Wysłany: Wto Maj 29, 2007 6:29 pm
Kurs zrobiłem w mojej miejscowości był to kurs KSRG zorganizowany przez Państwową Straż Pożarną... Prowadzony był przez Lekarzy i Ratowników Medycznych...
Na koniec przyjechał lekarz z kimś z komendy głównej PSP i zrobili egzamin...
Kurs obejmował w zasadzie wszystko co znajduje sie w torbie PSP-R1, Tlenoterapia, AED, Rurki ustno gardłowe guedela, szyny kramera, deska itd.
Takich kursów nie tylko organizowanych przez PSP jest wiecej...
I nie rozumiem dlaczego Mijają sie z celem?
acha i był on całkowicie za darmo z racji tego że załatwiłem sobie ten kurs przez PCK...
Wysłany: Wto Maj 29, 2007 9:48 pm
a no wlasnie o to mi chodzilo = jesli taki kurs kosztuje 1600 zl no to moge sie zgodzic ze komus oplaca sie go przeprowadzac - tylko kto na to pojdzie... dla wiekszosci i tak wazniejsze beda umiejetnosci a te mozna zdobyc na kursie za 200-300 zl a czasami i taniej...
ubu mam wrazenie ze chyba ktos wcisnal ci troche kit bo na serio wymagania sa bardzo wysokie co do organizacji takiego kursu i cena 1600 zl wcale mnei nei zaskoczyla
mam pytanie miales np zajecia z psychologiem??kurs powinien trwac min 66 h a to bardzo duzo czasu - jestem ciekaw czy dostales takie zaswiadczenie - http://www.mz.gov.pl/wwwf...pp_19032007.pdf - jesli tak to nie mam wiecej pytan ale kazde inne oznacza ze ktos cie chyba troszke "oszukal" bo jest to wzor zaswiadczenia panstwowego o odbyciu "kursu kwalifikowanej pierwszej pomocy"
Wysłany: Sro Maj 30, 2007 6:22 am
Kurs trwał 2 tygodnie (godzinowo wychodziło nawet ponad 66h), zajęcia z psychologiem były, i oczywiście na końcu dostaliśmy taki papierek podbity przez Wojewódzkiego Koordynatora Ratownictwa Medycznego i jeszcze jakiegoś lekarza którzy nas egzaminowali.
Zrobiłem go za darmo ponieważ załatwiłem go przez PCK i oni pokryli wszelkie koszty.
Nie wiem dlaczego kolega tak bardzo wątpi w ten kurs.
W grupie PCK do której należę praktycznie wszyscy maja ukończony ten kurs i dlatego np. Grupa została poproszona o pomoc w akcji ratunkowej kiedy zawaliła sie Hala w Chorzowie.
I mogli jechać ci którzy maja ten właśnie papierek.
Wysłany: Sro Maj 30, 2007 3:54 pm
skoro masz taki papierke to nie mam wiecej pytan chodzi mi poprostu o to ze wymagania jakie nalezy spelnic by przygotowac taki kurs sa bardzo wysokie laczy sie to rowniez z wysokimi kosztami no i tu pojawia sie pytanie kto bedzie chcial zrobic taki kurs za 1600 zl skoro identyczna WIEDZE mozna zdobyc za 200 zl tyle ze bez takiego fajne papierka.
skoro ty miales taki kurs za darmo to spoko nie dziwie sie ze wziales w nim udzial - sam bym wzial ) ale gdybys mial zaplacic 1600 zl za taki kurs praktycznie dla samego papierka poszedlbys na niego?? szczegolnie ze taki kurs nie daje ci jakis specjalnych uprawnien ani nawet nie jest liczy sie jako patent medyczny dla wopru:((