczytac o ratownictwie przez pryzmat zwyklych ratownikow??
tak
96%
 96%  [ 25 ]
nie
3%
 3%  [ 1 ]
Głosowań: 26
Wszystkich Głosów: 26

Autor Wiadomość
kovalsz 
Starszy Forumowicz WOPR
pozdro z Mielna!

Wysłany: Wto Gru 13, 2005 10:54 am   propozycja (ciekawa:)

polo posunal mi pomysl i mysle ze jest ciekawy i dos realny. moze sprobujemy napisac skrypt na temat ratownictwa na kapielisku morskim?? wybierzemy redaktora i wspolnie cos naskrobiemy?? kazdy zajmie sie czyms co lubi i sie zna. pozniej skonsultujemy jego prace we wspolnym gronie (mozna to zrobic na zjezdzie lub poprostu w necie na forum). potrzeba tylko kilka chentnych osob ktore chca podzielic sie swoja wiedza.
nie musi to byc powalajace dzielo ale mysle ze bedzie mialo wartosc dla poczatkujacych ratownikow a moze rozwinie rowniez w autorach jakies wartosciowe cechy.
czekam na opinie, zglaszanie sie chentnych i tematow ktore mogliby opracowac.
fragmenty forum czasem swietnie by sie nadawaly do tej pracy...

polo 
Forumowicz WOPR
931

Wysłany: Wto Gru 13, 2005 11:55 am   czyżby??

kovalsz napisał/a:

nie musi to byc powalajace dzielo

Rozumiem, że chcesz się dostroić, do obecnie dostępnych "dzieł"?
Miałem nadzieję, że jesteś bardziej ambitny.

Polo

wywyjec 
Starszy Forumowicz WOPR
RW :P

Wysłany: Wto Gru 13, 2005 12:15 pm   

Hej!!

Jakby napisal, ze ma to byc "powalajace dzielo" to na 100% nikt by sie nie zglosil. Albo zglosiliby sie tacy, co to twierdza, ze wszystko wiedza i umieja.

Z drugiej strony nawet na temat "niepowalajacego" dziela mozemy podyskutowac (zjazd jest moim zdaniem dobrym pomyslem) i zrobic z niego cos, co moze sie przydac.

Pozdrawiam

kovalsz 
Starszy Forumowicz WOPR
pozdro z Mielna!

Wysłany: Wto Gru 13, 2005 12:40 pm   

polo najpierw sprobujemy a pozniej ocenimy. chcialbym zeby to byl bestseller ale najpierw sprobujmy zrobic cos malego. jesli ocenimy nisko to co zrobilismy to zostanie to miedzy nami i nie bedziemy tego udostepniac. nie mam zamiaru wypuszczac kolejnego bubla...
moje obawy wynikaja z tego ze wiedza nie zawsze przeklada sie na umiejetnosc napisania tego na papierze...

[ Dodano: 13 Grudzień 2005, 13:11 ]
1. rola st. wiezy na stanowisku
2. szkolenie i doskonalenie wiadomosci w codziennej pracy.
3. modele ustawienia poszczegolnych osob na stanowisku.
4. przepisy na podstwie ktorych dziala kapielisko namorskie oraz ich wady i propozycje nowych rozwiazan.
5. regulamin stanowiska i sposoby jego realizacji.
6. sprzet wykorzystywany na kapielisku nadmorskim i metody jego wykorzystania.
7. kolonie na kapielisku nadmorskim.
8. odpowiedzialnosc karna i stosunek policji i plazowiczow do ratownikow.
9. wspolpraca z Rka i pierwsza pomoc przedmedyczna.
10. organizacja zawodow ratowniczych jako forma pozyskiwania sponsorow, uswiadamiania kapiacych, podwyzszenie sprawnosci ratownikow.
11. etyka ratownikow
12. schemat dzialan przy zagubionych dzieciach
13. schemat dzialan przy przeszukiwaniu dna
14. przygotowanie stanowiska do sezonu
15. prowadzenie dziennika pracy
16. adresy kapielisk nadmorskich oferujacych prace, sposoby rekrutacji oraz strony www tematyczne.
17. praca ratownika poza Polska.
18. uprawnienia w ratownictwie i stopien ich przydatnosci w codziennej pracy
19. dobor ekipy na stanowisko.
20. mozliwosc wspolpracy (np. policja, Rka, nr alarmowy plusa itp.)
21. "fala" na stanowisku.
22. kobiety na stanowisku.

