Wysłany: Nie Sty 20, 2008 8:40 pm Czy KPP jest wymagane aby zostać instruktorem pływania?
Spotkałem sie ostatnio z wymogiem na poznańskim AWFie że wymagają od nas zaświadczenia o odbytym kursie. Czy jest to niezbędne? No i czy powszechnie jest taki wymóg stosowany. Spotkaliście się z tym gdzieś? Tylko nie piszcie mi prosze o zaletach takiego odbytego kursu, bo jestem tego świadomy, a nie o to mi chodzi.
_________________ "Co nas nie zabije, to nas wzmocni!"
"Boże, chroń mnie przed fałszywymi przyjaciółmi, bo z wrogami sobie poradzę..."
Prowadzę kursy instruktorskie i mogę z całą pewnością stwierdzićiz w tym przypadku nie ma wymogu KPP. Możliwość zrobienia KPP ( możliwość czy obowiązek - patrz mój post) dotyczy ograniczonej grupy ludzi (WOPR, TOPR, GOPR strażacy i jeszcze kilka grup zawodowych). Brak jest jakichkolwiek podstaw prawnych w treści Ustawy orat. medycznym pozwalających wymagać od przyszłych instruktorów tego typu uprawnień.
Wysłany: Nie Sty 20, 2008 10:49 pm Re: Czy KPP jest wymagane aby zostać instruktorem pływania?
Iblis napisał/a:
Spotkałem sie ostatnio z wymogiem na poznańskim AWFie że wymagają od nas zaświadczenia o odbytym kursie. Czy jest to niezbędne? No i czy powszechnie jest taki wymóg stosowany. Spotkaliście się z tym gdzieś?
Nie spotkałem się z tym i myślę że nic w tym dziwnego, z jakiej okazji instruktorzy pływania miel by robić kursy Kwalifikowanej pierwszej pomocy, których nawet na dzień dzisiejszy niema połowa ratowników.
A jak wiemy wszyscy Instruktor ratownikiem byc nie musi.
Nie spotkałem się z tym i myślę że nic w tym dziwnego, z jakiej okazji instruktorzy pływania miel by robić kursy Kwalifikowanej pierwszej pomocy, których nawet na dzień dzisiejszy niema połowa ratowników.
Pewnie mnie ktos zjedzie ze sie znowu czepiam ale KPP to moze byc KURS PIERWSZEJ POMOCY czyli np 16h... lecz nie koniecznie jest to KURS KWALIFIKOWANEJ PIERWSZEJ POMOCY np KSRG..... a kursy pierwszej pomocy ratwnict WOPR-u posiadaja.... takie jakie sa prowadzone...:/ no ale sa...