-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
KOŁOBRZEG
Autor Wiadomość
rapidman 
Wypowie się, choć w ostateczności

Wysłany: Wto Mar 25, 2008 5:03 pm   odpowiedz

Witam .
Jezeli chodzi o ubezpieczenie NNW jest dla pracujacych .
Wyzywienie sniadania i kolacje we wlasnym zakresie .
Wynagrodzenie aktualne tzn to co zostalo podane .
Sprawdzian umiejetnosci dla osob pracujacych w sierpniu odbedzie sie po przyjezdzie do pracy czyli koniec lipca ,poczatek sierpnia .
Co do formy sprawdzianu umiejetnosci trwaja dyskusje .
Odnosnie zatrudniania osob bezposrednio po kursie mrw i rw bez doswiadczenia jak najbardziej w zaleznosci od struktury organizacji pracy ratowniczej .
Jednym z zalozen organizacyjnych jest pozyskanie mlodych kadr ratowniczych ( mr i rw ).
Adres do skladania podan w formie elektronicznej :

woprkolobrzeg@wp.pl

rapidma@wp.pl

Pozdrawiam
Trener plywania II kl.
KPP
BLS-AED

Anka Ostrowska 
Czasem zagląda
Ankkka

Wysłany: Czw Mar 27, 2008 6:09 pm   

[Sprawdzian umiejetnosci dla osob pracujacych w sierpniu odbedzie sie po przyjezdzie do pracy czyli koniec lipca ,poczatek sierpnia . ]

to bardzo ładnie i jestem za, zaraz wysyłam podanie

kiedy mogę się spodziewać odpowiedzi?

MatiX 
Doświadczony Forumowicz WOPR

Wysłany: Pon Mar 31, 2008 6:56 pm   

Jak wygląda sprawa z osobami niepełnoletnimi ze stopniem MR? Tzn.sprawa zarobków i ubezpieczenia?

Dzwoniłem do innych miejscowości to powiedzieli mi, że "jako osoba niepełnoletnia z myślą nowej ustawy wopr moge pracować jedynie społecznie"..

Trochę mnie ta odpowiedź zmieszała, dlatego pytam bractwo ratownicze :wink:

Mike2008 

Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 9:58 pm   ...

jak dla mnie byłoby to dyskryminacją... dlaczego taki ratownik ma pracować za free? są różne rodzaje niepoełnosprawności... wg mnie nie jeden rat. niepełnosprawny ma większe predyspozycje do bycia rat niż osoba która uwaza sie za RW..

2003- MR
2006 - RW
2007- Sternik Motorowodny
2007- American red cross
* Lifeguard training and First AID
* CPR/ AED For the profesional rescuer
*Bloodborne patthogens training PDT

rapidman 

Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 1:24 pm   Witam .Podania

Witam .
Podania ktore zostaly wyslane do dnia dzisiejszego na email :

woprkolobrzeg@wp.pl

rapidma@wp.pl

zostaly zlozone w biurze Mosir.
na dzien dzisiejszy jest juz okolo 60 podan .
Pozdrawiam . :mrgreen:
Trener plywania II kl.
KPP
BLS-AED

Ankka 
ratownik wopr

Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 2:38 pm   

Mike2008 napisał/a:
ak dla mnie byłoby to dyskryminacją... dlaczego taki ratownik ma pracować za free? są różne rodzaje niepoełnosprawności... wg mnie nie jeden rat. niepełnosprawny ma większe predyspozycje do bycia rat niż osoba która uwaza sie za RW..

jeżeli to odpowiedź na posta użykownika Matrix to z deka nie na temat. chodziło mu o niepełnoletnich .
Co do ratowników niepełnosprawnych, nakrzyczcie jeśli się myślę, ale raczej takich nie ma.
Stan zdrowia i sprawność jest w tym zawodzie bardzo ważne, więc tu nie chodzi o dyskryminacje, po prostu osoba jeżdżąca na wózku nie może być ratownikiem.

Cytat:
Jak wygląda sprawa z osobami niepełnoletnimi ze stopniem MR? Tzn.sprawa zarobków i ubezpieczenia?

z tego co wiem, MR od 16stego roku życia może normalnie być zatrudniony na podobnych warunkach jak osoba pełnoletnia . Inna rzecz, że pracodawcy preferują osoby pełnoletnie

rapidman 

Wysłany: Wto Kwi 15, 2008 10:12 am   Oferta pracy Kolobrzeg -plywalnia .

Witam .
Poszukiwanych jest 3 -5 ratownikow WOPR do pracy na plywalni Milenium w Kolobrzegu w okresie od 1.07-31.08,2008 .
Warunki pracy :
1400 netto - 176 h w miesiacu to jest 22 dni .
Zakwaterowanie .
Wyzywienie obiad .

