Po prostu, to jest czas na zbieranie materiałów, pisanie pracy, konsultacje z instruktorem i ewentualne poprawki. Ja na samodzielnego pisałem prace na temat "nauczanie pływania w ratownictwie wodnym" i zapewniam że to zajmuje dużo czasu tym bardziej że jest to typowa praca dyplomowa i musi spełniać wymogi takiej pracy. Osobiście uważam że to doskonały sposób rozwoju, bo pisząc taką prace można się bardzo dużo nauczyć. U was nie ma czegoś takiego?
_________________ Ratujemy ludzi dla idei a nie dla organizacji...
Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 9:14 pm
"...typowa praca dyplomowa..."
...typowa praca dyplomowa?? tzn ze w ciągu 20 godzin zbierasz materiały i piszesz prace na miare pracy licencjackiej czy magisterskiej?!
w WOPRze pisze się prace dopiero na stopień Instruktora, ale jak ona ma mniej wiecej wyglądać (tzn wytyczne do niej) to zobacz sobie na http://www.wopr.pl/ wejdz w SZKOLENIA \ KURSY \ INSTRUKTOR \ WYMOGI PRACY ZALICZENIOWEJ
z technicznej strony wygląda tak samo, tylko że na poszczególne stopnie inny poziom trudności rzecz jasna, łatwiej na samodzielnego napisać niż na instruktora.
Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 9:37 pm
Co do tego że WOPR bierze pieniądze za wszystko i stara sie ich brać jak najwięcej nie mam złudzeń, oczywiście nie jestem z tego zadowolony bo jak na razie kwalifikacja ratownika wodnego (sumując wszystkie kursy) kosztowała mnie 1500 zł nie licząc dojazdów i dodatków żadnych. Nie ma sie jednak co dziwić skoro w prawie całym kraju sa jedyna organizacjaza zajmująca sie ratownictwem wodnym.
WOPR jest organizacja na skalę krajową jakoś to trzeba było rozkręcić i nie dziwie sie że nie chca brać ludzi których szkolił kto inny skoro maja dosyć swoich.
Dodatkowo wasz założyciel odszedł z WOPRu i założył alternatywna organizacje co pewnie wielu osobą wopru sie nie podobało.
Co do ilości członków to w oddziele Wopr do którego należę jest ponad 300 osób a w zasadzie skupiona jest ona w jednym powiecie.
Musiał bym zobaczyć jak wygląda wasz kurs inaczej nie mogę oceniać.
Mam jeszcze pytanie dotyczace pierwszej pomocy na kursach.
Jak wyglada szkolenie?
Poza RKO co jeszcze bierzecie?
i czy na poszczególne stopnie ratownicze także wymagacie dodatkowych patentów przydatnych w ratownictwie (np. Motorowodny, Instruktor pływania, Pletwonurek)?
kolejny raz powtarzam ze bazujemy na tych samych przepisach, i na poszczególne stopnie są wymagane patenty.
A co do PP to mamy normalne przeszkolenie z tego zakresu, RKO, bandażowanie, pozycja boczna itd. coś takiego jak np w PCK.
Rozumiem wasze wątpliwości co do TZTiRT, i nie neguję osiągnięć WOPR-u bo są ogromne. W każdym razie chciałem tylko zmienić podejście niektórych osób do Towarzystwa. Mimo że jesteśmy małą organizacją staramy się wykonywać i wykonujemy nasze zadania profesjonalnie. Pamiętajcie że tutaj w grę wchodzi życie ludzkie i nie ma miejsca na amatorstwo. I miejcie na uwadze że nikt nie pozwoliłby na istnienie w ratownictwie organizacji która robi coś na odwal. A TZTiRT istnieje na mocy ustawy przyjętej przez parlament. WOPR i TZTiRT są organizacjami specjalistycznymi i nie możemy sobie pozwolić na słaby poziom... Chyba rozumiecie...
Zresztą każdy z nas marzył kiedyś o ratowaniu ludzi, i oby to marzenie było przede wszystkim
motywacją do rozwoju i podnoszeniu swoich kwalifikacji. I żeby to marzenie kierowało nami przy pracy nad wodą, a nie np chęć zarabiania łatwych pieniędzy ( bo znam ludzi którzy sie takimi kryteriami kierują)
Fajnie się z wami dyskutowało, niestety będę miał teraz miej czasu żeby tu zaglądać. Dużo
spraw związanych ze studiami. Jeśli macie jeszcze jakieś pytania to piszcie do mnie wiadomość na priv. Dzięki i jeszcze raz pozdrawiam
Wiek: 25 Dołączył: 29 Mar 2005 Posty: 291 Skąd: Kostrzyn nad Odrą
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 3:42 pm
Mr.Bartson napisał/a:
Nie ma u nas obowiązku posiadania ABC na stanowisku a tym bardziej swojego sprzętu.
