-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Wpadki
Autor Wiadomość
t0ma5 
Dyżur na www.forum.wopr.net.pl
RW

Wysłany: Czw Mar 16, 2006 11:33 am   

A ja bym chcial ponowic pytanie, ktore juz padlo w tej bardzo ciekawej konwersacji ale nie padla odpowiedz. Czy woda utleniona zostaje usununieta jako srodek dezynfekujacy? czego uzywac do oczyszczenia i dezynfekowania okolic rany?
2006 - szkolenie specjalistyczne - Wietrznice

pingod 
Doświadczony Forumowicz WOPR
RW

Wysłany: Czw Mar 16, 2006 9:09 pm   

Woda utleniona pieni sie i mechanicznie oczyszcza rane. Jest srodkiem do stosowania na rany powierzchowne i nierozlegle, czyli 'male' np. zadrapania, niewielkie rany ciete.

Dobrym srodkiem do oczyszczania okolic rany, a takze do jej przemywania jest sol fizjologiczna, czyli 0.9% roztwor chlorku sodu (NaCl). 2 sezony temu w kazdej apteczce mielismy plik 10ml plastikowych pojemnikow z 0,9% NaCl. Otwieraja sie po usunieciu koncowki. Mysle, ze to jest lepsze niz spirytus do oczyszczania okolicy rany. Spirytus podraznia skore. Po krotkim uczuciu chlodu pojawia sie pieczenie, dochodzi do miejscowego przekrwienia, co nie jest korzystne.

Dzieki naszemu koledze mielismy tez pean ( kleszczyki, ktore mozna zablokowac- mam zdjecie, ale nie wiem jeszcze jak je tutaj zmiescic :( ). Trzymajac nasaczony 0,9% NaCl gazik w peanie bardzo latwo oczyscic brzegi rany.

!Rane oczyszczamy 'na zewnatrz', tak zeby nic dostalo sie do srodka >>> w stresie kiedy rana jest wieksza i krwawi nie mozna o tym zapomniec.

conrad86 
Forumowicz WOPR
Konrad

Wysłany: Sob Paź 14, 2006 1:52 pm   

Do oczyszczania samej rany moze posluzyc woda utleniona rivanol , do odkazania okolic rany moze byc spirytus oczywiscie nadmanganian potasu .
2006- Ratownik WOPR
2007- Ratownik Medyczny
2008- Sędzia Komisji Sportu WOPR

RatMed

Wysłany: Sro Kwi 18, 2007 7:19 pm   

Tak czytem ten dzial i strasznie sie zmeczylem ....:)
Wnioski jakie mi sie nasuwaja sa nastepujace.
Z opisu tej rany pelnej zwiru i szkla - nie robilbym wielkiej afery bo nie potrafie sobie wyobrazic takiej rany ktora moglaby bezposrednio zagrazac zyciu (no chyba ze obejmuje 90% powiezchni ciala). Nie wiem jak wy ale jak bylem maly kilka razy wywalalem sie na rowrze mialem pozdzierane kolana pelne zwiru i innego syfu - wystarczyla woda z mydlem i jakos zyje :)
Co do grzebania w ranach zgdazam sie ze ogolna zasada mowi "co w ranie to pacjenta" ale trzeba wiedziec o co w niej chodzi a nie powtrzac ja bazmyslnie. Nie wolno usuwac cial ktore po wyciagniciu moglyby spowodowac otwarcie rany i krwotok - nie dotyczy to zwirkow ktore wbily sie na minimetr lub dwa w cialo.
Co do przemywania ran - to sprawa wg mnie nie jest jednoznaczna. Jesli rana jest gleboka lub duza powierzchniowo i decydujemy ze bedzie potrzebna i tak pomoc lekarska powinnismy uzyc NaCl 0,9% (sól fizjologiczna) jest to ciecz obojetna dla organizmu i akurta nadaje sie do wstepnego oczyszczana ran na czas transportu do lekarza. To NIGDY NIKOMU NIE ZASZKODZI. Czasami warto uzyc "soli" bo rana ktora groznie wyglada po przemyciu moze okazac sie blacha (szczegolnie przy urazach glowy ktore zawsze obficie krwawia).
Jesli rana jest blacha i wystarczy maly opatrunek lub wiekszy plaster i nie bedziemy odsyalac pacjenta do lekarza wtedy mozna skorzystac ze srodka dezynfekcyjnego - jednego z tych o ktorych mowil Jarek R. W szczegolnosci polecam nowoczesne srodki do uzycia bezposrednio na rane sa one na bazie spirytusu ale zapomnijcie o uzywaniu spirytusu bezposrednio na rane bo tego nie wolno robic.
Woda utleniona jak jodyna itp srodki powinny zniknac z apteczek taka jest moja opinia. Obecnie jodyne stosuje sie tylko przy zabiegach operacyjnych, jesli chodzi o wode utleniona - to jak Jarek R wspomnial ze posiada swoje wady a jest nia to ze po rozpieczetowniu pojemniczka woda traci wiekszosc swoich wlaciwosci w przeciagu kilkudzisieciu godzin i to ze sie pieni na ranie nie znaczy ze zachowuje swoje cechy.