Kontakt 691297061
e-mail rapidma@wp.pl.

Moze to byc alternatywa dla osob ktore nie zakwalifikuja sie do pracy na kapielisku .

[ Dodano: Wto Kwi 15, 2008 6:45 pm ]
Witam .
Na dzien dzisiejszy zlozono 78 podan .
Decyzja kto i kiedy zostanie przyjety bedzie okolo 15 maja .
Mysle wiec ze do konca kwietnia mozna skladac podania .
pozdrawiam.
Trener plywania II kl.
KPP
BLS-AED

Mariusz20 
Czasem zagląda

Wysłany: Pią Kwi 18, 2008 11:45 pm   

Witam.
Jeżeli oferta pracy w Kołobrzegu tak jak wspomniano

rapidman napisał/a:
Witam .
Umowa o prace .
7 dni w tygodniu
Co do ubezpieczenia nie wiem ale jutro bede wiedzial .
Pozdrawiam

jest to umowa o pracę, czyli powinny przysługiwać już wypisane w innym wątku takie rzeczy jak:

Jarek R. napisał/a:

Przypominam również, że ratownikom zatrudnionym na umowę o pracę przysługuje między innymi:
1. 1,5 dnia płatnego urlopu za każdy przepracowany miesiąc,
2. codziennie 15 minutowa przerwa, wliczana do czasu pracy (a więc i wynagradzana),
3. napoje bez ograniczeń
4. ubezpieczenie od NNW i OC,
5. przeprowadzenie na koszt pracodawcy badań lekarskich wstępnych, okresowych i kontrolnych (odpowiednio osób przyjmowanych do pracy i pracowników),
6. przeprowadzanie na koszt pracodawcy, badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia, rejestrowanie i przechowywanie wyników tych badań i pomiarów oraz udostępnianie ich pracownikom,
7. zapewnienie przeszkolenia pracownika w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy przed dopuszczeniem go do pracy oraz prowadzenia okresowych szkoleń w tym zakresie,
8. dostarczanie pracownikom, nieodpłatnie, środków ochrony indywidualnej, zabezpieczających przed działaniem niebezpiecznych i szkodliwych dla zdrowia czynników występujących w środowisku pracy oraz informowanie ich o sposobach posługiwania się tymi środkami (dla każdego ratownika: rękawiczki jednorazowe, ochronne gogle, ochronne maski twarzowe, maski do reanimacji (sercówki lub foliowe), preparaty do dezynfekcji skóry, okulary przeciwsłoneczne)
9. dostarczanie pracownikom nieodpłatnie odzieży i obuwia roboczego, spełniających wymagania określone w Polskich Normach (koszulka, spodenki, kostium kąpielowy, dres, sztormiak) określonej barwy i wzoru wymaganego przez pracodawcę, obuwie izolujące od wilgoci, pozwalające na szybkie i bezpieczne wchodzenie i schodzenie ze schodów oraz drabinek (lub ekwiwalent pieniężny za używanie odzieży własnej),
10. pranie odzieży służbowej (lub ekwiwalent pieniężny)
11. szatnia połączona z umywalnią z natryskami, wyposażona w dwie szafy pojedyncze lub jedną szafę podwójną dla każdego pracownika korzystającego z tej szatni
12. opłacanie przez pracodawcę składek na: Fundusz Emerytalny, Fundusz Ubezpieczeń Społecznych, Fundusz Pracy, Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych.

Czy takie są założenia ? Czyli będzie przysługiwało 1.5 dnia wolnego na miesiąc według kodeksu ?

[ Dodano: Sob Kwi 19, 2008 10:27 am ]

rapidman 

Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 10:52 am   Praca Kolobrzeg.

Witam .
Jezeli chodzi o forme zatrudnienia to bedzie to umowa zlecenie .

A jak jest roznica :

http://www.praca-umowy.jrr.pl/umowa-zlecenie.html.
Pozdrawiam .

[ Dodano: Wto Kwi 22, 2008 12:08 pm ]
Witam .
Mam nadzieje ze osoby pracujace na plazy skladajace podania zdawaly sobie sprawe iz bedzie to umow zlecenie .
jezeli jednak ktos zostal wprowadzony w blad .
PRZEPRASZAM.
Wysylajac ( listownie lub telefonicznie ,elektronicznie ) ( mysle ze po 15 maja )informacje o zakwalifikowaniu bedzie podane jeszcz raz dokladnie iz jest to umowa zlecenie .
Co do pozostalych spraw nic sie nie zmienilo ( wynagrodzenie itp)
W tym roku sezon w Kolobrzegu rozpoczyna sie na dzien dzisiejszy 1.07.2008 i bedzie trwal do 31.08.2008.
Zostala zlozona duza liczba podan okolo 80 .
Zakladalismy ze zbierzemy z Kolobrzegu okolo 30 osb min ,juz w przyszlym tygodniu sie wszystko wyjasni a po 15 maja skontaktujemy sie ze wszystkimi ktorzy zlozyli podania .
Pod koniec przyszlego tygodnia pojawi sie na stronie woprkolobrzeg imienna lista osob ktore zlozyly podania listownie badz elektronicznie .
Gdyby okazalo sie ze kogos nie ma a wyslal podanie prosze o kontakt .
pozdrawiam :mrgreen:
Trener plywania II kl.
KPP
BLS-AED

rapidman 

Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 7:59 pm   Kolobrzeg .

