Natknąłem sie niedawno na serial/magazyn o tym tytule ("Rescue 911"). Możecie go znaleźć choćby na YouTube.
Proszę o ocenę merytorycznej treści tego serialu, na ile przedstawione akcje ratunkowe są przeprowadzane prawidłowo i czy można się posłużyć tymi filmami jako pomocami na referacie z PO o udzielaniu pierwszej pomocy. Prosiłbym zwłaszcza o bardziej szczegółowe zwrócenie uwagi na filmy o astmie, padaczce, omdleniach, zawałach.
Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie uwagi
_________________ 2007 - MR
2007 - KDP/CMAS* P1
2008 - Sędzia pływania II klasa
Dobrze by było gdybyś dał konkretne linki bo podobne epizody i wtedy ocena merytoryczna nie wyjdzie obiektywnie.
Jeżeli masz dostęp do multimediów na lekcji PO to zamiast referatu z przykładowymi filmami zrób prezentacje multimedialną.
Na jaki konkretnie temat masz referat??
_________________ >> Ratownik WOPR > Stermotorzysta > Strenik motorowodny > Żeglarz jachtowy > P1 CMAS > Radiotelefonista VHF > kier. Ratownictwo Medyczne >>
>> Należy zawsze wykonać wszystko, co potrzeba, a nie wszystko, co można. <<
Wysłany: Pią Lis 16, 2007 12:31 am
Dla mnie serial mało realny i ja raczej bym go nie wykorzystał z tego względu że nie jest to profesjonalny film na temat pierwszej pomocy.
To tak jak by oglądać słoneczny patrol niby o ratownikach a praca niestety nie jest tak miła, łatwa i przyjemna.
Ze strony medycznej program jest beznadziejny, W jednym z odcinków widziałem taką sytuacje: Leży chłopak oczywiście ktoś go juz reanimuje (jak to we wspaniałej, Ameryce każdy wie jak to zrobić i ludzie nie stoją bezczynnie) przylatują paramedycy ze sprzętem, jeden od razu intubuje pacjenta i podpina Ambu , chwile później pokazane jest jak ratownik za pomocą maski twarzowej wykonuje wdech... (i wszystko jako stak chaotyczne robione ze nic z tego nie wiadomo) Ratownicy wzywają pomoc od razu jada 3 samochody...
Fajnie, tylko że my żyjemy w Polsce i u nas to na pewno tak nie wygląda.
Myśle że to jest poprostu próba zrobienia show.
Poszukaj może jakiegoś filmu instruktażowego z kursów pierwszej pomocy. Albo poprostu opracuj to na podstawie jakiegoś podręcznika na pewno będzie to lepsze rozwiązanie niz ten serial.
Dzięki chłopaki, na pewno nie wykorzystam juz tych filmów- albo całkowicie realne albo nic.
Co do prezentacji to mam ogólny wstep do pomocy przedmedycznej- raczej mało szczegółowe, bo poszczególne zagadnienia będziemy omawiali na kolejnych lekcjach.
_________________ 2007 - MR
2007 - KDP/CMAS* P1
2008 - Sędzia pływania II klasa