-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Astysta na kursie MRW & RW
Autor Wiadomość
kolucho 
Starszy Forumowicz WOPR
1066

Wysłany: Sob Kwi 01, 2006 12:40 pm   

baca napisał/a:
Miałem na myśli zajecia odbywające się na kursach stacjonarnych w tym samym czasie.
Na południu , w Podhalańskim WOPR, najdłuższy kurs trwa trzy tygodnie (weekendowy MRW), pozostałe są prowadzone w systemie stacjonarnym nad jeziorem, więc może dlatego takie skojarzenie...

Faktycznie w przypadku kursow stacjonarnych to uzasadnionym jest kwestionowanie asystentur gdyz ciezko rozdwoic sie w tym samym czasie :wink: W Tarnowskim WOPR kursy odbywaja sie zazwyczaj w dwoch formach: od marca do czerwca (do maja zajecia na basenie co tydzien lub dwa w zaleznosci czy kurs RW czy MRW) oraz w maju i czerwcu wody otwarte. Drugi typ to kursy stacjonarne w wakacje na jeziorze.

sfrustrowany napisał/a:
BACA CZY MÓGŁBYŚ ROZWINĄĆ TEN TEMAT?

Rowniez mnie to ciekawi w zwiazku z zamiarem wyjazdu na kurs IR.. Sa juz jakies zapowiedzi czego beda dotyczyly zmiany :?:

Pozdrawiam :mrgreen:

t0ma5 
Dyżur na www.forum.wopr.net.pl
RW

Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 11:06 am   

Jestem po pierwszeych zajeciach. Bylo ciezko ale bardzo mi sie podobalo.
Instruktor zgodzil sie na moija i kolegi propozycje ze przygotujemy caly kurs pod wzgledem merytorycznym i praktycznym bo chcemy miec bardzo dobre podloze do prowadzenia kiedys wlasnego kursu. Instrukor powiedzial nam dzis ze jak tak dalej pojdzie to bedzie to kurs na ktorym nic nie zrobil a byl najlepszy ze wszystkich jak tak dalej pojdzie a to jest chyba najwiekszy komplement
2006 - szkolenie specjalistyczne - Wietrznice

baca 
Starszy Forumowicz WOPR
969

Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 6:30 pm   

Nie ma jeszcze żadnych nowych oficjalnych uwarunkowań dotyczących kandydatów na stopień Instruktora WOPR. Myślę jednak, że po zmianach dotyczących stopni ratowniczych przyjdzie czas na stopnie dydaktyczne. Moim zdaniem należy się spodziewać np. obowiązku posiadania uprawnień instruktora pierwszej pomocy, byc może instruktora jakiejś innej dyscypliny związanej z wodą (jak w przypadku "patentów", tylko że uprawnienia instruktorskie). Z tego co się orientuję potrzebne będzie potwierdzenie udziału w "kursach specjalistycznych" organizowanych przez ZG (np. lodowe, wody szybkopłynące, itp.).
Na jednej z ostatnich konferencji instruktorów WOPR (na Kaszubach) dyskutowane były jedynie zmiany w programach szkolenia MRW i RW. Niemniej "w kuluarach" prowadzone były rozmowy dotyczące także stopnia Instruktora WOPR.
Pozostaje nam jedynie śledzić napływające informacje z Warszawy.

tOma5 ... zauważyłem że asystujesz posiadając stopień RW. Takie asysty nie były honorowane na moim kursie. Aby mieć zaliczoną asystę powinieneś być już po kursie SRW. Niemniej mogę się mylić, zmiany następują dosyć szybko i niestety w tajemnicy.
Wiele obiecywałem sobie po konferencji w Bocheńcu, niestety została ona z tajemniczych przyczyn odwołana... szkoda, zwłaszcza że mieli w niej uczestniczyć wykładowcy kursów z Tamy.

baca

sfrustrowany 
BAD - Bardzo Aktywny Działacz
SR_WOPR

Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 10:45 pm   

baca napisał/a:
Aby mieć zaliczoną asystę powinieneś być już po kursie SRW

Ja też gdzieś o tym czytałem ostatnio.

kolucho 
Starszy Forumowicz WOPR
1066

Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 10:48 pm   

baca napisał/a:
"kursach specjalistycznych" organizowanych przez ZG

A kursy specjalistyczne ktorych organizatorem nie jest ZG WOPR nie sa respektowane (np przez PCK - RKO i pierwsza pomoc) :?:
baca napisał/a:
zauważyłem że asystujesz posiadając stopień RW. Takie asysty nie były honorowane na moim kursie. Aby mieć zaliczoną asystę powinieneś być już po kursie SRW

Ta wiadomosc mnie bardzo zmartwila i mam nadzieje ze jakos sie to wyjasni i sprecyzuje bo poki co to bardzo komplikuje mi to plany :evil:

Pozdrawiam :mrgreen:

JAJO 
Starszy Forumowicz WOPR
1057

Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 11:03 pm   

Jak to czytam to zaczynam sie niepokoic. Tez mam plany na I WOPR ale widze ze coraz bardziej jest to utrudniane. Ciagle jakies niejasnosci i niedociagniecia. :/
1998 MR WOPR | 2001 Sternik Motorowodny | 2002 R WOPR | 2005 Zeglarz Jachotwy | 2005 SR WOPR | 2006 Sprzetowe w Szczecinie | 2007 I. Sportu - Plywanie | 2007 BLS/AED | 2007 I WOPR | 2007 Sprzetowe w Kolobrzegu | 2007 KPP w Kolobrzegu

t0ma5 
RW

Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 7:19 am   

baca, moze przez 2 lata to sie zmieni... a jesli nie to bede mial chociaz opinie wystawiona i sie naucze juz wczesniej jak wyglada kurs od tej trudniejszej strony czyli organizacyjnej

baca 
Starszy Forumowicz WOPR
969

Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 8:12 am   

kolucho napisał/a:
A kursy specjalistyczne ktorych organizatorem nie jest ZG WOPR nie sa respektowane (np przez PCK - RKO i pierwsza pomoc)

Pisałem o tym... Takie kursy być może też. Ale jak zauważyłem "maszyna kursów specjalistycznych" firmowanych przez ZG pracuje pełną parą i przypuszczam że przynosi niezłe dochody organizatorom, więc pewnie te kursy staną się niedługo obowiązkowe i to w zanacznie szerszym zakresie niż dotychczas. Robi się niemały bałagan...

t0ma5 napisał/a:
bede mial chociaz opinie wystawiona i sie naucze juz wczesniej jak wyglada kurs od tej trudniejszej strony czyli organizacyjnej

I tak trzeba myśleć. Doświadczenia nigdy za wiele.
Jednak radzę aby organizacją kursu zajął się pracownik biura, instruktorzy (i asystenci) są od szkolenia a nie zbierania papierków i pieniędzy. Wiem ze swojego doświadczenia, jak dużo czasu i nerwów traci się na sprawy formalne.
tOma5 jeśli nie będziesz miał gdzie asystować to zapraszam do mnie na Podhale :D , robimy kursy w "starym stylu", full nad otwartą wodą, stacjonarnie... :mrgreen:

sfrustrowany 
SR_WOPR

Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 8:57 am   

JAJO napisał/a:
coraz bardziej jest to utrudniane. Ciagle jakies niejasnosci i niedociagniecia

Popieram kolege.
Widać kada instruktorska chce stworzyć swoistą barierę wejscia do swoich szeregów. Oczywiście ja popieram, że aby zostać instruktorem wiedza i umiejętnosci (zarówno praktyczne jak i dydaktyczne) muszą być wysokie, jednakże wymogi formalne stają sie coraz wyzsze i kosztowniejsze.
Panowie, co tu dużo gadać: trzeba się spieszyć ...;)

POZDRAWIAM

t0ma5 
RW

Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 10:47 am   

baca, no niestety nie udami sie wyrwac w te wakacje a i 2 kursy w tym samym roku to dla mnie za duzo:) Teraz siedze i mecze sie nad konspektami na zajecia praktyczne i jeszce sie musze do wykaladu przygotowac i jakas ciekawa prezentacje z historii ratownictwa w Polsce i na swiecie zmontowac z tych materialow co juz mam zeby na strone wrzucic zeby kursanci mogli sami sie tym zainteresowac.

kolucho 
Starszy Forumowicz WOPR
1066

Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 1:09 pm   

baca napisał/a:
Pisałem o tym... Takie kursy być może też. Ale jak zauważyłem "maszyna kursów specjalistycznych" firmowanych przez ZG pracuje pełną parą i przypuszczam że przynosi niezłe dochody organizatorom, więc pewnie te kursy staną się niedługo obowiązkowe i to w zanacznie szerszym zakresie niż dotychczas. Robi się niemały bałagan...

Balagan powoli staje sie domena i znakiem rozpoznawczym ZG WOPR :evil:
A co do kursow specjalistycznych to jestem ciekaw jak zostanie potraktowany taki przypadek: w maju jednostka regionalna WOPR do ktorej naleze organizuje szkolenie z zakresy RKO i pp ktore ma zostac wpisane do ksiazeczki jako szkolenie specjalistyczne :) Ciekawi mnie jak zaraguje na to grupa trzymajaca wladze :?: Uzna czy nie uzna :idea: Pozdrawiam :mrgreen:

JAJO 
Starszy Forumowicz WOPR
1057

Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 1:10 pm   

A niech sprobuja nie uznac to sie tam osobiscie przejade! ]:->
1998 MR WOPR | 2001 Sternik Motorowodny | 2002 R WOPR | 2005 Zeglarz Jachotwy | 2005 SR WOPR | 2006 Sprzetowe w Szczecinie | 2007 I. Sportu - Plywanie | 2007 BLS/AED | 2007 I WOPR | 2007 Sprzetowe w Kolobrzegu | 2007 KPP w Kolobrzegu

HDS 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 2:56 pm   

a czemu miala by nie uznac takich szkolen jako szkolen specjalistycznych?

sfrustrowany 
SR_WOPR

Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 3:30 pm   

HDS napisał/a:
a czemu miala by nie uznac takich szkolen jako szkolen specjalistycznych?

Bo takie "regionalne" szkolenie nie przynosi dochodów dla "grupy trzymającej władze"... ot choćby z tego powodu...;)

HDS 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Wto Kwi 04, 2006 1:00 pm   

to skoro GTW nie chce organizowac szkolen specjalistycznych(albo organizuje ale za wielka kase) to kto ma sie tym zajac jaknie regionalne jednostki... heee?

Odpowiedz do tematu