-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
PADI czy CMAS ???
Autor Wiadomość
Nightwolf 
Doświadczony Forumowicz WOPR
RW

Wysłany: Wto Paź 10, 2006 6:55 pm   

Puzi - :lol:
jesli nie jestes ratownikiem a typowym zjadaczem chleba, ktory lubi ogladac rybki to nic nie mowie, ale jesli wypowiadasz sie jako ratownik to... bez komentarza:D

baca 
Starszy Forumowicz WOPR
969

Wysłany: Wto Paź 10, 2006 9:08 pm   

Nightwolf napisał/a:
ale jesli wypowiadasz sie jako ratownik to... bez komentarza:D

Rozumiem ... kolega z CMAS ... :D

Uprzedzając bezsensowną dyskusję o wyższości jednej organizacj nurkowej nad drugą informuję, że posty tego typu spowodują zamknięcie tematu...
Jeśli jednak ktoś nie może powstrzymać się od gloryfikacji "jego organizacji" to odsyłam na www.forum-nuras.com lub grupę dyskusyjną pl.rec.nurkowanie. Tam zawsze można znaleźć chętnych do takich dysput :twisted:

baca

PS.
PADI faktycznie wydaje najwięcej na świecie certyfikatów nurkowych, co nie znaczy że jest najlepszą organizacją. Osobiście radzę aby szkolić się w kilku organizacjach i jak najwięcej nurkować.

DeVu 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Sro Paź 11, 2006 1:00 pm   

Ja ostatnio troszkę się zawiodłem na PADI. Przysłali mi papiery (legitkę) ze zdjęciem mojego kolegi z kursu. A mój kolega ma moje zdjęcie w swojej legitce. Gdzie padł błąd? Zapewne w samym Brystolu. Oba zdjęcia były wyraźne z tyłu podpisane i włożone we właściwe formularze. Mam nadzieję, że do Wigilii przyślą mi właściwą legitymację. Niestety, kolejne wyrobienie kosztuje 20 funtów.

Nie licząc tej wpadki cieszę się, że od czasu do czasu mogę ponurkować. Wydaje mi się, że jest to najciekawszy i najmilszy kurs związany z ratownictwem wodnym.

Miałem okazję odbyć nurkowanie nocne, mam nadzieję że jeszcze w tym miesiącu ruszymy się z nitroxem i suchymi skafandrami.

Od dłuższego czasu korci mnie wyjechanie z instruktorem nad jakieś znane jeziorko, np. Hańcza, Zakrzówek, Koparki. Czy ktoś z Was mial okazję tam nurkować? Jak wrażenia? :D

Pozdrawiam!

pioro6 
Starszy Forumowicz WOPR
RW

Wysłany: Sro Paź 11, 2006 1:08 pm   

DeVu napisał/a:
mam nadzieję że jeszcze w tym miesiącu ruszymy się z nitroxem

A po co z nitroxem ??

baca 
Starszy Forumowicz WOPR
969

Wysłany: Sro Paź 11, 2006 4:01 pm   

DeVu napisał/a:
Ja ostatnio troszkę się zawiodłem na PADI. Przysłali mi papiery (legitkę) ze zdjęciem mojego kolegi z kursu.

Myślę że błąd popełnił Twój instruktor, wysyłając PIKi do PADI. Obawiam się że nie czytają tam wpisów na odwrocie zdjęcia. Dostają pakiet i tak go wyrabiają. Oczywiście mogę się mylić... 8)
Cytat:
Miałem okazję odbyć nurkowanie nocne, mam nadzieję że jeszcze w tym miesiącu ruszymy się z nitroxem i suchymi skafandrami.

Może najpierw zrób sobie Advance OWD, tam jest i nocne i wielopoziomowe a także nawigacja i głebokie (30 m). Co nie oznacza że nie można od razu przejść na suchacza (o ile się go posiada :( ) a co do mieszanek ... jeśli nurasz głeboko i długo ...

Cytat:
Od dłuższego czasu korci mnie wyjechanie z instruktorem nad jakieś znane jeziorko, np. Hańcza, Zakrzówek, Koparki. Czy ktoś z Was mial okazję tam nurkować? Jak wrażenia? :D

Znam Zakrzówek, byłem parę :lol: razy. Akwen przyjemniutki, łatwe zejście do wody, parę fajnych rzeczy pod powierzchnią (np. autobus MPK) przejrzystość wody też niezła jak na polskie warunki (nawet >10 m) Jaworzno (koparki) ciekawe ze względu na potężne maszyny pod wodą. Ale radzę się pośpieszyć bo podobno z roku na rok coraz mniej wody.

baca

DeVu 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Sro Paź 11, 2006 5:36 pm   

pioro6 napisał/a:
A po co z nitroxem ??

Jeszcze nie miałem okazji oddychać tą mieszanką ;)

baca napisał/a:
Myślę że błąd popełnił Twój instruktor, wysyłając PIKi do PADI. Obawiam się że nie czytają tam wpisów na odwrocie zdjęcia. Dostają pakiet i tak go wyrabiają. Oczywiście mogę się mylić...

Z kolei mój instruktor twierdzi, że formularze dobrze wysłał. Sam się zdziwił jak to zobaczył, gdyż miał pierwszy taki przypadek.

baca napisał/a:
Może najpierw zrób sobie Advance OWD, tam jest i nocne i wielopoziomowe a także nawigacja i głebokie (30 m). Co nie oznacza że nie można od razu przejść na suchacza (o ile się go posiada ) a co do mieszanek ... jeśli nurasz głeboko i długo ...

