Mam pytanie,
1.Czy jeżeli wyjechałbym na kolonie na którym byłby RW i pracowałbym jako jego pomocnik nieodpłatnie, to czy przepracowane godziny liczyłby mi się jako staż? Czy kąpielisko musi być odpowiedni stworzone tj. bojki żółte i czerwone, itp. czy nie?
2.Czy jeżeli inne kolonie odbywały sie nad morzem nad kąpieliskiem strzeżonym też jest potrzebny jakikolwiek ratownik?
[ Dodano: Sro Cze 13, 2007 10:16 am ]
Czy ktoś może mi pomóc?
jest to doświadczenie zawodowe, ale tak jakby nizszego stopnia, nie brane podu uwagę przez Wopr. Zgodnie z przepisem tylko praca na kąpieliskach o dostępie otwartym(baseny, jeziora, kąpielska morskie)zaliczana jest jako staż ratownika!(od niedawna)
_________________ Jeśli już coś robisz, rób to dobrze...
[ Dodano: Czw Cze 14, 2007 12:09 am ]
W wymaganiach na wodnego ratownika napisane jest:
"staż godzinowy co najmniej 100 godz. pracy w charakterze ratownika wpisany do legitymacji członka WOPR"
Czyli nie jest okreslone czy to musi praca na kapieliskach o dostepie otwartym, a jezeli kolonia jest nad morzem i dzieci kapia sie na strzezonej plazy to tez jest praca na koloni a kapielisko jest ogolnie dostepne, wiec co to jest - "doświadczenie zawodowe" czy "staż ratownika"?
Wczoraj pytałem się o to mojego instruktora i on mi powiedział ze praca na koloniach/obozach to jak najbardziej jest staż. Skoro twierdzisz, że od niedawna jest inaczej to proszę o podanie konkretnego artykuły, który o tym mówi.