-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy moge pracować jako ratownik ?
Autor Wiadomość
python
Forumowicz WOPR

Wysłany: Czw Lut 14, 2008 8:53 am   Czy moge pracować jako ratownik ?

Dręczy mnie jeden problem.

Przedstawię sytuacje - z góry zaznaczam że ustawę czytałem dość dokładnie.

Chodzi o kurs KPP
Jestem MR od czerwca 2005 roku
w czerwcu 2007 uzyskałem stopień RW.

Obecnie pracuje jako RW

Niestety nie mam zrobionego kursu KPP, a o konieczności zrobienia takiego kursu nikt mnie nie poinformował jak zaczynałem robić stopień, o ustawie dowiedziałem się stosunkowo niedawno.

Czytając forum wnioskuje że nie powinienem rozpocząć kursu RW bez KPP.
Gorzej że w chwili obecnej pracuje jako Ratownik ( RW ), wg. ustawy nie powinienem ?

Pytanie jak się do tego ustosunkować. Mogę pracować jako RW ? ( wydaje mi się że nie )
Czy będę musiał powtarzać kurs RW ?
Ostatnio zmieniony przez python Pon Lut 18, 2008 3:08 pm, w całości zmieniany 2 razy  

sharky
Doświadczony Forumowicz WOPR

Wysłany: Czw Lut 14, 2008 3:10 pm   Re: Niby proste pytanie

python napisał/a:
Pytanie jak się do tego ustosunkować. Mogę pracować jako RW ? ( wydaje mi się że nie )Czy będę musiał powtarzać kurs RW ?

Wejdź na http://polrescue.mojeforum.net/viewtopic.php?t=51 tam znajdzieszodpowiedź

python
Forumowicz WOPR

Wysłany: Pią Lut 15, 2008 12:07 pm   

Dzięki wielkie, jednak nie wszystko jest takie oczywiste

Cytat:
Obecnie obowiązujący w tym zakresie przepis wewnętrzny WOPR to Decyzja nr 4/2005 Prezesa WOPR z dnia 30 grudnia 2005 r. w sprawie programów szkolenia WOPR, a w niej załącznik nr 2, gdzie w wymaganiach formalnych na stopień RW są wymienione następujące:

Nie bede wymieniał bo wszyscy wiemy. Jedno jest pewne - nie musze powtarzać kursu bo nic tam nie pisze o Kursie Kwalifikowanej Pierwszej Pomocy.

Ale czy moge pracować jako ratownik. Poszukałem głebiej. Decyzja która jest "przepisem wewnętrznym WOPR", musi być zgodna z dokumentem nadrzędnym (ustawa, rozporządzenie).

A w ustawie o Państwowym Ratownictwie Medycznym jest napisane:
Cytat:

Art. 12.

1. Ratownik medyczny ma prawo i obowiązek doskonalenia zawodowego w różnych formach kształcenia.
2. Minister właściwy do spraw zdrowia określi, w drodze rozporządzenia, formy, sposób i zakres doskonalenia zawodowego ratowników medycznych, uwzględniając aktualny stan wiedzy i praktyki medycznej.

Art. 13.

1. Ratownikiem może być osoba:
1) posiadająca pełną zdolność do czynności prawnych;
2) zatrudniona lub pełniąca służbę w jednostkach współpracujących z systemem, o których mowa w art. 15, lub będąca członkiem tych jednostek;
3) posiadająca ważne zaświadczenie o ukończeniu kursu w zakresie kwalifikowanej pierwszej pomocy, zwanego dalej "kursem", i uzyskaniu tytułu ratownika;
4) której stan zdrowia pozwala na udzielanie kwalifikowanej pierwszej pomocy.

Żeby dodać smaczku do całej dyskusji dotarłem do Uzasadnienia wprowadzenia KPP:

Cytat:
UZASADNIENIE

Celem niniejszego rozporządzenia jest wypełnienie delegacji ustawowej zawartej w art. 13 ust. 8 ustawy z dnia 8 września 2006 r. o Państwowym Ratownictwie Medycznym (Dz. U. Nr 191, poz.1410) i wprowadzenie nowych rozwiązań systemowych dotyczących trybu uzyskiwania kwalifikacji ratownika.

Ratownik, w odróżnieniu od ratownika medycznego, wykonuje czynności z zakresu ratowania życia i zdrowia w jednostkach organizacyjnych, nie będących zakładami opieki zdrowotnej. Czynności udzielania pomocy poszkodowanemu w wykonaniu ratownika nie są świadczeniem zdrowotnym. Instytucjami powoływanymi do ich podejmowania są przykładowo: Państwowa Straż Pożarna, Ochotnicza Straż Pożarna, Górskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe, Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe, Wodne Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe, Polski Czerwony Krzyż, Jednostki Ratownictwa Zakładowego, Przemysłowego itp.

Pełny tekst można znaleść tutaj -> http://www.mz.gov.pl/wwwm...=&my=9&ma=07512

Czyli ustawa narzuca nam. "Ratownikom" posiadanie zaświadczenia o ukończeniu Kursu KPP jeżeli chcemy pracować jako Ratownicy.

[ Dodano: Pon Lut 18, 2008 3:08 pm ]
I co nikt się nie zamierza wypowiedzieć ? Nie ukrywam że jest to dla mnie ważne

sharky
Doświadczony Forumowicz WOPR

Wysłany: Nie Mar 16, 2008 8:19 pm   

python napisał/a:

[ Dodano: Pon Lut 18, 2008 3:08 pm ]
I co nikt się nie zamierza wypowiedzieć ? Nie ukrywam że jest to dla mnie ważne

Wejdź na http://polrescue.mojeforum.net/viewtopic.php?t=51 tam znajdzieszodpowiedź

Odpowiedz do tematu