-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
TZTIRT
Autor Wiadomość
Marcin_ratownik 
Wypowie się, choć w ostateczności

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 9:07 pm   :)

Po prostu, to jest czas na zbieranie materiałów, pisanie pracy, konsultacje z instruktorem i ewentualne poprawki. Ja na samodzielnego pisałem prace na temat "nauczanie pływania w ratownictwie wodnym" i zapewniam że to zajmuje dużo czasu tym bardziej że jest to typowa praca dyplomowa i musi spełniać wymogi takiej pracy. Osobiście uważam że to doskonały sposób rozwoju, bo pisząc taką prace można się bardzo dużo nauczyć. U was nie ma czegoś takiego?

immortal 
BAD - Bardzo Aktywny Działacz

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 9:14 pm   

"...typowa praca dyplomowa..."
...typowa praca dyplomowa?? tzn ze w ciągu 20 godzin zbierasz materiały i piszesz prace na miare pracy licencjackiej czy magisterskiej?!

w WOPRze pisze się prace dopiero na stopień Instruktora, ale jak ona ma mniej wiecej wyglądać (tzn wytyczne do niej) to zobacz sobie na http://www.wopr.pl/ wejdz w SZKOLENIA \ KURSY \ INSTRUKTOR \ WYMOGI PRACY ZALICZENIOWEJ

2005 - Sternik Motorowodny
2006 - Instruktor Sportu - Pływanie
2007 - BLS - AED
2007 - Szkolenie Specjalistyczne na wodach szybkopłynących
2008 - KDP/CMAS* P1
2008 - SRW

Marcin_ratownik 

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 9:23 pm   

z technicznej strony wygląda tak samo, tylko że na poszczególne stopnie inny poziom trudności rzecz jasna, łatwiej na samodzielnego napisać niż na instruktora.

immortal 

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 9:28 pm   

..no nie wiem....niby argumenty są a jakoś ta organizacja nie wzbudza we mnie zaufania . . .

pozdrawiam

2005 - Sternik Motorowodny
2006 - Instruktor Sportu - Pływanie
2007 - BLS - AED
2007 - Szkolenie Specjalistyczne na wodach szybkopłynących
2008 - KDP/CMAS* P1
2008 - SRW

Ubu 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 9:37 pm   

Co do tego że WOPR bierze pieniądze za wszystko i stara sie ich brać jak najwięcej nie mam złudzeń, oczywiście nie jestem z tego zadowolony bo jak na razie kwalifikacja ratownika wodnego (sumując wszystkie kursy) kosztowała mnie 1500 zł nie licząc dojazdów i dodatków żadnych. Nie ma sie jednak co dziwić skoro w prawie całym kraju sa jedyna organizacjaza zajmująca sie ratownictwem wodnym.

WOPR jest organizacja na skalę krajową jakoś to trzeba było rozkręcić i nie dziwie sie że nie chca brać ludzi których szkolił kto inny skoro maja dosyć swoich.
Dodatkowo wasz założyciel odszedł z WOPRu i założył alternatywna organizacje co pewnie wielu osobą wopru sie nie podobało.

Co do ilości członków to w oddziele Wopr do którego należę jest ponad 300 osób a w zasadzie skupiona jest ona w jednym powiecie.

Musiał bym zobaczyć jak wygląda wasz kurs inaczej nie mogę oceniać.
Mam jeszcze pytanie dotyczace pierwszej pomocy na kursach.
Jak wyglada szkolenie?
Poza RKO co jeszcze bierzecie?
i czy na poszczególne stopnie ratownicze także wymagacie dodatkowych patentów przydatnych w ratownictwie (np. Motorowodny, Instruktor pływania, Pletwonurek)?

Marcin_ratownik 

Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 8:12 am   

kolejny raz powtarzam ze bazujemy na tych samych przepisach, i na poszczególne stopnie są wymagane patenty.
A co do PP to mamy normalne przeszkolenie z tego zakresu, RKO, bandażowanie, pozycja boczna itd. coś takiego jak np w PCK.

Rozumiem wasze wątpliwości co do TZTiRT, i nie neguję osiągnięć WOPR-u bo są ogromne. W każdym razie chciałem tylko zmienić podejście niektórych osób do Towarzystwa. Mimo że jesteśmy małą organizacją staramy się wykonywać i wykonujemy nasze zadania profesjonalnie. Pamiętajcie że tutaj w grę wchodzi życie ludzkie i nie ma miejsca na amatorstwo. I miejcie na uwadze że nikt nie pozwoliłby na istnienie w ratownictwie organizacji która robi coś na odwal. A TZTiRT istnieje na mocy ustawy przyjętej przez parlament. WOPR i TZTiRT są organizacjami specjalistycznymi i nie możemy sobie pozwolić na słaby poziom... Chyba rozumiecie...
Zresztą każdy z nas marzył kiedyś o ratowaniu ludzi, i oby to marzenie było przede wszystkim
motywacją do rozwoju i podnoszeniu swoich kwalifikacji. I żeby to marzenie kierowało nami przy pracy nad wodą, a nie np chęć zarabiania łatwych pieniędzy ( bo znam ludzi którzy sie takimi kryteriami kierują)
Fajnie się z wami dyskutowało, niestety będę miał teraz miej czasu żeby tu zaglądać. Dużo
spraw związanych ze studiami. Jeśli macie jeszcze jakieś pytania to piszcie do mnie wiadomość na priv. Dzięki i jeszcze raz pozdrawiam

Skacowany 
Dyżur na www.forum.wopr.net.pl
RW

Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 3:42 pm   

Mr.Bartson napisał/a:
Nie ma u nas obowiązku posiadania ABC na stanowisku a tym bardziej swojego sprzętu.

