-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Mistrzostwa Europy w Pływaniu
Autor Wiadomość
baca 
Starszy Forumowicz WOPR
969

Wysłany: Nie Gru 11, 2005 10:17 pm   Mistrzostwa Europy w Pływaniu

Obserwuję ostatnio pewną prawidłowość w informacjach sportowych przekazywanych przez polskie media. Bez względu na to czy Polacy odnoszą sukcesy w innych dyscyplinach sportu, na pierwszych stronach na przemian piłka nożna :? i skoki narciarskie a dokładnie Adam Małysz. Nie umniejszam sukcesów (no powiedzmy sukcesików) naszych piłkarzy i chylę czoła przed mistrzostwem Małysza ale przecież Polacy wygrywają także inne zawody. Przypomnę żenujące transmisje zawodów piłki siatkowej kobiet, czy wspomniane obecne mistrzostwa Europy w pływaniu w Trieście.
Jeśli ktoś nie śledzi (a to bardzo trudne w polskiej TV) przebiegu mistrzostw to informuję że nasi pływacy wrócą do Polski z 11 medalami (5 złotych, 4 srebrne i 2 brązowe).
Nie mogę pojąć jak można lekceważyć tak znaczące sukcesy pływaków, ba, każdych innych sportowców, z takimi wynikami.
Ja osobiście mam takie wytłumaczenie tego faktu: dziennikarze (albo dziennikarzyny, pismaki, itp.) nie potrafią pływać.
Trzeba nauczyć ich machać łapkami i nóżkami (bo chyba więcej nie będą w stanie się nauczyć) i może coś więcej i częściej napiszą o pływaniu.

Tymczasem pozdrawiam wszystkich innych dziennikarzy, którzy potrafią napisać o pływaniu kilka dobrych zdań na przekór piłkarsko-skokowej zaćmie Polaków.

baca

Ishtar 
Dyżur na www.forum.wopr.net.pl

Wysłany: Nie Gru 11, 2005 10:21 pm   

Myślę, że prawidłowość jest prosta- piłka nożna czy Małysz po prostu lepiej się sprzedają... Taki kraj :shock:

kovalsz 
Starszy Forumowicz WOPR
pozdro z Mielna!

Wysłany: Nie Gru 11, 2005 11:03 pm   

ludzie wola przeczytac ze p. Małysz ma biegunke niz ze Polacy osiagaja sukcesy w plywaniu... ale licze ze tendencje sie zmienia bo widac mala poprawe. na MP w Gorzowie nawet p. Szpakowski sie pojawil wiec moze cos sie ruszy.
najpiekniejsze jest w plywaniu dla mnie to ze takie mistrzynie jak Aleksandra Urbańczyk, Paulina Barzycka czy nawet Otylia potrafia powiedziec "czesc" czy "dzien dobry" zwyklemu ratownikowi i nie robia z siebie gwiazd.
Gratuluje naszym plywakom sukcesow i zycze kolejnych bo przyznam ze apetyt rosnie w miare jedzenia.
ciesze sie ze przecietny Polak zna z plywakow nie tylko nazwisko Szukała czy Wojdat ale rowniez te nowe twarze naszego plywania.

kolucho 
Starszy Forumowicz WOPR
1066

Wysłany: Pon Gru 12, 2005 2:08 am   

baca napisał/a:
Ja osobiście mam takie wytłumaczenie tego faktu: dziennikarze (albo dziennikarzyny, pismaki, itp.) nie potrafią pływać

Hehe nie powiem ciekawa koncepcja ale skakac na nartach tez nie potrafia :lol:
A tak na powaznie to podzielam Twoje zdanie odnosnie marginalnego traktowania innych sportow :| Malysz chyba podobnie jak '74 rok w pilce noznej nakreca te dyscypliny i chwala mu ale gdzie reszta :?: Jestesmy teraz potega w plywaniu lecz nijak to sie przeklada na medialnosc i popularnosc tego sportu. Wiadomym jest ze za naglosnieniem dyscypliny i jej bohaterow ida oczywiscie pieniadze na ktorych nadmiar plywacy raczej nie moga narzekac (podrzedny pilkarz z byle jakiej ligi zarabia duzo wiecej). W Austaralii, USA, RPA, Niemczech itp oplaca sie plywac :!: Niedlugo o nasze gwiazdy upomna sie zagraniczne kluby qszac nieporownywalnymi warunkami do trenowania nie mowiac juz o pieniadzach i beda robic biznes na nich.. Dlaczego my nie mozemy tego potencjalu spozytkowac :?: Ja m in z tego powodu iz trenowanie plywania jest poki co niestety nieoplcalne w Polsce zrezygnowalem z niego.. Irytujace lecz prawdziwe :evil: A tak niewiele trzeba ze strony 4 wladzy jak zwyklo nazywac sie media by zmienic ten stan rzeczy.. Pozdrawiam :mrgreen:

