Wiek: 24 Dołączył: 02 Kwi 2006 Posty: 6 Skąd: miasto z czerwonej cegły...
Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 12:13 am Pytania...wątpliwości dotyczące SRW
Witam wszystkich seredecznie!
Szykuje sie powoli do podniesienia swoich kwalifikacji (celem jest SRW) i pojawiaja sie watpliwosci(moje wlasne) dotyczace dotychczas zdobytych przeze mnie kwalifikacji. Mam pare pytan.
I Czy patent Instruktora Rekreacji Ruchowej TKKF ze specjalnoscia plywanie jest uwazany za patent wedlug instruktorow TAMy.
II Czy do SRW(ubiegania sie o niego)sa konieczne asysty przy kursie na MRW/RW, a jesli tak to ile takich asyst)
III Czy naprawde by ubiegac sie o TAME i SRW trzeba miec za soba szkolenie specjalistyczne?
moze jakies przyklady, poniewaz oprocz zwiazanych ze specjalistycznymi rodzajami nurkowania oraz bodaj Instruktora Motorowodnego nie znam innych.
IV Mam stara ksiazeczke(tz z roku 1999) gdzie nie ma osobnych rubryk na wpisanie asyst.
W zwiazku z tym gdzie trzeba je wpisac?(podobno w nowych ksiazeczkach miejsca takie juz sa). Wpisywac w REJESTRZE PRACY?
V Czy te "szkolenia specjalistyczne" tez sa wpisywane do ksiazeczki ratowniczej? A jesli tak to gdzie, bo oczywiscie w tych starszych ksiazeczkach nie ma na to miejsca(chyba ze to chodzi o KURSY DOSZKALAJACE?)
VI jak wyliczane sa te godziny pracy np. na wodach otwartych( moj przyklad to 4 lata z rzedu spedzone nad morzem-po 2 tygodnie w osrodku kolonijnym w charakterze ratownika-sa wpisy i daty w ksiazeczce od kierownika osrodka-jak to ma byc przeliczone na godziny? Przeciez to mozna zrobic tylko orientacyjnie...)
Wielkie sorry za szczegolowosc tych pytan ale bardzo by mi zalezalo na odpowiedzi na nie, poniewaz napotkalem wiele watpliwosci a chcialbym byc papierowo czysty...
To można wyczytać nas stronie www.wopr.pl :
___________________________________________________--
IV. WYMAGANIA FORMALNE
1. Posiadanie przez co najmniej 36 miesięcy uprawnień ratownika WOPR.
2. Staż godzinowy co najmniej 300 h pracy, w tym co najmniej 200 h na wodach otwartych.
3. Karta kandydata na kurs na stopień starszego ratownika WOPR, wystawiona przez jednostkę WOPR wg wzoru zamieszczonego na stronie internetowej ZG WOPR.
4. Pozytywna opinia Prezesa jednostki wojewódzkiej WOPR zamieszczona na karcie kandydata o działalności w WOPR.
5. Ważna legitymacja członka WOPR z poświadczeniem lekarskim o zdolności do pracy
w charakterze ratownika na dany rok kalendarzowy.
6. Przedstawienie Komisji Egzaminacyjnej kursu na stopień starszego ratownika WOPR
2 uprawnień przydatnych w ratownictwie wodnym (wyłącznie oryginały):
a)motorowodne
b)żeglarskie
c)nurkowania swobodnego (bez płetwonurka młodzieżowego)
d)trenera lub instruktora pływania
e)lekarza medycyny,
f)pielęgniarki,
g)ratownika medycznego,
h)przewodnika turystyki kajakowej,
i)instruktora innych dyscyplin wodnych określonych przez Prezydium ZG WOPR.
7. Pozytywny wynik sprawdzianu teoretycznego.
8. Pozytywny wynik zaliczenia testu sprawnościowego na wodach otwartych.
Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 9:34 am
Witam
Przede wszytskim TY nie musisz znać odpowiedzi na swoje pytania: idź do instruktora, który będzie twoim tzw "instruktorem prowadzącym" i wyjaśnij te kwestie. Jeśli on nie będzie wiedział lub miał jakieś wątpliwosci to pisz meila do ZG i tyle.
