-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Praca dla pieniędzy czy powołania?
Autor Wiadomość
kozak 
BAD - Bardzo Aktywny Działacz
RW

Wysłany: Sro Cze 18, 2008 7:15 pm   

To może niech pan Marcin wytłumaczy dlaczego mamy obecnie tyle strajków? Każdy chce pracować w zawodzie, który daje mu satysfakcję ale jednocześnie chciałby zarabiać tyle ile jest warta jego praca. Ludzie z kwalifikacjami jakoś nie garną się do kopania rowów.

bandit 
Doświadczony Forumowicz WOPR

Wysłany: Sro Cze 18, 2008 7:22 pm   

"(...)bo to Polska nie elegancja Francja(...)"

ja podczas pracy w wakcje w chłodni (rozładunek warzyw i owoców z samochodów) dostawałem za tone - 6,70 zł. Po 14 dniach pracy - wyszło mi 1100 zł...

Wystarczy to przyrównać do zarobków miesięcznych ratownika WOPR lub ratownika medycznego i że tak powiem :lol:

zoltan 
RW

Wysłany: Sro Cze 18, 2008 8:26 pm   

marcin ...ja jesze raz do ciebie bo powiedzmy podobny problem z kasą był przez chwilę u mnie....
obsługujemy raftingi i ustaliliśmy stawki z właścicielami firm dla których to robimy(po ciężkich negocjacjach) "...bo przecież jakto my możemy brać stówę za takie nic nierobienie a chłop na budowie musi cały dzień zasówać..."- krótka piłka-to sobie weż chłopa z budowy.......hehe - musimy się cenić ,
następna rzecz- młody człowiek po kursie- podkładał się za 50 zł...czyli robił tzw. krecią robotę-"...i tak nic nie robię więc popłynę za 50 zł..." po uświadomieniu że można brać 100 a nie 50 , zaczął myśleć hehe i teraz już bierze 100

bandit 

Wysłany: Sro Cze 18, 2008 8:55 pm   

Wszędzie jest to samo - trzeba trzymać pułap i ustalić wartość czegoś - bo niedługo ratownik bedzie traktowany jak kasjerka w sieci "biedronka" :/ wyzysk człowieka przez człowieka. Misja, misją ale duchową ideą dziecka nie nakarmie.

eselfunk 
RW

Wysłany: Sro Cze 18, 2008 9:07 pm   

bandit napisał/a:
Wszędzie jest to samo - trzeba trzymać pułap i ustalić wartość czegoś - bo niedługo ratownik bedzie traktowany jak kasjerka w sieci "biedronka" :/ wyzysk człowieka przez człowieka. Misja, misją ale duchową ideą dziecka nie nakarmie.

Kasjerka w Biedronce w Łodzi ma zarobek za m-c 1700 brutto (jak już wspomniałem w innym temacie ratownik WOPR na basenie w Rawie Mazowieckiej 1900 pln, a teraz porównajmy odpowiedzialność)

2001- Żeglarz Jachtowy
2002- MRW
2007- RW
2007- P1/CMAS / SS1 / PN1
2007- oxygen provider
2008- szkolenie na wodach szybkopłynących 'A' Wietrznice woj. małopolskie

bandit 

Wysłany: Sro Cze 18, 2008 10:09 pm   

eselfunk napisał/a:

Kasjerka w Biedronce w Łodzi ma zarobek za m-c 1700 brutto (jak już wspomniałem w innym temacie ratownik WOPR na basenie w Rawie Mazowieckiej 1900 pln, a teraz porównajmy odpowiedzialność)

to teraz mnie zagiąłeś... u nas w Lublinie to 1700 na bank nie ma. Ba nawet powiem ze 1700 nie ma początkujący ratownik medyczny :shock:

ale wiesz ta chłodnia co pracowalem - to na miesiac spokojnie 2 tysiace - i też porównajmy odpowiedzialność...

tomekpinczow 
Wypowie się, choć w ostateczności

Wysłany: Czw Cze 19, 2008 9:21 am   

racja, za taką odpowiedzialność co my ponosimy powinniśmy dostawać godziwe pieniądze. Robotnik przy kopaniu dołów czy jakiśinny jak robote spartoli to ma możliwość tego poprawienia. Jednak jak my spartolimy, poprawić już sie nie da... . I na dodatek bierze 2-3 raza więcej od nas. Jak będziemy się na 500 zł godzić, to niasi ukochani pracodawcy uznają to za standart i będzie dalej tak samo. A przeciaż trzeba podniaś nasze standardy życia... pozdrowionka

tf 
RW

Wysłany: Nie Cze 22, 2008 9:02 pm   

No to ja mam takie pytanie: ile realnie chcielibyście zarabiać, żeby odczuwać satysfakcję z pracy? Chodzi mi o kwotę realną, bo wiadomo, że każdy chciałby zarobić jak najwięcej:) Zastanawiam się po prostu czy nasze oczekiwania są bardzo rozbieżne z tym co proponują pracodawcy. A może płaca wam odpowiada tylko zmienilibyście jakieś inne warunki?