Tak właściwie to jestem w trakcie robienia AOWD :wink: Jednak nie ustaliłem jeszcze z instruktorem konkretnego planu. Nurkowanie głębokie wolałbym zrobić w suchaczu ponieważ na 30m są straszne mrozy :D

baca napisał/a:
Znam Zakrzówek, byłem parę razy. Akwen przyjemniutki, łatwe zejście do wody, parę fajnych rzeczy pod powierzchnią (np. autobus MPK) przejrzystość wody też niezła jak na polskie warunki (nawet >10 m) Jaworzno (koparki) ciekawe ze względu na potężne maszyny pod wodą. Ale radzę się pośpieszyć bo podobno z roku na rok coraz mniej wody.

Masz rację, też słyszalem, że woda w Jaworznie opada ;/ Muszę wyciągnąć instruktora za uszy :D

Pozdrawiam!

kolucho 
Starszy Forumowicz WOPR
1066

Wysłany: Czw Paź 12, 2006 1:29 am   

baca napisał/a:
Znam Zakrzówek, byłem parę :lol: razy. Akwen przyjemniutki, łatwe zejście do wody, parę fajnych rzeczy pod powierzchnią (np. autobus MPK) przejrzystość wody też niezła jak na polskie warunki (nawet >10 m)

Tez moge ze swojej strony polecic ten akwen :) Pod woda łatwa nawigacja ze wzgledu na mnostwo punktow orientacyjnych (glownie zatopione rozne ciekawe przedmioty typu wspomniany autobus, lustra, keson, obrecze, tablica upamietniajaca prace Karola Wojtyly itp itd) oraz bardzo dobra przejrzystosc. Glebokosc ok 30m ale ponizej 20 raczej rzadko sie bywa gdyz nic ciekawego sie tam nie znajdzie i jedynie na potrzeby kursu lub miedzystopniowe nurkowania sie tam odbywa. Polecam nurkowanie w tygodniu gdyz w weekendy panuje tam istny tlok co znaczaco wplywa na pogorszenie widocznosci pod woda. Aby nurkowac nalezy wykupic bilet do ktorego otrzymac mozna mapke z zaznaczonymi wszystkimi atrakcjami akwenu :wink: Nocne nurkowanie rowniez serdecznie polecam gdyz mozna spotkac tam taaaaaaaka spiaca rybe :shock: Dla chetnych wiecej informacji o Zakrzowku jak i innych nurkowiskach dostepne tutaj. Pozdrawiam i zapraszam :mrgreen:

Tyran 
Młodszy Forumowicz
MR

Wysłany: Nie Paź 29, 2006 2:01 pm   

Ja za OWD płaciłem 950 zł. Był to jednak kurs indywidualny i miałem instruktora tylko dla siebie. A co do tematu to szkoli instruktor a nie federacja ;-)

vader1992 
Czasem zagląda

Wysłany: Czw Cze 28, 2007 9:09 am   

mam pytanie 27 jade do egiptu i mam zamiar zrobić sobie kurs nyrkowania owd i nie wiem czy to sie opłaca kurs w egipcie kosztyje 240usd + 30usd certyfikat jakie są ceny w polsce

Tyran 
Młodszy Forumowicz
MR

Wysłany: Czw Cze 28, 2007 12:50 pm   

W Polsce taki kurs kosztuje od około 700 do 1200 zł, a więc cena samego szkolenia jest podobna. Istnieje jednak spora różnica pomiędzy kursem w Egipcie a kursem w Polsce. Powodzenia na kursie!
Ostatnio zmieniony przez Tyran Czw Cze 28, 2007 1:03 pm, w całości zmieniany 1 raz  

vader1992 
Czasem zagląda

Wysłany: Czw Cze 28, 2007 12:59 pm   

a jakie są mniej więcej pytania i co należy zrobić żeby taki kurs zdać

Tyran 
Młodszy Forumowicz
MR

Wysłany: Czw Cze 28, 2007 1:10 pm   

To zależy od federacji. W PADI np. zdaje się test końcowy. Pytania są bardzo łatwe i nie powinny stanowić problemu dla kogoś kto przyswoił sobie więdzę z podręcznika. Dotyczą podstawowych zagadnień tj. sprzętu nurkowego, planowania nurkowania, podstawowych praw fizyki etc. Do zaliczenia będziesz miał kilka ćwiczeń praktycznych np. piwot, holowanie zmęczonego nurka, przedmuchiwanie maski, oodychanie z automatu ciągle podającego powietrze (symulacja, wciskasz by-pass), kontrolowane awaryjne wynurzenie itd.

Skacowany 
Dyżur na www.forum.wopr.net.pl
RW

Wysłany: Czw Cze 28, 2007 8:46 pm   

Tylko robiąc kurs w egipcie i potem wracając do Polski, może sie okazać ze nie potrafisz nurkowac...w naszym "mleku" :-)

krawiec 
BAD - Bardzo Aktywny Działacz

Wysłany: Czw Cze 28, 2007 9:43 pm   

Z drugiej strony, uczac sie nurkowac w Polsce mozna miec problemy z radzeniem sobie z np. silnymi pradami, ktore sa w Egipcie.

Kazdy kurs ma inna specyfike, polecam artykul w ostanim "Nurkowaniu", bardzo dobrze wszystko opisane.

PS: Jak dobrzae pojdzie to na koniec wakacji bede miec Open Water'a Padi, wiec bede mogl cos konkretniejszego o kursach powiedziec ;p

Tyran 
Młodszy Forumowicz
MR

Wysłany: Pią Cze 29, 2007 6:22 am   

Żeby poczuć prądy nie trzeba jechać zaraz do Egiptu. Wystarczy stary, poczciwy Bałtyk ;)

Odpowiedz do tematu