-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Podawanie tlenu
Autor Wiadomość
elkotos 
Forumowicz WOPR

Wysłany: Czw Maj 15, 2008 11:28 am   Podawanie tlenu

Mam na basenie 2l butle z tlenem i reduktor, szukałem w necie jakichś norm podawanie tlenu i nic nie znalazłem. Może mi ktoś udzielić jakiś wskazówek?
Pytanie drugie: czy w ogóle ratownik WOPR może podawać tlen? (Tak na marginesie spotkałem się już z opinią że niezalecane jest podawanie tlenu)
Z Kursu na Starszego zapamiętałem, że tlenoterapię mogą prowadzić tylko osoby przeszkolone z tego zakresu, ale my ratownicy możemy "tylko" podawać tlen (absurd, bo to to samo).
PS. Jeżeli nie możemy używać butli z tlenem to po co jest w dzienniku ustaw jako wymagany sprzęt medyczny?

PROSZĘ o odpowiedzi ale TYLKO kompetentne osoby, wiedzące co piszą, a nie takie którym sie wydaje.

Z ratowniczym pozdrowieniem

www.pomaranczowi.ovh.org

kozak 
BAD - Bardzo Aktywny Działacz
RW

Wysłany: Czw Maj 15, 2008 11:58 am   

Zdając pozytywnie egzamin państwowy z kwalifikowanej pierwszej pomocy uzyskujesz uprawnienia do stosowania tlenoterapii. Odpowiedni przepływ tlenu to 15l (tak mnie uczono), jednak ratownicy medyczni często odkręcają na maxa.

Ubu 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Czw Maj 15, 2008 10:04 pm   

Kiedyś już wypowiedziałem sie na ten temat że osoby bez przeszkolenia tlenu podawać nie mogą. Jednak były osoby które zaraz zaczęły mnie wypytywać o podstawy prawne i dlaczego tak mówię. Artykułów prawnych podać nie jestem w stanie a nawet nie wiem czy polskie prawo to reguluje. U ustawie o Państwowym ratownictwie medycznym jest napisane kto może podać tlen lecz nigdzie chyba nie pisze kto go podać nie może.
Dlatego wiele osób uważa że skoro coś nie jest zabronione to można to robić.

Tlen jest lekiem, a na temat leków także była tutaj dość burzliwa dyskusja.
Sprawa wygląda tak: Jeżeli cokolwiek podasz pacjentowi i nic sienie stanie a w najlepszym przypadku mu pomożesz to oczywiście niema problemu twoje szczęście i pacjenta. Lecz jednak jeżeli coś sie stanie i zaważy to na jego stanie zdrowia bądź też nawet życia to sprawa jest trudniejsza. Prokurator pierwsze o co zapyta to na jakiej podstawie podałeś mu to co podałeś. Jeżeli był to np. Tlen i masz uprawnienia to jesteś w pewien sposób chroniony. Miałeś uprawnienia i pomyliłeś sie. Jednak dużo gorzej jest kiedy uprawnień nie miałeś i sie pomyliłeś i w efekcie zaszkodziłeś.

Pisze to ponieważ w moim środowisku była już podobna sytuacja, akurat osoba miała uprawnienia i rozeszło sie po kościach jednak kto wie co by było jakby ich nie miała.

kozak napisał/a:
jednak ratownicy medyczni często odkręcają na maxa.

Czy ja wiem. Na max raczej nigdzie sie nie stosuje chyba tylko w warunkach ekstremalnych w starzy pożarnej kiedy ma sie 10 metrowy wężyk od butli do maski.
W pogotowiu w zależności od przypadku/urazu. Ja spotkałem się już kilka razy ze podaje sie w przepływie 4 do 6 litra.

Myślę że sprawa z tlenem sie niedługo wyjaśni i ustawa zmusi jednostki WOPR do przeszkolenia swoich ludzi z Zakresu KPP.

2006
- MR
- BLS - AED
2007
- RW
- Kurs KPP (KSRG)
- CMAS / P1
- BTLS
2008
- Strażak-Ratownik
- Sternik Motorowodny
- Ratownik Medyczny?

ArturD 
Forumowicz WOPR

Wysłany: Pią Maj 16, 2008 6:45 pm   

Przepraszam za maly offtop, ale nie bede noego tematu zakladal...
Otoz slyszalem, ze nalezy uwazac przy podawaniu tlenu, gdyz w kontakcie ze skora posmarowana olejkiem do opalania moze spowodowac powazne poparzenia. Czy ktos jest w stanie potwierdzic/zaprzeczyc? :wink:

bandit 
Doświadczony Forumowicz WOPR

Wysłany: Nie Maj 18, 2008 10:49 am   

Też jestem zdania że tlen powinny podawać osoby tylko przeszkolone. Są sytuacje w których podanie tlenu - szczegolnie w wyskoich przepływach skonczy sie tragicznie.

Lepiej wykonać podstawowe czynnosci związane z pierwszą pomoca, niż używać czegokolwiek czego nie umiemy stosować.

W tych ksiązkach są informacje odnośnie tlenoterapii.

