-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Stan nieprzytomności i jego ocena
Autor Wiadomość
Ubu 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Nie Lis 18, 2007 10:20 pm   Stan nieprzytomności i jego ocena

Nieprzytomność to stan, w którym pacjent pozbawiony jest świadomości i nie reaguje na żadne zewnętrzne bodźce.

Do określenia stanu świadomości zostały stworzone skale.
Są stosowane do ogólnej oceny stanu świadomości poszkodowanego. Ze względu na możliwe zmiany stanu w czasie należy czynność powtarzać wielokrotnie.
Wyróżniamy skale:
-Skala AVPU
-Skala Glasgow

Jako iż skala AVPU jest używana w krajach angielskich wiec skupie się na skali Glasgow:
Ocenie podlega:
1). Otwieranie oczu:
4 punkty - spontaniczne
3 punkty - na polecenie
2 punkty - na bodźce bólowe
1 punkt - nie otwiera oczu
2). Kontakt słowny:
5 punktów - świadoma rozmowa, odpowiedź logiczna, pacjent zorientowany co do miejsca, czasu i własnej osoby
4 punkty - mowa chaotyczna, odpowiedź splątana, pacjent zdezorientowany
3 punkty - mowa niewłaściwa, odpowiedź nieadekwatna, nie na temat lub krzyk
2 punkty - niezrozumiałe dźwięki, pojękiwanie
1 punkt - bez reakcji
3).Reakcja ruchowa:
6 punktów - spełnianie ruchowych poleceń
5 punktów - ruchy celowe, pacjent lokalizuje bodziec bólowy
4 punkty - reakcja obronna na ból, wycofanie - próba usunięcia bodźca bólowego
3 punkty - zginanie na ból, patologiczna reakcja zgięciowa
2 punkty - patologiczna reakcja wyprostna
1 punkt - bez reakcji

Suma punktów daje nam obraz na to jak głęboko poszkodowany jest nieprzytomny
Na podstawie powyższych punktów można również ocenić ciężkość urazu głowy
- 8 lub mniej punktów - głębokie, czyli śpiączka /ciężki uraz głowy.
- 9 - 12 punktów – umiarkowane / średni uraz głowy
- 13 - 15 punktów – łagodna / lekki uraz głowy

Skala Glasgow jest bardziej szczegółowa niż AVPU

Skala ta używana jest przez Pogotowie Ratunkowe jej znajomość może naprawdę ułatwić sprawę w postępowaniu z osobą nieprzytomną oraz ułatwić sprawę wzywając pogotowie i podając jak głęboko osoba poszkodowana jest nieprzytomna.

Pozdrawiam

2006
- MR
- BLS - AED
2007
- RW
- Kurs KPP (KSRG)
- CMAS / P1
- BTLS
2008
- Strażak-Ratownik
- Sternik Motorowodny
- Ratownik Medyczny?
Ostatnio zmieniony przez Ubu Sro Lut 13, 2008 11:51 pm, w całości zmieniany 4 razy  

Miszak 
Doświadczony Forumowicz WOPR
RW

Wysłany: Nie Lis 18, 2007 11:43 pm   

Sorki że się czepiam ale poprawiam jest to skala poziomu przytomności a nie nie przytomności a to różnica :wink:

Co do skali AVPU jest używana w Polsce dość powszechnie.
Jest bardzo szybką i prostą w ocenie, potem stosuje się już skalę GCS która mówi nam o głębokości śpiączki pacjenta.

Wyróżniamy dwie skale dla dorosłych i zmodyfikowaną dla dzieci.

Punktacja głębokości śpiączki według skali Glasgow (GCS) jest ogólnie przyjętym, międzynarodowym standardem pomiaru stanu neurologicznego. Punktację tę możemy przedstawić w postaci pojedynczej liczby np. GCS = 15 lub jako odpowiedź w każdej z trzech grup. Za śpiączkę uznaje się punktację w Skali Glasgow poniżej 8 (8 ≤ stanowi wskazanie do intubacji pacjenta).

Dobrze by było jakby każdy ratownik znał chociaż tą podstawowa AVPU to już by bardzo ułatwiło sprawę wzywając pogotowie.

Ubu 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Pon Lis 19, 2007 6:58 am   

Miszak napisał/a:
Sorki że się czepiam ale poprawiam jest to skala poziomu przytomności a nie nie przytomności a to różnica :wink:

Bardzo dobrze że sieczepiasz chodzi o to by było dobrze. A czemu tak napisałem... hmm Poprostu przeoczyłem :-) Już poprawione

Miszak napisał/a:
Co do skali AVPU jest używana w Polsce dość powszechnie.
Jest bardzo szybką i prostą w ocenie, potem stosuje się już skalę GCS która mówi nam o głębokości śpiączki pacjenta.

Uznałem ze jak juz ktoś chciałby się nauczyć to lepiej żeby nie zaprzątał sobie głowy obiema wiec niech nauczy sie tej bardziej szczegółowej. Chociaż AVPU jest naprawde prostsza.

