-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Odrabianie 100h jako MR - limit czasowy?
Autor Wiadomość
Vooytas
Czasem zagląda

Wysłany: Pon Mar 31, 2008 11:06 pm   Odrabianie 100h jako MR - limit czasowy?

Witam!

Jest to pierwszy mój post na forum, pragnę więc przywitać na wstępie wszystkich. :smile:

Od razu chcę też ewentualnie zaznaczyć, że czytałem FAQ i korzystałem z opcji szukaj, ale nie znalazłem tam odp na moje pytanie... być może ze względu na późną godzinę, może niedokładnie szukałem, ale przelecenie paru stron z wynikami jest niestety czasochłonne i jakiś szczegół może umknąć.
Więc z góry sorry jeśli jakiś taki temat już był.

A teraz pytanie - czy jest jakiś określony limit czasu, w ciągu którego trzeba odrobić te 100h na MR? Ja kończyłem kurs w czerwcu 2007 - niestety z różnych względów (musiałem na dłuuużej wyjechać) nie mogłem odrobić tych 100h. Czy mam tylko (wiem, wiem nie takie tylko, ale naprawdę nie mogłem!) rok (tak słyszałem) na ich odrobienie, bo inaczej... no właśnie, co?

Właśnie rozglądam się za możliwością ich odrobienia, ale te 100h ewentualnie do czerwca trochę mnie zastanawia?

Proszę o odpowiedź.

Vooytas

Skacowany 
Dyżur na www.forum.wopr.net.pl
RW

Wysłany: Pon Mar 31, 2008 11:22 pm   

opcja szukaj...(http://www.forum.wopr.net.pl/search.htm)

kovalsz 
Starszy Forumowicz WOPR
pozdro z Mielna!

Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 1:05 am   

Skacowany napisał/a:
opcja szukaj...(http://www.forum.wopr.net.pl/search.htm)

przeciez napisal ze:
Vooytas napisał/a:
Od razu chcę też ewentualnie zaznaczyć, że czytałem FAQ i korzystałem z opcji szukaj, ale nie znalazłem tam odp na moje pytanie... być może ze względu na późną godzinę, może niedokładnie szukałem, ale przelecenie paru stron z wynikami jest niestety czasochłonne i jakiś szczegół może umknąć.
Więc z góry sorry jeśli jakiś taki temat już był.

wiec kolega moglby sie wysilic przy czytaniu i wysilic przy odpowiedzi. nie jestem przyzwyczajony ze kolega pisze tak malo ambitnie...
wiarygodnym zrodlem niestety nie jestem ale taki zapis o limicie bylby conajmniej nierozsadny wiec uwazam ze go brak:)

mjz18 
Forumowicz WOPR

Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 9:08 am   

po pierwsze - nic nie musisz odrabiać! zadnych 100 godzin...
często zdażasię na kursach że instuktorzy opowiadają o tym że trzeba i musisz i społecznie... to bajka... zapłaciłeśkase za kurs, zdobyłeś uprawnienia, to cześć, nic dalej nie musisz... nawet do wopru wsępować też nie musisz... bo to OCHOTNICZE pogotowie

u mnie w woprze np jest tak że karząCi odpracować spłecznie 30, czy 40 godz na akwenie na którym robiłeś kurs, ew na basenie... lub po części na jednym i drugim...

ja się z tym nie zgadzam.... nic nie tzreba, to wolny kraj

po drugie - jesli już chcesz spróbować jak to jest w pracy możesz popracować kilka dni społecznie i sie przekonać. Tych 100 godz nie trzeba robić społecznie... możesz podjąć pracę i za normalne pieniądze przcować...

po trzecie - 100 godz to wymóg niezbędny (przynajmnie j teoretycznie) aby rozpocząć szkolenie na RW. niektórzy instruktorzy nie uznają 100 h na koloniach... że to niby nie praca i nie miałeś od kogo się uczyć... trudno tokomentować... są tacy co wezmą na kurs nawet dziewczynkę bez dłoni (widziałem taki przypadek) i każdego kto zapłacił... np kileś nie ma roku uprawnień MR, nie ma 100 godz (dopiero je robi), na egz wstępnym nie miał siły przepłynąć100m i wogule nie skończył dystansu....

takieżycie, Polska, bracie...

musisz iczyć się z tym że będziesz musiał załatwić formalności z woprem (składka za ostatnie 2 lata - tak jest u mnie, i badania oczywiście)

i zastanów się czy wogule chcesz pracować w tym zawodzie... bo jesli nie to po co chcesz robić wodnego... większość ratowników robi RW tylko dla własnej satysfakcji... a w życiu pracowali tylko na basenie - 100 godzin... społecznie... PORAŻKA

immortal 
BAD - Bardzo Aktywny Działacz

Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 10:02 am   

mjz18 napisał/a:
u mnie w woprze np jest tak że karząCi odpracować spłecznie 30, czy 40 godz na akwenie na którym robiłeś kurs, ew na basenie... lub po części na jednym i drugim...

ja się z tym nie zgadzam.... nic nie tzreba, to wolny kraj

hehe no masz racje, to wolny kraj - Ty nie musisz odpracować społecznie tych 30, czy 40 godzin - a Twoja organizacja nie musi Ci podbić ważności Legitymacji na kolejny rok... hehe

http://www.wopr.pl/glowny.../regulamin1.doc

2005 - Sternik Motorowodny
2006 - Instruktor Sportu - Pływanie
2007 - BLS - AED
2007 - Szkolenie Specjalistyczne na wodach szybkopłynących
2008 - KDP/CMAS* P1
2008 - KPP
2008 - SRW

mjz18 
Forumowicz WOPR

Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 10:37 am   

REGULAMIN

PROWADZENIA DOKUMENTACJI, KORESPONDENCJI I EWIDENCJI
W JEDNOSTKACH WODNEGO OCHOTNICZEGO POGOTOWIA RATUNKOWEGO

§ 9
Ważność uprawnienia do pracy w legitymacji członka WOPR na dany rok nadaje
i potwierdza właściwa jednostka wojewódzka WOPR lub upoważniona przez nią jednostka terenowa WOPR, po:
1) opłaceniu składki członkowskiej;

2) przedłożeniu poświadczenia odpracowania co najmniej20 godzin pracy społecznej na rzecz WOPR;

3) przedłożeniu aktualnego potwierdzenia lekarza zdolności do pracy w charakterze ratownika WOPR;

4) odbytej unifikacji lub weryfikacji, zgodnie z uchwałą WOPR;

5) okazaniu aktualnej karty identyfikacyjnej WOPR.*

ok, dobra... nie znałem tego przepisu... nie wiedziałem... chylę czoła

Vooytas
Czasem zagląda

Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 2:56 pm   

Ok, rozumiem. Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu