-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
ANULOWANE UPRAWNIENIA Z POWODU SKŁADEK...
Autor Wiadomość
Timon 
Dyżur na www.forum.wopr.net.pl
Ratownik

Wysłany: Sro Cze 28, 2006 8:44 am   

diverko, mój post był założeniem czysto teoretycznym, nie wyrażającym mojej opini, a jedynie przedstawiającym na co powinne być dysponowane składki członkowskie, pozdrawiam. :D
''zmieniamy horyzont, w natchnieniu, w zachwycie, bo jedno, bo jedno jest życie.''

anmark 
BAD - Bardzo Aktywny Działacz
SR WOPR

Wysłany: Sro Cze 28, 2006 4:09 pm   

diverko napisał/a:

Tak mówią każdemu nowo wstępującem do WOPR'u, jest chyba nawet taki zapis w statucie odnośnie rozporządzania składkami ale jak jest naprawdę? Moze poczytaj Newsweek z 28.05.2006 jest tam taki fajny arykulik (juz był podawany link na tym forum) moze Twoje zdanie będzie bardziej obiektywne po przeczytaniu tego co tam piszą. ( LINK DO ARTYKUŁU )

Artykuł ten w żaden sposob nie odzwierciedla tego co jest w macierzystych organizacjach WOPR i nie moze stanowić ilustracji do powyzszych wypowiedzi. Ci co znają nieźle organizację WOPR w kraju wiedzą, iż w ogromnej większości podstawowe stowarzyszenia WOPR są samodzielne i decydują same na co są wydawane pieniądze np. ze składek.

gołębiarz
Młodszy Forumowicz
gołębiarz

Wysłany: Sob Lip 01, 2006 4:15 pm   

Anmark, ciągle nie rozumiesz struktury WOPR. Żadna jednostka nie jest samodzielna, jeśli chce w obecnej chwili należec do WOPR. Jeśli znasz statut (po ostatnich zmianach z 2005r.) Zarządu Głównego, to powinienes wiedzieć, że WOPR nie zrzesza SAMODZIELNYCH jednostek tylko osoby fizyczne. Właśnie odebrano wszystkim samodzielność. Ci, którzy się sprzeciwiają - którzy chcą, żeby była tak jak kiedyś, że każdy jest na własnym terenie niezależny - dostają po nosie od Prezesa. Samodzielność przepadła. Jesli się będziesz upierał, to znajdź mi proszę przykład, w którym jednostka może robić np. kursy, wydawać legitymacje, prowadzić dokumentację itd., bez "nadrzędnej" jednostki wojewódzkiej. Wejdź na stronę główną WOPR i popatrz sobie na uchwały dotyczące obrotu dokumentacji i pracy jednostek tzw. terenowych. NIKT NIE MOŻE byc samodzielny. Gwałtem odebrano nam niezależność.
A co do uprawnień - podzielam opinię, że bezprawne jest odbieranie uprawnień. Zaś szantażem - zapłata składki. Mogę być (jesli chcę) członkiem organizacji - wtedy płacę składkę. Jednak uzależnianie ważności uprawnień od składki jest wymuszaniem haraczu. No bo jeśli ktos zrobił prawo jazdy w LOK (organizacji pozarządowej) to jego uprawnienia są ważne do końca życia bez względu na to, czy jest członkiem organizacji czy nie. WOPR korzysta ze swojej monopolistycznej sytuacji i dlatego wymyśla takie rzeczy. Przeszedłeś kurs, zdałeś egzamin, zapłaciłeś - uprawnienia są twoje i nietykalne. Mogą ci kazać przejść weryfikację, czy jakiś kurs - jesli masz długą przerwę, ale nie mogą ci odbierać własności.
Pozdrawiam

diverko 
Młodszy Forumowicz
RW,LOK P2

Wysłany: Nie Lip 02, 2006 9:15 am   

Chciałem jeszcze dorzucić tak na marginesie, dlaczego następujące uprawnienia

- patenty żeglarskie
- patenty motorowodne
- uprawnienia do nurkowania
- zwykłe i specjalne karty pływackie
(nie wiem jak jest z innymi uprawnieniami np. szybowcowymi, alpinistycznymi etc.)

są bez ograniczeń terminowych, bez koniecznosci płacenia jakichkolwiek składek przedłużających ich ważność.

anmark 
SR WOPR

Wysłany: Nie Lip 02, 2006 9:43 am   

gołębiarz napisał/a:
Anmark, ciągle nie rozumiesz struktury WOPR. Żadna jednostka nie jest samodzielna, jeśli chce w obecnej chwili należec do WOPR. Jeśli znasz statut (po ostatnich zmianach z 2005r.) Zarządu Głównego, to powinienes wiedzieć, że WOPR nie zrzesza SAMODZIELNYCH jednostek tylko osoby fizyczne. Właśnie odebrano wszystkim samodzielność. .................

