Wysłany: Sro Lis 21, 2007 9:00 pm
Proponuje zakończyć te wszystkie spory... Wszystkich nas łączy w końcu jedno. Jesteśmy ratownikami i mamy ten sam cel... Pomagać
A to że każdy z nas widzi to trochę inaczej cóż indywidualna sprawa. Jeżeli ktoś niechce go zmienić to nic nie pomoże. Lepiej przemilczeć...
KOLES ty sie chyba nie nadajesz jak MÓWIŁEM wczesniej masz REGULAMIN zamiast MÓZGU
a ty lepiej posłuchaj siebie ,nie wiem czy zauważyłeś alej esteś bardzo nie uprzejmą osobą , już raz wyleciałeś z forum za te swoje wulgaryzmy w stosunku do innych osób ,nie podoba ci się tu to nie wchodź .Potrafisz tylko dużo gadać szkoda tylko że rzadko wiąże sie to z tematami które my poruszamy
sztondi napisał/a:
a co do 17 letnie madzinki daj spokoj twoje słowo dla mnie nic nie znacza masz 17 lat co ty wiesz
a ty masz 21 i nie dorastasz jej do pięt ,
[ Dodano: Czw Lis 22, 2007 6:05 pm ] Ubu, hej mam pytanie czy orientujesz się może jaka jest cena kursy KPP ? bo ja słyszałam że ma to kosztować 1000 zł z tym że nigdzie nie spotkałam oficjalnej wypowiedzi na ten temat
SZTONDI - jak ty zdobyłeś stopień z takim podejściem - NIEWAŻNE ( mam nadzieję że nie będę miał okazji z tobą pracować )
Nawiązując do wypowiedzi UBU - ja uczestniczyłem w kursie w którym było usztywnianie kończyn, podawanie tlenu itd... i uważam że to za mało !!!! - chciałbym więcej - a niestety mieliśmy przyjemność liznąć tylko wiedzę którą wniósłby kurs KPP.
Jest tylko jeden problem, który kiedyś poruszyliśmy u nas w woprze. Kto ma uprawnienia do przeprowadzania kursów KPP ( czy to odrębnych czy w ramach szkoleń ratowników ).Padło takie pytanko czy Instruktor WOPR może wprowadzić elementy KPP ?
Wysłany: Pią Lis 23, 2007 3:44 pm
python napisał/a:
Kto ma uprawnienia do przeprowadzania kursów KPP ( czy to odrębnych czy w ramach szkoleń ratowników ).Padło takie pytanko czy Instruktor WOPR może wprowadzić elementy KPP ?
Macie jakieś informacje na ten temat ??
Czy i jakie elementy z KPP może wprowadzic I Wopr nie wiem ale co do samych uprawnień kto moze prowadzić kurs:
Cytat:
§ 3. 1. Zajęcia teoretyczne i praktyczne kursu prowadzi lekarz systemu, pielęgniarka systemu albo ratownik medyczny, posiadający aktualną wiedzę i umiejętności z zakresu objętego ramowym programem kursu oraz co najmniej trzyletnie doświadczenie zawodowe w wykonywaniu medycznych czynności ratunkowych.
2. Zajęcia teoretyczne i praktyczne w zakresie:
1) psychologicznych aspektów wsparcia poszkodowanego prowadzi psycholog posiadający co najmniej trzyletnie doświadczenie zawodowe;
2) ratownictwa technicznego, chemicznego, ekologicznego, wodnego i wysokościowego prowadzi osoba posiadająca co najmniej trzyletnie doświadczenie w wykonywaniu czynności ratowniczych w danym rodzaju ratownictwa.
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 1:41 pm
MONIKA napisał/a:
mam pytanie
czy przy zbyt długiej kąpieli w gorącej wodzie , mogą pojawić się nudności i wymioty ?