Przede wszytskim jestem pełen wątpliwosci czy taka praca na kolonii będzie ci sie liczyłą jako "praca nad wodami otwartymi".
Jeśli chodzi o szkolenia specjalistyczne to nie jest wymagane, natomiast jeśli takowe będziesz robił to nie martw się: instruktorzy na szkoleniu wpiszą ci je tam gdzie trzeba
Na SRW nie potrzeba astystentór (potrzebne są na instruktora WOPR).
Jeśli chodzi o szkolenia specjalistyczne to nie jest wymagane
nie jest??
_________________ Moje motto na ten rok - koko bongo i do przodu!!
sfrustrowany BAD - Bardzo Aktywny Działacz SR_WOPR
Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 12:36 pm
Podaje wymagani formalne zgodnie z kartą kwalifikacyjną kandydata na kurs SRWOPR:(za www.wopr.pl)
WYMAGANIA FORMALNE
- ważna legitymacja WOPR
- posiadanie uprawnień RW od co najmniej 36 miesięcy
- ważne badania lekarskie
- staż pracy powyżej 300 godzin w tym na wodach otwartych powyżej 200 godzin.
- min. dwa uprawnienia dodatkowe
Przynajmniej zgodnie z tym nie wymaga się od kadydatów na SRW szkoleń specjalistycznych.
Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 4:23 pm
Wielkie dzieki za pomoc.
Oczywiscie zaraz pojawilo sie nastepne pytania...
Piszecie o "instruktorze prowadzacym"
Czy to znaczy, ze musze poszukac instruktora WOPR, ktory bedzie prowadzil moje sprawy zwiazane z kursem na SRW, czy moge probowac na wlasna reke zalatwiac wszystkie dokumenty, asysty itd. Jaka jest praktyka?
Tak zwana zosia samosia, czy trzeba znalezc Swojego nestora, ktory bedzie moim promotorem. Czy to jest konieczne?
Czy asysty moga byc u roznych instruktorow, nie tylko u tego "prowadzacego"
Jak wyglada formalna strona asyst, ktore beda respektowane przez TAMĘ?
Rozumiem, ze wpis w ksiazeczke+jakie jeszcze inne dokumenty potwierdzajace odbycie asysty przy instruktorze WOPR podczas kursu na MRW i RW?
Asysty robione kilka lat wstecz(powiedzmy np. 2-3 lata) sa respektowane?
Wszystkie moje pytania sa zwiazane z kursem na SRW-a asysty maja byc dodatkowym atutem moim ale w perspektywie zawsze jest tez instruktor...stad moje pytania by od razu wszelkie formalnosci zalatwiac od poczatku do konca porzadnie...
Sorry jesli namieszalem w jakims temacie ale widze tu ludzi, ktorzy znaja sie na sprawie od strony praktycznej...a biuro ZG czesto nie wiem...lub musi sie skonsultowac, a precyzyjnych informacji nie udziela(zwlaszcza od reki)
Wielkie dzieki za pomoc.
Czy to znaczy, ze musze poszukac instruktora WOPR, ktory bedzie prowadzil moje sprawy zwiazane z kursem na SRW......
Staż asystencki na 2 kursach na stopień MR WOPR i na 2 kursach na stopień R WOPR jest wymagany na kurs na stopień instruktora WOPR. O takim wymogu na starszego ratownika WOPR nie słyszałem. W formularzu zgłoszeniowym na starszego ratownika WOPR jest miejsce na opinię instruktora prowadzącego, który potwierdza, że kandydat zasługuje i jest przygotowany do ubiegania sie o stopień starszego ratownika WOPR. A kandydaturę zgłasza macierzysty WOPR. Proponuję zajrzeć na www.wopr.pl lub na formularze www.wopr.warszawa.pl , zakładka [KURSY]. Pozdrawiam
_________________ Tylko życie poświecone innym warte jest przeżycia
sfrustrowany BAD - Bardzo Aktywny Działacz SR_WOPR
Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 9:57 pm
Kargul napisał/a:
asysty maja byc dodatkowym atutem moim ale w perspektywie zawsze jest tez instruktor.
Asysty robione gdy nie posiadasz stopnia SRW nie liczą sie (z punktu widzenia formalnych wymogów na instruktora). Takze nie masz się co spieszyć, chyba ze chcesz nabyć doświadczenia i "przetrzeć" się.
