-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
żółty czepek
Autor Wiadomość
DeVu 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Wto Lis 22, 2005 1:28 pm   żółty czepek

Witam! Mam nadzieje, ze takiego tematu jeszcze nie było.

Jesteście ratownikami, macie pokończone różne kursy. Ciekawi mnie jednak czy macie specjalną kartę pływacką, czyli żółty czepek? Czy jest on aż tak ważny?

Jak i gdzie Go można zdobyć?

Pozdrawiam

sztondi 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Wto Lis 22, 2005 2:52 pm   

Żółty czepek każdy Młodszy Ratownik na koniec kursu ma do przepłyniecia 1500 m i każdy jesli chce może sobie wyrobić specjalna karte pływacka czy jest ona wazna trzeba się zapytać doswiadczonych Ratowników moim zdaniem tak ale jesli stracisz forme to na co ci taka karta :?: tylko satysfakcja ze ukończyłes ALE :!: jesli chcesz isc dalej na kursy Ratownika Wodnego i Starszego musisz mięc ta katre wyrobioną. POZDRAWIAM :D

DeVu 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Wto Lis 22, 2005 3:28 pm   

No to wyobraź sobie, że rozmawiałem na ten temat z moim instruktorem i mi powiedział, że egzamin końcowy będzie sie skladał z: 50m w czasie mniej niz 40 sek., 25m pod wodą i holowanie 100m 3 stylami. Nie mowił nic o 1500m.

baca 
Starszy Forumowicz WOPR
969

Wysłany: Wto Lis 22, 2005 3:44 pm   

DeVu napisał/a:
egzamin końcowy będzie sie skladał z: 50m w czasie mniej niz 40 sek., 25m pod wodą i holowanie 100m 3 stylami. Nie mowił nic o 1500m.

I mówił prawdę... egzamin końcowy tak właśnie wygląda (plus jeszcze dwie rzeczy):D
Przepłynięcie 1500 m wg wymagań specjalnej karty pływackiej jest wymaganiem egzaminacyjnym do zaliczenia w czasie trwania kursu a nie na egzaminie końcowym.

Te pozostałe dwa ćwiczenia na egzaminie końcowym (bo przypuszczam że zapytasz :D ) to:
1. Wydobycie manekina lub trzech przedmiotów rozrzuconych w promieniu 3 m z głębokości 3 m w czasie jednego nurkowania (start z wody)
2. Przeprowadzenie pozorowanej akcji ratowniczej (skok, odpłynięcie, dopłynięcie, opanowanie tonącego, holowanie wynoszenie, zabiegi ożywiające).

baca

kovalsz 
Starszy Forumowicz WOPR
pozdro z Mielna!

Wysłany: Sro Lis 23, 2005 10:58 am   proste pytanie...prosta odpowiedz:)

specjalna karta plywacka nie jest obowiazkowa na kursie MR. robia ja tylko ci ktorzy sa zainteresowani kursem RW i oni tez nie musza robic jej na MR bo moga zrobic to pozniej na RW albo w miedzyczsie.
przydac to mi sie ona nigdy nie przydala ale na RW trzeba miec.

DeVu 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Sro Lis 23, 2005 11:19 am   

No dobrze. Ale czy zółty czepek można tylko i wyłącznie zrobić na kursie? A co jeżeli przychodzi sobie jakiś Pan z ulicy i mowi ratownikowi, że chciałby sobie zrobić zółty czepek?

No ok Baca, ale wytłumacz mi jedną rzecz...basen gdzie ćwiczymy ma 180cm głębokości, więc jak mamy wydobyć manekina czy też 3 rzeczy umieszczone w promieniu 3m na głębokości 3m? A w trakce kursu instruktor najwięcej kazał nam pływać przez 20min kraulem.

kovalsz 
Starszy Forumowicz WOPR
pozdro z Mielna!