to tylko propozycje luzne i pewnie nie wszystko. niektore tematy mozna opisac na jednej stronie inne na kilku. mozna pisac na te same tematy ale pozniej wybieramy osobe ktora zredaguje text. wciaz obrobka jest oceniana prze wieksze grono. mozemy isc po kolei i kazdy pisze na ten sam temat a pozniej wybieramy wspolne stanowisko.
nie chce sam o wszystkim decydowac. moge prowadzic poczatkowo te przedsiewziecie a pozniej przekazac wladze komus z wiekszym doswiadczeniem. dla mnie liczy sie skutek. chce zeby to byl zbior roznych doswiadczen a nie subiektywna wizja. dobrze by bylo zeby prace tworzylo nawet kilkadziesiat osob o roznym doswiadczeniu. mozna wciaz dopisywac tematy lub poszerzac istniejace. glowna idea to bezplatny dostep do spostrzezen ratownikow w zdezeniu z rzeczywistoscia w pracy nad morzem. gdybym napisal to sam to mialoby to tylu zwolennikow co przeciwnikow:) mysle ze szerokie grono autorow zwiekszy wartosc i zapewni lepsze przyjecie. wiele z tych tematow bylo na forum i warto by to wszystko zebrac w jakas calosc.

czekamy na chentnych...

Ishtar 
Dyżur na www.forum.wopr.net.pl

Wysłany: Wto Gru 13, 2005 5:08 pm   

Jak dla mnie to jest ciekawy pomysł, szczególnie dla kogoś kto jest początkujący. Sama z tego forum dowiedziałam się wielu przydatnych rzeczy, więc możnaby to jakoś zebrać do kupy.
Chętnie bym pomogła, ale raczej mam za małe doświadczenie.
Jeżeli coś takiego faktycznie udało by się zrobić, to gdzie chciałbyś to kovalsz opublikować? Na tym forum? na osobnej stronie www? W formie druku :P ?

kovalsz 
Starszy Forumowicz WOPR
pozdro z Mielna!

Wysłany: Wto Gru 13, 2005 5:39 pm   

troche zaduzo pytan do mnie... wolalbym zebyscie byli bardziej aktywni i napisali jak wy to widzicie. podawajcie swoje propozycje przeciez to sa wciaz propozycje i nikt nie bedzie sie z nich smial. to jest nasze forum i bedzie nasz skrypt i kazdy moze cos wniesc...
ja bym go najchetniej opuiblikowal w kazdym z tych miejsc. w formie druku to chyba bym sie nie odwazyl... ale wsumie moze nie mam racji... co wy myslicie?? nie mam pojecia jak to wprowadzic w formie druku aby bylo dostepne w calej Polsce i chyba nie mam prawa by cos takiego opublikowac... wiecie cos na ten temat??
zreszta najpierw to zredagujmy a pozniej bedziemy sie martwic. narazie widze ze tylko polo chce mi pomoc...

t0ma5 
RW

Wysłany: Wto Gru 13, 2005 6:27 pm   

chenie zajme sie tematem 17 mam w ty zakresie male ale jednak doswiadczenie
w wolnej hwili postaram sie opracowac 18
2006 - szkolenie specjalistyczne - Wietrznice

Ishtar 

Wysłany: Wto Gru 13, 2005 6:35 pm   

kovalsz napisał/a:
troche zaduzo pytan do mnie...

nie dziw się, że ludzie zadają Ci pytania skoro jesteś pomysłodawcą (i jak rozumiem polo także). Jeżeli wyszełes z inicjatywą, to do Ciebie należy przedstawienie ogólnego zarysu projektu, żeby od początku miało to ręce i nogi. Nie mówie, ze masz odwalać całą robote.

kovalsz napisał/a:
narazie widze ze tylko polo chce mi pomoc...

Nie oceniaj ludzi zbyt szybko- ten temat jest jeszcze świeżutki :D
Jeżeli chcesz znać moje zdanie, to ja to widzę tak: osoby mające pojęcie o którymś zagadnieniu (np. z Twojej listy lub jeszcze innym) zgłaszają się po wybór tematu (najlepiej jakby była osoba rozdzielająca tematy zeby 10 osób nie pisało o tym samym). Dobrze by bylo, zeby nad jednym tematem pracowały 2 osoby (chodzi głownie o te szersze), zeby mogły sie uzupełniac. Moznaby to wstepnie publikowac na forum, zeby wprwadzac ewentualne poprawki, ale trzebaby utworzyc jakis osobny dzial, bo mógłby zrobić się niezły bałagan. Trzebaby też ustalić jakiegoś naczelnego bądź naczelnych, zeby kontrolowali przedsięwzięcie głównie w aspekcie merytorycznym :)

P.S. ja w takim razie mogłabym się zając jakims mniejszym tematem typu- 15. prowadzenie dziennika pracy :P innymi niech zajmą się bardziej doświadczeni ode mnie :D

kovalsz 
Starszy Forumowicz WOPR
pozdro z Mielna!

