Czy ktos z Forumowiczow wybiera sie na Szkolenie z zakresu pomocy przedmedycznej w Lodzi Jest to kolejne z serii szkolen specjalistycznych organizowanych przez ZG. Czy bedzie ono w rzeczywistosci specjalistyczne (majac na uwadze poprzednie) okaze sie na miejscu aczkolwiek tym razem organizowane jest we wspolpracy z Polska Rada Resuscytacji wiec zapowiada sie ciekawie Pozdrawiam i mam nadzieje do zobaczenia
_________________ Sprzedam NOWY WOREK NIVEA WOPR
Sprzedam NOWE SPODENKI NIVEA WOPR rozmiar L
Z tego co mi wiadomo to wysoka cena szkolenia spowodowana jest kursem instruktorskim BLS AED certyfikowanych przez Polska i Europejska Rade Resuscytacji ktory kosztuje ok 300zl.. Pozdrawiam
Pozwolę się nie zgodzić z opinią że wysoka cena spowodowana jest opłata w wysokości 300 za kurs instruktorski BLS-AED. Jestem instruktorem BLS-AED, a także organizatorem takowych kursów. Wiem doskonale co ile kosztuje. Nawet przy małej liczbie uczestników (12 osób) cena za dwa dni może wahać się w granicach 250-270zł. Przy dużych grupach cena może ulec dość sporej obniżce. No chyba że ktoś chce dużo zarobić.
Przy tym temacie zastanawia mnie jeden fakt. Popatrzcie na ZHP i ZHR. Oni tam kursy dla siebie robią albo za darmo albo po minimalnych kosztach. Dzięki temu maja bardzo dużą ilość osób przeszkolonych a tym samy mogą jeszcze więcej kursów robić i znów powiększa się grono przeszkolonych i tak dalej...
Przyznacie sami że to chyba dobra metoda na przeszkolenie jak największej ilości osób.
uczestniczylem w kursie według standardow Krajowego Systemu Ratowniczo Gaśniczego czyli taki kurs ktory muszą odbyć strażacy; kurs trwał prawie 50 godzin, kończył sie egzaminem przed komisją strażacką
ile kosztował ?? "aż" 70-80 zł (dokładnie nie pamietam, ale coś około)
cały kurs był "za godziny społeczne" a kwota przezemnie podana, była to kwota za inne koszta (główne egzamin), zajęcia odbywały się na własnych obiektach oraz z wykorzystaniem głównie własnego sprzętu,
na koniec dodam jeszcze, ze grupa szkoleniowa była mała - chyba 10-12 osób
kurs był 2 lata temu, odpowiem na pytania na tyle ile pamietam
organizatorem było Sopockie WOPR oraz firma która zajmuje sie takimi kursami (nazwy nie pamietam).
Instruktorami (pracownicy tej firmy) była ekipa która na codzień pracuje w Pogotowiu Ratunkowym.
SWOPR zapewnił sprzęt (chyba bez jednego manekina, ponieważ na kursie były 3 rózne) oraz pomieszczenia.
Nie znam relacji finansowo-sponsorskich pomiędzy SWOPR a tą firmą, ale koszt dla uczestnika był taki jak napisałem wyżej, czyli 70-80 zł a pozostały koszt kursu był do odpracowania społecznie na rzecz Sopockiego WOPR.
Komisja była z PSP (nie pamietam jakiego szczebla, chyba wojewódzka), jedyny problem był z ustaleniem egzaminu, w tym wypadku kurs dostosował się z datą do egzaminatorów.
Przeczytajcie sobie program szkolenia… Wyczytacie że szkolenie o którym mowa bardzo dalece wykracza po za ramy kursu instruktorskiego BLS-AED wg ERC u osób dorosłych… cena tez wykracza…. Ale macie w tym wikt i opierunek… Czy to dużo?? Z pewnością tak ,a czy warto?? Na to pytanie odpowiem za tydzień…
_________________ Nie każdy dobry pływak jest dobrym ratownikiem. Nawet z najlepszego pływaka nie ma pożytku, jeśli nie robi tego, co do niego należy…
Ja odbyłem coś takiego jak zaawansowany kurs pierwszej pomocy przedlekarskiej(BTLS) zgodny z wytycznymi PSP w Emermedzie w Warszawie. Cena to 250 zł beż wyżywienia i noclegu. Jestem bardzo zadowolony i polecam wszystkim. --> www.emermed.pl
Pozwolę się nie zgodzić z opinią że wysoka cena spowodowana jest opłata w wysokości 300 za kurs instruktorski BLS-AED
Napewno nie mam takiego wgladu w koszta kursu instruktorskiego BLS-AED jak Ty ale cena ok 300 zl jest podawana przez wiekszosc organizatorow (zreszta od Twojej ceny nie rozni sie to az tak znacznie). Oto koszta szkolen ktore znalazlem w internecie (bez tych organizowanych przez ZHP):
Wszystkie oscyluja kolo 300 zl i na ich podstawie oszacowalem srednie koszta takiego szkolenia. Nie bronie ceny kursu w Lodzi aczkolwiek nauczylem sie juz nie liczyc na jakies znizki i charytatywne szkolenia.. Skoro inni biora za nie ok 300 zl to raczej w Lodzi tez tyle sobie za nie policza (jesli sie myle i kogos urazilem to przepraszam). Mam jednak nadzieje ze wysoka cena bedzie zapowiedzia wysokiego poziomu kursu
mati82 napisał/a:
ile kosztował ?? "aż" 70-80 zł
W Lodzi jest szkolenie ogolnopolskie i nie ma mozliwosci odrobienia kosztow praca spoleczna.. Nie mozna tego tak wprost porownywac podajac jedynie cene. Taka mozliwosc zaplaty dostepna w SWOPR uwazam za cos wspanialego lecz niestety rowniez niepowtarzalnego
Pozdrawiam
Mialem okazje uczestniczyc w szkoleniu. Po krotce opisze jak mniej wiecej wszystko wygladalo.. Caly kurs prowadzili instruktorzy Polskiej Rady Resuscytacji pod kierownictwem dyrektora z Poznania. Program musze przyznac byl bardzo napiety i wymagal dosc duzego poswiecenia i aktywnosci na wysokim poziomie. W pierwszy dzien do godziny 14 mielismy kurs BLS AED certyfikowany przez ERC a nastepnie do godziny 21 byly zajecia rozszerzajace dla ratownikow WOPR z pp u dzieci i niemowlat oraz w sytuacji utoniecia u doroslych, z zakladania rurek ustno-gardlowych, worka samorozprezalnego i zestawu tlenowego. Na koniec dnia (do ok godziny 23) odbyl sie bieg na czas podsumowujacy wiedze i umiejetnosci zdobyte podczas calego dnia. Zmagania odbywaly sie w lesie gdzie bylo rozmieszczone 6 stacji na ktorych nalezalo udzielic odpowiedniej pomocy. W niedziele od samego rana do godziny 18 trwal kurs instruktorski BLS AED certyfikowany przez ERC. Plan zajec byl rownie napiety jak dnia poprzedniego i skupial sie na umiejetnosciach nauki i sposobow przekazywania wiedzy zgodnie z normami i wytycznymi ERC (kazdy uczestnik musial m in poprowadzic 2 wyklady, oceniac umiejetnosci pozorowanych kursantow, uczyc elementow BLS AED itp itd). Kazdy uczestnik byl rowniez oceniany podczas calego kursu przez instruktorow i na koncu niektorzy z nas otrzymali miano tzw IP (Instructor Potential) czyli zaproszenie do pozostania instruktorem PRR (po uprzednim pozytywnym zaliczeniu prowadzenia 2 kursow). Ogolnie cale szkolenie bardzo milo wspominam (jedyne zle wspomnienia wiaza sie z zaplata za niego ). Z pewnoscia wiadomosci z kursu BLS AED kazdy ratownik pownien miec opanowane perfekcyjnie przed nim, gdyz jest on przeznaczony dla "zwyklych" ludzi. Uczestnictwo w nim dla mnie wiazalo sie jedynie z przypomnieniem algorytmow postepowania wedlug standardow ERC. Z pewnoscia caly pierwszy dzien spowodowal u mnie ugruntowanie wiedzy i umiejetnosci oraz dal mozliwosc uczestnictwa w kursie intruktorskim. Najwazniejszym aspektem calych zajec byla wedlug mnie mozliwosc obcowania z fachowcami ktorym zadawano wiele pytan i ktorzy rozwiali wszelkie moje watpliwosci i niedomowienia. Od drugiego dnia w zasadzie najwiecej oczekiwalem gdyz jadac na szkolenie chcialem nauczyc sie i posiasc umiejetnosci nauczania pierwszej pomocy. Uwazam iz czesto na kursach ratowniczych ta kwestia jest zaniedbywana i jesli w przyszlosci bede mial okazje takowe prowadzic chcialbym zrobic to dobrze (nie licze ze naucze sie tego na kursie centralnym, chce zeby przekazali mi to fachowcy ktorych z pewnoscia nie brakowalo na kursie w Lodzi). Musze przyznac ze dyrektor kursu podszedl do zadania bardzo rzetelnie i narzucil bardzo ostre tempo (przerwy siegaly max 15 min i bylo ich niewiele). Na nogach bylismy od 7 i caly czas na duzych obrotach. Pewnie znajda sie osoby, ktore zawiodly sie i skrytykuja szkolenie ale kazdy ma prawo do wlasnego zdania. Uwazam ze wiele zalezy od tego z jakimi oczekiwaniami jedziemy na tego typu szkolenie. Jak ktos oczekiwal zajec z zaawansowanej pp (po przeciez takie powinny interesowac ratownika WOPR) to napewno sie zawiodl. Ja chcialem sie nauczyc nauki BLS AED (uwazam i z takim nastawieniem jechalem, ze byl to kurs nauczania BLS AED polaczony z przypomnieniem wiadomosci ktore kazdy z nas winien umiec) i wydaje mi sie ze ten cel osiagnalem. Dla wielu napewno byla to mozliwosc odswiezenia wiedzy i umiejetnosci zdobytej wiele lat temu i nieuaktualnianej do teraz.. Cena kursu pewnie jest dyskusyjna ale sa na Forum osoby ktore lepiej orientuja sie w kosztach organizacji podobnych kursow niz ja (aczkolwiek koszt pewnie moglby byc nizszy gdyby na koniec wszyscy nie otrzymali Pocket Mask oraz podrecznika "Pierwsza pomoc i resuscytacja krazeniowo-oddechowa" - co dla mnie bylo milym zaskoczeniem gdyz po trudnym przelknieciu ceny szkolenia nie spodziewalem sie prezentow). Podsumowujac nie wolno mi ominac napewno waznego, pozytywnego aspektu kursu, a mianowicie spotkania z super ciekawymi ludzmi. Pozdrawiam wszystkich