Wysłany: Czw Sie 31, 2006 8:47 pm Sternik Motorowodny
Rzeszowskie WOPR organizuje kurs na patent Sternika Motorowodnego w dniach 19.09.2006 - 15.10.2006.
Bliższych informacji nie ma. Dla zainteresowanych http://www.rzeszow.pl/wopr/
Aha... dzisiaj odwiedziłam biuro WOPR, jest nieczynne, dlatego w razie pytań dzwońcie(na drzwiach wejściowych został zamieszczony ten numer 607299255 <chyba do samego prezesa>, pisłało w sprawach ważnych, myśle że kurs nalezy do spraw ważnych).
moge się założyć ze pewnie cena kursu powyżej 600 zł... teraz przynajmniej na mazowszu sa jakieś zmiany dotyczące cen... studenci płacą 550 zł chyba a osoby nie na studiach ( woecie o kogo chopdzi:D) płacą chyba 650 zł. Dobrze że robiłem rok temu zapłaciłem 450 zł... a wy ile płaciliscie za kursy.
Wysłany: Pon Wrz 04, 2006 4:19 pm
Witam z tego co sie orientuje to oplaty wygladaja nastepujaco:
*** dla Czlonkow WOPR ktorzy posiada legitymacje szkolnej/studenckiej 575zl = 450zl (cena kursu) + 125zl (koszty zwiazane z wydaniem patentu).
*** dla Czlonkow Wopr ktorzy nie posiada legitymacje szkolnej/studenckiej 700zl = 450zl (cena kursu) + 250zl (koszty zwiazane z wydaniem patentu)
*** dla Ludzi z poza WOPR ktorzy posiadaja legitymacje szkolna/studencka 675zl = 550zl (cena kursu) + 125zl (koszty zwiazane z wydaniem patentu)
*** dla Ludzi z poza WOPR ktorzy nie posiada legitymacji szkolnej/studenckiej 800zl = 550zl (cena kursu) + 250zl (koszty zwiazane z wydaniem patentu)
MAm nadzieje ze nic nie uleglo zmianie bo rozmawialem z Panem Prezesem Rzeszowskiego WOPR i takie informacje uzyskalem. Pozdrawiam
Ja rok temu płaciłem za kurs 500zł.
No, ale teraz to chyba drożej jakoś wyjdzie.
Bo i na egzaminie ma byc już komisja główna z Warszawy. I te wydarzenia z zabraniem prawa
wydawania patentów dla PZMiNW przez odgórne organizacje. Jakoś europejskie czy coś. Nie wiem dokładnie, to nie będe lał wody No, ale jakoś znowu jednak można, więc jak to się skończyło to nie mam pojęcia...
Cięzej bedzie na pewno zdać.
Ale powodzenia
Mam pare pytań. Żeby iśc na kurs starszego sternika motorowodnego jakie trzeba spełniać wymogi? Słyszałem, że juz nie ma przymusu ukończenia 18 roku życia ani czekania roku czasu od daty ukończenia stopnia sternika motorowodnego. Jest za to zapis o odbyciu 200h na wodach śródladowych.
Do uprawiania żeglarstwa motorowego w stopniu starszego sternika motorowodnego jest uprawniona osoba, która:
a) ukończyła 18 rok życia,
b) odbyła co najmniej dwa rejsy pełnomorskie w czasie co najmniej 200 godzin
żeglugi,
c) ukończyła szkolenie na stopień starszego sternika motorowodnego,
d) zdała egzamin na stopień starszego sternika motorowodnego.
Pozdrawiam
_________________ Sprzedam NOWY WOREK NIVEA WOPR
Sprzedam NOWE SPODENKI NIVEA WOPR rozmiar L
Widze ze Jarek R. orientujesz sie w tematyce motorowodnej wiec pozwole sobie w tym temacie zadac nurtujace mnie pytanie. Posiadam patent starszego sternika motorowodnego i wedle nowych przepisow Patent Starszego Sternika Motorowodnego uprawnia do:
1. Prowadzenia jachtów motorowych po wodach śródlądowych.
2. Prowadzenia jachtów motorowych o długości całkowitej do 12 m po wodach morskich Morza Bałtyckiego i innych mórz zamkniętych.
Interesuje mnie stwierdzenie ktore procz tych cytowanych powyzej dodatkowo zawarte jest w zeglarskim odpowiedniku starszego sternika motorowodnego (sterniku jachtowym) a mianowicie "prowadzenie jachtów o dł. do 12 m. na akwenach mórz otwartych w odległości do 20 Mm od brzegu". Czy brak tej kwesti jest to przeoczenie w przepisach motorowodnych czy tez swiadomy zabieg i starszy sternik motorowodny nie moze prowadzic jachtow motorowych o dlugosci calkowitej do 12 m na morzach otwartych do 20 Mm od brzegu Pozdrawiam
Przepisy cytowane przeze mnie znajduja sie na stronie Polskiego Zwiazku Motorowodnego i Narciarstwa Wodnego -> Patenty -> Podstawa prawna -> Uprawnienie na poszczególne stopnie motorowodne lub -> wzory patentów (na patentach sa opisane uprawnienia). Teraz ciekawi mnie skad Ty wziales cytowane przepisy bo sa w nich duzo lepiej wyjasnione uprawnienia i nie moglem znalezc ich w takiej formie na stronach PZMWiNW Pozdrawiam