Czytaj dokładnie i nie wciskaj polityki. Napisałem. ze w sprawach finansowych jednostki macierzyste WOPR są samodzielne i same decydują na co wydają pieniądze. Nie pisalem o uprawnieniach WOPR. A strukturę WOPR znam........ i pozdrawiam wytrawnego polityka. :)

gołębiarz
Młodszy Forumowicz
gołębiarz

Wysłany: Nie Lip 02, 2006 3:14 pm   

... w sprawach finansowych jednostki macierzyste WOPR są samodzielne i same decydują na co wydają pieniądze...
Otóż anmark nie do końca jest tak. Jesli znasz statut i uchwały ZG to powinieneś wiedzieć, że np. 10% składki musisz wpłacić do "WOPR wojewódzkiego" a kolejne 10% na ZG. Czy to nazywasz samodzielnością finansową? Jednostki terenowe mające osobowość prawną ZMUSZA się do płacenia haraczu (inaczej tego nie można nazwać). Składka członkowska jest WŁASNOŚCIĄ organizacji (a nie np. "pośredników", którzy bezprawnie sięgają po te pieniądze).
A politykiem się nie czuję. Jestem społecznym działaczem i ratownikiem od ponad 25 lat i nie zgadzam się na łamanie moich (i nie tylko) praw.

konnik_tl
Czasem zagląda

Wysłany: Nie Lip 02, 2006 10:18 pm   

To i ja wtrącę swoje 3grosze
WOPR jest jedynym stowarzyszeniem w którym się płaci składki a przestając je płacić traci uprawnienia!!!!!!!!
niech mi ktoś wytłumaczy czy jeżeli przez 20 lat opłacam składki, mam badania a nie pływam, nie doskonale swoich umiejętnoiści teoretycznych i praktycznyuch czy wtedy jestem ratownikiem100% tylko z nazwy czy z umiejętności???
po h.. ta weryfikacja??może niech sie pierw zweryfikują osoby które od kilku lat są tylko instruktorami a nie karzą co roku zdawać tę weryfikacje pracującym czynnie zawodowo ratownikom basenowy którzy muszą być na bierząco i robią to na codzień a nie co roku przez sezon!!!!!!!!!
a pieniądze idą na dziwne delegacje prezesów, kierowników biur a nie na sprzęt-bo ten jest problemem-w końcu później trzeba go ubezpieczyć, utrzymać i zatrudnić dodatkowe osoby!!!!!!!!!!!!!!

Nikt
Cie
Tak
Nie Poprze
Jak
KOLEDZY
w
WOPRze

diverko 
Młodszy Forumowicz
RW,LOK P2

Wysłany: Pon Lip 03, 2006 6:44 am   

Z tego co pamiętam (jestem w WOPR od 17 lat) i wcześniej jakoś nie było żadnych weryfikacji i też było dobrze, a wprowadzono je chyba tylko po to aby i tutaj "oskubać" ratownika, zresztą ja tam nie wiem moze ktos inny sie wypowie. A jeszcze tak na marginesie moze napisze ktos jak u Was wygląda weryfikacja. W moim WOPRze jest 100m w czasie poniżej 1min 45s, przepłynięcie pod wodą (start z wody) 25m i holowanie "żeglarskim" 75m.

pzdr!

sfrustrowany 
SR_WOPR

Wysłany: Czw Lip 20, 2006 10:00 pm   

A u mnie przychodzisz. pŁacisz kase a preze wbija do legiotyamcji ZWERYFIKOWANO... Ot taka "weryfikacja:......

