Wysłany: Pon Sty 21, 2008 10:41 am Sternik motorowodny
Witam
To pytanie nie dokonca chyba na to forum ale...
Slyszalem opinie ze posiadajac dyplom oficera wachtowego mozna ubiegac sie o patent sternika motorowodnego bez kursu ani egzaminow - tylko na podstawie dyplomu.
Czy jest to prawda i gdzie w takim razie powinnienem sie zglosic?
PS. Najlepiej spytać u źródła czyli w Polskim Związku Motorowodnym i Narciarstwa Wodnego
musze Cię zmartwić - źródłem w tym wypadku nie jest PZMiNW źródło, to
par. 6 ust. 4, 5, 6 rozporzadzenia ministra sportu w sprawie uprawiania żeglarstwa
Wymagany jest wiek 14 lat, badania lekarskie i kasa
Generalnie kurs przyjemny chociaż (nie wiem jak u innych) mało praktyki w porównaniu do teorii.
A no to ja sie też podepnę:
Gdzie mam mieć udokumentowane te 200 godz wypływanych, żeby móc podchodzić do starszego sternika?
Rozporzadzenie Ministra sportu z dnia 9 czerwca 2006r. w spr. uprawiania żeglarstwa:
Cytat:
$4 Do uprawiania żeglarstwa motorowego w stopniu:
1) sternika motorowodnego - jest uprawiona osoba, która:
a) ukończyła 12 rok życia,
b) ukończyła szkolenie na stopień sternika motorowodnego,
c) zdała egzamin na stopień sternika motorowodnego.
dokladnie kapitan wydaje :] pach podbija i masz niektorzy robia tak ze za jeden rejs daja ci 200h tylko ze musisz popierniczac jak wol ... (ale w to nie w nikam tak slyszalem)
wszystko pięknie ale niestety-Kieleckie WOPR jest nieco zacofane i nikt nic nie wie:| i stąd właśnie to pytanie ale thx za informacje
pozdrawiam
Popieram uważam że Świętokrzyski WOPR jest zacofany. Nie chodzi mi o ratowników a o zarząd. Ja liczę na sternika w Sandomierzu organizowanego przez GPI