Witam .
Jezeli ktos juz pracowal nad morzem , w okresie letnim to wie ze ratownikow zatrudnia sie na plazy na umowe zlecenie.
A jesli ktos pracowal na plazy na umowe o prace to prosze dac znac gdzie ,za ile i na jakich zasadach .
Pozdrawiam .

.
Trener plywania II kl.
KPP
BLS-AED

Mariusz20 
Czasem zagląda

Wysłany: Sro Kwi 23, 2008 9:27 am   

Tak tak, i właśnie to było trochę dziwne, bo wtedy plaża potrzebowałaby więcej osób itd ;)
Zwykle były umowy zlecenia, więc dziwnym było to wcześniejsze wspomnienie o umowie o pracę hehe. No nic, zobaczymy jak to będzie ;]

FK
Forumowicz WOPR

Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 6:17 pm   

rapidman: zatrudniacie na umowe zlecenie a w linku który podałeś jest:

Cytat:
umowa zlecenie nie zawiera obowiązku wykonywania zleconych czynności w określonym miejscu i czasie

jak mam to rozumieć?

a może tak?

Cytat:
zawarcie umowy zlecenia zamiast umowy o pracę jest wykroczeniem przeciwko prawom pracownika i podlega karze grzywny

Więcej na temat tego, że zatrudnianie ratowników na umowe zlecenie nie jest legalne w innym moim poście: http://www.forum.wopr.net.../1825.htm#16892

rapidman 

Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 6:51 pm   Prawo .

W zwiazku z tym wynika z tego ze od 2000 r wszedzie jest lamane prawo i nikt tego nie zglosil do prokuratury .
A zatrudnia sie na umowe zlecenie wszedzie ,na razie nikt sie nie odezwal ze pracuje na umowe o prace na plazy .
Instytucja zatrudniajaca na plazy jest MOSiR ,szanowana i odpowiedzialna instytucja w Kolobrzegu posiadajaca swojego radce prawnego i prawnika wiec nie sadze zeby byla mozliwosc lamania prawa .
Co wiecej sam WOPR zatrudnia na umowe zlecenie prowadzac szkolenia i kursy .
Nie jestem prawnikiem wiec nie zabieram glosu czy faktycznie jest to lamanie prawa czy nie znajomosc prawa przez pracodawcow lub ratonikow .
Na umowe zlecenie pracowalem w :
Gdyni Gosir
Mielno Mosir
Stegna Gdanski Wopr
Leba prywatny dzierzawca
Z niecierpliwoscia czekam na znak ze ktos pracowal inaczej na plazy .
Pozdrawiam
Trener plywania II kl.
KPP
BLS-AED

bolek0209 
Forumowicz WOPR

Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 7:47 pm   

może nie jestem zbyt doświadczonym :razz: ratownikiem ale nie spotkalem się jeszcze z sytuacją aby ratownik był zatrudniony w sezonie letnim na Umowe o prace ZAWSZE jest to umowa zlecenie badz ...
cos mi sie wydaje ze kolega ... troche nie w temacie
pozdrawiam :lol:

FK
Forumowicz WOPR

Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 7:49 pm   

Ja jestem dopiero studentem prawa, ale wykładnia przepisów w moim mniemaniu nie budzi wątpliwości tymbardziej, że na stronach państwowej inspekcji pracy znalazłem podobny przykład. Tak więc jestem pewien, że jest to łamanie prawa, a że jest to praktyka powszechna to dobrze wiem bo sam tak pracuje mimo to jestem w szoku, że to wszystko tak funkcjonuje i nikomu to nie przeszkadza. pewnie dlatego, że wiele ludzi żyje w nieświadomości, co poprostu ułatwia robienie wałków głównie prywatnym firmą które zarządzają plażami.

Nie zrozum mnie źle, nie oskarżam w żadnym stopniu kołobrzegu ani tamtejszego mosiru, wręcz przeciwnie wiem, że oferują całkiem przyzwoite jak na polskie wybrzeże warunki pracy, słyszałem wiele pozytywnych opinii na ten temat, poprostu mnie troche rozbawił link który podałeś ;)

Odpowiedz do tematu