-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
PLASTIKOWE KARTY?????
Autor Wiadomość
Szaman 
Forumowicz WOPR
RW

Wysłany: Pią Cze 08, 2007 2:21 pm   

hmm tak sobie mysle

Kodeks – Art.61. OSTRZEGA!
Kto przywłaszcza sobie stanowisko, tytuł lub stopień albo publicznie używa lub nosi odznaczenie, odznakę, strój lub mundur, do których nie ma prawa, podlega karze grzywny!!!

ze jak nie bedziesz mogl oswiadczyc to moga ci wlepic mandat ?
wiem ze to glupie pytanie
2008 - RW & PNP

RatMed
Doświadczony Forumowicz WOPR

Wysłany: Pią Cze 08, 2007 5:09 pm   

no tak jak mowilem mala szansa ze wpadnie kontrol ale jak wpadnie zaoszczedzisz sobie roboty posiadajac plastik poza tym jak wpada kontrola z wopru to ma prawo sprawdzic twoje uprawnienia :) - czy masz oplacone skladki i posiadasz wazne badania
wiadomo plastik nie jest jakas super wazna rzecza ale czasami moze zaoszczedzic zamieszania

DeVu 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Pią Cze 08, 2007 5:15 pm   

Tak się składa, że tam gdzie będe w tym roku pracował, macierzysty wopr mnie bardzo dobrze zna :wink: A tak ogólnie: skoro wopr ma robić kontrol, to powinni wiedzieć, ze nie w godzinach pracy, kiedy jest pełno ludzi na kąpielisku. Więc za nic bym nie zszedł z plaży tylko dlatego, że ktoś chcę sobie sprawdzić w godzinach szczytu moje uprawnienia.

A co jeśli w tym czasie się ktoś utopi?

sniper108 

Wysłany: Pią Cze 08, 2007 5:53 pm   

DeVu napisał/a:
Tak się składa, że tam gdzie będe w tym roku pracował, macierzysty wopr mnie bardzo dobrze zna :wink: A tak ogólnie: skoro wopr ma robić kontrol, to powinni wiedzieć, ze nie w godzinach pracy, kiedy jest pełno ludzi na kąpielisku. Więc za nic bym nie zszedł z plaży tylko dlatego, że ktoś chcę sobie sprawdzić w godzinach szczytu moje uprawnienia.

A co jeśli w tym czasie się ktoś utopi?

Własnie po to ci plastik:)

pomijając fakt, ze trzeba go mieć nie tylko po to żeby podbić książeczke to jest on twoim identyfikatorem. Jak gdzieś pracujesz to ksiażeczka jest u pracodawcy a ty śmigasz z plastikiem.

Kontrole własnie się robi w godzinach pracy, żeby zobaczyć jak pracują ratownicy, gdzie i w jakim stanie jest sprzęt podczas dyżuru itd. Sprawdzaja i ksiązce kto jest zatrudniony, a potem mogą iśc na stanowiska zobaczyć czy ty to ten z wykazu:) i min po to ci ten plastik :grin:

DeVu 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Pią Cze 08, 2007 7:43 pm   

sniper108, plaskitu nie trzeba mieć, nie jest wymagany - a jeżeli chcą żeby był, to dlaczego nie otrzymujemy go wraz z legitymacją zaraz po kursie? Wiele osób konczy egzaminy pod koniec czerwca, nawet w lipcu zatem oni i tak będą ponad miesiac na plastiki czekali, jak juz będzie po sezonie.

Zgadzam się z całym Twoim powyższym postem, lecz uważam, że jak chcą sprawdzić moje uprawnienia, to jak pisałeś, niech idą do mojego pracodawcy.

deporfan 
Czasem zagląda

Wysłany: Pią Cze 08, 2007 7:58 pm   

fakt, zgadzam sie, choc nie jestem jeszcze nawet MR :)
ale mam nadzieje, ze za tydzien w niedziele juz bedzie po wszystkim :)
pozdrawiam.

tomanek 
Ratownik WOPR

Wysłany: Pią Cze 08, 2007 8:04 pm   

DeVu napisał/a:
plaskitu nie trzeba mieć, nie jest wymagany
I tu sie mylisz.
Cytat:
UCHWAŁA nr 5/8/VIII/06