Hm...Dziennik Ustaw z 1997 r. Nr 57 poz. 358 Załacznik nr 4 § 10 cytuje " Kąpielisko zorganizowane powinno być wyposażone w następujący sprzęt ratunkowy i pomocniczy oraz urządzenia sygnalizacyjne i ostrzegawcze:
(...)
10) sprzęt do nurkowania,
_________________ Zawsze powinieneś przerwać CPR po drugim Au!ze strony pacjenta
Mr.Bartson BAD - Bardzo Aktywny Działacz Młodszy Ratownik
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 4:11 pm
hah dzięki za info, a teraz mi może powiedz kto na stanowisku ma owy sprzęt... bo ja to widziałem dotychczas może jedno i to był tam przypadkowo ty masz na stanowisku abc?
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 4:34 pm
Oczywiscie ze mialem...i to na wyposażeniu byly płetwy i maska. Jednak nie korzystalismy z tego bo mielismy 2 komplety prywatnego ABC....Nie wyobrażam sobie szukania kogoś pod wodą bez maski (przy widocznosci w naszych wodach). Poza tym z tego co sie orientuje to do naszych obowiązków należy też "oczyszczenie (...) dna obszaru przeznaczonego do kąpieli z wszelkich przedmiotów mogących spowodować skaleczenie lub inny nieszczęśliwy wypadek". Jak to zrobic bez ABC? Na macanego?
P.S
Przydaje się tez do "ratowania" łancuszkow i bralnsoletek plażowiczów
_________________ Zawsze powinieneś przerwać CPR po drugim Au!ze strony pacjenta
Gadałem z ratowniczką TZTIRT w stopniu ratownik wodny i dowiedziałem się, że eliminacji nie ma. Tak więc nie ściemniaj. Poza tym otrzymała ona ten stopień w wieku 17 lat. Poza tym widziałem jak pływa i muszę przyznać, że się załamałem. Poziom wiedzy również mnie rozwalił . Dowiedziałem się, że u siebie w pracy, na zalewiku Romana, zabezpieczacie kąpielisko od strony wody na materacu.
_________________ Pozdrawiam
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 5:09 pm
ty no może to jest jeden kurde przypadek może inni będą lepsi z tej organizacji w wiedzy teoretycznej od ciebie a nie mówiąc już o sprawności fizycznej i pływaniu, tak więc kozak myślę, że nie potrzebnie tak tutaj "bronisz" wopru dobijając te tztirt...
Myślę, żeby mieć już to gdzieś kto w jaki sposób wykonuje swoją robotę i czy jest lepiej wyszkolony czy gorzej.
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 5:10 pm
A ja gadalem z Ratownikiem WOPR który zapłacil za kurs i dostal ksiązeczke nie wchodząc do wody....i znam ratowników WOPR, którzy swoj kurs robili majac tez 17 lat....A poziom pływania wsród ratowników zrzeszonych w WOPR jest też bardzo róznorodny....nie zawsze zadowalający.
My zrzeszeni w WOPR chyba akurat powinniśmy sobie darowac takie komentarze...bo nasza organizacja do krystalicznie czystych nie należy....a przekrętów jest co nie miara...
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 5:23 pm
no o tych co sobie kupują legitymacje wopr to można by dużo pisać ale to jest totalne debilstwo według mnie
Co do ratowników WOPR to również znam wiele przypadków osób, którym te uprawnienia się nie należą. Chodziło mi o to, że Marcin wspomniał iż ratownicy TZTiRT są bardzo dobrze wyszkoleni.
_________________ Pozdrawiam
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 7:12 pm
wszędzie się znajdą ciecie które w ogóle nie mają pojęcia o "fachu" w jakim siedzą.
Ostatnio słyszałem o przypadku, że dwóch ratowników wopr (RW) poszło sobie na kurs nurkowy i kiedy weszli do wody to ci zaczęli się topić - papier mieli zrobiony w ten sposób jak Skacowany to zaprezentował, gdzieś na awfie tak więc przypadki różne się zdarzają - przez dwa tygodnie kursu nauczyli się pływać pieskiem, gdzie po 20 metrach płynięcia padali ze zmęczenia tak więc skoro tą TAKIE przypadki to i źle wyszkoleni też muszą być