-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Astysta na kursie MRW & RW
Autor Wiadomość
t0ma5 
Dyżur na www.forum.wopr.net.pl
RW

Wysłany: Sro Lut 15, 2006 8:17 am   Astysta na kursie MRW & RW

Czy robiac tzw asyste, czyli pomagajac w prowadzeniu kursu, asystent musi zalatwic jakies formalnosci przed kursem z WOPR? Jakas karta asystenta czy cos takiego moze jest?
Pozdrawiam
2006 - szkolenie specjalistyczne - Wietrznice

RR 
Doświadczony Forumowicz WOPR

Wysłany: Sro Lut 15, 2006 10:08 am   

Wszystkie formalności należą do instruktora. Pozdrawiam RR 8)

kolucho 
Starszy Forumowicz WOPR
1066

Wysłany: Sro Lut 15, 2006 11:52 am   

Tez chcialbym zadac pytanie a w zasadzie upewnic sie.. A mianowicie zrobilem asystentury na kursie MRW oraz RW i mam je wpisane w ksiazeczke natomiast nie mam kart asystenta a skoro istanieja takowe to domyslam sie ze powinienem miec rowniez je wypelnione (a moze wpis w ksiazeczce wystarczy :?: -pytam pod katem robienia w przyszlosci IR :idea: ) i czy kazdy kurs powinien byc na osobnej karcie czy moga byc na jednej skoro rownoczesnie byly prowadzone przez tych samych instruktorow oba i ja w obu pomagalem.. Pozdrawiam :mrgreen:

sfrustrowany 
BAD - Bardzo Aktywny Działacz
SR_WOPR

Wysłany: Sro Lut 15, 2006 3:14 pm   

Wzór opini o asystanecie:
http://wopr.pl/prawo/down...i_asystenta.zip
POZDRAWIAM

kolucho 
Starszy Forumowicz WOPR
1066

Wysłany: Czw Lut 16, 2006 9:02 pm   

Czy ktos moglby rozwiac moje rozterki poruszone we wczesniejszym poscie :?: Jeszcze raz moze wyjasnie o co dokladnie mi chodzi :wink: A wiec czy na kursie IR wymagane sa karty z opinia asystenta czy wystarcza wpisy w ksiazeczce :?: oraz jesli wymagane sa w/w karty to czy kazdy kurs (MRW i RW) musi byc na osobnej karcie czy moga byc ujete na jednej jesli byly prowadzone rownoczesnie przez tych samych instruktorow :?: Jestem pewien ze na Forum znajda sie osoby ktore posiadaja wystaczajaca wiedze na ten temat :) Pozdrawiam :mrgreen:

sfrustrowany 
SR_WOPR

Wysłany: Sob Lut 25, 2006 8:27 am   

kolucho bede odbywał takie asystentury od marca, więc zapytam swoich instruktorów jak to ma byc. Wszelkimi informacjami z chęcia podziele sie zarówno z tobą jak i z innymi forumowiczami.

Tymczasem pozdrawiam

t0ma5 
Dyżur na www.forum.wopr.net.pl
RW

Wysłany: Sob Lut 25, 2006 9:12 am   

no wlasnie ja tez zaczybam w marcu i chcialem od poczatku byc dobrze przygotowanym:)
2006 - szkolenie specjalistyczne - Wietrznice

sfrustrowany 
SR_WOPR

Wysłany: Pią Mar 31, 2006 1:50 pm   Karty asystenta

Drodzy Panowie.

Otóż po prywatnej korespondencji z kolegą bacą okazało sie, ze przede wszytskim:
1. Karta asystenta MUSI być wystawiona dla każdego z kursów osobno (jedna karta na jeden kurs; łącznie 4 karty dla 4 asystentur - mówie tak pod kątem wymogów na Instruktora WOPR).
2. Jeśli (tak jak kol. kolucho) odbywacie asystentury na kursach, które odbywają się JEDNOCZEŚNIE, to tak naprawde do stażu liczy wam się TYLKO JEDNA asystentura (a nie dwie). Baca mówił, że komuś się do tego przyczepili na Tamie, i uznali tej osobie tylko jedną asystenturę.