Pozdrawiam

2006
- MR
- BLS - AED
2007
- RW
- Kurs KPP (KSRG)
- CMAS / P1
- BTLS
2008
- Strażak-Ratownik
- Sternik Motorowodny
- Ratownik Medyczny?

Miszak 
RW

Wysłany: Pon Lis 19, 2007 5:19 pm   

Zgadzam się z Tobą że trzeba to zrobić dobrze.

Można by było jeszcze dodatkowo dopisać na końcu (to ważne) - do reakcji ruchowej:
tam gdzie 3 punkty - sugerujący okorowanie
tam gdzie 2 punkty - sugerujący odmóżdżenie

Dopisać jeszcze że tej skali nie używa się w stosunku do małych dzieci.

Modyfikacja skali śpiączki Glasgow u dzieci

Najlepsza odpowiedź słowna:
Użycie właściwych słów lub uśmiech, skupianie wzroku na przedmiotach i śledzenie ich ruchu - 5 punktów
Płacz dający się uspokoić - 4 punkty
Stała pobudliwość - 3 punkty
Niespokojne, pobudzone - 2 punkty
Spokojne - 1 punkt

Odpowiedź ze strony oczu i ruchowa:
Punktacja podobna jak u osób dorosłych

Są różne modyfikacje tej skali, dlatego jestem zdania żeby uważać przy ocenie pacjenta korzystając obu skal.

Bardzo dobrze że tematyka w dziale Pierwsza Pomoc jest rozmaita :grin: w końcu dążymy do profesjonalizmu i niech tak pozostanie, pamiętając o tym żebyśmy nie bawili się w lekarzy :wink: .
Pozdrawiam

Janek 
BAD - Bardzo Aktywny Działacz
MR WOPR

Wysłany: Sob Lis 24, 2007 10:22 pm   

Bardzo ciekawe... Moze się przydać :) Mam tylko jedno pytanko: jaki jest wpływ szoku na przedstawione powyzej reakcje? Czy szok uznajecie tez za lekkie osłabienie przytomności? Sorry- głupie pytanie, ale na prawdę chciałbym wiedzieć(Tylko nie piszcie, że ratownik powinien to wiedzieć :P )

Miszak 
RW

Wysłany: Nie Lis 25, 2007 10:08 am   

Janek napisał/a:
jaki jest wpływ szoku na przedstawione powyżej reakcje?

Na pewno ma wpływ na ocenę i zmianę tej oceny: dlatego powiedziane jest że:"Ze względu na możliwe zmiany stanu w czasie (progresja lub regresja) należy czynność powtarzać wielokrotnie". Pozostaje fakt że ratownik ma oczy zna mechanizm, widzi co się dzieje.

Janek napisał/a:
Czy szok uznajecie tez za lekkie osłabienie przytomności?

Tak, ponieważ szok jest jedną z przyczyn wywołująca nieprzytomność, ale nie mówi się że jest to lekkie osłabienie nieprzytomności tylko: szok :mrgreen:

"W stanie zawężonej świadomości nasza przytomność nie jest całkowita. Można to nazwać również częściową nieprzytomnością. Jest ona podobna do całkowitej nieprzytomności pod tym względem, że tracimy poczucie tego, co rzeczywiście jest. Proces zmniejszenia przytomności może być postrzegany jako posiadający wiele faz – stadiów. Nie od razu wygląda się jak zombie J , nawet chodząc, mówiąc i patrząc i widząc! – można być nieźle nieprzytomnym. Prostym przykładem jest tu stan po narkotykach. Ale jest o wiele więcej nawet bardzo subtelnych podniet, które uruchamiają wzorce nieświadome i po których człowiek jest jednak tylko „na wpół” świadomy."

wywyjec 
Starszy Forumowicz WOPR
RW :P

Wysłany: Nie Lis 25, 2007 2:55 pm   

Hej!

No to teraz ja się będę czepiała. Jeśli chodzi o "szok" to oznacza to równie dobrze wszystko i nic. Rozumiem, że chodzi Wam o zaburzenia świadomości wskutek doznanego urazu. Szok kojarzy mi się z zespołem objawów w zależności od przyczyny nazywanych:

-->szokiem kardiogennym
--> szokiem septycznym
--> szokiem anafilaktycznym
--> szokiem hypowolemicznym

"Świadomość to stan psychiczny, w którym jednostka zdaje sobie sprawę ze zjawisk wewnętrznych, takich jak własne procesy myślowe oraz zjawisk zachodzących w środowisku zewnętrznym i jest w stanie reagować na nie (somatycznie lub autonomicznie)."

"Przytomność to stan organizmu, w którym występują związane z funkcjonowaniem pnia mózgu i kory mózgu reakcje na bodźce."

Na razie z Wikipedii, ale mam nadzieję, że znajdę też lepsze definicje.

Kolejnymi rzeczami są: trauma lub syndrom pourazowy.

Wszystko razem z pogranicza medycyny i psychologii.

Miszak napisał/a:
Punktację tę możemy przedstawić w postaci pojedynczej liczby np. GCS = 15 lub jako odpowiedź w każdej z trzech grup.