Wysłany: Wto Gru 13, 2005 7:20 pm   

dziekuje za uwagi i licze na dalsze zainteresowanie :wink:

Timon 
Ratownik

Wysłany: Wto Gru 13, 2005 7:35 pm   

Good idea :!: :D
''zmieniamy horyzont, w natchnieniu, w zachwycie, bo jedno, bo jedno jest życie.''

sztondi 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Wto Gru 13, 2005 7:48 pm   

Naprawde świetny pomysł zwłaszcza dla takich Ratowników jak ja którzy nie maja doświadczenia nad Morzem :? 8) Chętnie taki skrypt bym przeczytał , wy jestescie doświadczeni a wiec bedzie co czytac. Pozdro 8)

Gość 
Młodszy Forumowicz

Wysłany: Wto Gru 13, 2005 7:53 pm   

Moge pomyśleć nad 20 tematem ale dodał bym do tego jeszcze LPR (Lotnicze Pogotowie Ratunkowe), które jest raczej odrębne od Pogotowia Ratunkowego na lądzie chociaż ściśle współpracują. A tematem mógłbym się zająć ale troche by mi to zajęło, bo niestety maturka się zbliża <buu>, a po jutrze próbna :(

JAJO 
Starszy Forumowicz WOPR
1057

Wysłany: Sro Gru 14, 2005 2:25 am   

Calkiem interesujacy pomysl :) tylko trzeba miec czas na jego realizacje. :?
1998 MR WOPR | 2001 Sternik Motorowodny | 2002 R WOPR | 2005 Zeglarz Jachotwy | 2005 SR WOPR | 2006 Sprzetowe w Szczecinie | 2007 I. Sportu - Plywanie | 2007 BLS/AED | 2007 I WOPR | 2007 Sprzetowe w Kolobrzegu | 2007 KPP w Kolobrzegu

kovalsz 
Starszy Forumowicz WOPR
pozdro z Mielna!

Wysłany: Czw Gru 15, 2005 5:06 pm   

Gość napisał/a:
Moge pomyśleć nad 20 tematem ale dodał bym do tego jeszcze LPR (Lotnicze Pogotowie Ratunkowe)

t0ma5 napisał/a:
chenie zajme sie tematem 17 mam w ty zakresie male ale jednak doswiadczenie
w wolnej hwili postaram sie opracowac 18

Ishtar napisał/a:
ja w takim razie mogłabym się zając jakims mniejszym tematem typu- 15. prowadzenie dziennika pracy

narazie znalazlo sie troje chentnych i mysle ze reszta dolaczy sie w trakcie projektu. Ishtar, tOma5, Gość prosze o rozpoczecie prac nad wybranymi tematami. umowmy sie ze do konca miesiaca informujecie mnie o przebiegu prac i watpliwosciach czy problemach zaistnialych w trakcie. chcialbym zeby temat byl skonczony do 15 nastepnego miesiaca. prosze przesylac to co napisaliscie na moja malpe kovalsz@o2.pl. postaram sie wynalezc jakies braki lub wady i zwroce z poprawkami. wy decydujecie czy zmieniacie czy dodajecie to co ja wam dopisalem. w przypadku niezgodnosci co do ustalenia jednej wersji fragmentu poddajemy fragment opini forum oraz pod glosowanie. istnieje tez druga opcja ze zamiescimy obie propozycje w skrypcie wraz z uzasadnieniem roznic (np. inny kolor lub z dopiskiem autora). tematy mozna pisac w grupach czy parach ale wazne by wpisac tutaj kto jakim sie zajmuje.
chcialbym prosic polo o pomoc przy opiniowaniu i o udostepnienie wlasnych materialow. chcialbym je polaczyc i umiescic na "centralnej" i tu.
zachecam innych do wspolpracy. po nowym roku sprawdzimy postepy w pracy...
powodzenia!!

sztondi 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Czw Gru 15, 2005 5:14 pm   

Choć nie mam dośiadczenia nad Morzem :? moge opracować temat 11 czyli Etyke jesli beda błedy to poprawi je doświadczony Ratownik a jesli bedzie nie tak to luz, choc postaram sie napisac dobry Temat 8) Skonsultuje się z moim Instruktorem W. Grzelakiem i mi napewno nie odmówi pomocy :)

P.S
A Znaki na plazy to gdzie umieścimy w przepisach czy regulaminie czy osobny temat, I Sygnalizacja na wodzie

24. Oznakowanie i Sygnalizacje na Kąpielisku morskim
Moze byc taki temat 8)
Ostatnio zmieniony przez sztondi Czw Gru 15, 2005 5:39 pm, w całości zmieniany 3 razy  

Odpowiedz do tematu