PS Nie wspomnialem juz jak my ratownicy, instruktorzy plywania mozemy zyskac na promcji tego sportu..

GRATULACJE PLYWACY!!!

sztondi 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Pon Gru 12, 2005 1:06 pm   

Ja zawsze śledziłem Zmagania Pływaków na kazdej imprezie pamietam jeszcze Finał Rafała Szukały Z BARCELONY 1992 miałem wtedy z 6 lat i dokładnie pamietam jak zakłada okularki i o palec wyprzedził go Morales z Usa a trzeci był murzyn z Surinamu choć trzeba powiedziec ze polskie pływanie rozwineło się dopiero teraz nasze pokolenie 1980 wszystko przez budowanie basenów i szkolenie młodziezy a Wojdat i Szukała to inna bajka trenowali w USA a to jest TEAM 8) Który trenuje w Polsce choc jestem zatym zeby Gąsior pojechał do Mike Botona na szkolenie ze sprintu i trening :D Baca Dzisjaj w Wyborczej jest cały artykuł o pływakach i są na Pierwszej stronie Polskie pływanie bedzie wielkie, przykład Węgry oni zawsze byli dobrzy bo mieli tradycje u nas ta tradycja się tworzy :D Pozdro

JAJO 
Starszy Forumowicz WOPR
1057

Wysłany: Pon Gru 12, 2005 1:51 pm   

Niestety. Polska. Pilka nozna, kosz, skoki. Nic wiecej. Ale na jedynce pokazywali plywakow. Najlepsze bylo to ze po zdobyciu jakis tam medali w Faktach nic nie wspomneli o plywaniu. :evil: A to przecierz sukces zdobyc medal na ME.
Wogole te ME byly spoX. Rkordy gonily rekordy. Jak nie WR to ER albo CR - wspaniale. :D Szkoda ze to w skutek zmian w przepisach ale coz - trzeba isc do przodu.
Polscy plywacy pokazali ze umieja plywac i to wrecz bardzo dobrze. Chwala im za to! :D
Mam nadzieje ze pomoze w znaczny sposob rozpromowac plywanie jako dyscypline o ktorej bedzie sie mowilo na co dzien. :D
1998 MR WOPR | 2001 Sternik Motorowodny | 2002 R WOPR | 2005 Zeglarz Jachotwy | 2005 SR WOPR | 2006 Sprzetowe w Szczecinie | 2007 I. Sportu - Plywanie | 2007 BLS/AED | 2007 I WOPR | 2007 Sprzetowe w Kolobrzegu | 2007 KPP w Kolobrzegu

baca 
Starszy Forumowicz WOPR
969

Wysłany: Pon Gru 12, 2005 2:48 pm   

JAJO napisał/a:
Szkoda ze to w skutek zmian w przepisach ale coz - trzeba isc do przodu.

O jakich zmianach myślisz ?? To ciekawy temat.
Rozwiń jeśli możesz.

Pozdrawiam

baca

sztondi 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Pon Gru 12, 2005 6:12 pm   

Właśnie bardzo ciekawe jakie zmiany JAJO czy to ma związek Z Kongresem FINA który odbył się W czasie MŚ w Montrealu słyszałem o jakis zmianach ale Ta Pamięc :roll: Czy to ma zwiazek ze zmiana ruchów w stylach coś w motylku albo kraulu było zmieniane :?: czy w innych stylach :?
2009 - Instruktor Pływania
2009 - Instruktor Triathlonu

PAROSTATEK 
Doświadczony Forumowicz WOPR
SRW

Wysłany: Pon Gru 12, 2005 6:50 pm   

moim zdanie nie mozna tak do konca powiedziec,ze jest tak kiepsko z ta miedialnoscia.Kiepsko to bylo pare lat temu,ale odkad Otylia zaczela zdobywac medale i poprawiac rekordycos sie zmnienilo(moze niewiele ale jednak).przypomnijcie sobie czasy np. Ali Pęczak o ktorej sukcesach mozna bylo sie dowiedziec dopiero po dociekliwych poszukiwaniach w gazetach,bo o telewizji juz nawet nie wspomne.