Jeśli mamy jakieś wątpliwości, lepiej użyć drugiej metody. Dyspozytor powinien wiedzieć, co z tym zrobić ;)

Miszak napisał/a:
Za śpiączkę uznaje się punktację w Skali Glasgow poniżej 8 (8 ≤ stanowi wskazanie do intubacji pacjenta).

I tutaj pojawia się problem medyków- nie medyków. Czy jeśli będziesz miał człowieka, który będzie miał 8 w Skali Glasgow i będzie czuć od niego alkohol, będzie to wskazanie do intubacji pacjenta?

Pozdrawiam

Miszak 
RW

Wysłany: Pon Lis 26, 2007 7:02 pm   

wywyjec napisał/a:
Szok kojarzy mi się z zespołem objawów w zależności od przyczyny nazywanych:

-->szokiem kardiogennym
--> szokiem septycznym

Nie zgodzę się z tym :mrgreen: wstrząs to tak :wink:

wywyjec napisał/a:
I tutaj pojawia się problem medyków- nie medyków. Czy jeśli będziesz miał człowieka, który będzie miał 8 w Skali Glasgow i będzie czuć od niego alkohol, będzie to wskazanie do intubacji pacjenta?
nie będzie :smile: to tak jak z dziećmi :lol: . Zawsze trzeba brać poprawkę dlatego wcześniej wspominałem żeby nauczyć się lepiej skali AVPU :wink: na pewno będzie ona praktyczniejsza.

Ubu 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Pon Lis 26, 2007 7:52 pm   

Miszak napisał/a:
wywyjec napisał/a:
Szok kojarzy mi się z zespołem objawów w zależności od przyczyny nazywanych:

-->szokiem kardiogennym
--> szokiem septycznym

Również wydaje mi że chodziło ci o słowo wstrząs a nie szok.

wywyjec napisał/a:
I tutaj pojawia się problem medyków- nie medyków. Czy jeśli będziesz miał człowieka, który będzie miał 8 w Skali Glasgow i będzie czuć od niego alkohol...

Ja chciałem tutaj powiedzieć że przecież wszystkie procedury i wytyczne są dla ludzi myślących który wiedzą kiedy mozna od nich odstąpić. Tak samo Skale - jeżeli widze nieprzytomnego ewidentnie pijanego (bezwładny, zachowane czynności) to przecież oczywiste że będe z nim postępował trochę inaczej bo w takim stanie np. skala Glasgow nie do końca jest wiarygodna.
Pacjent może być tak pijany że moze nie występowac żadna reakcja z jego strony. Miałem już do czynienia kilka razy z takimi. Co wy robicie w takiej sytuacji z takim pacjentem?
I jak ma sie do tego ocena jego stanu?
Pozdrawiam

2006
- MR
- BLS - AED
2007
- RW
- Kurs KPP (KSRG)
- CMAS / P1
- BTLS
2008
- Strażak-Ratownik
- Sternik Motorowodny
- Ratownik Medyczny?

wywyjec 
Starszy Forumowicz WOPR
RW :P

Wysłany: Pon Lis 26, 2007 9:21 pm   

Hej!

Miszak napisał/a:

Wydawało mi się, że tych pojęć można używać zamiennie, ale skoro uważacie, że nie...niech będzie.

Ubu napisał/a:
Ja chciałem tutaj powiedzieć że przecież wszystkie procedury i wytyczne są dla ludzi myślących który wiedzą kiedy mozna od nich odstąpić.

Zgadza się, ale do tego trzeba posiadać jeszcze wiedzę. Musisz wziąć pod uwagę, że dostęp do Forum mają praktycznie wszyscy (nie tylko ratownicy) i nie możemy zakładać, że wszyscy "wiedzą" i jest to oczywiste. ;) (wiem, że się czepiam)

Pozdrawiam

Miszak 
RW

Wysłany: Pon Lis 26, 2007 11:37 pm   

wywyjec napisał/a:
Wydawało mi się, że tych pojęć można używać zamiennie, ale skoro uważacie, że nie...niech będzie.

Masz rację ludzie żywają i tego i tego lecz wstrząs jest słowem używanym w terminologii medycznej/ratowniczej poprawniej kojarzonym z tymi stanami co napisałaś wcześniej.
Jedynie szok termiczny jest bardziej używany niż wstrząs termiczny.

Ubu napisał/a:
Co wy robicie w takiej sytuacji z takim pacjentem?
I jak ma sie do tego ocena jego stanu?

Co do człowieka pod wpływem alkoholu to jest traktowany jak normalny pacjent, oczywiście trzeba tu brać poprawkę na alkohol ale... To mógłbyć jeden kieliszek, ale biorąc pod uwagę np. współistniejące choroby lub/i mechanizm urazu lub brak jakichkolwiek powikłań - trzeba być zawsze czujnym i przede wszystkim dbać o wywiad i opierać się na własnej wiedzy i obserwacji.

Odpowiedz do tematu