Wysłany: Pią Sty 04, 2008 2:51 pm Odwołanie od nagany
Uprzejmie proszę o udzielenie mi odpowiedzi na postawione w temacie pytanie - Czy istnieje możliwość odwołania się od nagany wpisanej do legitymacji WOPR-owskiej wystawionej przez kierownika pływalni (brak stopnia WOPR - o ile ma on prawo wpisania czegoś takiego) lub szefa ratowników na pływalni (Ratownik WOPR lub wyżej). Może zarząd WOPRu regionalnego bądź centralnego... Na szczęście to jest jeszcze pytanie czysto teoretyczne - na razie we wpisach widnieje tylko jedna pochwała i chciałbym aby tak zostało
dziwię się że coś takiego jak wpis nagany do legitymacji woproskiej przez osobę postronną może być wykonany powiem tak pracodawca,kierownik oprócz godzin wypracowanych na danym akwenie nie może nic więcej wpisywać
Ratownik odpowiada karnie (wykroczeniowo), cywilnie lub/i dysplinarnie . Prawo do orzeczenia kary lub nagany organizacyjnej WOPR ma Sąd Honorowy lub Komisja Dyscyplinarna organizacji WOPR (rejonowej - jeśli posiada taką komisję lub wojewódzka oraz ZG). To może się zakończyć wpisaniem w akta WOPR ale nie spotkałem się z sytuacją wpisu do legitymacji. Pracodawca może ukarać naganą z wpisaniem jej ale do akt pracowniczych. Wpisów do legitymacji WOPR może dokonywać pracownik biura WOPR (nie dotyczy to rejestru pracy ratownika). Wydaje mi się że ktoś tutaj przekroczył swoje uprawnienia.
_________________ I’ve seen things you people wouldn’t believe. All those moments will be lost in time like tears in rain...
Może wnioskować do macierzystego zarządu o udzielenie pochwały. Zarząd wpisuje ją do akt (karty ewidencyjnej) i może do legitymacji. W niektórych organizacjach WOPR ratownik jest przedstawiany do odznaczenia, które przyznaje ZG. Odznaki są bardzo ładne i fajnie wyglądają w klapie marynarki
_________________ I’ve seen things you people wouldn’t believe. All those moments will be lost in time like tears in rain...
wielokrotnie widziałem w legitymacji wpisane pochwały za prace na basenach oraz kąpieliskach morskich, jest to świetny sposób rekomendacji dla przyszłych pracodawców
czyli podsumowując - gestorzy nie mają prawa wpisać do legitymacji opinii na temat pracownika a ratownik powinien odmówić wpisania do swojej legitymacji jakiejkolwiek opinii
baca napisał/a:
Odznaki są bardzo ładne i fajnie wyglądają w klapie marynarki
Wysłany: Nie Sty 06, 2008 5:58 pm
...hmm....czyli pochwała wpisana do legitymacji przez Kierownika Ratowników kapieliska nadmorskiego nic nie znaczy bo jest nie prawna? :/ no to lipa... no ale niektórzy nie mogli powiedzieć, że jej nie chcą bo Kierownik oddał im legitymacje z juz wpisaną... :/
Oczywiście że nie lipa.
Sam mam jakieś wpisy w legitymacji.
Ale wpisy powinna przynajmniej potwierdzać organizacja macierzysta. Za wpisem (jeżeli już został dokonany) powinno iść pismo pochwalne do jednostki.
To praktyka z mojej organizacji, nie wiem jak wygląda to w innych.