Ponieważ akutalnie jest nie możliwe wyrobienie patentu sternika motorowodnego ani żeglarskiego pozostaje zrobienie kursu płetwonurka. Gdzie są takie kursy organizowane i ile kosztują ?
Kursy oraz wszelkie uprawnienia nurkowe sa regulowane przez ta sama ustawe ktora dotyczy patentow zeglarskich i motorowodnych Za to jest juz projekt ustawy dotyczacy nurkowania Dla chetnych podaje namiary:
Za to jest juz projekt ustawy dotyczacy nurkowania
Porojekt ustawy dotyczącej uprawnień żeglarskich i motorowodnych też istnieje od dłuższego czasu, także niestety marne to pocieszenie Widocznie muszą jeszcze swoje odleżeć...
hmm... a niedawno słyszałam, że kursy płetwonurka można spokojnie robić, ponieważ posiadają zagraniczną licencje czy coś takiego. W takim razie już nic nie rozumiem
baca nie moge sie z Toba zgodzic i swoje argumenty opre na uprawnieniach CMAS.
Uprawnienia wydawane sa przez KDP jako federacje zrzeszona CMAS, a nie CMAS osobiscie (CMAS nie zajmuje sie nadawaniem uprawnien, ale tworzeniem i zatwierdzaniem programow szkoleniowych). KDP PTTK wchodzi w sklad komisji sejmowej do spraw spotru. Obecnie w Polsce nie ma ustawy ktora powinna to regulowac a stara wyraznie mowila:
Dokumenty potwierdzające uzyskane kwalifikacje wydają krajowe i zagraniczne szkoleniowe organizacje nurkowe. Instruktorzy tych organizacji przeprowadzają na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej szkolenia według systemu szkolenia danej organizacji, zatwierdzonego przez ministra właściwego do spraw kultury fizycznej i sportu. System szkolenia powinien uwzględniać stopnie wyszkolenia określone w odpowiednich Polskich Normach dotyczących płetwonurkowania.
Tylko nie rozumiem z czym nie możesz się zgodzić...
To że nie ma przepisów potwierdzających, zaprzeczających lub zatwierdzających w Polsce to nie znaczy, że uprawnienia nurkowe wydawane na całym świecie są nielegalne w Polsce.
Jeśli CMAS Ci tego nie gwarantuje to zawsze możesz zdobyć uprawnienia w komercyjnej federacji, które to uprawnienia są honorowane wszędzie ... wiem bo sprawdziłem
_________________ I’ve seen things you people wouldn’t believe. All those moments will be lost in time like tears in rain...
Są, nawet 800 zł, ale nie wszędzie, zorientuj sie po swojej okolicy. Może w twojej okolicy działa jakaś jednostka OSP gdzie jest sekcja płetwonurków, ja znalazłem i zrobiłem kurs za 600 zł.
W moim rozumieniu cala dyskusja dotyczy organizacji kursow i wydawania uprawnien w Polsce a nie legalnosci uprawnien uzyskanych za granica. Szkolenia danej organizacji odbywajace sie w Polsce powinny byc zatwierdzone przez polskiego Ministra Sportu. Mozemy zostac wyszkoleni wedlug np starego programu uznanego przez dana organizacje ale nie zatwierdzonego w Polsce bo np nastapily w ustawie wielkie zmiany to bedziemy mogli sobie nurkowac tam gdzie bedzie on uznawany czyli bycmoze na calym swiecie ale nie w Polsce. Naturalnie sytuacja jest czysto teoretyczna ale w naszym kraju nie takie rzeczy mialy miejsce.. Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam
Wiek: 25 Dołączył: 29 Mar 2005 Posty: 291 Skąd: Kostrzyn nad Odrą
Wysłany: Nie Cze 11, 2006 3:19 pm
kolucho napisał/a:
Mozemy zostac wyszkoleni wedlug np starego programu uznanego przez dana organizacje ale nie zatwierdzonego w Polsce bo np nastapily w ustawie wielkie zmiany to bedziemy mogli sobie nurkowac tam gdzie bedzie on uznawany czyli bycmoze na calym swiecie ale nie w Polsce.
<--- Jesli tak myslisz, to powiedz mi prosze co stanie się ze wszystkimi starymi pletwali? Tymi ktorzy robili uprawnienia 5, 10, 20 lat temu w LOK-u, PADI, SSI itp. Zostana nam cofniete bo zmienila sie ustawa? PADI jest ogromna organizacja nurkowa szkolaca na calym swiecie i zapewne nie zmieni standardow szkolenia tylko dlatego bo kilku "mapetów" w Polsce wymyslilo sobie zmiane ustawy. Chyba ze o to chodzi w tej ustawie zeby Polska znow wrocila do czasow kiedy jedyna nieomylna organizacja szkolaca pletwonurkow byl LOK...
PS
Zreszta w projekcie rozprzadzenia, nie ma zadnych rewelacji jedynie zwykle zasady bezpieczenstwa poruszane na kursie w kazdej organizacji