-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Kto do Łodzi???
Autor Wiadomość
kolucho 
Starszy Forumowicz WOPR
1066

Wysłany: Sob Wrz 30, 2006 2:39 pm   Kto do Łodzi???

Czy ktos z Forumowiczow wybiera sie na Szkolenie z zakresu pomocy przedmedycznej w Lodzi :?: Jest to kolejne z serii szkolen specjalistycznych organizowanych przez ZG. Czy bedzie ono w rzeczywistosci specjalistyczne (majac na uwadze poprzednie) okaze sie na miejscu aczkolwiek tym razem organizowane jest we wspolpracy z Polska Rada Resuscytacji wiec zapowiada sie ciekawie :idea: Pozdrawiam i mam nadzieje do zobaczenia :mrgreen:

mati82 
Starszy Forumowicz WOPR

Wysłany: Nie Paź 01, 2006 7:58 am   

jak narazie, to ciekawa jest tylko cena - 500 zł

--
m

DeVu 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Nie Paź 01, 2006 11:30 am   

Ja miałem tam jechać, ale jak zobaczyłem cenę to się rozmyślilem ;)

kolucho 
Starszy Forumowicz WOPR
1066

Wysłany: Nie Paź 01, 2006 7:40 pm   

Z tego co mi wiadomo to wysoka cena szkolenia spowodowana jest kursem instruktorskim BLS AED certyfikowanych przez Polska i Europejska Rade Resuscytacji ktory kosztuje ok 300zl.. Pozdrawiam :mrgreen:

Eqes 
Forumowicz WOPR

Wysłany: Pią Paź 06, 2006 7:41 am   

Pozwolę się nie zgodzić z opinią że wysoka cena spowodowana jest opłata w wysokości 300 za kurs instruktorski BLS-AED. Jestem instruktorem BLS-AED, a także organizatorem takowych kursów. Wiem doskonale co ile kosztuje. Nawet przy małej liczbie uczestników (12 osób) cena za dwa dni może wahać się w granicach 250-270zł. Przy dużych grupach cena może ulec dość sporej obniżce. No chyba że ktoś chce dużo zarobić.

Przy tym temacie zastanawia mnie jeden fakt. Popatrzcie na ZHP i ZHR. Oni tam kursy dla siebie robią albo za darmo albo po minimalnych kosztach. Dzięki temu maja bardzo dużą ilość osób przeszkolonych a tym samy mogą jeszcze więcej kursów robić i znów powiększa się grono przeszkolonych i tak dalej...

Przyznacie sami że to chyba dobra metoda na przeszkolenie jak największej ilości osób.

mati82 
Starszy Forumowicz WOPR

Wysłany: Pią Paź 06, 2006 8:18 am   

uczestniczylem w kursie według standardow Krajowego Systemu Ratowniczo Gaśniczego czyli taki kurs ktory muszą odbyć strażacy; kurs trwał prawie 50 godzin, kończył sie egzaminem przed komisją strażacką

ile kosztował ?? "aż" 70-80 zł (dokładnie nie pamietam, ale coś około)

czyli mozna? mozna !!

--
maciej

Eqes 
Forumowicz WOPR

Wysłany: Pią Paź 06, 2006 12:24 pm   

No tak ale on chyba był dofinansowywany. No bo prosty rachunek 80 : 50 = 1,6zł/h No nie wierze że żeby ktokolwiek to robił za takie pieniądze.

mati82 
Starszy Forumowicz WOPR

Wysłany: Pią Paź 06, 2006 1:04 pm   

cały kurs był "za godziny społeczne" a kwota przezemnie podana, była to kwota za inne koszta (główne egzamin), zajęcia odbywały się na własnych obiektach oraz z wykorzystaniem głównie własnego sprzętu,
na koniec dodam jeszcze, ze grupa szkoleniowa była mała - chyba 10-12 osób

chodzi oczywiscie o Sopocki WOPR ;)

--
m

Eqes 
Forumowicz WOPR

Wysłany: Pią Paź 06, 2006 1:07 pm   

No dobrze to powiedz KTO był instruktorami??? PSP?? WOPR?? Lekarze?? Czy kto?? Dalej idąc kto był organizatorem kuru??