JAKO WSKAZOWKE podam tylko ze w pracy ratownika nie spotaklem sie zeby w W KARETCE - W TORBIE MEDYCZNEJ znajodwala sie woda utleniona lub jodyna. Profesjonalne sluzby medyczne nie korzystaja ze tych srodkow. Za to zawsze sa male 10ml buteleczki "soli" i srodek do dezynfekcji przed wkluciami (czesto spirytus) - to chyba mowi samo za siebie.

Staram sie to przedstawiac tak jak to wyglada w praktyce bo jak sami wiecie teoria i praktyka nie chodza w parze. Mam wrazenie ze Jarek R posiada duza wiedze i z tego co zrozumialem jest autorem ksiazki to bardzo fajnie ale poza teoria dla ratownikow jest bardzo wazna praktyka ktora mowi cos innego

Na sam koniec dodam cos o sobie zeby udowodnic ze wiem o czym mowie a nie wynioslem tego z lekcji PO :
2 studium medyczne w tym 6 m-cy praktyk (OIOM, pogotowie, SOR, blok operacyjny, PSP, toksykologia)
2 lata w pogotowiu jako ratownik medyczny
4 lata czlonek rejonowego sztabu ratowniczego
8 m-cy straz pozarna
od 6 lat instruktor pierwszej pomocy
ratownik WOPR

Moze wodniakiem nie jestem super ale na temat medycyny troche wiem :) ))
Pozdro

ps jesli cos pomylilem i to nie Jarek R jest ta osoba to przepraszam ale spowodowane jest to tym ze w kazdym posci pojawiaja sie dziesiatki cytatow i juz sam nie wiem kto co pisze :)

wywyjec 
Starszy Forumowicz WOPR
RW :P

Wysłany: Czw Kwi 19, 2007 11:46 am   

Hej!

RatMed napisał/a:
Jesli rana jest gleboka lub duza powierzchniowo i decydujemy ze bedzie potrzebna i tak pomoc lekarska powinnismy uzyc NaCl 0,9% (sól fizjologiczna) jest to ciecz obojetna dla organizmu i akurta nadaje sie do wstepnego oczyszczana ran na czas transportu do lekarza. To NIGDY NIKOMU NIE ZASZKODZI.

Nie jest to zły pomysł, tylko jeszcze nigdy nie widziałam na kąpielisku soli fizjologicznej. Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że gestorzy kąpielisk uznaliby to za zbędny wydatek.

RatMed napisał/a:
Nie wolno usuwac cial ktore po wyciagniciu moglyby spowodowac otwarcie rany i krwotok - nie dotyczy to zwirkow ktore wbily sie na minimetr lub dwa w cialo.

Nie twierdzę, że nie masz racji, ale jeśli sytuacja jest taka jak mówisz, proponowałabym żeby delikwent sam sobie z tym poradził. Miałam kiedyś taki przypadek: przyszedł chłopaczek z niewielką ranką. Po przemyciu okazało się, że wystaje z niej kawałek drucika. Okolica w promieniu kilku cm była sina. Chłopaczek nie wiedział gdzie i kiedy to sobie zrobił. Mówił tylko, że po wyjściu z wody poczuł ból i zobaczył ranę. Nie wiem jaki długi był drut i jaką grubość miała część w palcu, ale wolałam tego nie sprawdzać. Oczywiście, gdyby to był mój znajomy pewnie bym zaryzykowała, ale w takiej sytuacji po prostu przedstawiłam ojcu dziecka swoje wątpliwości i doszliśmy do wniosku, że uda się lekarza. Może okazało się, że drucik siedzi tylko 2 mm w ciele, ale nie żałuję swojej decyzji :wink:

Pozdrawiam

kozak 
BAD - Bardzo Aktywny Działacz
RW

Wysłany: Czw Kwi 19, 2007 3:01 pm   

RatMed napisał/a:
Woda utleniona jak jodyna itp srodki powinny zniknac z apteczek taka jest moja opinia.