t0ma5 
RW

Wysłany: Wto Lip 25, 2006 3:19 pm   

Nie wiem skad macie informacje ze po zaprzestasniu oplacania skladek przez 2 lata traci sie uprawnienia. Po zaprzestaniu oplacania skladek przestaje sie byc czlonkiem wopr a uprawnienia moze wam odebrac tylko sąd prawomocnym wyrokiem. Od czasu kiedy Polska zostala czlonkiem ILS'u uprawnienia zdobyte w Polsce sa wazne w pozostalych krajach czlonkowskich i dziala to tez w drugim kierunku, szkoda tylko ze pracodawcy jeszcze o tym nie wiedza.
2006 - szkolenie specjalistyczne - Wietrznice

piotrekk 
Czasem zagląda
Mlodszy Ratownik

Wysłany: Wto Sie 15, 2006 10:44 pm   

moj instruktor takze powiedzial mi ze uprawnienia sa dozywotnie a podwoch latach nieplacenia skladek przestaje sie byc czlonkiem wopru

nie wiem czy sie nie przeslyszalem ale moj wopr musi zaplacic basenowi za to ze mozemy siedziec na dyzurach dziwne to sie wydaje i troche chore dlatego nie jestem pewien czy dobrze zrozumialem moze ktos znataka sytulacje?

gołębiarz
Młodszy Forumowicz
gołębiarz

Wysłany: Pią Sie 18, 2006 4:20 pm   

Czołem,
jeśli nie wiecie, jak sie traci uprawnienia wraz z utratą członkowstwa - przeczytajcie poniższy paragraf Statutu Zarządu Głównego WOPR. Szczególnie polecam ptk. 4. To rozwieje wasze wątpliwości. I to co mówią instruktorzy - włóżcie między bajki. Często ni także nie znają zapisów prawnych.
Pozdrawiam.
1. Członkostwo WOPR ustaje na skutek:
1) Dobrowolnie złożonego pisemnego wniosku o rezygnacji z przynależności do WOPR;
2) Skreślenia z listy członków WOPR z powodu zalegania z opłatą świadczeń, w okresie dłuższym niż 24 miesiące;
3) Wykluczenia lub pozbawienia na mocy prawomocnego orzeczenia sądu koleżeńskiego właściwej jednostki WOPR, w przypadkach naruszenia statutu WOPR, innych przepisów prawnych oraz działania na szkodę WOPR.
2. W przypadku określonym w ust. 1 p. 2 zarząd właściwej jednostki WOPR,
a w przypadkach określonych w ust. 1 p. 3 sąd koleżeński właściwej jednostki WOPR zobowiązani są zawiadomić członka o skreśleniu lub wykluczeniu, podając przyczynę
oraz wskazując jednocześnie organ do wniesienia i termin złożenia odwołania.
3. Uchwały i orzeczenia w sprawach określonych ust. 1 mogą być zaskarżone z podaną przyczyną w terminie 30 dni od daty ich doręczenia do zarządu nadrzędnej jednostki WOPR.
4. Utrata członkostwa WOPR jest równoznaczna z utratą posiadanych stopni i uprawnień WOPR.
5. Przywrócenie członkostwa, stopni i uprawnień WOPR, utraconych z ust. 1 p. 2 następuje
na podstawie uchwały zarządu właściwej jednostki WOPR.

kovalsz 
Starszy Forumowicz WOPR
pozdro z Mielna!

Wysłany: Wto Sie 22, 2006 6:27 pm   

dlatego nalezy szybko robic uprawnienia ILS i miec ich gleboko w d....

t0ma5 
RW

Wysłany: Wto Sie 22, 2006 8:30 pm   

kovalsz, Od 1994 roku WOPR jest czlonkiem ILS i uprawnienia wydawane przez WOPR sa uznawane w innych krajach czlonkowskich i dziala to w obu kierunkach
2006 - szkolenie specjalistyczne - Wietrznice

gołębiarz
Młodszy Forumowicz
gołębiarz

Wysłany: Wto Sie 22, 2006 9:08 pm   

Uprawnienia są uznawane, z tym, że WOPR-owskie tracisz, jeśli przez dwa lata zalegasz ze składką - i to jest ten absurd i "gwałt" na demokracji w naszej organizacji. Powinno być (i wszędzie w cywilizowanych krajach tak jest): chcesz być członkiem - płacisz składki. Chcesz być ratownikim - robisz kurs i dostajesz uprawnienia (na całe życie, a nie tak długo jak płacisz "haracz").

Odpowiedz do tematu