Wysłany: Sro Lis 23, 2005 11:35 am   

zolty czepek to inaczej specjalna karta plywacka i tak jak zwykla karte plywacka moze ja zrobic kazdy "z ulicy".
niestety co innego mowia przepisy a inaczej jest na kursach. ale mowiac szczerze to raczej zmienil bym przepisy na lagodniejsze niz zakazal robic kursow. uwazam ze i tak praca nas nauczy tego czego nie bylo na kursie a kurs ma jedynie do tego przygotowac i dac nam niezbedne minimum. o ile pamietam to kurs powinien odbywac sie na wodach otwartych i powinno byc plywanie na lodce... raczej tych elementow nie bedzie na basenie...
baca ci napisze zawsze jak powinno byc wg przepisow bo swietnie je zna ale zycie znalazlo inne rozwiazania i nie sadze by byly zle. szkoda tylko ze jedno z drugim tak slabo sie pokrywa. mysle ze i ja i baca bylibysmy szczesliwi gdyby teoria pokrywala sie z praktyka.

DeVu 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Sro Lis 23, 2005 11:46 am   

Masz racje kovalsz. Też chciałbym, żeby teoria pokrywałą się z praktyką ponieważ non stop pływamy na basenie, ćwiczymy holowanie, żabke, kraula, grzbiet i co tylko się da. Po wyjściu z basenu czekają Nas niekiedy nudne notatki, oczywiście większość rzeczy jest ciekawa i każdy z przyjemnością słucha, ale niektóre wiadomości sa bardzo płytko omawiane...

Jest 2 polowa listopada, więc nie wiem jak można prowadzić kurs na wodach otwartych :mrgreen: Mieliśmy raz wiosłowanie łodzią w jeziorze, ale był taki lód że pływaliśmy z 10 metrów od brzegu o to jeszcze każdy po 2 minuty.

Wracając o specjalnej karty pływackiej...chcalem ją wyrobić na basenie 1,5 miesiąca temu, ale ratownicy sami niewiedzieli czy da rade! Jeden mi powiedział, że nie ma problemu tylko musze przyjśc w inny dzień, bo tylko 2 ratownikow wydaje takie karty. czekam i przychodzę do tego właściwego a on mi mowi, że wyrabia tylko zwykłe karty a jeżeli chodzi o specjalną karte to potrzebnych jest do tego 2 ratowników i instruktor i na dodatek taki egzamin musi być przeprowadzany na wodach otwartych :wink:

baca 
Starszy Forumowicz WOPR
969

Wysłany: Sro Lis 23, 2005 12:16 pm   

DeVu napisał/a:
No ok Baca, ale wytłumacz mi jedną rzecz...basen gdzie ćwiczymy ma 180cm głębokości, więc jak mamy wydobyć manekina czy też 3 rzeczy umieszczone w promieniu 3m na głębokości 3m? A w trakce kursu instruktor najwięcej kazał nam pływać przez 20min kraulem.

Cóż będę Ci tłumaczył :?: :?: dobrze że ten kurs jest prowadzony wogóle na pływalni (basenie) a nie np. w zbiornku ppoż. :D

DeVu napisał/a:
jeżeli chodzi o specjalną karte to potrzebnych jest do tego 2 ratowników i instruktor i na dodatek taki egzamin musi być przeprowadzany na wodach otwartych :wink:

UCHWAŁA nr 3/1/03 PREZYDIUM ZARZĄDU GŁÓWNEGO WODNEGO OCHOTNICZEGO POGOTOWIA RATUNKOWEGO z dnia 13 kwietnia 2003 r. w sprawie zasad i trybu wydawania kart pływackich
§ 2
2.Egzaminy w celu uzyskania specjalnej karty pływackiej może prowadzić: starszy ratownik WOPR, instruktor WOPR,instruktor wykładowca WOPR, zwany dalej egzaminatorem, który posiada okresowe upoważnienie wydane przez Prezesa właściwej jednostki wojewódzkiej WOPR.
i § 4
1.Egzamin w celu uzyskania kart pływackich odbywa się w punktach wyznaczonych przez egzaminatora
2.Egzaminator nie może przeprowadzać egzaminu w trakcie pracy.
3.Egzaminy są przeprowadzane na wodach otwartych, pływalniach i kąpieliskach.

więc nie tylko na wodach otwartych...

kovalsz napisał/a:
baca ci napisze zawsze jak powinno byc wg przepisow bo swietnie je zna

Może inaczej... wiem gdzie ich szukać :D ale to chyba nie najgorzej :? :?: :?:

kovalsz napisał/a:
o ile pamietam to kurs powinien odbywac sie na wodach otwartych i powinno byc plywanie na lodce...