Hm...Dziennik Ustaw z 1997 r. Nr 57 poz. 358 Załacznik nr 4 § 10 cytuje " Kąpielisko zorganizowane powinno być wyposażone w następujący sprzęt ratunkowy i pomocniczy oraz urządzenia sygnalizacyjne i ostrzegawcze:
(...)
10) sprzęt do nurkowania,

Mr.Bartson 
Młodszy Ratownik

Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 4:11 pm   

hah dzięki za info, a teraz mi może powiedz kto na stanowisku ma owy sprzęt... bo ja to widziałem dotychczas może jedno i to był tam przypadkowo :) ty masz na stanowisku abc?

Skacowany 
RW

Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 4:34 pm   

Oczywiscie ze mialem...i to na wyposażeniu byly płetwy i maska. Jednak nie korzystalismy z tego bo mielismy 2 komplety prywatnego ABC....Nie wyobrażam sobie szukania kogoś pod wodą bez maski (przy widocznosci w naszych wodach). Poza tym z tego co sie orientuje to do naszych obowiązków należy też "oczyszczenie (...) dna obszaru przeznaczonego do kąpieli z wszelkich przedmiotów mogących spowodować skaleczenie lub inny nieszczęśliwy wypadek". Jak to zrobic bez ABC? Na macanego?

P.S
Przydaje się tez do "ratowania" łancuszkow i bralnsoletek plażowiczów :-)

kozak 
RW

Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 4:46 pm   

Gadałem z ratowniczką TZTIRT w stopniu ratownik wodny i dowiedziałem się, że eliminacji nie ma. Tak więc nie ściemniaj. Poza tym otrzymała ona ten stopień w wieku 17 lat. Poza tym widziałem jak pływa i muszę przyznać, że się załamałem. Poziom wiedzy również mnie rozwalił . Dowiedziałem się, że u siebie w pracy, na zalewiku Romana, zabezpieczacie kąpielisko od strony wody na materacu.

Mr.Bartson 
Młodszy Ratownik

Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 5:09 pm   

ty no może to jest jeden kurde przypadek może inni będą lepsi z tej organizacji w wiedzy teoretycznej od ciebie a nie mówiąc już o sprawności fizycznej i pływaniu, tak więc kozak myślę, że nie potrzebnie tak tutaj "bronisz" wopru dobijając te tztirt...
Myślę, żeby mieć już to gdzieś kto w jaki sposób wykonuje swoją robotę i czy jest lepiej wyszkolony czy gorzej.

Skacowany 
RW

Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 5:10 pm   

A ja gadalem z Ratownikiem WOPR który zapłacil za kurs i dostal ksiązeczke nie wchodząc do wody....i znam ratowników WOPR, którzy swoj kurs robili majac tez 17 lat....A poziom pływania wsród ratowników zrzeszonych w WOPR jest też bardzo róznorodny....nie zawsze zadowalający.
My zrzeszeni w WOPR chyba akurat powinniśmy sobie darowac takie komentarze...bo nasza organizacja do krystalicznie czystych nie należy....a przekrętów jest co nie miara...

Mr.Bartson 
Młodszy Ratownik

Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 5:23 pm   

no o tych co sobie kupują legitymacje wopr to można by dużo pisać ale to jest totalne debilstwo według mnie

kozak 
RW

Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 7:04 pm   

Co do ratowników WOPR to również znam wiele przypadków osób, którym te uprawnienia się nie należą. Chodziło mi o to, że Marcin wspomniał iż ratownicy TZTiRT są bardzo dobrze wyszkoleni.

Mr.Bartson 
Młodszy Ratownik

Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 7:12 pm   

wszędzie się znajdą ciecie które w ogóle nie mają pojęcia o "fachu" w jakim siedzą.
Ostatnio słyszałem o przypadku, że dwóch ratowników wopr (RW) poszło sobie na kurs nurkowy i kiedy weszli do wody to ci zaczęli się topić - papier mieli zrobiony w ten sposób jak Skacowany to zaprezentował, gdzieś na awfie tak więc przypadki różne się zdarzają - przez dwa tygodnie kursu nauczyli się pływać pieskiem, gdzie po 20 metrach płynięcia padali ze zmęczenia :mrgreen: tak więc skoro tą TAKIE przypadki to i źle wyszkoleni też muszą być :-D

Odpowiedz do tematu