Jeżeli przebywanie w wodzie doprowadzi do Hipertermii (stan podwyższonej temperatury ciała powyżej 41 stopni Celsujsza) To tak. Objawami hipertermii mogą być: osłabienie organizmu, bóle i zawroty głowy, zaburzenia widzenia oraz mdłości o które pytałaś.
Stan ten wymaga podjęcia kroków ochładzających organizm, w przeciwnym wypadku grozi uszkodzeniem mózgu lub nawet śmiercią.
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 11:39 pm
MONIKA napisał/a:
o
Po wyjściu z kąpieli osoba zgłasza nudności wymioty ,zawroty głowy podejrzewasz:
A za długo przebywała w gorącej kąpieli i polecasz jej odpoczynek w pokoju
B sądzisz że coś zjadła i jej zaszkodziło
C podejrzewasz zatrucie gazami spalinowymi w łazience
D zabierasz na spacer by sie przewietrzyła
Ubu, którą byś zaznaczył ?
Wiesz co myslę ze zastanawiał bym się nad odpowiedzia A i C
Przy zatrucia tlenkiem węgla mamy podobne objawy jak podczas przegrzania organizmu.
Powtarzają sie owe trzy objawy. Nawet w obu przypadkach możliwe są zaburzenia wzrokowe
Podczas zatrucia dwutlenkem węgla mogą wystąpic dodatkowo:
- szum w uszach
-rozszerzone źrenice
-niepokój ruchowy,
-zaburzenia świadomości
-arytmia, tachykardia
-chwiejne ciśnienie tętnicze krwi
Znasz odpowiedz do pytania. Bo w sumie ciekawy jestem.
W sumie jakby się uprzeć, to B też pasuje. Wiem: zawroty głowy, ale teoretycznie jeśli jadła tuż przed kąpielą i później weszła do gorącej wody... Tyle, że jest pytanie: czy jest tu jakiś haczyk? Jeśli nie, to skąd w łazience gazy spalinowe (wiem, też teoretycznie możliwe).
Dlatego właśnie nie lubię testów z PP
Pozdrawiam
_________________ >> Pamiętaj, że Twoja przyszłość będzie czyjąś przeszłością... <<
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 6:42 pm
wywyjec napisał/a:
łazience gazy spalinowe (wiem, też teoretycznie możliwe).
Nie tylko teoretycznie. Przecież tyle ostatnio słyszy sie o zaczadzeniach, bardzo popularne są przecież kotły gazowe (junkers) i bardzo wielu ludzi ich używa. Zamontowane są one najczęściej w łazience. przy nie do końca sprawnej lub słabej wentylacji zaczadzenie to nie problem. Wiec w łazience jest to jak najbardziej możliwe.
Chodziło mi o to, że w tym przypadku teoretycznie możliwe. Myślę jednak, że jeśli autorzy pytania mieliby na myśli ten przypadek: fajnie byłoby, żeby zaznaczyli, że coś takiego znajduje się w łazience.
Dlatego napisałam, że nie lubię testów z PP. Jakby się zastanowić: wszystkie odpowiedzi pasują, ale... w konkretnych okolicznościach. W sumie odpowiedź A możemy odrzucić, jeśli osoba nie kąpała się w gorącej wodzie. A tego typu pytania... zawsze mam dylemat: czy są proste, czy jest tu jakiś haczyk.
Pozdrawiam
_________________ >> Pamiętaj, że Twoja przyszłość będzie czyjąś przeszłością... <<
Słuchajcie na stronie ZG są pytania do egzaminuz zakresu kwalifikowanej pomocy
i właśnie tam przeczytałam pytanie co do którego nie miałam pewności , tam zaznaczona jest odpowiedź C ,
wywyjec napisał/a:
Myślę jednak, że jeśli autorzy pytania mieliby na myśli ten przypadek: fajnie byłoby, żeby zaznaczyli, że coś takiego znajduje się w łazience.
no właśnie ja tęż tak sądzę . Bo niby skąd mam wiedzieć co kto ma na myśli ?
POZDRAWIAM