Do moderatorów:
link jest podany aby inni mogli się zapoznać z treścia strony
nie reklamuje tu serwisu aukcyjnego ani zadnych produktów
_________________ MR-1999
RW-2004
SRW-2007
Dodatkowo:
Starszy sternik motorowodny
Instruktor Dyscypliny sportu pływanie
Instruktor Pierwszej Pomocy
Licencjonowany Ratownik Medyczny
Kierownik Obozów i Kolonii
Wysłany: Sob Gru 15, 2007 12:03 am Re: NORMY ILS??? Kąpielówki
Ubu napisał/a:
Bezpiecznawoda napisał/a:
Czy są jakieś normy ILS dotyczące napisu na kąpielówkach??
Pytam bo nie słyszałem a wspomina o nich jeden z allegrowiczów....
Sprzedający napisał:
Cytat:
kąpielowe dla RATOWNIKÓW WOPR-u koloru czerwonego, zgodnego z wytycznymi ILS.
Więc chodziło mu o kolor a nie o napis...
Pozdrawiam
DZIEKI UBU, Ty znajdziesz każdy szczegół....
Czy ILS faktycznie ma wytyczne co do koloru odzieży??
Jaki przepis??
_________________ MR-1999
RW-2004
SRW-2007
Dodatkowo:
Starszy sternik motorowodny
Instruktor Dyscypliny sportu pływanie
Instruktor Pierwszej Pomocy
Licencjonowany Ratownik Medyczny
Kierownik Obozów i Kolonii
Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 5:57 pm
A jeśli założymy że mam stopień MR i przyjdę sobie na basen poplywac w kąpielówkach wopr bo np. wygodne są i mi sie podobają (nie pełnie w tym czasie funkcji ratrownika tylko po prostu przyszedłem sobie popływać) To też podlegam pod jakiś paragraf?
A tak z ciekawości, chyba nikt po za policją nie ma prawa nas legitymować to jak ratownik (który nas nie zna osobiście) udowodni nam wykroczenie jakim jest nadawanie sobie tytułu ? Pytam z czystej ciekawości.
jak ratownik (który nas nie zna osobiście) udowodni nam wykroczenie jakim jest nadawanie sobie tytułu ?
hmmm no niewiam wlasciwie jak to sprawdzaja.. ale napewno po okazaniu legitymacji bedzie ok.. tylko kto ją bedzie chciał zobaczyć to niewiem..
a jak masz MR to mozesz miec napisane WOPR czy ratownik bo masz takie uprawnienia.. jesteś członkiem WOPR a dodatkowo ratownikiem.
jakbys sobie założył powiedzmy polar ratownictwa medycznego np i chodził po miescie.. (((czy tam po wsi.. niewiem;P))) to byloby samo w sobie podejrzane i mysle ze ktos by sie tym interesował..
pzdr
jak ratownik (który nas nie zna osobiście) udowodni nam wykroczenie jakim jest nadawanie sobie tytułu ?
hmmm no niewiam wlasciwie jak to sprawdzaja.. ale napewno po okazaniu legitymacji bedzie ok.. tylko kto ją bedzie chciał zobaczyć to niewiem..
a jak masz MR to mozesz miec napisane WOPR czy ratownik bo masz takie uprawnienia.. jesteś członkiem WOPR a dodatkowo ratownikiem.
jakbys sobie założył powiedzmy polar ratownictwa medycznego np i chodził po miescie.. (((czy tam po wsi.. niewiem;P))) to byloby samo w sobie podejrzane i mysle ze ktos by sie tym interesował..
pzdr
Co za bzdura<lol2> Ludzie sobie by pomyśleli, że z al-kaidy jest i ma założony pas z materiałem wybuchowym, a polar nosi dla przykrywki. Najbardziej zainteresowani by byli pewnie Ci, którzy sa Ratownikami wodnymi, czy tam medycznymi i by im to sie najbardziej w oczy rzucało. Dawano sie tak nie uśmiałem jak teraz, gdy przeczytałem twoja wypowiedz.
Aha możesz wytłumaczyć mi jak takie interesowanie się wygląda?
Art. 61. § 1. Kto przywłaszcza sobie stanowisko, tytuł lub stopień albo publicznie używa lub nosi odznaczenie, odznakę, strój lub mundur, do których nie ma prawa,
podlega karze grzywny do 1.000 złotych albo karze nagany.
§ 2. Kto ustanawia, wytwarza, rozpowszechnia publicznie, używa lub nosi: godło, chorągiew albo inną odznakę lub mundur, co do których został wydany zakaz, albo odznakę lub mundur organizacji prawnie nie istniejącej, albo odznakę lub mundur, na których ustanowienie lub noszenie nie uzyskano wymaganego zezwolenia,
podlega karze aresztu albo grzywny.
§ 3. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1 można orzec, a w razie popełnienia wykroczenia określonego w § 2 orzeka się przepadek wymienionych w tych przepisach przedmiotów, jak również innych przedmiotów służących do popełnienia wykroczenia, takich jak pieczęcie, stemple, papier firmowy lub bilety wizytowe, choćby nie stanowiły własności sprawcy.
Wiek: 25 Dołączył: 29 Mar 2005 Posty: 291 Skąd: Kostrzyn nad Odrą
Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 9:00 pm
MatiX napisał/a:
A tak z ciekawości, chyba nikt po za policją nie ma prawa nas legitymować to jak ratownik
<--- Są wyznaczeni w zarządach okręgowych osoby do kontroli (posiadają takie charakterystyczne czerwone legitymacje) mogą kontrolowac kąpielisko a także nasze uprawnienia.
_________________ Zawsze powinieneś przerwać CPR po drugim Au!ze strony pacjenta
Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 9:08 pm
Moim skromnym zdaniem Jak gość przyjdzie sobie popływać w kąpielówkach z logiem wopr bo mu sie wygodnie w nich pływa to wielkiego przestępstwa nie popełni, inna sprawa jeśli podaje się jako ratowników którym załóżmy jeszcze nie jest.
P.S.
Z drugiej strony ktoś kto jest w trakcie kursu to jako pierwszą składke płaci na legitymacje członka wopr i potem dostje ją do rąk już podbitą i podpisaną (oprócz stopnia) aby iść z nią po załóżmy badania lekarskie !? czyli jak by nie patrzyć członkiem wopr jest się już od momentu podbicia ksiązeczki przez władze wopr? To by bylo równoznaczne z tym ze może taki gosc nosic logo wopr bo jest jego czlonkiem ale zalozmy jeszcze nie ratownikiem.. osoby ktora posiadaja specjalna karte plywacka tez sa czlonkami wopr a mimo to nie sa ratownikami wiec dlaczego nie maja prawa do noszenia loga wopru?
Przepraszam jak zamieszałem, ale pisałem w pośpiechu
heheh no tak ale mowilem o tym co by bylo gdyby kolega nasz nie byl jeszcze Czlonkiem WOPR ani ratownikiem a nosił majtki z logiem;P wtedy tak jak pisałem:
KODEKS WYKROCZEŃ:
Art. 61;P