ZARZĄDU GŁÓWNEGO
WODNEGO OCHOTNICZEGO POGOTOWIA RATUNKOWEGO
z dnia 23 kwietnia 2006 r.

w sprawie ewidencji i kart identyfikacyjnych
Wodnego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego

§ 6

1.Każdy członek WOPR ma obowiązek wypełnienia formularza, którego wzór stanowi załącznik nr 4.
2.Każdy członek WOPR, w szczególności podczas wykonywania pracy zawodowej i społecznej, udziału w oficjalnych przedsięwzięciach i wykonywaniu czynności organizacyjnych oraz reprezentowaniu WOPR, w tym podczas zawodów sportowych, musi posiadać przy sobie, w widocznym miejscu, właściwą kartę identyfikacyjną WOPR.

Ja sam już podanie o plastik złożyłem.

Pozdrawiam.
2008 - Ratownik WOPR

sniper108 

Wysłany: Pią Cze 08, 2007 10:26 pm   

Dzięki tomanek nie mogłem tego znaleźć :smile:

Fakt system nie działa jeszcze tak jakbyśmy tego chcieli, jednak nie zwalnia nas to z przestrzegania przepisów.

DeVu 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Pią Cze 08, 2007 10:32 pm   

Uchwała nie zna życia :wink:

tomanek napisał/a:
Ja sam już podanie o plastik złożyłem.

Ja jeszcze nie. I wątpię żebym się wyrobił z odbiorem do końca lipca. Zatem ciekaw jestem jak "muszę" ją posiadać podczas pracy. Chyba sobie wydrukuje na komputerze.

sniper108 

Wysłany: Pią Cze 08, 2007 10:52 pm   

DeVu napisał/a:
Ja jeszcze nie. I wątpię żebym się wyrobił z odbiorem do końca lipca. Zatem ciekaw jestem jak "muszę" ją posiadać podczas pracy. Chyba sobie wydrukuje na komputerze.

Złóż podanie i poproś żeby ci ksero podania podbili, że złożyłeś. Jak się pojawi kontrola to pokazujesz ksero i mówisz, że złożyłeś ale jeszcze nie przyszła. W wawie jest taki burdel, że to trochę trwa i przynajmniej u mnie (dolnyśląsk) nie robia problemu jak pokażesz kserówke, rozumieją, że to nie tak szybko :smile:

RatMed

Wysłany: Sob Cze 09, 2007 10:17 am   

no nawet nie wiedzialem ze plastiki sa tak oficjalnie wymagane - wiec to przesadza sprawe....
ja mam jeszcze plastik mlodszego bo wodnego sie nie moge doczekac od bardzo dawna mam jednak nadzieje ze przed sezonem odbiore ....

sniper108 

Wysłany: Sob Cze 09, 2007 10:28 am   

Podanie złożyliśmy wszyscy od razu po podbiciu patentów (11 osób) i mamy je dostać do końca czerwca :smile: zobaczymy co z tego wyjdzię :grin:

qulimbo 
BAD - Bardzo Aktywny Działacz

Wysłany: Nie Cze 10, 2007 5:58 pm   

A ja plastik na RW będę miał 15 czerwca :) Jupi :D

A w lipcu i sierpniu do pracy już :) Powodzenia wam wszstykim ;)

MONIKA 
Dyżur na www.forum.wopr.net.pl

Wysłany: Pon Cze 11, 2007 9:38 pm   

a dla mnie plastik to następny sposób na wyrwanie kasy od ratowników i jeżeli ktoś z kontroli ma ochotę sprawdzić moje uprawnienia, to może to zrobić równie dobrze za pomocą legitymacji woproskiej

qulimbo 
BAD - Bardzo Aktywny Działacz

Wysłany: Pon Cze 11, 2007 10:02 pm   

A wyobrażasz sobie Moniu noszenie wielkiej książeczki 24/h przy sobie? A pozatym kartę identyfikacyjna ratownika można używać jako dowodu tożsamości, bo na niej są wszystkie informacje o Tobie przecież niezbędne.

Dla mnie to pomoc, bo 29 lipca tego roku mam urodzinki i jako że nie będe miał jeszcze dowodu to alko sobie kupię na tą kartę;P A tak najważniejsze to taka satysfakcja sama noszenia tego.
Nie chcesz to nie noś, ale dostaniesz karę. 30zł na całe życie to nie jest wydatek.

Odpowiedz do tematu