-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
reforma systemu szkolenia wopr
Autor Wiadomość
sharky
Doświadczony Forumowicz WOPR

Wysłany: Pią Lis 21, 2008 12:39 am   

polo napisał/a:
Specjalizacja basenowa ma obejmować zajęcia na aquaparku, ze zjeżdżalniami, rwącymi rzekami, niecką sportową, morską falą - wszystko co może spotkać w pracy takiego ratownika

Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę z absurdalności tego pomysłu.
Ratownik np. z Jarosławia będzie musiał znaleźć basen, na którym znajdzie te atrakcje. I tak najbliższa sztuczna fala jest w Łodzi lub Tarnowskich Górach.
A może dodamy jeszcze do tego zjeżdżalnie typu cebula. Do niedawna w Polsce była jedna (w Mikołajkach), a od niedawna druga (w Krakowie). Obie są na PRYWATNYCH obiektach i dość daleko np. od Szczecina.
Już nie piszę o aspektach finansowych tego pomysłu. Do kosztów zrobienia specjalizacji basenowej dodaj koszty transportu i zakwaterowania w obcym mieście.
To ma być taniej? Znowu powstanie parę ośrodków szkolących, które będą trzepać na ratownikach kasę.

immortal 
BAD - Bardzo Aktywny Działacz

Wysłany: Pią Lis 21, 2008 8:44 am   

Ostatnio tak sobie myślałem...

"RATOWNIK MORSKI WOPR RM
(...)
Miejsce realizacji kursu - wody morskie, sale wykładowe, sale ćwiczeniowe"

A co z jednostkami WOPR, które nie mają swoich ośrodków szkolenia nad morzem? Będą pozbawione możliwości prowadzenia kursów? Czy też będą musiały wynajmować ośrodki od innych jednostek co na pewno odbije się na cenie kursów?

pozdrawiam

2005 - Sternik Motorowodny
2006 - Instruktor Sportu - Pływanie
2007 - BLS - AED
2007 - Szkolenie Specjalistyczne na wodach szybkopłynących
2008 - KDP/CMAS* P1
2008 - SRW

adassho 
Wypowie się, choć w ostateczności
Ratownik WOPR

Wysłany: Czw Lis 27, 2008 10:21 pm   

"RATOWNIK MORSKI WOPR RM - :grin: -to znaczy się takie same uprawnienia jak ratownicy SAR ????? :roll: :lol: :lol: :lol:

kedzior 

Wysłany: Nie Lis 30, 2008 1:45 pm   

adassho napisał/a:
"RATOWNIK MORSKI WOPR RM - :grin: -to znaczy się takie same uprawnienia jak ratownicy SAR ????? :roll: :lol: :lol: :lol:

A co masz na myśli uprawnienia ratowników SAR?? (stacji brzegowych, czy załóg statków?) to trochę inne bajki (w porównaniem z ratownikiem plażowym) m.in. ze względu na rejon działania i sprzęt, aczkolwiek cel jest ten sam :) szczytny

adassho 
Ratownik WOPR

Wysłany: Pon Gru 01, 2008 9:42 pm   

Cytat:
A co masz na myśli uprawnienia ratowników SAR?? (stacji brzegowych, czy załóg statków?) to trochę inne bajki (w porównaniem z ratownikiem plażowym) m.in. ze względu na rejon działania i sprzęt, aczkolwiek cel jest ten sam :) szczytny

Nie miałem na myśli nawet porównywać tych dwóch różniących się od siebie specjalizacji.... :cool:
Tylko reformatorom pomyliło się trochę nazewnictwo oraz porównanie
dwóch obcych dla siebie zawodów.
Ratownik plażowy-w zupełności wystarczy... :razz:

Kamil999

Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: Sob Gru 06, 2008 6:38 pm   

Ladies and Gentelmens:D
Wiadomo cos juz o naszej reformie ;>

s.o. 

Wysłany: Nie Gru 07, 2008 12:19 pm   

W dn. wczorajszym (6.12.2008) Prezydium ZG WOPR w godz. przedpołudniowych przyjeło uchwałę w sprawie w sprawie stopni ratowników i instruktorów WOPR. U chwała Prezudium została zatwierdona w godz. popołudniowych przez Zarząd WOPR.
Zgodnie z w/w uchwałą:

"WOPR nadaje ratownikom stopnie:
1) młodszy ratownik WOPR;
2) ratownik WOPR;
3) starszy ratownik WOPR;
4) ratownik wodny:
a) pływalni
b) śródlądowy
c) morski

Kursy i szkolenia w WOPR prowadzą po uzyskaniu stopnia:
1) młodszy instruktor WOPR:
2) instruktor WOPR:
3) instruktor wykładowca WOPR"