bandit 

Wysłany: Nie Cze 22, 2008 10:52 pm   

1500 zł/mies minimum + dodatki np jeśli ktoś ma wykształcenie medyczne lub rózne przydatne uprawnienia.
(mówie o RW i starszych stopniem)

i myśle że porządnie wyposażone kąpielisko (nie tylko w sprzęt ratownictwa wodnego) byłby super :wink:

obowiązkowo:

Deska ortopedyczna i kołnierze
Szyny kramera
Torba medyczna - wyposażona tak żeby mieć wszystko co najważniejsze gdy jest taka potrzeba.

I wtedy bym sie czuł doceniany przez pracodawce... może keidyś... :roll:

widząc obrazki na pojezierzu w Polsce B to mi czasami przykro... i nie wiem czy sie smiać czy płakać...

Skacowany 
Dyżur na www.forum.wopr.net.pl
RW

Wysłany: Nie Cze 22, 2008 11:37 pm   

Bandit nisko sie cenisz :-) Licząc, że w lipcu przepracujesz 31 dni za 1500 PLN to dniowka wychodzi jakies 48,31 zl :-) liczac ze pracujesz 8 godzin...a w zasadzie pracuje sie 9 ( 30 min na rozłożenie sprzętu i złożenie) to stawka za godzine wychodzi Ci...6,04...Nie wspominam tutaj o pracy w sobote i w niedziele...:)

bandit 

Wysłany: Pon Cze 23, 2008 1:20 pm   

dodatki dodatki :P

napisałem "minimum" daje pole do popisu :P

cenie sie realnie - każdy by chciał zarabiac 3 tysiące na łape :/ ale nie oszukujmy sie tak pięknie nie będzie.

jakby były spełnione te warunki co mówie to byłoby ok ;) mówie o jeziorach. Bo prace nad morzem to wyceniam na 2 tys. za miesiąc (plus dodatki :P )

czekam na propozycje innych.

sniper108 

Wysłany: Pon Cze 23, 2008 3:03 pm   

Gdyby to co jest teraz brutto było netto juz byłoby fajnie. Wzrost o 300-400zł przy takich kwotach to całkiem sporo.

tf 
RW

Wysłany: Pon Cze 23, 2008 5:29 pm   

Skacowany napisał/a:
Licząc, że w lipcu przepracujesz 31 dni za 1500 PLN to dniowka wychodzi jakies 48,31 zl :-) liczac ze pracujesz 8 godzin...a w zasadzie pracuje sie 9 ( 30 min na rozłożenie sprzętu i złożenie)

Błąd: nie można pracować 31 dni w miesiącu (znacie jakiś inny zawód, w którym się tak pracuje?), mówimy o sytuacji zgodnej z prawem, no i na pewno nie codziennie po 8 godzin. Aż się boję co będzie jak pójdę do pracy i będę chciała pracować zgodnie z przepisami;)

Skacowany 
Dyżur na www.forum.wopr.net.pl
RW

Wysłany: Pon Cze 23, 2008 5:36 pm   

tf napisał/a:
Błąd: nie można pracować 31 dni w miesiącu
<--- wiem, że nie można ale tak pracujemy, wiec wyliczyłem realna stawke jaka wychodzi pracując 31 dni w miesiacu po 8 h :-)

zoltan 
RW

Wysłany: Sro Cze 25, 2008 5:14 pm   

u nas za pracę ratownika na obstawie zawodów kajakowych przyjęliśmy 20zł/godz rat. na rękę ze sprzętem- pianka,kamizelka,kask,rzutka jednym słowem SPECJALISTA(koszt transportu nam wracali i obiad )
organizator miał wielkie ALE że za wysoko się cenimy itp. że jak taką stawkę będziemy mieć to nikt nas nie weźmie a oni będą brać ratowników przyjezdnych...bla,bla,bla...ale powiedziałem panu jak wyglądają stawki budowlańców 12 , 15 zł/godz na rękę i ile ratownicy z zewnątrz wezmą za transport to po chwili dyskusji przyznał rację...

moi mili musimy trzymać stawki bo inaczej to nam na wodę do picia zacznie brakować- myślę że za godz. na kąpielisku czy basenie 12 , 15 zł/godz. na rękę nie będzie krzywdą
problem jest z młodymi ratownikami....prawda...?

Odpowiedz do tematu