-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy KPP jest wymagane aby zostać ratownikiem WOPR.
Autor Wiadomość
s.o. 
Doświadczony Forumowicz WOPR

Wysłany: Nie Sty 20, 2008 11:55 am   Czy KPP jest wymagane aby zostać ratownikiem WOPR.

Po wejściu w życie Ustawy o ratownictwie medycznym różne WOPR-y różnie podchodzą do wymogu posiadania KPP aby otrzymać uprawnienia Ratownika WOPR (tzw. wodnego). Osobiście uważam iż z treści ustawy nie wynika ten obowiązek. Gdyby jednak taki obowiązek istniał ,moim zdaniem, obowiązuje w WOPR-e cały czas program szkolenia ,który o tym uprawnieniunic nie mówi i do puki nie zostanie zmieniony należy się go trzymać .
Proszę o informacje w których rejonach Polski nadawane sąuprawnienia Ratownika WOPR bez wymogu posiadania KPP, a gdzie wymóg ten jest rygorystycznie przestrzegany. Interesuje mnie także sposób interpretowania ustawy w tym akresie.

kuma13 
Młodszy Forumowicz

Wysłany: Nie Maj 04, 2008 9:57 pm   

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 19 marca 2007 r.
w sprawie kursu w zakresie kwalifikowanej pierwszej pomocy w § 10 mowi ze:

1. Osoby, które uzyskały uprawnienia ratownika przed dniem wejścia w życie ustawy mogą przystąpić do egzaminu, o którym mowa w § 4, nie później niż w okresie 3 lat
od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
2. Osoby, które przed dniem wejścia w życie rozporządzenia, uzyskały zaświadczenia potwierdzające ukończenie kursu z zakresu wiedzy i umiejętności objętych programem kursu lub rozpoczęły kurs zgodnie z przepisami obowiązującymi w Krajowym Systemie Ratowniczo-Gaśniczym, mogą przystąpić do egzaminu, o którym mowa w § 4, nie później niż w okresie 3 lat od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
3. Osoby, które przed dniem wejścia w życie rozporządzenia rozpoczęły kursy z zakresu wiedzy i umiejętności objętych programem kursu składają egzamin według przepisów niniejszego rozporządzenia.

W tej ustawie nie jest napisane ze osoba ,która chce uzyskać stopień Ratownika WOPR musi mięć ukończony kurs z zakresu kwalifikowanej pierwszej pomocy.

bolek0209 
Forumowicz WOPR

Wysłany: Pon Maj 05, 2008 9:19 pm   

Rozporzadzenie Ministra Zdrowia jest tylko wynikiem Ustawy o Panstwowym Ratownictwie Medycznym a tutaj juz niestety drogi młody kolego jest juz jasno i wyraznie
USTAWA z dnia 8 września 2006 r. o Państwowym Ratownictwie Medycznym
(Dz. U. z dnia 20 października 2006 r.)
Rozdział 1 3. Z systemem współpracują jednostki, o których mowa w art. 15.
Art. 13. 1. Ratownikiem może być osoba:
1) posiadająca pełną zdolność do czynności prawnych;
2) zatrudniona lub pełniąca służbę w jednostkach współpracujących z systemem, o których mowa w art. 15, lub będąca członkiem tych jednostek;
3) posiadająca ważne zaświadczenie o ukończeniu kursu w zakresie kwalifikowanej pierwszej pomocy, zwanego dalej "kursem", i uzyskaniu tytułu ratownika;
i przede wszystkim Art 15 !!! poczytaj pozdro :mrgreen:

s.o. 

Wysłany: Pon Maj 05, 2008 10:19 pm   

W ustawie jest mowa o "ratowniku". Czy "ratownik WOPR" jest tożsamy z użytym słowem "ratownik". Odnoszę wrażenie, iż są to dwa zupełnie inne pojęcia. Po raz kolejny przypominam , że obowiązuje nas podczas szkoleń oficjalny program ustalony przez ZGWOPR, a który jak mi wiadomo do dzisiaj nie został zmieniony.

Wędrując po stronach internetowych i w osobistych rozmowach zauważyłem, że niemal wszyscy rozmówcy potwierdzają fakt obowiązkowego posiadania KPP, ale w praktyce mało który WOPR wymaga go nadając stopień "ratownika WOPR".

Jeśli jednak okazałoby się że KPP jest wymagane aby zostać ratownikiem WOPR, zadaję sobie pytanie czy nie jest to nadgorliwość ustawodawcy, która powoduje drenaż kieszeni słabo zarabiającego ratownika (w przypadku PSP, wojska, policji płaci pracodawca, u nas niestety sam ratownik). Argument w postaci że, należy podnosić kwalifikacje ( jestem całym sercem za podnoszeniem kwalifikacji, ale nie w tym kierunku) uważam za mało przekonywujący. W innych państwach wymagane jest przygotowanie przedmedyczne w postaci CPR co jest niczym innym jak nasze BLS/AED.
Bardzo proszę o uwagi i osobiste przemyślenia dotyczące tego problemu.

bolek0209 
Forumowicz WOPR

Wysłany: Wto Maj 06, 2008 9:04 pm   

:wink: a i owszem jak na razie obowiazuja nas jeszcze programy szkolen ustalonych decyzja Prezesa ZG WOPR
uwazam , ze nie wazne jaki znak znajduje sie po slowie RATOWNIK ... dlatego tez bedzie nas obowiazywac szkolenie KPP ... chyba ze zostana zmienione zapisy w Ustawie
a co do nadawania uprawnien Ratownika WOPR to zgodnie z Ustawa do 2009 mamy luzik :grin: przynajmniej Ci co uzyskali uprawnienia przed dniem wejscia w zycie Ustawy o Panstwowym Ratownictwie Medyczym
a tak na marginesie to ... milo spotakac na forum konkretych :lol:
POZDRO :lol:

bandit 

Wysłany: Czw Maj 08, 2008 6:17 pm   

Tak się własnie zastanawiam, w świetle toczącej sie dyskusji - czy jesli jestem studentem Ratownictwa Medycznego (3rok) i mam wpisane zaliczenie z oceną z przedmiotu KPP (3 semestry zajęć) czy jest to równoznaczne z posiadaniem jakiegoś papierka z ukończenia kursu KPP ? może ktoś zna odpowiedz?

s.o. 

Wysłany: Czw Maj 08, 2008 10:01 pm   

Formalnie nie. I to jest kolejny absurd w ustawie.

Iblis 
BAD - Bardzo Aktywny Działacz
RW

Wysłany: Pią Maj 09, 2008 8:50 am   

Wiadomo o co chodzi... ;) O pieniądze ;]

"Boże, chroń mnie przed fałszywymi przyjaciółmi, bo z wrogami sobie poradzę..."

bandit 

Wysłany: Pią Maj 09, 2008 11:32 am   

Dziwne troche to jest, że moje (i nie tylko moje) 1,5 roku nauki (nie powiem żeby to banał był jeśli chodzi o egzamin) jest w świetle biurokratycznej rzeczywistości mniej warte, niż jakiś pierwszy lepszy kurs KPP :???:

Ale podobne kwiatki są w PCK - co mnie dość śmieszy - żeby wstąpić do Grupy Ratownictwa PCK musze zrobić 16h kurs pierwszej pomocy... i oczywiście za niego zapłacić...

Odpowiedz do tematu