-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytania...wątpliwości dotyczące SRW
Autor Wiadomość
mati82 
Starszy Forumowicz WOPR

Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 5:48 pm   

podales przyklad szkolenia linowego jako szkolenie specjalistyczne które bedzie uznawane w tamie, o takie pytal Kargul,
lista szkolen uznawanych na kursie SRW jest zamieszczona na stronie ZG
nie ma tam kursu linowego - wieć nie bedzie uznawanew tamie

nie wprowadzaj ludzi w błąd !

szkolenie w 3miescie organizuje Fundacja (http://polrescue.webpark.pl/)
oczywiscie jest szkoleniem specjalistyczym

musismy podzielic szkolenia specjalistyczne: organizowane przez ZG oraz pozostałe;
- szkolenia ZG robisz dla papierku, pieczątki i aby z Tamy Cie nie wywalili
- szkolenia inne (np. Fundacji) są dla prawdziwych umiejętności, prawdziwej wiedzy

mati82 
Starszy Forumowicz WOPR

Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 6:37 pm   

Jarek R. napisał/a:

Mati - ostatnie szkolenie lodowe organizowane przez ZG nie było chyba takie złe?

było OK, jednak moim zdaniem szkolenia specjalistycze powinny trwać dłużej niż jeden dzień,
oczywiscie zdobylem duzo wiedzy teoretycznej i praktycznej, mam nadzieje ze film będzie dobrym uzupełnieniem tego kursu
uwagi "jak robić" lub "jak nie robic" takie kursy pozostawie dla siebie, byc moze kiedys sie przydadzą ;]

baca 
Starszy Forumowicz WOPR
969

Wysłany: Czw Kwi 13, 2006 9:43 am   

buli82 napisał/a:
oczywiście że szkolenie specjalistyczne jest teraz wymagane na SRW. Jest wymagane od tego roku, czyli kandydaci wybierający się teraz na czerwiec/lipiec muszą takowe mieć.

Ciekawe skąd takie informacje ??
W programie szkolenia SRW nie ma żadnych zapisów dotyczacych jakichś obowiązkowych szkoleń specjalistycznych...
Więc mam prośbę aby informacje tak ważne popierać aktualnymi przepisami i instrukcjami, bo to wprowadza duże zamieszanie, zwłaszcza w kręgach kandydatów na kurs SRW.

baca

anmark 
BAD - Bardzo Aktywny Działacz
SR WOPR

Wysłany: Czw Kwi 13, 2006 5:35 pm   

buli82 napisał/a:
Po pierwsze wprowadzacie tu ludziw błąd : oczywiście że szkolenie specjalistyczne jest teraz wymagane na SRW. Jest wymagane od tego roku, czyli kandydaci wybierający się teraz na czerwiec/lipiec muszą takowe mieć.
Kargul prosił o przykłady takich szkoleń, są ta m.im. wody szybkopłynące w Wietrznicy, szkolenie ratownictwa lodowego w Gliwicach, użycie technik linowych w Trójmieście itd.
.......................................................
Źródła tego co napisałem moge podać jeśli ktoś chce, bo nie chce mi się tego teraz szukać...

Namieszaleś w głowach dlatego proszę podaj podstawę prawną na to, iż szkolenie specjalistyczne jest wymagane do ubiegania się o stopień starszego ratownika WOPR. Pozdrawiam

sfrustrowany 
SR_WOPR

Wysłany: Czw Kwi 13, 2006 6:48 pm   

buli82 napisał/a:
Po pierwsze wprowadzacie tu ludziw błąd : oczywiście że szkolenie specjalistyczne jest teraz wymagane na SRW

To ciebie pan AS, ZK i spółka wprowadzają w błąd. Oni by chcieli aby wszyscy ratownicy na sląsku mieli przynajmniej po jednym szkoleniu. :roll: NA SRW NIE WYMAGA SIE SZKOLENIA SPECJALISTYCZNEGO!!!!!!!

buli82 
Doświadczony Forumowicz WOPR
SRW

Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 11:46 am   

Przepraszam, niechcący wprowadziłem was w błąd, dlatego, że w najnowszej książce Wisnera o ratownictwie są zawarte takie informacje, że od roku 2006 szkolenie specjalistyczne są wymagane na SRW. Na dodatek rzeczywiście wymagają na Śląsku takiego szkolenia już teraz.
Napisałem maila do ZG i otrzymałem jednak odpowiedź:
"Na chwilę obecną nie ma uchwały regulującej tą kwestię i w związku z tym takie szkolenie nie jest konieczne. Zostanie ona wprowadzona od stycznia 2007 roku"
A od AS i ZK proszę się odwalić, bo to nie oni prowadzą w tym roku te sprawy.
Jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie w błąd.

sfrustrowany 
SR_WOPR

Wysłany: Sob Kwi 15, 2006 2:49 pm   

buli82 napisał/a:
A od AS i ZK proszę się odwalić, bo to nie oni prowadzą w tym roku te sprawy.

buli82 nie obruszaj się tak. Ja wiem, ze w tym roku to nie oni zajmują sie rekrutacją na szkolenia centralne: znaleźli "lepszych" egzaminatorów.
Ale prawda jest taka, że to oni wprowadzali ludzi w błąd rok temu informujac, że szkolenie specjalistyczne jest konieczne, pomimo tego, ze nie ma takiego wymogu (nie było i wtedy i teraz!!!).

kovalsz 
Starszy Forumowicz WOPR
pozdro z Mielna!

Wysłany: Sob Kwi 15, 2006 4:49 pm   

Cytat:
Ale prawda jest taka, że to oni wprowadzali ludzi w błąd rok temu informujac, że szkolenie specjalistyczne jest konieczne, pomimo tego, ze nie ma takiego wymogu (nie było i wtedy i teraz!!!).

w gorzowie to samo....jak tu pozniej miec szacunek do instruktorow??

Odpowiedz do tematu