-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
TAMA NA STARSZEGO RATOWNIKA??
Autor Wiadomość
sztondi 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Pią Gru 02, 2005 4:44 pm   

Dimitri napisał/a:
m nie jakoś nie ciągnie do tamy JAJO przyznaj jakie są zalety starszego ratownika może się skusze :d

SKRÓT JEST PROSTY

Mł Ratownik Musi : Wiedzieć :)
Ratownik WOPR : Wiedzieć i Umieć :D
Starszy ratownik : Wiedzieć , Umieć i Kierować 8)
Instruktor WOPR :Wiedzieć , Umieć , Kierować i Nauczać :mrgreen:

Taki mały skrót POZDRO

Swietliaciok 
Doświadczony Forumowicz WOPR

Wysłany: Pią Gru 02, 2005 5:18 pm   

Dimitri(Rafale) to chyba oczywiste że mając starszego wiecej kasy dostaniesz w pracy, taka zaleta powinna Ci wystarczyć=) :mrgreen:

kolucho 
Starszy Forumowicz WOPR
1066

Wysłany: Pią Gru 02, 2005 6:14 pm   

Swietliaciok napisał/a:
Dimitri(Rafale) to chyba oczywiste że mając starszego wiecej kasy dostaniesz w pracy, taka zaleta powinna Ci wystarczyć=) :mrgreen:

Niestety wbrew pozorom nie takie oczywiste jest podniesienie zarobqw po uzyskaniu stopnia SRW :| Pisze tak gdyz sam tego doswiadczylem :( W wiekszosci przypadqw jest tak iz pracodawca nie potrzebuje w pracy ludzi o wyzzszym stopniu (temat bardzo przykry i juz wszystkim dobrze znany a mianowicie zachowanie sie pracodawcow podczas zatrudniania i ich podejscie do tego..). Jemu wystarczy RW bo takie sa przepisy (miedzy MRW a RW istnieje jeszcze roznica w placach przynajmniej tam gdzie pracowalem). Wiadomo ze wspolnie ze znajomymi dazymy do rozroznienia wynagrodzenia w zaleznosci od posiadanego stopnia na wszystkich poziomach i mam nadzieje ze w nadchodzacym sezonie tak w istocie sie stanie :)
O innym niechlubnym przykladzie opowiadal mi moj kolega ktorego to pracodawca nie chcial poscic na qrs SRW :( Zamiast pomagac mu w ksztalceniu sie i podnoszeniu umiejetnosci to wrecz mu to utrudnial.. Sytuacja nienormalna i mam wrazenie ze do zaobserwowanie jedynie w Polsce :x No ale o podejsciu pracodawcow do nas ratowniqw wypowidalismy sie juz niejednokrotnie w innych tematach.. Pozdrawiam :mrgreen:

sfrustrowany 
BAD - Bardzo Aktywny Działacz
SR_WOPR

Wysłany: Pią Gru 02, 2005 7:27 pm   

kolucho napisał/a:
pracodawca nie chcial poscic na qrs SRW

Niestety tak właśnie jest. Dla pracodawców liczy się CZŁOWIEK NA STANOWISKU, SZTUKA. I to, ze chcemy jechać na kurs, i tym samym opuścić na kilka/kilkanaście dni stanowisko pracy niekiedy staje się przeszkodą nie do pokonania. szczególnie dotyczy to wyjazdów nad morze. Kursy organizowane są w sezonie, co moze być w niektórych przypadkach duża przeszkodą.
Słowem podwyższanie własnych kwalifikacji nie jest "rzadną okolicznoscia łagodzącą". I o ile w pracy wakacyjnej dość często spotykamy sie z różnicowaniem zarobków w zależności od posiadanego stopnia (nie tylko pełnionej funkcji) o tyle w stałęj pracy (np. na basenie) bardzo często takiego zróżnicowania brak. Chyba ze pełni sie obowiazki kierownika zmiany itp.
Szkoda bo dużo na tym tracimy. My jako ratownicy.
POZDRAWAIM

Dimitri 
feldmarschall

Wysłany: Pią Gru 02, 2005 8:48 pm   

widzisz świetlik co się nauczyłeś
1 kasa to nie wszystko
2 zleceniodawca będzie chciał minimalnych wydatków
3 w większości olewają bezpieczeństwo dla oszczędzenia kasy
4 zupa jest zdrowa ?????

