Wysłany: Sob Cze 30, 2007 10:44 am Przepisy odnośnie wypożyczania sprzętu
Witam, być może mialem mówione o tym na kursie albo wyleciało mi to z głowy. Mianowicie: wiem ze kiedyś tak było,ale czy nadal potrzebna karta pływacka aby wypożyczyć sprzęt pływający (rower wodny),oczywiście wiadomo że kazdemu wypozyczaja-KASA, ale czy istnieje konkretny przepis który to reguluje. I drugie pytanie które bardziej mnie interesuje,czy jest jakis wymagany minimalny wiek do wypożyczenia takiego sprzętu.
Witam.
Nigy nie spotkalem sie z tym ze ktos prosil mnie o karte plywacka,liczy sie tylo kasa.
Nie wiem czy jest to regulowane jakims przepisem ,choc wiem ze jezeli osoba nie ukonczyla 14-tego roku zycia musi byc pod opieka osoby pelnoletniej.
W pobliżu mojej miejscowości był ośrodek wypoczynkowy nad niewielkim zalewem (tama zaostała zerwana przez powódź 3 lata temu- dopiero teraz ją naprawili), sprzęt pływający wypożyczać mogła tylko osoba dorosła z karta pływacką.
_________________ 2007 - MR
2007 - KDP/CMAS* P1
2008 - Sędzia pływania II klasa
No i prawidłowo,tak powinno byc. Rozpoczełem temat poniewaz kilka dni temu mój brat młodszy z dwoma koleszkami wypożyczli rower wodny, i właściciel nie wymagał żadnej karty pływackiej. Przy czym zaznaczam ze wszyscy trzej maja po 13 lat :/!! I ogólnie mnie troche ściśnieniował że takim gnojką wypożycza
Doskonale Cię rozumiem. Nie wszystkie trzynastolatki umieją pływać, a i stan zdrowia psychicznego większości pozostawia wiele do zyczenia (o piętnastolatkach można nie raz powiedzieć to samo ).
2007 - KDP/CMAS* P1
Nie ma obowiązku okazywania karty pływackiej.
Za to jest obowiązek taki, że musi być przynajmniej jedna osoba pełnoletnia. Dodatkowo wszyscy podczas plywania muszą mieć założone kamizelki asekuracyjne.
_________________ Nie można nic nie robić, tylko dlatego, że nie da się zmienić wszystkiego.
No wiadomo...:) Ale u nas na jeziorze chłopacy pływali z motorówką i mówili tym co nie mieli... Jak nie zalozyli po upomnieniu to po 5 min przy nich była Policja i mandaciki... w zaleznosci czy byli mili dla ratowników którzy ich upominali czy nie od 50-200 zł
_________________ Nie można nic nie robić, tylko dlatego, że nie da się zmienić wszystkiego.
Spoko Policję macie Często jednak apele ratowników są bezowocne ze względu na powszechną opinię, że kamizelka (a juz nie daj Boże zapięta) jest totalnie obciachowa... i nie pauje do puszki z piwem... niestety, realia są jakie są...
2007 - KDP/CMAS* P1
Za to jest obowiązek taki, że musi być przynajmniej jedna osoba pełnoletnia. Dodatkowo wszyscy podczas plywania muszą mieć założone kamizelki asekuracyjne.
wkradła się pewna niescisłośc: musi być osoba pełnoletnia jesli płynie dziecko do lat 14-tu
a gdzie jest napisane, że muszą mieć załozone kamizelki asekuracyjne powiem wiecej - nie muszą tym kamizelek mieć nawet za soba na rowerku (chyba, że są na śródladowej drodze wodnej) polskie prawo jest dziurawe
_________________ pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez arturro Sob Cze 28, 2008 6:06 am, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 12:51 am
Ja się spotkałem z tym że poniżej 14 roku życia wypożyczenie tylko z osobą pełnoletnią...Bez karty pływackiej...Jej wycofanie było jedną z większych bzdur jakie mogli zrobić...No i oczywiście kapoczek który później robił za siedzenie w kajaku...
karta pływacka + kapoczek na grzbiecie + ewent. policja w razie "w" - jakby cała maszyna pracowała jak trzeba to by było bezpiecznie(a miarę bo świrów nie brakuje )
Też kiedyś pamiętam nad którymś zalewem (wtedy jeszcze mojego tatę) gość poprosił o karte pływacką. Starszy nie miał, no ale poweidział że pływać umie. Haha, pamiętam jakby to było wczoraj jak kolo poweidział tacie żeby pokazał ;D No i żeby wypożyczyć kajak musiał przepłynąć tam ze dwie długości między pomostami.
Nie rozumiem dlaczego odchodzi się od praktyki sprawdzania umiejętności pływania, nie rozumiem także dlaczego karta pływacka została zmieszana z błotem. Teraz wystarczy machnąć 5 zł i dają, jak piszecie wyzej, rower wodny trzynastolatkom. Szczerze życzę tej osobie żeby nie musiała się kiedyś z tego tłumaczyć przed sądem...