- Basic Trauma Life Support J. E. Campbell'a
- Medycyna ratunkowa i katastrof Zawadzki
- Ratownik medyczny Jakubaszko
- Mnogie obrażenia ciała Brongel

zoltan 
RW

Wysłany: Pon Cze 16, 2008 7:06 pm   

kiedyś wyczerpałem tlen z R1 i chciałem uzupełnić-dzwoniłem do Pszczyny bo tam mają dystrybucję i......potrzebujesz zezwolenie na użytkowanie tlenu med. i zezwolenie na odbiór tlenu med. , co do przepływu to w wypadkach nurkowych wiem że 15l/min to jest minimum a więc można się pokusić na podkręcenie przepływu , co do szkodliwości tlenu.......przebywanie w środowisku o podwyższonej zawart. o2 (inkubatory-wcześniaki) ok miesiąca czasu powoduje uszkodzenie siatkówki oka a co do podawania np 25l/min przez maskę to.......podawać śmiało
istnieje szkolenie z zakresu ratownictwa tlenowego-otrzymujesz certyfikat

bandit 

Wysłany: Pon Cze 16, 2008 7:19 pm   

no 25 l/min to już chyba przesada nawet u cieżko urazowych :)

zoltan 
RW

Wysłany: Pon Cze 16, 2008 9:43 pm   

myślę że w warunkach PP nie jest to przesadą - na pewno nie zaszkodzisz poszkodowanemu po podtopieniu tym nitroxem - karetka w drodze- :)
pozdrawiam

bandit 

Wysłany: Pon Cze 16, 2008 9:55 pm   

ale mówisz o normalnej butli tlenowej - tlen medyczny ? nie no powaga 25 litrów to lekka przesada :D 12-15 l/min to już sa "wysokie przepyływy" masz jakieś wykształcenie medyczne czy jakieś kursy z tlenoterapi ? czy tak szastasz tymi liczbami na przypał :D

Tlenu w pierwszej pomocy sie nie podaje :) Trzymajmy sie pewnych zasad.

zoltan 
RW

Wysłany: Pon Cze 16, 2008 10:28 pm   

...wiesz może deczko procedurami przesiąkłem ale w każdej jest zapis -TLENOTERAPIA -(PSP) kilka szkoleń z tematyki med. przeszedłem i właśnie trochę się różnią z przepływem ale wiesz jeden wykładowca najbardziej mi utkwił-na marginesie persona licząca się w świecie medycznym w Polsce,praktyk (co najważniejsze) i teoretyk...on mówił że do momentu przyjazdu karety niech sobie poszk. pooddycha taką mieszanką-nie zaszkodzi mu, nawet żebyś miał o2 wyczerpać to nie zmniejszać przepływu.....ale jak ustawisz np. na 20l/min to myślę że nie zgrzeszysz wobec poszk. :)

bandit 

Wysłany: Pon Cze 16, 2008 10:50 pm   

Pierwszy raz słysze żeby taką pompe dawać 25 l/min :D jak za tydzien obronie dyplom to sie bede jednak trzymał BTLSu :lol:

zoltan 
RW

Wysłany: Pon Cze 16, 2008 11:03 pm   

jasne że jakieś standardy muszą być zachowane....lecz jakieś uwagi od praktyków można sobie przyswajać....byłem w zeszłym roku na zaw. med. w kurowie(pod suchą besk.) i jeździł z naszym zespołem taki doktorek - tak w celach filmowania zadań,to się śmiał jak sędziowie oceniają- teoretycy....ale cóż na takich zaw. należy trzymać się wytycznych a życie pisze własne scenariusze..........
pozdrawiam......
jadę akurat w czwartek znów na te zawody , może będzie coś nowego to pogadamy....

[ Dodano: Sro Cze 25, 2008 3:40 pm ]
no i już po zawodach.....na wszystkich podpunktach stosowaliśmy tlenoterapię 25lmin przez ok 1minutę a następnie zmniejszaliśmy do 12lmin........
niektóre reduktory tlenowe mają maxa na 15lmin........

elkotos 
Forumowicz WOPR

Wysłany: Czw Cze 26, 2008 9:43 am   

No i sam juz znam odpowiedź byłem na szkoleniu z tlenoterapii, prowadził doktor z dużą praktyka:

dorosły 6-9l/min
dzieci (do lat 10) 2-4l/min
(do lat 5) 2-3l/min
niemowlaki (do 2lat) 2l/min

To tyle.
A tak na marginesie to moja butla w pracy ma reduktor do 9l/min więc ciężko by było ustawić na 20l/min :)

www.pomaranczowi.ovh.org

zoltan 
RW

Wysłany: Czw Cze 26, 2008 8:53 pm   

czy te same wartości przepływu ustawiamy podtopionym i przyczadzonym ?

Tyran 
Młodszy Forumowicz
MR

Wysłany: Pon Lip 28, 2008 6:19 pm   

elkotos napisał/a:
No i sam juz znam odpowiedź byłem na szkoleniu z tlenoterapii, prowadził doktor z dużą praktyka:

dorosły 6-9l/min
dzieci (do lat 10) 2-4l/min
(do lat 5) 2-3l/min
niemowlaki (do 2lat) 2l/min

To tyle.
A tak na marginesie to moja butla w pracy ma reduktor do 9l/min więc ciężko by było ustawić na 20l/min :)

Podane przez Ciebie wartości dotyczą saturacji O2 w warunkach szpitalnych, czy pierwszej pomocy tlenowej w wypadkach wodnych/nurkowych?

Jeśli chodzi o WYPADEK NURKOWY i użycie Zestawu Pierwszej Pomocy Tlenowej DAN:

Maska bezzwrotna - dostosowujemy przepływ tlenu tak, aby jej worek nie ulegał całkowitemu opróżnianiu podczas oddychania pozkodowanego, jednak według zaleceń DAN MINIMALNY przepływ tlenu dla maski resuscytacyjnej i bezzwrotnej to 15l/min. W przypadku, gdy jednak maska nie napełnia się po wykonaniu wdechu przez poszkodowanego podnosimy wartość przepływu do 25l/min.

W przypadku zaistnienia wypadku nurkowego podajemy możliwie najwyższe stężenie tlenu (jak najbliższe wartości 100%) dzięki czemu poszkodowany nurek będzie miał większe szanse pełnego powrotu do zdrowia.

Tyle jeśli chodzi o wypadek nurkowy. Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu