Wysłany: Wto Mar 25, 2008 12:04 pm PRAWA RATOWNIKÓW NA SŁUŻBIE!!
Jeśli temat sie powtarza to proszę usunąć
Cześć mam pytanie !!!
Czy ratownik ma jakieś prawa będąc na służbie?? interesuje mnie czy jeśli jestem na plaży miejskiej pracodawca jest UMiG i pies na smyczy załatwił sie na środku plaży po czy mogę jakoś wymusić od właściciela jego dane osobowe żeby załatwić sprawę z fekaliami bo właściciel uparł sie ze nie będzie sprzątał po swoim psie!! Niestety nie wiedziałem co mógłbym zrobić i pan odszedł z plaży pomimo zwróconej uwagi a zatrzymać go nie mogę, do przyjazdu np. Policji lub Straży Miejskiej.
Dlatego może zwróćmy sie z petycją do naszych oddziałów terenowych WOPR aby powysyłać petycje o zwiększenie praw WOPR u .
Opiszcie swoje sprawy w których Ratownik nie może nic zrobić bo nie ma takowych praw!!
Pozdrawiam!!
_________________ 2007- Młodszy Ratownik WOPR
2008- Sternik Motorowodny
2008- Ratownik WOPR
2008- Ratownik DAN czyli:
- BLS
- Oxygen First Aid for Aquatic Emergencies
- AED
2008- Starszy Sternik Motorowodny
Wydaje mi się, że upomnienie słowne w zupełności wystarczy.
Ewentualnie można wyprosić osoby z psami, jeśli jest taki punkt w regulaminie.
Można też uczulić gestora kąpieliska, w ośrodku wypoczynkowym miałem podobnie, później już na wjeździe taka rodzinka z pupilem miała upomnienia że nie należy z psami wchodzić na teren plaży.