Ja mialem przyjemnosc kilkakrotnie brac udzial w tych zawodach. Jednym slowem super impreza i kazdemu polecam Jednakze moim zdaniem coraz bardziej zartraca sie duch ratownictwa na rzecz komercyjnej rywalizacji. Wygrywa ten kto skompletuje sobie lepsza druzyne plywaq a nie prawdziwych pracujacych na plazy ratowniqw Dla gminy jest to czysty zysk..wyda kilka tysiecy zlotych na taka druzyne a ona przywiezie dla gminy lodz motorowa za kilkadziesiat tysiecy..Czego chciec wiecej Ale czy aby napewno Ja startowalem ze swoimi kolegami "prosto z piachu" A mianowicie dostawalismy na 2 dni urlop i jechalismy na zawody. Nie bylismy specjalnie sciagani przez gmine pod katem zawodow Cwiczylismy w miare mozliwosci podczas i po pracy. Uwazam ze tak powinno to wszystko wygladac bo jak pozniej ma sie bezpieczenstwo na plazy w miejscowosci ktorej ratownicy wygrali z tym co jest naprawde Spotkalem uczestniqw w/w zawodow ktorzy wogole nie pracowali na plazy. Wprost mowili ze jezdza tylko na zawody. Druga sprawa sa konkurencje na zawodach..jedynie czesc z nich ma zastosowanie w prawdziwym ratownictwie. Uwazam ze start w MISTRZOSTWACH NIVEA powinno traktowac sie jako zabawe i nowe doswiadczenie a nie rywalizacje ponad wszystko. Ja i moja druzyna tak to traktowalismy dlatego przywiezlismy z nich wspaniale wspomnienia Pozdrawiam i zachecam bo warto to zobaczyc chocby po to by podzielic sie opinia..
Wysłany: Sob Lis 12, 2005 2:29 am zgadzam sie w 100%
dodalbym tylko do wypowiedzi wyzej ze czesto zaskakujacy jest wynik konkurencji... druzyny nawzajem mierza sobie czas i wiemy kto byl najlepszy...pozniej sedziowie oglaszaja wyniki i sie okazuje ze ci pierwsi sa 3 np?? albo pytamy sie przed konkurencja (holowanie na bojce) sedziego startowego) czy moze tonacy pomagac przy powrocie (machac nogami) i mowi ze moze, pozniej sie okazuje ze 3 druzyny sa zdyskwalifikowane za pomoc przy powrocie...??? albo zmiana konkurencji plywanie na lodce na biegi bo sedziowie stwierdzili ze zaduze fale bo oni nie potrafili wyjsc...?? albo w regulaminie pisze ze bierze udzial w danej konkurencji dwoch a pozniej sie okazuje (przed startem) ze wszyscy zawodnicy...?? albo to ze druzyny ktore sa juz w finale moga startowac ponownie w eliminacjach albo jest kilka druzyn z jednej gminy i blokuja tym samym mozliwosc awansu innym i wciaz nagrody dostaja tesame druzyny... poprostu czasem ma sie silne wrazenie ze juz przed zawodami zalozono kto ma wygrac...
jest kilka takich buraczkow w tej imprezie ale warto tam pojechac ze wzgledu na te kilka druzyn ktore nie jada tam dla tej kasy tylko dla samej rywalizacji i zabawy...
_________________ Moje motto na ten rok - koko bongo i do przodu!!
Wysłany: Sob Lis 12, 2005 12:35 pm Re: zgadzam sie w 100%
kovalsz napisał/a:
warto tam pojechac ze wzgledu na te kilka druzyn ktore nie jada tam dla tej kasy tylko dla samej rywalizacji i zabawy...
I taka powinna być motywacja startu w zawodach...
Przed rozpoczęciem rywalizacji warto jest poprosić sędziego głównego o dokładny regulamin (na piśmie), wtedy można panować nad przebiegiem imprezy... i ewentualnie wnosić protesty co do odstąpień od regulaminu. Sędziowie decydują praktycznie o wszystkich aspektach zawodów, niemniej oni tworzą regulamin i oni tez muszą się do niego stosować...
Niemniej to świetna impreza, warto przynajmniej ją zobaczyć...
baca
_________________ I’ve seen things you people wouldn’t believe. All those moments will be lost in time like tears in rain...
Wysłany: Sob Lis 12, 2005 1:55 pm Re: zgadzam sie w 100%
kovalsz napisał/a:
albo pytamy sie przed konkurencja (holowanie na bojce) sedziego startowego) czy moze tonacy pomagac przy powrocie (machac nogami) i mowi ze moze, pozniej sie okazuje ze 3 druzyny sa zdyskwalifikowane za pomoc przy powrocie...??? albo zmiana konkurencji plywanie na lodce na biegi bo sedziowie stwierdzili ze zaduze fale bo oni nie potrafili wyjsc...??
Dokladnie mialem ten przypadek z bojka ze sedzia startowy powiedzial ze mozna pomagac sobie reka a gdy zastosowalismy to dowiedzielismy sie ze jestesmy zdyskwalifikowani Jednym slowem swiadczy to o niekompetencji sedziow. Hehe a co do zmiany konqrencji w trakcie zawodow to juz wogole paranoja..Jak kompletujemy druzyne pod wzgledem konkretnych konkurencji a tu nagle ze wzgledu na duze fale wciskaja nam bieg na 1000m gdzie nikt tego nie przewidzial A powod..sedziowie na BLce ze wzgledu na stan morza nie potrafia ustawic bojek bo wogole wyplynac nie moga..Komentarz chyba zbedny jest
[ Dodano: Sob Lis 12, 2005 12:59 pm ]
baca napisał/a:
kovalsz napisał/a:
warto tam pojechac ze wzgledu na te kilka druzyn ktore nie jada tam dla tej kasy tylko dla samej rywalizacji i zabawy...
i ewentualnie wnosić protesty co do odstąpień od regulaminu. baca
Jesli dobrze pamietam to zeby wnosic protest to trzeba uiscic oplate (chyba 200zl) ktora przepada jezeli protest okaze sie nieuzasadniony Chora rzecz wedlug mnie..
Bralem udzial w zawodach i to 2x: Kolobrzeg 2004 i Niechorze 2005. Nie ukrywam ze wspomnienia niesamowite i wogole klimat ale niestety (jak tu koledzy wspominaja) jest coraz gorzej. Zmiany konkurencji i wogole to porazka nie wspomnie tu o specjalistach od zawodow ratowniczych (chodzi mi o zawdonikow). Szkoda pisac...
Ja sie tam tylko dobrze bawie, daje z siebie wszystko a potem wspominam jak to bylo fajnie.
Wysłany: Pon Lis 14, 2005 12:09 am niestety regulamin nic nie daje
regulamin niestety nic nam nie daje bo jest zmieniany na biezaco no i nie reguluje wszystkich kwestii. mnie zdyskwalifikowali w konkurencji 200 bieg 400 plywanie 200 bieg za to ze po wyjsciu z wody kolega mnie popedzal i krzyczal "dawaj dawaj!!!"...
nie slyszalem nigdy zeby ktorys z protestow byl rozpatrzony pozytywnie...
to jak walenie glowa w mur ale ciesze sie ze tam bylem:)
_________________ Moje motto na ten rok - koko bongo i do przodu!!
odkurzę troche temat. Mam kilka pytań.
1.Jakie są konkurencje związane z pływaniem. Najlepiej samym a nie żadne cholowanie itp.
2.CZy można wystartować np. tylko w 1 konkurencji ?
3.Jakie są bonusy/zasady takich startów
edit:
ad1 jakie są mniejwiecej czasy "średnie"