-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Rękawiczki?!
Autor Wiadomość
kolucho 
Starszy Forumowicz WOPR
1066

Wysłany: Nie Sty 29, 2006 7:26 pm   

Skacowany wydaje mi sie ze masz drobne problemy w rozumieniu pytan gdyz zarowno moje jak i autora tematu zle zinterpretowales :? Kolega BarMos juz wyjasnil Ci ze doskonale zdaje sobie sprawe z obowiazku zakladnia rekawiczek podczas kazdego kontaktu z poszkodowanym.. Teraz czas na moje wyjasnienia, a mianowicie rowniez wiem iz rekawiczki jednorazowe nalezy wyrzucac po jednokrotnym ich uzyciu (w sumie nietrudno do tego dojsc bo doglebnej analizie ich nazwy) a celem mojego pytania jak i kolegi bylo poznanie realiow i nawykow panujacych u innych ratownikow i w innych miejscach pracy gdyz czesto widzi sie tego typu zaniedbania i na tej podstawie wyciagnelismy podobne wnioski jak Ty z calej tej rozmowy :wink: Dodatkowo podkreslilem konsekwencje wtornego uzywania rekawiczek wiec chyba nie pytalbym o to.. Pozdrawiam :mrgreen:

pioro6 
Starszy Forumowicz WOPR
RW

Wysłany: Nie Sty 29, 2006 8:30 pm   

Skacowany napisał/a:
Szkoda tylko ze MR na to patrza i mysla ze tak wlasnie powinno byc.

Ciekawy wniosek, ja mysle że każdy "WOPR-owiec" doskonale wie, że trzba uzywać rękawiczek, tylko poprostu nie ma takiego zwyczaju(niestety) :wink: Nie mysl sobie że młodszy ratownik jest jakimś laikiem w PP. Wiem ( z forum) że nie wsszyscy mieli na kursie PP, ale tą są poprostu podstawy. Ogólnie w tym poście chodzi mi o to, że nie jest powiedziane, że MR musi być gorszy od RW np. pod względem nawyków wkładania rękawiczek. Chyba zdajesz sobie z tego sprawe :wink:

Pozdrawiam !!!
ps. nie odczytaj tgo postu źle, nie jest to żaden atak itp. :mrgreen:

BarMos 
Doświadczony Forumowicz WOPR
MR 2005

Wysłany: Nie Sty 29, 2006 11:26 pm   

Tak jak kolega Skacowany napisał ze tylko MR patrza na wszystko tak jak byc powinno - właśnie tak jest. Chłopak świezo po kursie (tak jak ja w sierpniu) jest pełen zapały pracy w ratownictwie stara sie wyszystkiego przestrzegać i wykonywac sumiennie i doucza sie a niestety niektórzy koledzy starsi stopniem zaczynaja mijac niektóre przepisy ( ale wcale nie bije w tym momencie do was) olewać sobie obowiązki bo biora sie za najlepszych -tak czasem bywa. [/b]

Kuba 
BAD - Bardzo Aktywny Działacz
SRW

Wysłany: Pon Sty 30, 2006 9:21 pm   

oczywiście że należy ubrać rękawiczki, ale sytuacja z życia wzięta: siedzimy w dwie osoby na dyżurze, poza kąpieliskiem koleś skacze do wody, kręgosłup nieuszkodzony (po wyciągnięciu z wody mówił i czuł kończyny) ale na odcinku kilku centymetrów rozcięta głowa, obfity krwotok - mokre ręce z wody i z potu (ponad 35 stopni C) i załóż tu rękawiczki

pioro6 
Starszy Forumowicz WOPR
RW

Wysłany: Pon Sty 30, 2006 9:36 pm   

Wiadomo, przy każdej cięższej sytuacji dochodzi stres. :wink:

Pozdrawiam !!!

HDS 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Wto Sty 31, 2006 12:04 am   

Kuba- masz chyba cos takiego jak ręcznik, koszulke, spodenki badz co kolwiek innego w co moglbys wytrzec rece...?

patryk9 
Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Nie Lut 12, 2006 1:19 pm   

Czytając wszystkie wypowiedzi dochodze do wniosku że wiekszość ratowników uczy sie pierszej pomocy i samego ratownicywa jedynie na kursach a gdzie się podziała NAUKA WŁASNA- czytanie, szukanie informacji, odbywanie kursów PP poza wopr. RATOWNIK MUSI SIE ROZWIJAC we własnym zakresie !!!! a sprawa zakładania rękawiczek jest oczywista - ZABEZPIECZASZ NIE TYLKO SIEBIE ALE I POSZKODOWANEGO !!!

wywyjec 
Starszy Forumowicz WOPR
RW :P

Wysłany: Nie Lut 12, 2006 4:05 pm   

Hej!!!

patryk9 napisał/a:
RATOWNIK MUSI SIE ROZWIJAC we własnym zakresie !!!!

