Jak zapewne wielu z Was zauważyło, forum było niedostępne przez ponad tydzień. Mieliśmy spore kłopoty techniczne. Zawinił sprzęt – zgodnie z oficjalnym komunikatem dostawcy usług hostingowych:
„..macierz dyskowa, na której tymczasowo od czasu ubiegłotygodniowej awarii działał system, uległa definitywnemu uszkodzeniu. Niestety stało się to kilkanaście godzin przed planowanym przeniesieniem kont na całkowicie nowy serwer…”
W konsekwencji forum nie działało do chwili odtworzenie danych. Niestety – po przeniesieniu okazało się, że została całkowicie stracona aktualna baza danych, a ostatni backup, jak sami widzicie, nie należał do najświeższych. Stąd utrata postów, wiadomości prywatnych a nawet kont założonych w ostatnim okresie.
Niestety – musimy się pogodzić z takim stanem rzeczy. Nie mamy możliwości przywrócenia utraconych danych. Możemy tylko liczyć, że nowy serwer będzie stabilniejszy i nie powtórzą się więcej takie sytuacje.
Mam nadzieję, że moje wyjaśnienie jest wyczerpujące i choć może nie wszystkich interesują szczegóły techniczne, uważam, że jako współtwórcy forum wszyscy powinniście wiedzieć, dlaczego nie działało i jak do tego doszło. Ze swojej strony zrobiłem co było możliwe, żeby jak najszybciej przywrócić działanie forum i możliwie najświeższej kopii bazy danych. Za wszystkie utrudnienia – przepraszam.