A wg mnie powinno być tak, że składka zależy od wysokości pensji ratownika w danym okręgu... Prosto i sprawiedliwie... Dodatkowo motywowałoby to Sz.Panów i Panie prezesów, kierowników itd itp do jakiejś walki o lepsze pensje dla ratowników, bo póki co to zarabiamy mniej niż sprzątaczki, a i sprzęt na jakim pracujemy jest co najmniej z poprzedniej epoki. Im dalej od morza, Mazur i (chyba) Wrocławia tym gorzej... Leniwiej, biedniej i w ogóle olewka...:/
_________________ Nie można nic nie robić, tylko dlatego, że nie da się zmienić wszystkiego.
Wszedzie możesz, w każdej jednostce w Polsce, niezależnie od tego gdzie przynależysz.
Mylisz się.
Składkę można opłacić jedynie w jednostce, w której znajduje się karta ewidencyjną WOPR. Opłacenie składki potwierdza się w legitymacji i na karcie ewidencyjnej. Jednostka musi się rozliczyć ze składek i ilości członków w ZG.
Oczywiście w każdej chwili można przenieść kartę do innej jednostki, jednak do tego czasu składka musi być opłacona w jednostce zrzeszającej.
_________________ I’ve seen things you people wouldn’t believe. All those moments will be lost in time like tears in rain...
Dyskutując na temat wysokości składek członkowskich proszę zwrócić uwagę iż w niektórych woprach pobierana jest ona razem z opłatą na ubezpieczenie OC/NNW.
Minimalna składka to 30 zł ustalone uchwałą ZG. W przypadku mojego wopru całość kwoty jaką wpłaca corocznie ratownik to 45 zł, w tym 12 zł ubezpieczenia OC/NNW (wg stawek w tow. ubez. Siduma), a tym samym właściwa składka wynosi 33 zł.
Podobna sytuacja jest w większości jednostek ubezpieczających ratowników, a tym samym tak naprawdę składki niewiele się różnią.
Wszedzie możesz, w każdej jednostce w Polsce, niezależnie od tego gdzie przynależysz.
Mylisz się.
Składkę można opłacić jedynie w jednostce, w której znajduje się karta ewidencyjną WOPR. Opłacenie składki potwierdza się w legitymacji i na karcie ewidencyjnej. Jednostka musi się rozliczyć ze składek i ilości członków w ZG.
Oczywiście w każdej chwili można przenieść kartę do innej jednostki, jednak do tego czasu składka musi być opłacona w jednostce zrzeszającej.
Jak wyglada przeniesienie karty ewidencyjnej? Jestem w warszawskim WOPR, a chcialbym (z racji odleglosci) byc w wielkopolskim WOPR i wowczas skladki placilbym sobie w Kaliszu. Co musze zrobic?
W celu zmiany przynależności zgłaszasz się do biura jednostki do której chcesz należeć, wypełniasz deklarację członkowską (niekiedy praktykowane jest uznanie za "zadeklarowanie członkowstwa" opłacenie należnej na bieżący rok składki jeśli jeszcze jej nie opłaciłeś). następnie upoważniony przedstawiciel twojego nowego wopru wpisuje do legitymacji zmianę przynależnośi i występuje do "poprzedniej" jednostki o przekazanie karty ewidencyjnej. Powyższa procedura obowiązuje w jednostkach, które do chwili obecnej nie przystąpiły do elektronicznej ewidencji ratowników (system go3).
W przypadku jednostek prowadzących elektroniczną ewidencję zamiast przekazania kart przedstawiciel "nowej" jednostki zgłasza administratorowi systemu (administratoem jest pracownik śląskiego wopr) fakt zmiany przynależności, co jest równoznaczne z dostępem do danych (za hasłem) nowego członka przez uprawnionego przedstawiciela "nowej" jednostki.
Trochę zawile to napisałem, ale to jest proste.
Zwróć się pisemnie do biura jednostki do której chcesz się przenieść z pismem/akcesem przynależności to tej organizacji. Biuro zwróci się do Twojej dotychczasowej organizacji o przesłanie karty ewidencyjnej. Warunkiem jest uzupełnienie ewentualnych zaległości w Twojej dotychczasowej organizacji.
Trochę to zawiłe ale działa.
Pozdrawiam
_________________ I’ve seen things you people wouldn’t believe. All those moments will be lost in time like tears in rain...
Trzeba napisać Nie ma określonego wzoru...
Ważne jest aby wpisać własne dane osobowe wraz z numerem legitymacji, dokładny adres dotychczasowego biura organizacji.
Standardowy tekst: Zwracam się z prośbą o przyjęcie mnie do XWOPR. Obecnie jestem członkiem YWOPR z adresem... Prośbę motywuję tym, że biuro XWOPR jest w pobliżu mojego miejsca zamieszkania/studiowania... lub inny powód.
Warto też wcześniej skontaktować się z biurem w celu uzyskania dokładniejszych wiadomości co do formalnych zasad przeniesienia (istnieją lokalne zwyczaje)