Ale chyba najgorszym stereotypem jest to, że ratownik nic nie robi, tylko siedzi, patrzy przed siebie i jeszcze mu za to płacą.
...
swieta racja - na kapielisku na ktorym pracowalem, wielokrotnie spotykalem sie z takimi opiniami od osob calkowicie mi nie znanych jak i kolegow, ale znalazlem na to "sposob", mowilem mu: "skoro tylko sie siedzi, skoro nic sie nie robi, skoro tylko sie patrzyt na laski, to z checia sie z toba zamienie, ty posiedzisz na wiezy, na slonku na 35 stopniowym upale, bez mozliwosci schlodzenia sie w wodzie kiedy tylko sie chce, a ja sobie posiedze pod wieza w cieniu bede sobie laski wyrywal i wchodzil do wody kiiedy tylko bede chcial a i piwko sobie wypije... " wtedy troche im sie opinia na ten temat "nicnierobienia" zmienia...
btw. co jak co ale siedzenie na slonku w ogromnym upale i patrzenie sie na wode, na miliony "odblaskow" od fal, meczy bardziej niz praca "przy lopacie"
Nie wiem jak jest na zalewie, ale sama praca na basenie jest nudząca
_________________ 2005-Młodszy Ratownik WOPR
2006-Sternik Motorowodny
Grupa Szybkiego Reagowania WOPR
''zmieniamy horyzont, w natchnieniu, w zachwycie, bo jedno, bo jedno jest życie.''
35 stopni to jest w cieniu na słoneczku nagrzewasz sie duzo mocniej...
Co do opalenizny to jest to fakt... zawsze opalałem sie raczej średnio, a w tym roku po dłuższym siedzeniu na basenie mam najlepsza opaleniznę w klasie
Jak juz ktoś wyzej napisał ludziom wydaje sie, że dzień na basenie jest dla ratownika czysta przyjemnością... Zwłaszcza ostatnie godziny
_________________ 2007 - MR
2007 - KDP/CMAS* P1
2008 - Sędzia pływania II klasa
Ojjj Panowie! Opalanie.... Wam to fajnie a kobieta ratownik to co? z gołą klatą chodzić nie może, do tego koszulki i spodenki są bardzo obszerne więc gorąco i nie ma jak się opalić-opalenizna w spodenki i rękawki bleee:(
A kolejny mit to taki: że wszyscy ratownicy potrafią świetnie pływać i są bardzooo przystojni...heheheh większość pływa przeciętnie - wiem bo widziałam aż sama w szoku byłam, a czy przystojni....eee nie za często
Hahaha jakiś ty skromny jesteś ok Ciebie nie widzialam więc nie wiem ale ratownicy wcale nie są przystojni-znam kilkunastu i z tych co znam może na 4-5 można oko zawiesić. Poza tym większość ratowników to dzieciaki średnia wieku to 18- 22 :/ więc z męskości wiele w tym wieku nie ma ps bez urazy panowie a wybory na forum - jestem za
Wysłany: Pon Paź 29, 2007 2:27 pm
hmm... może niektórym kobietą wystarczy funkcja jaką piastuje mężczyzna. (ach być dziewczyna ratownika)
Co do faktów i mitów słyszałem kiedyś takie stwierdzenie ze: "trzeźwy ratownik to podejrzany ratownik" - ktoś z kąpiących sie to powiedział.
Janek napisał/a:
Jak juz ktoś wyzej napisał ludziom wydaje sie, że dzień na basenie jest dla ratownika czysta przyjemnością... Zwłaszcza ostatnie godziny
No to jest akurat norma. Wielu znajomych mi mówi że ja to sie chyba nie narobiłem za bardzo przez te wakacje. Fajnie tak sobie przecież siedzieć cały dzień. No niestety dopóki sie nie poczuje na własnej skórze jak ta robota wygląda to sie nie zrozumie.
Jak upominasz a niektórzy maja to w dupie i robią to samo, jak cię lekceważą, oskarżają, grożą, kłócą sie ze nie masz racji albo twierdza ze zapłacili i nic juz ich nie obowiązuje.
No ale chyba większosć ludzi jest zdania tego że "Moja praca jest najcięższa innym to chyba łatwiej jest"
Wszyscy cały czas piszą jak to ciężko jest tym wszystkim ratownikom oczywiście zgadzam się z tym sama pracowałam na basenie przez te wakacje... Ale z drugiej strony jest to dość "przyjemna" praca... co prawda jest duża odpowiedzialność no i jak już prawie wszyscy pisali słonko grzeje zwykle mocno.... (popieram wypowiedz koleżanki biały brzuch plecy:/) no ale to w tej pracy nie jest najważniejsze. Ja na basenie na którym pracowałam miałam bardzo fajną ekipę na stanowiskach siedzieliśmy zawsze przynajmniej we 2 żeby było raźniej w nudne dni... Ogólnie nie zamieniłabym sie chyba z nikim lubię tą prace.
POZDRAWIAM
Mity:
"(...)Jak ktoś zacznie się topić to pójdzie szybko pod wodę i i tak nawet nie zauważycie. Nie da sie tego upilnować." - plażowicz poważnym tonem mędrca