Wiesz sam organizuje szkolenie i kurs różnego rodzaju dlatego tak mnie to interesuje bo może na podstawie Waszych doświadczeń uda nam się cos zrobić.

mati82 
Starszy Forumowicz WOPR

Wysłany: Pią Paź 06, 2006 1:17 pm   

kurs był 2 lata temu, odpowiem na pytania na tyle ile pamietam ;)
organizatorem było Sopockie WOPR oraz firma która zajmuje sie takimi kursami (nazwy nie pamietam).
Instruktorami (pracownicy tej firmy) była ekipa która na codzień pracuje w Pogotowiu Ratunkowym.
SWOPR zapewnił sprzęt (chyba bez jednego manekina, ponieważ na kursie były 3 rózne) oraz pomieszczenia.
Nie znam relacji finansowo-sponsorskich pomiędzy SWOPR a tą firmą, ale koszt dla uczestnika był taki jak napisałem wyżej, czyli 70-80 zł a pozostały koszt kursu był do odpracowania społecznie na rzecz Sopockiego WOPR.
Komisja była z PSP (nie pamietam jakiego szczebla, chyba wojewódzka), jedyny problem był z ustaleniem egzaminu, w tym wypadku kurs dostosował się z datą do egzaminatorów.

--
m

mjz18 
Forumowicz WOPR

Wysłany: Pią Paź 06, 2006 4:24 pm   

Przeczytajcie sobie program szkolenia… Wyczytacie że szkolenie o którym mowa bardzo dalece wykracza po za ramy kursu instruktorskiego BLS-AED wg ERC u osób dorosłych… cena tez wykracza…. Ale macie w tym wikt i opierunek… Czy to dużo?? Z pewnością tak ,a czy warto?? Na to pytanie odpowiem za tydzień… :mrgreen:

kozak 
BAD - Bardzo Aktywny Działacz
RW

Wysłany: Pią Paź 06, 2006 5:52 pm   

Ja odbyłem coś takiego jak zaawansowany kurs pierwszej pomocy przedlekarskiej(BTLS) zgodny z wytycznymi PSP w Emermedzie w Warszawie. Cena to 250 zł beż wyżywienia i noclegu. Jestem bardzo zadowolony i polecam wszystkim. --> www.emermed.pl

kolucho 
Starszy Forumowicz WOPR
1066

Wysłany: Nie Paź 08, 2006 8:54 pm   

Eqes napisał/a:
Pozwolę się nie zgodzić z opinią że wysoka cena spowodowana jest opłata w wysokości 300 za kurs instruktorski BLS-AED

Napewno nie mam takiego wgladu w koszta kursu instruktorskiego BLS-AED jak Ty ale cena ok 300 zl jest podawana przez wiekszosc organizatorow (zreszta od Twojej ceny nie rozni sie to az tak znacznie). Oto koszta szkolen ktore znalazlem w internecie (bez tych organizowanych przez ZHP):

290 zl
290 zl
300 zl
300 zl
300 zl
300 zl
300 zl
290 zl
...

Wszystkie oscyluja kolo 300 zl i na ich podstawie oszacowalem srednie koszta takiego szkolenia. Nie bronie ceny kursu w Lodzi aczkolwiek nauczylem sie juz nie liczyc na jakies znizki i charytatywne szkolenia.. Skoro inni biora za nie ok 300 zl to raczej w Lodzi tez tyle sobie za nie policza (jesli sie myle i kogos urazilem to przepraszam). Mam jednak nadzieje ze wysoka cena bedzie zapowiedzia wysokiego poziomu kursu :)

mati82 napisał/a:
ile kosztował ?? "aż" 70-80 zł

W Lodzi jest szkolenie ogolnopolskie i nie ma mozliwosci odrobienia kosztow praca spoleczna.. Nie mozna tego tak wprost porownywac podajac jedynie cene. Taka mozliwosc zaplaty dostepna w SWOPR uwazam za cos wspanialego lecz niestety rowniez niepowtarzalnego :evil:

Pozdrawiam :mrgreen:

JAJO 
Starszy Forumowicz WOPR
1057

Wysłany: Wto Paź 17, 2006 3:09 pm   

Cholera. Chcialem sie wybrac ale brak funduszy mnie zniechecil. :/ Wiele sie mozna bylo napewno nauczyc. :]
1998 MR WOPR | 2001 Sternik Motorowodny | 2002 R WOPR | 2005 Zeglarz Jachotwy | 2005 SR WOPR | 2006 Sprzetowe w Szczecinie | 2007 I. Sportu - Plywanie | 2007 BLS/AED | 2007 I WOPR | 2007 Sprzetowe w Kolobrzegu | 2007 KPP w Kolobrzegu