Kurs MRW nie musi być przeprowadzany na wodach otwartych... jednak w uwagach do egzaminu koncowego programu szkolenia MRW zawarto zdanie Praktyczny egzamin końcowy powinien być realizowany na wodach otwartych w jednym czasie i miejscu.

Jeśli chodzi o łódki... zdażyło się kiedyś (nie na kursie) że pływałem Jackiem i kajakiem na basenie :D :D ... nie ma rzeczy niemożliwych :twisted:

baca

sztondi 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Sro Lis 23, 2005 12:53 pm   

Dokładnie . chodziło mi ze trzeba na kursie zaliczyc 1500 m jest to jeden z punktów podczas trwania kursy który trzeba zaliczyć . A jak chcesz to ci Instruktor wyrobi Specjalna Karte pływacką ja tak zrobiłem :) i dostajesz Żółty czepek .

Skacowany 
Dyżur na www.forum.wopr.net.pl
RW

Wysłany: Sro Lis 23, 2005 1:51 pm   

No nie jesli tylko chcesz bo jeszcze musisz wniesc oplate :) i chyba na tym to polega ze nie wszyscy maja po kursie na MR specjalne karty mimo tego ze plywali te 1500.

pioro6 
Starszy Forumowicz WOPR
RW

Wysłany: Sro Lis 23, 2005 3:05 pm   

Skacowany napisał/a:
No nie jesli tylko chcesz bo jeszcze musisz wniesc oplate :) i chyba na tym to polega ze nie wszyscy maja po kursie na MR specjalne karty mimo tego ze plywali te 1500.

A ile średnio moze wynosić taka opłata, bo pewnie każdym WOPR-rze jest inaczej :?:

Pozdrawiam !!!

JAJO 
Starszy Forumowicz WOPR
1057

Wysłany: Sro Lis 23, 2005 3:13 pm   

Ale wydatek rzedu 30 zl to chyba nie wiele zwazywszy na to ze z tego co tu sie czyta nie jest latwo zrobic tez zolty czepek a jest potrzebny do R WOPR. :mrgreen:
1998 MR WOPR | 2001 Sternik Motorowodny | 2002 R WOPR | 2005 Zeglarz Jachotwy | 2005 SR WOPR | 2006 Sprzetowe w Szczecinie | 2007 I. Sportu - Plywanie | 2007 BLS/AED | 2007 I WOPR | 2007 Sprzetowe w Kolobrzegu | 2007 KPP w Kolobrzegu

arkadiusz85 
Młodszy Forumowicz
arkadiusz85

Wysłany: Sro Lis 23, 2005 10:23 pm   

Ja juz od kilku lat ma wodnego, ale nigdy nie mialem specjalenj karty plywackiej. Do czego to jest potrzebne? 1500m przeplynalem, ale nei mialem ochoty placic 30 zl za papier z ktorego zadnych kotrzysci nei mialem.

JAJO 
Starszy Forumowicz WOPR
1057

Wysłany: Sro Lis 23, 2005 10:53 pm   

Mnie tez sie zdawalo ze ten zolty czepek robie przy okazji ale jak widac by potrzebny jednakze nikt mi go jeszcze nei nigdy nie sprawdzil! 8)
1998 MR WOPR | 2001 Sternik Motorowodny | 2002 R WOPR | 2005 Zeglarz Jachotwy | 2005 SR WOPR | 2006 Sprzetowe w Szczecinie | 2007 I. Sportu - Plywanie | 2007 BLS/AED | 2007 I WOPR | 2007 Sprzetowe w Kolobrzegu | 2007 KPP w Kolobrzegu

Odpowiedz do tematu