-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Spływy kajakowe
Autor Wiadomość
NICAS 
Wypowie się, choć w ostateczności
MR WOPR

Wysłany: Pią Maj 11, 2007 8:28 pm   Spływy kajakowe

Witam!
Mam pytanie: czy ktoś z Was orientuje się może w przepisach dotyczących organizacji spływów kajakowych, w szczególności z udziałem nieletnich? Czy na takim spływie muszą być ratownicy WOPR, jak tak to ilu ich powinno być i w jaki sprzęt powinni być wyposażeni? Bardzo liczę na Waszą pomoc
Pozdrawiam
NICAS

lukas-k 
BAD - Bardzo Aktywny Działacz

Wysłany: Pon Maj 14, 2007 4:40 pm   

z tego co się orientuję nie ma żadnego przepisu mówiącego że ma tam być jakiś ratownik WOPR . Jak już to w ilości osob pełnoletnich . Ja w wieku chyba 10 lat gdy pojechałem z trenerem na oboź na mazury i w tym czasie pojechaliśmy na spływ Czarną Chańczą to tylko on był pełnoletni na chyba coś koło 15 - 20 osób
2007 - Sędzia Pływacki klasy drugiej
2008 - RW

BarMos 
Doświadczony Forumowicz WOPR
MR 2005

Wysłany: Pon Maj 14, 2007 7:07 pm   

Spływy kajakowe to impreza oragnizowana na wodach wiec powiini tam być ratownicy- mysle ze conajmniej 2...ale nie dam sobie ręki uciac

sairus20 

Wysłany: Pon Maj 14, 2007 7:49 pm   

NO to ja wam powiem... Mianowice w spływah moga brac udział osoby powyżej 14 roku zycia. Kierownik spływu lub ktos wykfalifikowany z kadry winien sprawdzic umiejetnosci pływania i manewrowania kajakiem u uczestników. Obecnosc jednego Ratownika jest obowiazkowa a każdch 12 kajakarzy. Tzn jeśli jest wiecej osób musi byc proporcjonalnie wiecej ratowników. Oczywicie mowa tylko i wyłacznie o Ratownikach Wodnych ( nie mylić z Ratownikiem Młodszym). Winien płynać on na koncu szyku wzraz ze sprzetem ratowniczym. Jeśli jeszcze jakies pytania to proponuje sie zapozanc z literatura AWF Poznań. Jest taka jedna fajna publikacja (rózowa okadka, nie pamietam autora ani tytułu) gdzie wszystko jest jasno i przystepnie wyjasione. Tak jezcze dla ciekawskich sezon kajakowy trwa od 15 czerwca do 15 wrezsnia...Udanych spływów :smile:

kuma13 
Młodszy Forumowicz

Wysłany: Wto Kwi 29, 2008 7:46 pm   

W dzienniku ustaw nr 57 w rozdziale 3 określającym Warunki bezpieczeństwa osób pływających, kąpiących się i uprawiających sporty wodne jest napisane ,że:

§ 18. 1. Skład załogi sprzętu pływającego ustala się, uwzględniając zasady dobrej praktyki i wymagania przepisów.
2. Jeżeli w składzie załogi sprzętu pływającego są dzieci do lat 14, powinna nim kierować osoba pełnoletnia.
Ok ,napsiales że udział mogą brac tylko ratownicy WOPR, a jak to sie tyczy norm zatrudnienia która wynosi 50% Jeden młodszy do jednego wodnego.

sairus20 

Wysłany: Pią Maj 02, 2008 2:21 pm   

Mądre książki jakie czytałem nie poruszały kwestii MR, RW. Napisane było RATOWNIK. Więc raczej chodzi o wodnego. Pozdrawiam

kuma13 
Młodszy Forumowicz

Wysłany: Nie Maj 04, 2008 4:33 pm   

raczej;]

Pączuś
Młodszy Forumowicz
Ratownik WOPR

Wysłany: Pon Maj 19, 2008 12:44 pm   

sairus20 napisał/a:
Mądre książki jakie czytałem nie poruszały kwestii MR, RW. Napisane było RATOWNIK. Więc raczej chodzi o wodnego. Pozdrawiam

kuma13 napisał/a:
raczej;]

Jeżeli jest napisane ratownik, chodzi o stopień "Ratownik WOPR" plus wlicza się stopnie w wzwyż – Stopień MRW nie jest brany pod uwagę.

Odpowiedz do tematu