kolucho 
Starszy Forumowicz WOPR
1066

Wysłany: Nie Paź 22, 2006 11:04 pm   

Mialem okazje uczestniczyc w szkoleniu. Po krotce opisze jak mniej wiecej wszystko wygladalo.. Caly kurs prowadzili instruktorzy Polskiej Rady Resuscytacji pod kierownictwem dyrektora z Poznania. Program musze przyznac byl bardzo napiety i wymagal dosc duzego poswiecenia i aktywnosci na wysokim poziomie. W pierwszy dzien do godziny 14 mielismy kurs BLS AED certyfikowany przez ERC a nastepnie do godziny 21 byly zajecia rozszerzajace dla ratownikow WOPR z pp u dzieci i niemowlat oraz w sytuacji utoniecia u doroslych, z zakladania rurek ustno-gardlowych, worka samorozprezalnego i zestawu tlenowego. Na koniec dnia (do ok godziny 23) odbyl sie bieg na czas podsumowujacy wiedze i umiejetnosci zdobyte podczas calego dnia. Zmagania odbywaly sie w lesie gdzie bylo rozmieszczone 6 stacji na ktorych nalezalo udzielic odpowiedniej pomocy. W niedziele od samego rana do godziny 18 trwal kurs instruktorski BLS AED certyfikowany przez ERC. Plan zajec byl rownie napiety jak dnia poprzedniego i skupial sie na umiejetnosciach nauki i sposobow przekazywania wiedzy zgodnie z normami i wytycznymi ERC (kazdy uczestnik musial m in poprowadzic 2 wyklady, oceniac umiejetnosci pozorowanych kursantow, uczyc elementow BLS AED itp itd). Kazdy uczestnik byl rowniez oceniany podczas calego kursu przez instruktorow i na koncu niektorzy z nas otrzymali miano tzw IP (Instructor Potential) czyli zaproszenie do pozostania instruktorem PRR (po uprzednim pozytywnym zaliczeniu prowadzenia 2 kursow). Ogolnie cale szkolenie bardzo milo wspominam (jedyne zle wspomnienia wiaza sie z zaplata za niego :| ). Z pewnoscia wiadomosci z kursu BLS AED kazdy ratownik pownien miec opanowane perfekcyjnie przed nim, gdyz jest on przeznaczony dla "zwyklych" ludzi. Uczestnictwo w nim dla mnie wiazalo sie jedynie z przypomnieniem algorytmow postepowania wedlug standardow ERC. Z pewnoscia caly pierwszy dzien spowodowal u mnie ugruntowanie wiedzy i umiejetnosci oraz dal mozliwosc uczestnictwa w kursie intruktorskim. Najwazniejszym aspektem calych zajec byla wedlug mnie mozliwosc obcowania z fachowcami ktorym zadawano wiele pytan i ktorzy rozwiali wszelkie moje watpliwosci i niedomowienia. Od drugiego dnia w zasadzie najwiecej oczekiwalem gdyz jadac na szkolenie chcialem nauczyc sie i posiasc umiejetnosci nauczania pierwszej pomocy. Uwazam iz czesto na kursach ratowniczych ta kwestia jest zaniedbywana i jesli w przyszlosci bede mial okazje takowe prowadzic chcialbym zrobic to dobrze (nie licze ze naucze sie tego na kursie centralnym, chce zeby przekazali mi to fachowcy ktorych z pewnoscia nie brakowalo na kursie w Lodzi). Musze przyznac ze dyrektor kursu podszedl do zadania bardzo rzetelnie i narzucil bardzo ostre tempo (przerwy siegaly max 15 min i bylo ich niewiele). Na nogach bylismy od 7 i caly czas na duzych obrotach. Pewnie znajda sie osoby, ktore zawiodly sie i skrytykuja szkolenie ale kazdy ma prawo do wlasnego zdania. Uwazam ze wiele zalezy od tego z jakimi oczekiwaniami jedziemy na tego typu szkolenie. Jak ktos oczekiwal zajec z zaawansowanej pp (po przeciez takie powinny interesowac ratownika WOPR) to napewno sie zawiodl. Ja chcialem sie nauczyc nauki BLS AED (uwazam i z takim nastawieniem jechalem, ze byl to kurs nauczania BLS AED polaczony z przypomnieniem wiadomosci ktore kazdy z nas winien umiec) i wydaje mi sie ze ten cel osiagnalem. Dla wielu napewno byla to mozliwosc odswiezenia wiedzy i umiejetnosci zdobytej wiele lat temu i nieuaktualnianej do teraz.. Cena kursu pewnie jest dyskusyjna ale sa na Forum osoby ktore lepiej orientuja sie w kosztach organizacji podobnych kursow niz ja (aczkolwiek koszt pewnie moglby byc nizszy gdyby na koniec wszyscy nie otrzymali Pocket Mask oraz podrecznika "Pierwsza pomoc i resuscytacja krazeniowo-oddechowa" - co dla mnie bylo milym zaskoczeniem gdyz po trudnym przelknieciu ceny szkolenia nie spodziewalem sie prezentow). Podsumowujac nie wolno mi ominac napewno waznego, pozytywnego aspektu kursu, a mianowicie spotkania z super ciekawymi ludzmi. Pozdrawiam wszystkich :mrgreen:

Odpowiedz do tematu