Czy zatrudniając ratownika WOPR na umowę o pracę i wpisując mu w tytule zatrudnienia pracownik basenu ponosi on odpowiedzialność za życie i zdrowie czy też nie??
Zakładamy że pracodawca dokonał ksera legitymacji WOPR z ważnymi badaniami,składką i weryfikacja... jednak nie określił zakresu obowiązków!!
Jest ten ktoś ratownikiem WOPR czy pracownikiem basenu??
Ponosi odpowiedzialność czy nie??
_________________ MR-1999
RW-2004
SRW-2007
Dodatkowo:
Starszy sternik motorowodny
Instruktor Dyscypliny sportu pływanie
Instruktor Pierwszej Pomocy
Licencjonowany Ratownik Medyczny
Kierownik Obozów i Kolonii
skoro nie ma jasno i wyraźnie określonych obowiązków , to nie ma odpowiedzialności bo niby za co ktoś ma być odpowiedzialny ? Umowa jest wtedy źle napisana , musi być koniecznie napisane że ktoś pracuje w charakterze Ratownika wodnego i przede wszystkim muszą być wyszczególnione obowiązki
Wiek: 22 Dołączył: 06 Maj 2007 Posty: 71 Skąd: miasto włókniarzy
Wysłany: Nie Sty 06, 2008 8:07 pm
W umowie nie musi być podany zakres obowiązków od tego jest regulamin pracy. Jezeli rzeczywiscie nie jest scharakteryzowane, ze chodzi o konkretne stanowisko, wtedy wchodza własnie przepisy regulaminu pracy i zakres uprawnień/obowiązków dla tzw. "pracownika basenu" zapisany w tymże regulaminie.Tak stanowi Kodeks Pracy i to jest prawnie wiążące. Nie przesadza to o wadliwości umowy o pracę. Moze się okazać, ze tylko ratownicy są pracownikami basenu (bo pracuja na podstawie umowy o prace), a pozostałe osoby są np. zatrudnione na umowę zlecenie (i w świetle kodeksu już pracownikami nie są.) .
W umowie nie musi być podany zakres obowiązków od tego jest regulamin pracy. Jezeli rzeczywiscie nie jest scharakteryzowane, ze chodzi o konkretne stanowisko, wtedy wchodza własnie przepisy regulaminu pracy i zakres uprawnień/obowiązków dla tzw. "pracownika basenu" zapisany w tymże regulaminie.Tak stanowi Kodeks Pracy i to jest prawnie wiążące. Nie przesadza to o wadliwości umowy o pracę. Moze się okazać, ze tylko ratownicy są pracownikami basenu (bo pracuja na podstawie umowy o prace), a pozostałe osoby są np. zatrudnione na umowę zlecenie (i w świetle kodeksu już pracownikami nie są.) .
Ironia: Wielki szacunek dla Ciebie, powinieneś zostać prawnikiem a nie ratownikiem bo Twoja wypowiedz brzmi tak zawiło że musiałbym iść z tym do prawnika aby mi wyjaśnił o co chodzi!! 1:0 dla Ciebie, aha z moim IQ wszystko ok!!
_________________ MR-1999
RW-2004
SRW-2007
Dodatkowo:
Wiek: 22 Dołączył: 06 Maj 2007 Posty: 71 Skąd: miasto włókniarzy
Wysłany: Pon Sty 07, 2008 8:43 pm
Mylisz sie, jesli chciałem ci cos udowodnić (niby że IQ masz za niskie, tak nie uwazam). chciałem pomóc. zaraz postaram sie jasniej wytłumaczyć.
Twoje obowiazki nie muszą być wymienione w samej umowie. Te obowiązki konkretyzuje regulamin pracy. Nie musi byc napisane wprost, ze będziesz wykonywał prace ratownika wopr, a faktycznie jednak bedziesz to robił. tyle. Zanim zaczniesz kogoś obrażać to zastanów się chwilę. Mój post miał pomóc, studiuję prawo to fakt, przez te chce sie podzielic wiedza z innymi (w miarę możliwości oczywiście).
Jedno drugiemu nie przeszkadza.
Prawo jest dziedziną wiedzy, która rządzi się własnymi zasadami oraz językiem. Wytłumaczenie problemu jak najbardziej sensowne.
Zamiast ironizować mogłeś zadać konkretne pytanie i myślę że otrzymałbyś odpowiedź. Po to jest między innymi to forum.
Pozdrawiam
_________________ I’ve seen things you people wouldn’t believe. All those moments will be lost in time like tears in rain...
Dodatkowo: