Niedawno wyslalem oferte pracy do jednego z biur podrozy.Odpisali ze na ich imprezach młodziezowych ratownik pełni równiez funkcje opiekuna i pytaja czy mam takie uprawnienia.Ale z tego co wiem jednoczesna praca na tych funkcjach jest niezgodna z prawem.Moze ktos to potwierdzic albo zaprzeczyc i powolac sie na odp przepisy?
_________________ Być na tyle dobrym żeby nigdy nie bać się spojrzeć w oczy rodzinie tego kogoś po akcji...
Stopień ratownika WOPR nie uprawnia do pełnienia funkcji opiekuna, być moze ratownicy pracujacy z tym biurem mieli uprawnienia Opiekuna wycieczek i w umowie byli na 2 stanowiskach
Btw. Nie polecam takiego układu, moim zdaniem lepiej wykonywac jedna z tych czynnosci a nie obie naraz, poniewaz niewatpliwie one ze soba koliduja. Praca opiekuna to 24h - pamiętajcie.
Pozwole sobie dodać ze jest to oczywiście większa odpoweidzialność i uważam ze nie jest to najlepsze rozwiazanie, pomagając osobie tonacej zostawiasz swoich podopiecznych... Sama sie zastanawiam czy nie ma jakigos zapisu w prawie na ten temat...
Z tego co wiem jest to czesta praktyka biur podrozy. Wolą zaplacic takiemu opiekunowi-ratownikowi 100zł wiecej niz tylko opiekunowi niz zatrudniac kolejna osobe. Nie orientowalem sie czy nie ma takiego przepisu ktory by temu zabranial ale watpie zeby byl, bo jak jua napisalem Twoje biuro podrozy nie jest jedynym ktore poszukuje ratownikow z uprawnieniami opiekuna.