Jeśli macie w tej materii jakieś informacje "z terenu" swojego działania dajcie znać na forum.

Pozdrawiam

baca 
Starszy Forumowicz WOPR
969

Wysłany: Pią Mar 31, 2006 5:16 pm   

Przy okazji...
Honorowana jest tylko część ogólna kursu instruktora sportu, nie rekreacji.
Do pewnego czasu komisja weryfikująca dokumenty przed kursem instruktorskim w Tamie nie honorowała uprawnień nurkowych systemu PADI. Oczywiście były to działania bezprawne i teraz honorowane są wszystkie federacje.
W zakresie praktyk nadmorskich starajcie się aby odbycie takich praktyk potwierdzała instytucja będąca właścicielem lub gestorem kąpieliska. Ja to rozwiązałem w ten sposób że obok dyrektora plaż (pozdrwowienia dla IR Michała M. :D ) miałem wbitą pieczątkę Urzędu Gminy w Ustroniu Morskim. W ten sposób Wysoka Komisja nie miała okazji czepiania się.

Niemniej radzę zasięgnąć wiadomości w ZG ... nikt nie wie co tam obecnie knują... :twisted:

baca

kolucho 
Starszy Forumowicz WOPR
1066

Wysłany: Pią Mar 31, 2006 5:28 pm   

sfrustrowany napisał/a:
Jeśli (tak jak kol. kolucho) odbywacie asystentury na kursach, które odbywają się JEDNOCZEŚNIE, to tak naprawde do stażu liczy wam się TYLKO JEDNA asystentura (a nie dwie). Baca mówił, że komuś się do tego przyczepili na Tamie, i uznali tej osobie tylko jedną asystenturę.

A jesli asystentury beda w tym samym czasie na kursie MRW i RW ale karty asystentury wypelnia rozne osoby to wciaz traktowane beda jako jedna :?: Przeciez oba kursy mimo iz prowadzone w tym samym terminie zgloszone sa niezaleznie..
baca napisał/a:
... nikt nie wie co tam obecnie knują...

Idealna puenta poczynan ZG :wink:

Pozdrawiam :mrgreen:

sfrustrowany 
SR_WOPR

Wysłany: Pią Mar 31, 2006 8:45 pm   

kolucho napisał/a:
oba kursy mimo iz prowadzone w tym samym terminie zgloszone sa niezaleznie..

Ja się z tym zgadzam, jednakże powołuje się tylko na kol. bacę.
Dla mnie logicznym jest, że skoro oba kursy maja osobne numery i są do nich prowadzone osobne dokumentaje, to są to osobne kursy nawet gdyby kadra instruktorska na obu się pokrywała (i terminy tyz).
Ale wcale bym się nie zdziwił, gdyby było tak jak pisałem w poscie wcześniej.
Znając zycie takie pesymistyczne - dla nas jako asystentów - rozwiązanie jest najbardziej prawdopodobne ;)

A swoja drogą, uważam ze wypisywanie jakiś kart opinii o asystencie to nic innego jak niepotrzebna biurokracja. Ciekawe, że dawniej wysrczało potwierdzenie w legitymacji i dzienniku zajęc....
Poresztą to jest niepotrzebne dublowanie opinii o kadydacie, bo opinia jest również w karcie zgłoszeniowej na Instruktora WOPR...

BEZSENSU......

Pozdrawiam

baca 
Starszy Forumowicz WOPR
969

Wysłany: Pią Mar 31, 2006 11:11 pm   

kolucho napisał/a:
Przeciez oba kursy mimo iz prowadzone w tym samym terminie zgloszone sa niezaleznie..

Akurat to dla mnie jest logiczne. W zamyśle stażu asystenckiego jest asystowanie na 4 kursach. Jeśli w tym samym czasie prowadzone są dwa kursy (MRW i RW) lub nawet trzy (2 xMRW, bo kandydatów 30 :D i RW) to trudno mówić o asystowaniu na trzech kursach.

Dobra rada: asystujcie na jak największej ilości kursów, dobrych kursów, prowadzonych przez dobrych instruktorów. Przyda się to na kursie instruktorskim, gdzie zaliczane są właśnie sposoby prowadzenia zajęć. Uczestniczcie w kursach na wodach otwartych, bo takie są warunki w Tamie.

Myślę, że w najbliższym czasie formy weryfikacji przed kursem instruktora WOPR się zmienią. I to jest dobry kierunek. Instruktorami zostaną Ci najlepsi a nie Ci którym się udało.
Na moim kursie (2004) nie było łatwo, kurs ukończyłem ale negatywnie oceniam sam program i sposoby zaliczania. Nie można w 10 dni nauczyć kogoś a potem wyegzekować tej wiedzy. Pomijam przygotowanie merytoryczne i samą postawę jaką prezentuje kandydat. I piszę to z całkowitą odpowiedzialnością... Chętnie poddam się weryfikacji moich umiejętności instruktorskich na nowych zasadach. Obawiam się jednak, że istnieje grupa instruktorów, którzy na pewno się na to nie zgodzą...
Wymyślanie nowych zasad, szkoleń "specjalistycznych" (wątpliwej wartości dla instruktora), durnych tematów prac na kurs oraz kupy papierów, nie zmieni faktu, że instruktorem ma być najlepszy ratownik oraz najlepszy nauczyciel. I nie każda z umiejętności z osobna ale obie na raz.

baca

kolucho 
Starszy Forumowicz WOPR
1066

Wysłany: Pią Mar 31, 2006 11:38 pm   

baca napisał/a:
W zamyśle stażu asystenckiego jest asystowanie na 4 kursach. Jeśli w tym samym czasie prowadzone są dwa kursy (MRW i RW) lub nawet trzy (2 xMRW, bo kandydatów 30 i RW) to trudno mówić o asystowaniu na trzech kursach.

Ok, ale jesli pokrywa sie jedynie data kursow (np od marca do czerwca) a godziny ich odbywania sie nie to nie do konca widze roznice miedzy kursami oddalonymi od siebie o np kilka miesiecy..
W pozostalych kwestiach jak najbardziej zgadzam sie z Toba gdyz nie ulega najmniejszej watpliwosci iz w WOPRze nalezy przeprowadzic wiele reform (m in sposobu szkolen) lecz niestety zdarzaja sie jeszcze tacy ktorzy tego nie widza i obawiam sie ze po czesci owe przemiany musza sie pokryc ze zmiana pokoleniowa, zmiana mentalnosci, a co za tym idzie pojmowaniem ratownictwa jako fachu w ktorym licza sie ci, ktorzy robia to w 100% dobrze, a nie polowicznie czy nawet gorzej bo i tak bywa.. Pozdrawiam :mrgreen:

baca 
Starszy Forumowicz WOPR
969

Wysłany: Sob Kwi 01, 2006 7:05 am   

kolucho napisał/a:
Ok, ale jesli pokrywa sie jedynie data kursow (np od marca do czerwca) a godziny ich odbywania sie nie to nie do konca widze roznice miedzy kursami oddalonymi od siebie o np kilka miesiecy..

Oczywiście, że masz rację :)
Miałem na myśli zajecia odbywające się na kursach stacjonarnych w tym samym czasie.
Na południu :D , w Podhalańskim WOPR, najdłuższy kurs trwa trzy tygodnie (weekendowy MRW), pozostałe są prowadzone w systemie stacjonarnym nad jeziorem, więc może dlatego takie skojarzenie...

baca

sfrustrowany 
SR_WOPR

Wysłany: Sob Kwi 01, 2006 7:33 am   

kolucho napisał/a:
pokrywa sie jedynie data kursow (np od marca do czerwca) a godziny ich odbywania sie nie to nie do konca widze roznice miedzy kursami oddalonymi od siebie o np kilka miesiecy..
KTO BĘDZIE WIEDZIAŁ CZY POMIMO TEJ SAMEJ DATY KURSY BYŁY PROWADZONE W TYCH SAMYCH GODZINACH CZY INNYCH(???)

baca napisał/a:
w najbliższym czasie formy weryfikacji przed kursem instruktora WOPR się zmienią

BACA CZY MÓGŁBYŚ ROZWINĄĆ TEN TEMAT?

Odpowiedz do tematu