oj to nie to samo... jak założyłem takie okulary to wogóle oczy nie odpoczywały... a jak te co kupiłem to od razu ulga... dosłownie CZUĆ jak odpoczywają...
Gratulujemy dbania o wlasny wzrok
Mówie powaznie, szkoda oczu. Wez pod uwage ze na plazy spedzasz dziennie ponad 8h w ostrym sloncu dodatkowow odbitym od wody, piasku itd. A oczu mamy tylko jedna pare niestety
A co do tematu, to tez mam Arctici, model s-85, kupowane na rower, ale na plazy sie sprawdzaja rownie dobrze.
Nie wiem czy tak to dziala ale na chłopski rozum to:
tanie okulary nie pochłaniaja wystarczajaco dobrze promieniowania uv, sa natomiast przyciemniane, przez co rozszerzaja sie zrenice. Przez rozszerzone zrenice do oka wpada wiecej swiatla a wiec i promieniowania uv-czyli powoduje wieksze uszkodzenie oka.
tanie okulary mogą byc dobre o tak o do łażenia (najlepiej instalować je na czole ) zero ochrony oczu. lepiej nie mieć wcale okularów niż sidzieć systematycznie i długo na ostrym słońcu w takich po 20 zł.
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 4:39 pm
Okulary Arctica sa good
wydalem 80zl na nie, ale sa wygodne, lekkie, solidnie zrobione + maja filtry przed podstawowymi promieniowaniami (chyba przed 3 jakos tak)
a dokladnie przydatnosc swoich sprawdze 24 czerwca jak zaczne prace