JAJO 
Starszy Forumowicz WOPR
1057

Wysłany: Sro Gru 14, 2005 2:08 am   

Jedna ze zmian jakie sa mi znane to ruch nogami do delfina po skoku i nawrocie w stylu klasycznym. Daje to sporo. ;)
W stylu dowolnym niewiele sie zmieni bo nie ma co - plywa sie dowolnie. :)
Natomiast jesli chodzi o delfina i grzbieta to nie slyszalem jeszcze nic ale mysle ze jak ktos kuknie do przepisow cos znajdzie. Choc tu sie liczy wytrzymalosc i jak widac wytrenowac pod tym wzgledem mozna sie coraz lepiej. Trzeba wziac rowniez pod uwage coraz wieksza wiedze na temat podnoszenia swojej sprawnosci fizycznej jak i ewolucje. No nie?! ;)
1998 MR WOPR | 2001 Sternik Motorowodny | 2002 R WOPR | 2005 Zeglarz Jachotwy | 2005 SR WOPR | 2006 Sprzetowe w Szczecinie | 2007 I. Sportu - Plywanie | 2007 BLS/AED | 2007 I WOPR | 2007 Sprzetowe w Kolobrzegu | 2007 KPP w Kolobrzegu

sztondi 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Sro Gru 14, 2005 12:44 pm   

To juz wszystko wiadomo, ale moim zdaniem ma to minimalny wpływ na Wynik, choc mocna praca nóg :? no własciwie nawrót jest bardzo waznym elementem i duzo mozna na nim zyskac ale rekord w Delfie tylko pobiła nasza OTI w PEKINIE 2008 bedziemy miec same medale w Pływaniu chyba 8) Bedzie ich cały Wór 8)

JAJO 
Starszy Forumowicz WOPR
1057

Wysłany: Sro Gru 14, 2005 5:45 pm   

Nawet sobie sprawy ne zdajesz ile taki kopniak do delfina moze dac. ;)

A za medale w Pekinie juz 3mam kciuki. :D

kolucho 
Starszy Forumowicz WOPR
1066

Wysłany: Wto Gru 20, 2005 10:05 pm   

baca napisał/a:
O jakich zmianach myślisz ??

Wszelkie nowe zmiany jakie zaszly w przepisach zawarte sa pod ponizszym adresem (bardzo przystepnie opracowane gdyz zaznaczone jest co zniknelo a co pojawilo sie nowego :) ):
http://www.polswim.pl/prz...konsultacji.pdf
Zainteresowanych zapraszam do lektury :wink: Pozdrawiam :mrgreen:

kovalsz 
Starszy Forumowicz WOPR
pozdro z Mielna!

Wysłany: Wto Gru 20, 2005 10:58 pm   

z tego wynika ze tylko zaba bedzie miala nowy rekord swiata :mrgreen:
ciekawe kiedy dopuszcza stroje na dlonie?? :wink: to by bylo cos...

sztondi 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Nie Gru 25, 2005 11:24 am   

To jest nie mozliwe :wink: a Klasyczny to piękny styl i mamy Sławka Kuczke i Beate Kamińska 8) na IO PEKIN beda medale choc 15 latka z Chin która pobiła rekord świata niestety brała Doping :twisted: W Chinach jest rezim Treningów ale juz w tak młodym wieku podaja Koks :x Oby IO były czyste :wink: A jakie jest wasze zdanie na temat dyskwalifikacji Łukasza Gąsiora po Marichuanie przeciez to nie jest substancja taka powazna jak inne lecz zakazana cóz Trudno oby sie nie zmarnował taki Talent. Pozdro 8)

Odpowiedz do tematu