Piekne slowa, ale szkoda, ze tylko slowa. Z doswiadczenia wiem, ze nie wszystkim chce sie czytac, szukac, dociekac. Moim zdaniem WOPR powienien zapewnic minimum informacji potrzebnych do przyszlej pracy, ale tez mozliwosci ich poszerzania we wlasnym gronie (np. obowiazkowe dodatkowe kursy PP, szkolenia specjalistyczne). Bo teraz zeby sie doszkolic, trzeby niezle szukac. Nawet dobrych ksiazek nt. ratownictwa nigdzie nie znalazlam. A jak widze, jak oddzialy wojewodzkie WOPR na str. internetowych podaja streszczenie Nowych Wytycznych RKO przekopiowanych bez znajomosci wytycznych i zastanowienia, to :evil:

Pozdrawiam

NICAS 
Wypowie się, choć w ostateczności
MR WOPR

Wysłany: Pon Sty 01, 2007 3:15 pm   

Niedawno skończyłem kurs na Młodszego Ratownika. Instruktor wielokrotnie powtarzał nam, że najważniejsze jest bezpieczeństwo własne ratownika i zawsze przy kontakcie z krwią czy z wszelkimi wydzielinami ratowanego należy zakładać rękawiczki. Gdy wykonujemy toaletę jamy ustnej też zawsze zakładamy rękwiczki. Po użyciu je oczywiście wyrzucamy. Tak samo - jak jesteśmy w pracy i mamy takowy sprzęt pod ręką - używamy maseczki do sztucznego oddychania. Instruktor wpajał nam to przy każdej okazji.....

krawiec 

Wysłany: Wto Sty 02, 2007 3:17 pm   

NICAS napisał/a:
Gdy wykonujemy toaletę jamy ustnej też zawsze zakładamy rękwiczki.

Tzn. co, mam mu zęby umyć?? :D

Apropo rękawiczek: Na kursie organizowanym przez HGR Pomorze praktycznie co 10 minut slyszelismy ze przed podjeciem jakichkolwiek dzialan nalezy zalozyc rekwiczki. Na egzmianie - i na fantomie i symulacji, jezeli ktos nie zalozyl rekawiczek automatycznie oblewał. natomiast na kursie WOPR-u o rękawiczkach zostalo powiedziane tylko raz - wtedy, kiedy na zajeciach o tamowaniu krwotoków nie wytrzymałem i rzuciłem: "Najpierw wypadałoby jeszcze zalozyc rekawiczki:)" Instruktow sie wtedy zreflektowal i powiedzial: "Tak, zawsze zakladamy rekawiczki, zanim zaczniemy udzielac pierwszej pomocy". Kurs sie jeszcze nie skonczyl, wiec mam nadzieje, ze nam o tym jeszcze kiedyś przypomni :)

des1001 
Młodszy Forumowicz
Klonik :P

Wysłany: Wto Sty 02, 2007 9:14 pm   

Nie chodzi tu o mycie zebow, ale o sytacje kiedy mogl miec cos w jamie ustnej nawet sztuczna szczeke.

krawiec 

Wysłany: Wto Sty 02, 2007 10:20 pm   

Wiem, ale użycie zwrotu "toaleta jamy ustnej" mnie rozbawiło do łez. :D

Skacowany 
Dyżur na www.forum.wopr.net.pl
RW

Wysłany: Czw Sty 04, 2007 12:31 pm   

krawiec napisał/a:
Wiem, ale użycie zwrotu "toaleta jamy ustnej" mnie rozbawiło do łez.
<-- cóż...świadczy to chyba o stanie Twojej wiedzy z zakresu ABC..Zenada...zresztą jak cały temat o rękawiczkach...:)

Milero 
Młodszy Forumowicz
Ratownik WOPR

Wysłany: Czw Sty 04, 2007 3:23 pm   

NICAS zgadza sie i mi tez mowili instruktorzy wopr jak zdawalem na MR ze trzeba zakladac gekawiczki po to sa ona w aptedzkach aby je uzywac jak robilem RW to na wykladach w strazy to samo mowili nie wiadomo czy podzkodowany nie jest nosicielem jakiegos wirusa

kovalsz 
Starszy Forumowicz WOPR
pozdro z Mielna!

Wysłany: Czw Sty 04, 2007 8:50 pm   

Milero napisał/a:
to samo mowili nie wiadomo czy podzkodowany nie jest nosicielem jakiegos wirusa

albo Ty...

Odpowiedz do tematu