Mł. rat., rat. oraz st. rat. mimo iż nie wynika to bezpośrednio z uchwały (informacja ustna na zarządzie) będą szkoleni wg. dotychczasowych zasad.
Ratownicy wodni wg owo wprowadzonych stopnie będą mieli " przygotowanie do:
"1) wykonywania czynności ratownika WOPR:
2) udzielania kalifikowanej pomocy: ( a tym samym obowiązek posiadania KPP-uwaga autora wpisu)
3) pełnienia funkcji kierownika zespołu ratowników na w parkach wodnych i pływalniach" (odowiednio na kąpieliskach i otwartych wodach śródlądowych lub kąpieliskach oraz przybrzeżnych i wewnętrznych wodach morskich)

Niestety osobiście jestem zawidziony zmaianami jak i treścia uchwały z której niewiele wynika min w zakresie umiejcowienia nowych stopni, po którym stopniu można zostać mł. inst. jakie stopnie trzeba posiadać aby zostać instuktorem ( czy tylko mł. inst. , czy mł. inst. i st. rat. czy może mł. instr. st. rat. oraz uprawnienia rat. wodnych).
Niestety (mimo mojej obecności na zarządzie) aby mieć pełną wiedzę trzba będzie jeszcze poczekać, może wyjaśni się szczegółowo wszystko po kolejnym posiedzeniu Prezydium, które powinno być jeszcze w grudniu.

[ Dodano: Nie Gru 07, 2008 12:25 pm ]
Jeszcze jedna uwaga : do tej pory mieliśmy 5 stopni ratowniczych i instruktorskch, teraz będziemy mieli 9 stopni ratowniczych i instruktorskich - ciekawe czy przełoży się to na podniesienie poziomu szkolenia czy tylko na obniżenie zawartości portfela: osobiście stawiam na zawartośc portfela.

Kamil999

Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: Nie Gru 07, 2008 1:06 pm   

Zastanawia mnie tylko jedno czy po zrobieniu mlodszego ratownika (mam 18 lat)
Bede mogl pracowac za $$$ pod opieka ratownika starszego stopniem?Czy bede mogl tylko odrobic spolecznie staz jak to pisalo w reformie na stronie wopru ;>

Bo kolega wyzej napisal:
Mł. rat., rat. oraz st. rat. mimo iż nie wynika to bezpośrednio z uchwały (informacja ustna na zarządzie) będą szkoleni wg. dotychczasowych zasad.

Wiec jak to bedzie ;>

I pytanie nr 2.

Kolejnosc jest taka:
Mlodszy
Ratownik
Ratownik ten ze specjalizacja morska np.
Starszy ratownik

Mam racje ;>

Pozdro:) :wink:

KcK 
Dyżur na www.forum.wopr.net.pl
So Others May Live

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Nie Gru 07, 2008 4:53 pm   

s.o.

Fajnie, że masz dostęp do takich informacji, tylko.... Ja z tego kompletnie nic nie rozumiem.
Ratownik wodny jest nad SRW czy jak? :shock:

I tak zastanawia mnie to ratownictwo zawodowe bo go jakoś nie widzę w tych informacjach.

s.o. 

Wysłany: Nie Gru 07, 2008 7:26 pm   

Kolejność stopni jest następująca: mł. rat WOPR, rat. WOPR, st. rat WOPR.
"1) Młodszy ratownik WOPR jest przygotowany do pracy pod nadzorem ratownika starszego stopniem w parkach wodnych i pływalniach na kąpieliskach i śródlądowych obszarach wodnych oraz zorganizowanych form wypoczynku.
2) Liczba młodszych ratownikówWOPR nie może przekraczać połowy stanu zatrudnionych ratowników WOPR.

Ratownik WOPR jest przygotowany do samodzielnej pracy na kąpieliskach i śródlądowych obszarach wodnych oraz zorganizowanych form wypoczynku oraz prowadzenia szkolenia podstawowego.

Starszy ratownik WOPR jest przygotowany do:
1) do samodzielnej pracy na kąpieliskach i śródlądowych obszarach wodnych:
2) pracy podczas zorganizowanych form wypoczynku:
3) prowadzenia szkoleń podstawowych:
4) pełnienia funkcji kierownika zespołu ratowników WOPR:
5) asystowane na kursach przygotowujących do egzaminu na stopień młodszego ratownika WOPR i ratownika WOPR."

Jak widać z powyższego uprawnienia mł rat., rat., i st. rat. WOPR pozostają takie same jak dotychczas. Wg. informacji ustnej szkolenie na te stopnie będzie odbuwało się wg. dotychczasowych zasad (tj. dotychczasowe programy i dotychczasowe wymogi).

Nowo powstała grupa rat. wodnych (pływalni, sródladowy i morski) różni tylko to że posiadają prawo do udzielania kwalifikowanej pierwszej pomocy zgodnie z katalogiem uprawnień jadie daje KPP wg. Ustawy o ratownictwie medycznym i dodatkowo mogą pełnić funkcję kierownika zespołu ratownków.