Kargul napisał/a:
Tak zwana zosia samosia, czy trzeba znalezc Swojego nestora, ktory bedzie moim promotorem
Sam nic nie zrobisz. Idz do ulubionego instruktora i porozmawiaj z nim o swoich planach.
Kargul napisał/a:
Czy asysty moga byc u roznych instruktorow, nie tylko u tego "prowadzacego"
Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 11:09 pm
Thanx za pelne info...
Dzialam dalej... doswiadczenie, zaciecie oraz nowe umiejetnosci to podstawa...
Bardzo fajnie prezentuje sie to forum wiec bede tu czesciej zagladal...
Sorry za OT...
Chodzilo mi o to ze prowadzi to do zamieszania co utrudnia odnalezienie sie.
Ale jak widac chlop sobie radzi.
Ja jak startowalem na SR WOPR nie szukalem specjalnie swojego ulubionego Instruktora.
Poszedlem do swojej jednostki, powiedzialem jaki mam zamiar, zebralem wymagane dokumenty a Oni wyslali do ZG moje zgloszenie. Potem juz tylko korespondencja z ZG.
_________________ 1998 MR WOPR | 2001 Sternik Motorowodny | 2002 R WOPR | 2005 Zeglarz Jachotwy | 2005 SR WOPR | 2006 Sprzetowe w Szczecinie | 2007 I. Sportu - Plywanie | 2007 BLS/AED | 2007 I WOPR | 2007 Sprzetowe w Kolobrzegu | 2007 KPP w Kolobrzegu
Po pierwsze wprowadzacie tu ludziw błąd : oczywiście że szkolenie specjalistyczne jest teraz wymagane na SRW. Jest wymagane od tego roku, czyli kandydaci wybierający się teraz na czerwiec/lipiec muszą takowe mieć.
Kargul prosił o przykłady takich szkoleń, są ta m.im. wody szybkopłynące w Wietrznicy, szkolenie ratownictwa lodowego w Gliwicach, użycie technik linowych w Trójmieście itd.
Asysty w starych książeczkach powinny być wpisane w kursach doszkalających, szkolenie specjalistyczne także tam, m.in. tam gdzie są wbijane weryfikacje. Asysty nie są wymagane na SRW.
Godziny na wodach otwartych to nie kolonie. Muszą to być godziny na kąpieliskach ogólnodostępnych, potwierdzone w książeczce przez Gestora kąpieliska, a Ratownik najlepiej zatrudniony na podstawie umowy o pracę/zlecenie (najlepiej takie umowy też mieć), chyba że społecznie.
Musisz także mieć wypełnioną tzn "opinię", z którą zgłoś się do prezesa jednostki macierzystej.
Źródła tego co napisałem moge podać jeśli ktoś chce, bo nie chce mi się tego teraz szukać...
przykłady takich szkoleń, są ta m.im. wody szybkopłynące w Wietrznicy, szkolenie ratownictwa lodowego w Gliwicach, użycie technik linowych w Trójmieście itd.
pierwsze slysze aby szkolenie linowe w 3miescie bylo organizowane przez ZG !!!
ze szkoleń specjalistycznych organizowanych przez ZG w 3miescie odbędzie się prawdopodobnie szkolenie na skuterach, pisze prawdopodobnie bo wytypowane są dwa miasta do tego szkolenia (Sopot vs Rowy)
proponuje lekture "plan_2006.doc" na stronie głownej ZG
Ja nie napisałem kolego, że szkolenie te jest organizowane przez ZG, ale z pewnością należy do szkoleń specjalistycznych, będzie traktowane na równi z wyżej wymienionymi, i odbędzie się 16-18 czerwca w Trójmieście i okolicach. Jak się również dowiedziałem, ukończenie tego szkolenia jest warunkiem wstępnym uczestnictwa w planowanym na wrzesień szkoleniu z ratownictwa śmigłowcowego.
A lekturke www.wopr.pl to ja znam ... i nie ograniczam sie tylko do niej.
Zresztą nie jest to tematem tego postu, tylko pomoc koledze Kargulowi, a tobie mati82 proponuję przeglądanie także innych źródeł niż strona ZG.