-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Projekt Rozporządzenia Ministra Sportu...
Autor Wiadomość
kolucho 
Starszy Forumowicz WOPR
1066

Wysłany: Pią Lut 17, 2006 11:03 pm   Projekt Rozporządzenia Ministra Sportu...

Pojawil sie niedawno projekt "Rozporządzenia Ministra Sportu w sprawie uprawiania żeglarstwa". Dostepny jest on tutaj . Rozporządzenie określa kwalifikacje niezbędne do uprawiania żeglarstwa, sposób i tryb przeprowadzania egzaminów, zasady bezpieczeństwa przy uprawianiu żeglarstwa, rodzaje stopni żeglarskich i motorowodnych, wzory dokumentów stwierdzających uzyskanie kwalifikacji oraz wynikające z nich uprawnienia :twisted: Chetnych zapraszam do zapoznania sie z propozycjami, a wedlug mnie najciekawsze z nich to redukcja stopni zeglarskich oraz okreslenie uprawnien sternika motorowodnego nie za pomoca pojemnosci silnika a jego mocy :) To ostatnie mysle ze jest szczegolnie interesujace gdyz w dobie skuterow z pojemnosci ponizej 1000 cm3 mozna wycisnac grubo ponad 100 KM (w przepisach moc podana jest w kW :!: 1 KM=735,498 W) co w nieodpowiednich rekach stwarza ogromne zagrozenie :| Pozdrawiam :mrgreen:

kovalsz 
Starszy Forumowicz WOPR
pozdro z Mielna!

Wysłany: Sob Lut 18, 2006 12:53 am   

ciekawe te zmiany. cieszy mnie ze dotychczasowe uprwnienia sa wazne. ciekawi mnie tylko powod wymiany. masz kolucho jakies wiadomosci na ten temat?? zmniejszenie uprawnienien sternikow troche mi zaszkodzi ale rozumiem te zaostrzenie. szkoda tylko ze wszystkie wypozyczalnie sprzetu omijaja zrecznie ta ustawe a udezy to tylko w tych ktorzy papiery maja. z tego punktu widzenia zmiany sa bez sensu no ale ustawodawca nie przewidzial ze nasz narod jest tak sprytny.
dla niektorych jest to doskonala okazja by "za darmo" podniesc swoje kwalifikacje. niestety za darmo umarlo i jestem ciekaw ile mnie to bedzie kosztowalo...

kolucho 
Starszy Forumowicz WOPR
1066

Wysłany: Sob Lut 18, 2006 11:22 am   

Niestety takich informacji nie mam ale wedlug mnie jest to kolejne dostosowanie sie do tego co obowiazuje w UE. Pozdrawiam :mrgreen:

kovalsz 
Starszy Forumowicz WOPR
pozdro z Mielna!

Wysłany: Sob Lut 18, 2006 5:22 pm   

weszlo to juz czy wejdzie?? kiedy??

kolucho 
Starszy Forumowicz WOPR
1066

Wysłany: Sob Lut 18, 2006 7:17 pm   

To jest dopiero projekt (choc zapowiadany juz od dluzszego czasu) a kiedy wejdzie tego chyba nikt nie wie :evil: Pozdrawiam :mrgreen:

DeVu 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Sob Mar 25, 2006 7:26 am   

Słuchajcie, jeżeli to tak szybko nie wejdzie to kursy odbywające się pod koniec wiosny będą nie ważne?? To tak jakby mi dała prawo jazdy osoba to tego nie powołana? No i kto to może sprawdzić czy mam dobre papiery?

Dopatrzylem sie, że jest tam napisane: § 23.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

DeVu 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Czw Mar 30, 2006 7:09 pm   

Słuchajcie, nadal nie rozumiem dlaczego kursy zostały wstrzymane skoro wyraźnie w ustawie która jest w dziale "przepisy" jest napisane:

Przepisy końcowe

§ 22.

1. Patenty i stopnie oraz licencje wydane na podstawie dotychczasowych przepisów
zachowują swoją ważność.

[/b]

Ishtar 
Dyżur na www.forum.wopr.net.pl

Wysłany: Czw Mar 30, 2006 8:30 pm   

Bo ten paragraf mówi o tym, że po ustaleniu nowych stopni, stare nadal bedą ważne, czyli ktoś kto uzyskał "stary" stopień nie będzie musiał ponownie zdawać egzaminu by uzyskać "nowy" (po ich wprowadzeniu). A na razie jest próżnia bo musi wejść w życie nowe rozporządzenie, bez którego PZMiNW nie ma prawa nadawania stopni.

DeVu 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Czw Mar 30, 2006 9:10 pm   

Ishtar napisał/a:
Bomusi wejść w życie nowe rozporządzenie, bez którego PZMiNW nie ma prawa nadawania stopni.

§ 23.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

pioro6 
Starszy Forumowicz WOPR
RW

Wysłany: Czw Mar 30, 2006 9:18 pm   

DeVu napisał/a:
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia

Devu, rozporządzenie jeszcze nie zostało ogłoszone.
Pozdrawiam !!!

kolucho 
Starszy Forumowicz WOPR
1066

Wysłany: Czw Mar 30, 2006 9:44 pm   

DeVu to jest jedynie projekt a nie obowiazujace rozporzadzenie gdyz zauwaz iz jest napisane: "ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPORTU z dnia ............................................ ". Wiec owszem wejdzie w zycie po 14 dniach ale od daty ktorej poki co nie ma :evil: Pozdrawiam :mrgreen:

DeVu 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Pią Mar 31, 2006 7:08 am   

No to nieźle. Ciekawe ile to czasu zajmie. Powiedzcie mi jeszcze czy mogę zrobić kurs na starych zasadach? Bo z tego, co tu jest napisane to nie ma żadnego zakazu:

§ 22.

1. Patenty i stopnie oraz licencje wydane na podstawie dotychczasowych przepisów
zachowują swoją ważność.

t0ma5 
Dyżur na www.forum.wopr.net.pl
RW

Wysłany: Pią Mar 31, 2006 7:37 am   

DeVu, Ciekawi mnie jak bedziesz PIT wypelanial :) )
Ale odpowiem Ci na pytanie. Nie, nie mozesz zrobic szkolenia na starych zasadach i do czasu az ustawa sie nie ukarze nie bedziesz mogl zrobic ani sternika motorowodnego ani jachtowego
Pozdrawaim
2006 - szkolenie specjalistyczne - Wietrznice

kovalsz 
Starszy Forumowicz WOPR
pozdro z Mielna!

Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 11:19 am   

t0ma5 napisał/a:
Nie, nie mozesz zrobic szkolenia na starych zasadach i do czasu az ustawa sie nie ukarze nie bedziesz mogl zrobic ani sternika motorowodnego ani jachtowego

wsumie zadal madre pytanie bo jak nie ma nowej ustawy to obowiazuje stara... jest przepis ktory uchyla stara ustawe?? jesli brak to nie rozumiem tego wstrzymania... kurs mozna zrobic i wydac tymczasowe zaswiadczenia a ksiazeczki ze wzgledu na koszty dac pozniej...

DeVu 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 3:43 pm   

A ja nadal myślę, że stare kursy powinny się dalej odbywać. To tak jakby wstrzymali prawa jazdy :!: Bezsens. Oczywiście wolę spokojnie poczekać aż się coś wyjaśni w tej sprawie niż zapłacić za kurs który nie będzie ważny albo będe miał potem z tym problemy. W tej chwili zastanawiam się nad nurkiem ;)

Odpowiedz do tematu