JAJO 
Starszy Forumowicz WOPR
1057

Wysłany: Sob Gru 03, 2005 1:05 am   

Dimitri napisał/a:
m nie jakoś nie ciągnie do tamy JAJO przyznaj jakie są zalety starszego ratownika może się skusze :d

Prawda jest taka ze ja ten kurs zrobilem dla wlasnej satysfakcji a nastepnie z mysla o I WOPR i podniesieniu wlasnych kwalifikacji. Kosztowalo mnie o co nieco ale nie zaluje. :)
Poza tym na coniektorych kapieliskach daja wieksza kase za wyzszy stopien np. w Ustroniu za SR WOPR masz 400 zl wiecej z miejsca a jak masz jeszcze dosw. to juz wogole.
Kolejna sprawa to opowiadania kolegow ze jest poprostu zaj..iscie. :mrgreen:
I w koncu - skoro takie cieniasy jak coeniktore moje kolegi maja SR WOPR to dlaczego nie ja. :mrgreen:
1998 MR WOPR | 2001 Sternik Motorowodny | 2002 R WOPR | 2005 Zeglarz Jachotwy | 2005 SR WOPR | 2006 Sprzetowe w Szczecinie | 2007 I. Sportu - Plywanie | 2007 BLS/AED | 2007 I WOPR | 2007 Sprzetowe w Kolobrzegu | 2007 KPP w Kolobrzegu

PAROSTATEK 
SRW

Wysłany: Nie Gru 11, 2005 8:48 pm   

bylem, zaliczylem,zdalem(czy jakos tak to bylo)Tak na powaznie to naprawde warto mojechac do Tamy niezaleznie od tego ile wiecej bedziesz potem zarabial.Ja mam to szczescie ze zarabiam troche wiecej,szkoda ze nie kazdemu sie to udaje

Swietliaciok 

Wysłany: Pon Gru 12, 2005 11:17 pm   

Ja za pare lat. będzie to pewno TAMA 2009 albo 2010 nie wiem jak formalnie uda mi się to załatwić pojade do TAMY o ile starczy chęci. Póki co jestem dobrej myśli bo chodze na basen pływać prawie codziennie i coraz lepiej mi się pływa a co najważniejsze nabieram kondycji.Teraz mi pozostaje zdac RW=) a potem to tylko czekac 3 latka na TAME.
dzięki zaq wszelkie informacje zawarte w tym temacie.

kolucho 
Starszy Forumowicz WOPR
1066

Wysłany: Wto Gru 13, 2005 3:26 pm   

Swietliaciok napisał/a:
pojade do TAMY o ile starczy chęci

Niestety moze sie okazac ze procz checi bedziesz musial dysponowac dodatkowo niezla gotowka :| Juz teraz nalezy posiadac dosc pokazny zasob pieniedzy by spelnic wszystkie wymagania a pragne przypomniec iz ich ilosc caly czas rosnie.. Ale tematyka ta poruszana jest w innym dziale ;) Pozdrawiam :mrgreen:

PAROSTATEK 
SRW

Wysłany: Wto Gru 13, 2005 5:47 pm   

kolucho napisał/a:
Juz teraz nalezy posiadac dosc pokazny zasob pieniedzy

tys prowda

JAJO 
Starszy Forumowicz WOPR
1057

Wysłany: Sro Gru 14, 2005 2:20 am   

Oj schudnie portfel, schudnie! :?
1998 MR WOPR | 2001 Sternik Motorowodny | 2002 R WOPR | 2005 Zeglarz Jachotwy | 2005 SR WOPR | 2006 Sprzetowe w Szczecinie | 2007 I. Sportu - Plywanie | 2007 BLS/AED | 2007 I WOPR | 2007 Sprzetowe w Kolobrzegu | 2007 KPP w Kolobrzegu

MONIKA 
Dyżur na www.forum.wopr.net.pl

Wysłany: Pią Gru 23, 2005 2:50 pm   

Ja ogółem jestem bardzo nastawiona na wyjazd do tamy,i szczerze mowiac nie robie tego bo jest mozliwosc wikszych zarobkow tylko chce bardziej podniesc swoje kwalifikacje i napewno bede miala z tego wieksza satyswakcje.A mam pyt gdzie moge sie dowiedziec o cenak kursu?POZDRAWIAM :)

JAJO 
Starszy Forumowicz WOPR
1057

Wysłany: Pią Gru 23, 2005 3:13 pm   

Mysle ze na stronie ZG WOPR wszystko jest ale powiem Ci wstepnie ze kurs 450 a papiery (czyli jak zdasz) 200 + 30 plastikowa legitka. Dojazd we wlasnym zakresie.

kolucho 
Starszy Forumowicz WOPR
1066

Wysłany: Pią Gru 23, 2005 7:41 pm   

Od nadchodzacego roq mozemy miec rowniez nadzieje ze koszty jakie przedstawil JAJO moga zmalec w zwiazq z oddaniem wyremontowanego budynq :) Dotychczas (od czasu pozaru) wszyscy qrsanci byli zakwaterowani w pobliskim osrodq.. Pozdrawiam :mrgreen:

kovalsz 
Starszy Forumowicz WOPR
pozdro z Mielna!

Wysłany: Pią Gru 23, 2005 11:04 pm   

pragne przypomniec ze koszty wzrosna bo trzeba zrobic szkolenie specjalistyczne... +300zl (tak oklolo):(((

Odpowiedz do tematu