Nie potafię wskazać na pewno umiejscowienia nowo powstałych stopni rat. wodnych oraz mł. inst. poniważ nie wynika to z treści uchwały i i nie ma sensu dalsze cytowanie jej.

Czytają uprawnienia Rat. wodnego (pływalni, sródladowy i morski) zwracam uwagę iż w podpunkcie pierwszym jest podane "Wykonywanie czynnośc ratownika WOPR", a tym samym jest dla mnie logiczne że zostać ratownikiem wodnym można posiadają wcześniej stopień ratownika jak i ukończyć KPP).

KcK 
So Others May Live

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Pon Gru 08, 2008 12:53 am   

Czyli cały ten projekt, nad którym toczyła się na forum burzliwa dyskusja, jest nieaktualny? :neutral: Nie wiem czy się cieszyć (bo są powody) czy martwić (bo na tą dyskusję straciłem trochę czasu i nerwów).

s.o. Reasumując można powiedzieć, że pojawił się nagle nowy stopień, który praktycznie nie wnosi nic poza KPP? Coś jak RW + KPP tylko inaczej nazwane. No przecież to się kupy nie trzyma :lol: jedna osoba zrobi Rat WOPR, druga Rat wodnego z KPP i specjalizacją i w efekcie końcowym nowym stopień daje większe możliwości udzielania I pomocy ale za to mniejsze możliwości pracy nad różnymi akwenami.

Ja się poddaje :mrgreen: nie wiem co oni palą na tych zjazdach, ale też chcę. Może wtedy to wszystko nabierze logiki, bo sensu i tak nie będzie miało.

mengel 
swim or die.....

Wysłany: Pon Gru 08, 2008 7:45 am   

czytam to wszystko i bajzel straszny sie zrobił...

KcK 
So Others May Live

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Pon Gru 08, 2008 1:31 pm   

Wprowadzenie reformy systemu szkolenia to trudna sprawa, tym bardziej w naszym ciekawym państwie gdzie wszelkie przepisy są dość skomplikowane i trudne do interpretacji albo spełnienia.

Można by spróbować prostego sposobu na nowości- zburzyć doszczętnie obecny i od podstaw stworzyć nowy system szkolenia. I od 2010 wychodzą ratownicy po całkowicie nowym szkoleniu w nowych stopniach itd. Wtedy zostanie do rozwiązania kłopot obecnych ratowników wszelkich stopni. I tutaj z racji stażu :wink: trzeba iść im na rękę i poprzez weryfikację, unifikację, czy pod inną podstępną nazwą stworzyć "kurs update-ujący" ich do konkretnego stopnia nowego systemu. Takie KPP może załatwić sprawę. I tak mamy nowe szkolenie-pokolenie niezależne zupełnie od starego. I stare uzupełnione przez KPP i honorowane z racji doświadczenia choćby, gdyż nie można odebrać nadanych uprawnień. A zresztą stary system nie był taki zły. Ot pomysł. Jeden z wielu.

Szczerze współczuje ludziom którzy od września są na kursach, albo chcą je zrobić w najbliższym czasie.

s.o. 

Wysłany: Pon Gru 08, 2008 2:39 pm   

Moja osobista opinia:
Dobrze się stało trzyman stpnie mł. rat. i ratownika WOPRw dotychczasowym kształcie. Stopnie te sprawdziły się. Programy i wymagania na nie znacznie wykraczają poza wymogi ILS i po pewnej drobnej kosmetyce mogą stanowić wzór na kolejne lata dla innych federacji.
Co do stopnia mł. instr. i starszego ratownika uważam że żle się stało że istnieją obok siebie, moim zdaniem powinien istnieć tylko jeden będący odpowiednikiem Mł. inst. wg ILS.
W zakresie stopni rat. wodnych (pływalni, sródlądzia i morza) wypowiedzieć można będzie się dopiero wtedy jak będą znane zasady ich uzyskiwania. Co do obowiązku posiadania KPP problem będzie jednoznacznie rozwiązany po uzyskaniu pełnej iinerpretacji Ustawy o rat. medycznym (opinia z min. zdrowia -ta która jest nie roztrzyga wszystkiego. opini z biura legislacyjnego Sejmu oraz po interpelacji posłów, którzy obiecali zająć się tym prblemem)
Osobiście uważam że w znacznej części został uratowany dotychczasowy dorobek polskiego ratownictwa wodnego, który zniszczyłaby projektowana reforma, choć niektórymi rozwiązaniami jak już pisałem wcześniej jestem zawiedziony.

KcK 
So Others May Live

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Pon Gru 08, 2008 6:34 pm   

s.o.
Posiadasz może info odnośnie terminów ostatecznego wyjaśnienia sytuacji?

Odpowiedz do tematu