Wysłany: Sro Mar 22, 2006 5:03 pm Małe Podstawowe Pytanie
Sluchajcie, jak wszyscy wiemy jeśli wyciagamy gościa lub znajdujemy go nieprzytomnego i nie wyczuwamy pracy płuc to widomo, żę tętna też koleś nie ma. Jednak powiedzcie mi czy jest możliwe to żeby płuca pracowały, a serce nie. Sorry, że zadaje takie banalne pyatnie, ale myślałem, że wszystko wiem, a ostatnio dopadła mnie taka refleksja.
Wysłany: Sro Mar 22, 2006 7:09 pm
ADI napisał/a:
jest możliwe to żeby płuca pracowały, a serce nie.
Znam jeden taki przypadek - przy porażeniu prądem elektrycznym może dojść do zatrzymania akcji serca wcześniej niż oddechu i wtedy podejmuje się normalnie reanimacje.
nie wyczuwamy pracy płuc to widomo, żę tętna też koleś nie ma
Dlaczego uwazasz iz wiadomo ze tetna nie ma (pewne zasoby tlenu w organizmie jeszcze sa) Wlasnie do takich przypadkow byla przewidziana we wczesniejszych schematach RKO sama sztuczna wentylacja pluc-tetno wyczuwalne oraz brak oddechu. Czlowiek moze przestac oddychac a serce moze jeszcze przez pewien okres pompowac krew (oczywiscie nie biore pod uwage odruchow imitujacych oddechy u czlowieka umierajacego ktore czesto sa mylone z prawidlowym cyklem oddechowym). Sytuacja przeciwna (oddech wystepuje bez tetna) jest niemozliwa poza sytuacja wspomniana przez poprzednikow (prad natychmiastowo oddzialywuje na serce) gdyz w "normalnym" procesie umierania wystepuje utrata oddechu przed utrata tetna bez mozliwosci zamiany.
Pamietam jak przestrzegali nas instruktorzy na kursie przed podchwytliwymi pytaniami "co zrobicie gdy poszkodowany oddycha a nie ma tetna.." oczywiscie bez porazenia pradem Pozdrawiam
Wysłany: Pią Mar 24, 2006 9:03 am
Szybka i trafna reakcja kolucho. Na potrzeby podstawowych zabiegów RKO takie wiadomości wystarczą. Jeśli chodzi o wytyczne, to nowe również przewidują taki schemat. Zapraszam wszystkich na konferencję, na której omówię nowe wytyczne RKO 2005 i zinterpretuje je na potrzeby ratownictwa wodnego. Więcej informacji www.wopr.com.pl Pozdrawiam RR
należy dobrze znać parametry oddychania,
pojedyńczych, agonalnych (tzw. rybich oddechów) nie traktujemy jako prawidłowe.
w razie jakichkolwiek wątpliwosci należy postępować tak, jakby poszkodowany nie oddychał.
sytuacja, gdy poszkodowany oddycha, a nie ma krążenia jest możliwa w pewnych określonych sytuacjach, z którymi nie będziecie mieli do czynienia, np. operacje kardiochirurgiczne, koronarografia etc
Czesc operacji kardiochirurgicznych odbywa sie na bijacym sercu, wiekszosc w tzw. _KRAZENIU pozaustrojowym_ . osoba bez krazenia UMIERA!!
koronarografia jest badaniem diagnostycznym badz leczniczym ,w ktorym podajesz srodek kontrastujacy do tetnicy, a KRAZACA KREW pacjenta przepycha go do tetnic serca.
Zeby czlowiek mogl zyc KREW musi krazyc.
Sytuacja ze ktos oddycha, a krew nie krazy moze miec miejsce przez kilkanascie sekund jesli nagle czyjes serce "rozpadnie sie nagle"... wtedy przez jakis krotki czas miesnie oddechowe i osrodek oddechowy w mozgu beda mialy troche tlenu zeby pracowac.