Według nowych przepisów nie powinno się stosować wody utlenionej, ale chyba nikt jeszcze od niej nie umarł. Z tego co wiem, to woda utleniona powoduje zwiększenie krwawienia czym przyczyni się do oczyszczenia rany ( ale mogę być w błędzie). Na kąpielisku, nie spotkałem się bezpośrednio z solą fizjologiczną bo pracodawcy z reguły kupują wodę utlenioną.

RatMed

Wysłany: Czw Kwi 19, 2007 5:19 pm   

wywyjec - pewnie jesli nie jest to jakas nagla sprawa, a dziecko nie panikowalo to zrobilas najlepsza rzecz jaka moglas zrobic - POWIADOMILAS O TYM FAKCIE OPIEKUNA DZIECKA i na tym twoja rola sie skonczyla. To rodzic(opiekun) powinien decydowac w takim przypadku czy bedzie ten drucik wyciagac czy nie (nawiasem mowiac stawiam ze to byl haczyk na ryby:) ) Nie chce szerzyc jakis herezji ale musicie sobie uswiadomic ze na medycynie nie ucza wyciagania drucikow i szkielek z ran wiec lekarz w tym momencie ma taka sama wiedze jak wy no jesli jest chirurgiem to przewyzsza was tylko doswiadczeniem. Jesli macie jakiekolwiek watpliwosci to pewnie - zawsze lepiej odeslac do lekarza ale z drugiej strony nie mozecie kazdej "pierdolki" odsyalac do lekarza. Jak komus wbije sie drzazga z pomostu w stope to tez go wyslecie do lekarza??? W takim wypadku nalezy wreczyc "klientowi" igielke i niech sam sobie wyciaga drzazge no chyba ze poprosi zebysmy my to zrobili. Nie wolno popadac w skrajnosci trzeba poprostu OCENIC SYTUACJE - jesli uwazamy ze nie mozemy zaszkodzic poszkodwanemu udzielamy mu takiej pomocy jak wyciaganie kleszczy, drzazg, szkielek i zwirkwow jesli jest to cos powazniejszego to zabezpieczamy to cialo obce i odsylamy do lekarza lub w skrajnych przypadkach wzywamy pogotowie. Tutaj nie ma JEDNEJ RECEPTY poprotstu trzeba na chlodno OCENIC SYTUACJE I PODJAC ODPOWIEDNIE KROKI.

Sprawa soli fizjologicznej - niektore apteczki sa wyposazone w NaCl 0,9% sa pakowane w 10 ml plastikowe buteleczki(fiolki) dzieki czemu mozna przemywac nimi rany pod cisnieniem tak jak w przypadku wody utlenionej. Maja latwe otwarcie, mozna je kupic w kazdej aptece a cena - mysle ze moze byc DUZO NIZSZA od wody utlenionej. Wiec sol mozna kupic na wlasny rachunek lub przy ustalaniu warunkow pracy z pracodawca wspomniec o wyposazeniu apteczki a nie tylko jedzeniu i spaniu. Bo na miejscu mozna zastac apteczke z lat 80-tych, a przeciezapteczka dla ratownika jest takim samym narzedziem pracy jak, bojka SP, ABC, lub jakikolwiek inny sprzet..

Dezynfekcja za pomoca wody utlenionej nie polega na zwiekszeniu krwawienia. Prawda jest ze moze wydawac sie ze krwawienie jest wieksze poniewaz woda utleniona jak kazda inna ciecz zaburza proces krzepniecia -jest ono wolniejsze. Teraz wiecie dlaczego "warto" podcinac sobie zyly w wannie a dodatkowo ciepla woda rozszerza nacznynia dzieki czemu mozna sie szybko i skutecznie wykrwawic.

Jak juz wspominalem w RATOWNICTWIE MEDYCZNYM NIE UZYWA SIE WODY UTLENIONEJ. Mozna ja jednka posiadac w apteczce ze wzgledu psychologicznego. Gdy przyjdzie do was mamusia z dzieckiem ktore ma mala ranke i poprosi zebyscie to opatrzyli to jesli nie uzyjecie wody utlenionej to bystra mama pewnie zwroci wam uwage ze trzeba to najpierw zdezynfekowac :) ) (bo tak robila jej mama i jej babcia i tak poprostu trzeba). Wszelkie proby tlumaczenia ze procedury ratownicze mowia co innego pewnie spelzna na niczym bo mama wie lepiej :) )

I pamietajcie nie ma co sie klocic co mozna a czego nie - Trzeba OCENIAC SYTUACJE I MIERZYC SILY NA ZAMIARY

Odpowiedz do tematu