Wysłany: Pią Lut 17, 2006 11:03 pm Projekt Rozporządzenia Ministra Sportu...
Pojawil sie niedawno projekt "Rozporządzenia Ministra Sportu w sprawie uprawiania żeglarstwa". Dostepny jest on tutaj . Rozporządzenie określa kwalifikacje niezbędne do uprawiania żeglarstwa, sposób i tryb przeprowadzania egzaminów, zasady bezpieczeństwa przy uprawianiu żeglarstwa, rodzaje stopni żeglarskich i motorowodnych, wzory dokumentów stwierdzających uzyskanie kwalifikacji oraz wynikające z nich uprawnienia Chetnych zapraszam do zapoznania sie z propozycjami, a wedlug mnie najciekawsze z nich to redukcja stopni zeglarskich oraz okreslenie uprawnien sternika motorowodnego nie za pomoca pojemnosci silnika a jego mocy To ostatnie mysle ze jest szczegolnie interesujace gdyz w dobie skuterow z pojemnosci ponizej 1000 cm3 mozna wycisnac grubo ponad 100 KM (w przepisach moc podana jest w kW 1 KM=735,498 W) co w nieodpowiednich rekach stwarza ogromne zagrozenie Pozdrawiam
ciekawe te zmiany. cieszy mnie ze dotychczasowe uprwnienia sa wazne. ciekawi mnie tylko powod wymiany. masz kolucho jakies wiadomosci na ten temat?? zmniejszenie uprawnienien sternikow troche mi zaszkodzi ale rozumiem te zaostrzenie. szkoda tylko ze wszystkie wypozyczalnie sprzetu omijaja zrecznie ta ustawe a udezy to tylko w tych ktorzy papiery maja. z tego punktu widzenia zmiany sa bez sensu no ale ustawodawca nie przewidzial ze nasz narod jest tak sprytny.
dla niektorych jest to doskonala okazja by "za darmo" podniesc swoje kwalifikacje. niestety za darmo umarlo i jestem ciekaw ile mnie to bedzie kosztowalo...
_________________ Moje motto na ten rok - koko bongo i do przodu!!
Słuchajcie, jeżeli to tak szybko nie wejdzie to kursy odbywające się pod koniec wiosny będą nie ważne?? To tak jakby mi dała prawo jazdy osoba to tego nie powołana? No i kto to może sprawdzić czy mam dobre papiery?
Dopatrzylem sie, że jest tam napisane: § 23.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Bo ten paragraf mówi o tym, że po ustaleniu nowych stopni, stare nadal bedą ważne, czyli ktoś kto uzyskał "stary" stopień nie będzie musiał ponownie zdawać egzaminu by uzyskać "nowy" (po ich wprowadzeniu). A na razie jest próżnia bo musi wejść w życie nowe rozporządzenie, bez którego PZMiNW nie ma prawa nadawania stopni.
DeVu to jest jedynie projekt a nie obowiazujace rozporzadzenie gdyz zauwaz iz jest napisane: "ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPORTU z dnia ............................................ ". Wiec owszem wejdzie w zycie po 14 dniach ale od daty ktorej poki co nie ma Pozdrawiam
No to nieźle. Ciekawe ile to czasu zajmie. Powiedzcie mi jeszcze czy mogę zrobić kurs na starych zasadach? Bo z tego, co tu jest napisane to nie ma żadnego zakazu:
§ 22.
1. Patenty i stopnie oraz licencje wydane na podstawie dotychczasowych przepisów
zachowują swoją ważność.
DeVu, Ciekawi mnie jak bedziesz PIT wypelanial )
Ale odpowiem Ci na pytanie. Nie, nie mozesz zrobic szkolenia na starych zasadach i do czasu az ustawa sie nie ukarze nie bedziesz mogl zrobic ani sternika motorowodnego ani jachtowego
Pozdrawaim
Nie, nie mozesz zrobic szkolenia na starych zasadach i do czasu az ustawa sie nie ukarze nie bedziesz mogl zrobic ani sternika motorowodnego ani jachtowego
wsumie zadal madre pytanie bo jak nie ma nowej ustawy to obowiazuje stara... jest przepis ktory uchyla stara ustawe?? jesli brak to nie rozumiem tego wstrzymania... kurs mozna zrobic i wydac tymczasowe zaswiadczenia a ksiazeczki ze wzgledu na koszty dac pozniej...
_________________ Moje motto na ten rok - koko bongo i do przodu!!
A ja nadal myślę, że stare kursy powinny się dalej odbywać. To tak jakby wstrzymali prawa jazdy Bezsens. Oczywiście wolę spokojnie poczekać aż się coś wyjaśni w tej sprawie niż zapłacić za kurs który nie będzie ważny albo będe miał potem z tym problemy. W tej chwili zastanawiam się nad nurkiem