Ale rozwazanie takiej sytuacji nie powinno miec zadnego wplywu na rozpoczecie reanimacji.
Prawda jest tez ze w starych wytycznych byla opcja prowadzenia TYLKO sztucznego oddechu. Ale najczesciej oznaczalo to niepodejmowanie sztucznego masazu serca u osob u ktorych doszlo do naglego zatrzymania krazenia (a blad wynikal z trudnosci oceny TETNA), albo niepodejmowanie jakichkolwiek dzialan ze wzgledu na trudnosc i opory w prowdzeniu sztucznej wentylacji metoda usta-usta .
Dlatego masaz serca jest nr 1.
wszystkie dzialania RKO maja za zadanie zwiekszyc szanse osoby na skuteczna defibrylacje a masaz serca gra glowna role
Wytyczne to schemat i lepiej znac i wycwiczyc jeden, szczegolnie jesli nie mamy do czynienia z sytuacjami zgrozenia zycia na co dzien.
Jesli chcesz rozwazac poszczegolne sytuacje - to dzieci tez maja choroby i wady serca i moga miec NZK z przyczyn pierwotnie sercowych, wiec nie mozesz wrzucac wszystkich do jednej przegrodki.
u dzieci i ofiar tonięcia rozpoczynamy od 5 początkowych oddechów zastępczych.
jesli masz jakieś wątpliwości w tym temacie, to pisz do ERC.
i to nie ja wrzucam wszystkich do jednej "przegródki", gdyż właśnie wskazałem na różnice w prowadzeniu resuscytacji.
a schemat BLS jets właśnie tak stworzony, żeby za dużo nie myśleć.
jest to prosta sekwencja działań.
wytyczne 2005 w porównaniu do wytycznych 2000 są pod tym względem bardziej przejrzyste.
u dzieci i ofiar tonięcia rozpoczynamy od 5 początkowych oddechów zastępczych.
jesli masz jakieś wątpliwości w tym temacie, to pisz do ERC.
Jesli wiesz z czego wynikaja te odrebnosci to zrozumiesz drugie zdanie mojego poprzedniego posta.
Kubala napisał/a:
i to nie ja wrzucam wszystkich do jednej "przegródki", gdyż właśnie wskazałem na różnice w prowadzeniu resuscytacji.
Postepuj wedlug wytycznych.
Wlasnie wedlug nowych wytycznych masaz serca jest takze nr 1 u dzieci (zmiana stosunku 5:1 na 30:2 w BLS).
Nie chce dyskutowac o wytyczncyh, moj post dotyczyl krazenia.
To i ja cos dorzuce. Wszyscy powinni znac ogolny schemat. My natomiast jako ratownicy majacy na "codzien" do czynienia z woda i ludzimi znajdujacymi sie w niebezpieczenstwie wlasnie w tym zywiole, powinnismy znac oba. Taki juz nas ratowniczy przywilej. Jesli zwykly przechodzien wyciagnie czlowieka z wody i zacznie od masazu serca, to najprawdopodobniej nie poniesie wiekszych konsekwencji. Jesli natomiast zrobilby to ratownik WOPR, mialby pewnie problemy.
Pozdrawiam
_________________ >> Pamiętaj, że Twoja przyszłość będzie czyjąś przeszłością... <<
My natomiast jako ratownicy majacy na "codzien" do czynienia z woda i ludzimi znajdujacymi sie w niebezpieczenstwie wlasnie w tym zywiole, powinnismy znac oba.
Ratownik powinien wiedziec, ze czlowiek ktory nie ma krazenia umiera (lub nie zyje).
Kubala napisał/a:
sytuacja, gdy poszkodowany oddycha, a nie ma krążenia jest możliwa w pewnych określonych sytuacjach, z którymi nie będziecie mieli do czynienia, np. operacje kardiochirurgiczne, koronarografia etc